Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Moje wyzwanie 17:44, 16 kwi 2013

Do góry
Już jest ok, poprzenosiłam posty i tamten usunęłam.
Moje wyzwanie 17:41, 16 kwi 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
Witam Cie na ogrodowisku,
CHyba widze w Twoim ogrodzie styl angielski , nie wiem czy się mylę czy nie, ale wejscie + konewki + donice to jest to co na ogrdowisku lubimy
Moje wyzwanie 17:41, 16 kwi 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
Witam Cie na ogrodowisku,
CHyba widze w Twoim ogrodzie styl angielski , nie wiem czy się mylę czy nie, ale wejscie + konewki + donice to jest to co na ogrdowisku lubimy
Moje wyzwanie 17:40, 16 kwi 2013

Do góry
Selly napisał(a)
No, ale od pokazywanych zdjęć minął już rok! na pewno już się, coś zmieniło w międzyczasie . Pokaż , co tam aktualnie jest u Ciebie w ogrodzie...
Moje wyzwanie 17:40, 16 kwi 2013

Do góry
Selly napisał(a)
Witamy ślicznie na Ogrodowisku . Fajna działka . Widać , że z potencjałem pięknego ogrodu.
Elewacja z klimatem śródziemnomorskim. Czyżbyś planowała ogród egzotyczny ?

Pokaż nam proszę, aktualne zdjęcia
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:58, 15 kwi 2013

Do góry
Odczekaj w takim razie aż cebule wyjdą, spryskaj Rundapem, padną, odczekaj 2 tygodnie i dopiero zakładaj trawnik.
Nie ma na skróty
Rabata całoroczna 22:56, 15 kwi 2013

Do góry
Podpowiadam także jak dobrać rośliny do ogrodu,
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/376-dobor-odpowiednich-roslin-do-ogrodu

Zastanów się ile czasu możesz poświęcić rabacie, mierz siły na zamiary, bo ambitna ale zaniedbana rabata to strata czasu i kiepski efekt. A przemyślane nasadzenia zaowocują efektownym wyglądem.

Ogród na każdą porę roku

Jeśli chcemy mieć ogród piękny przez cały rok wybieramy rośliny zimozielone, czyli takie które zachowują liście na zimę. Nierzadko ich kolor jest bardzo atrakcyjny i trwały.

Są to głównie iglaki (świerki, żywotniki, cyprysiki, choiny, jodły), ale dużo jest też gatunków roślin liściastych i te szczególnie polecam, bo oprócz liści, w większości mają też ozdobne kwiaty lub owoce, np. runianka, trzmieliny, ostrokrzewy, żurawki i żuraweczki, bukszpany, irgi, ogniki, różaneczniki, wrzosy i wrzośce.

Jeśli zależy nam na ogrodzie ozdobnym wiosną, sadzimy w przewadze gatunki wiosenne, np. ciemierniki, wrzośce, magnolie, pierwiosnki. Tak samo, jeśli chodzi o pozostałe pory roku. Ulubioną podkreślamy zwiększeniem roślin kwitnących o tej właśnie porze roku.

Widać więc, że dobór roślin wcale nie jest taki trudny. Poznanie własnego ogrodu i własnych preferencji pomoże nam zawęzić listę i dokonać właściwych zakupów, czego Wam serdecznie życzę. I nie przejmujcie się, jeśli czasem kupicie coś spoza swojej "żelaznej" listy.

Po to jest przecież ogród: ma sprawiać radość.
Rabata całoroczna 22:50, 15 kwi 2013

Do góry
Zioła często są małe i niepozorne. Najlepiej wydzielić dla nich zielnik w okolicach warzywnika.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/ziola

A jeszcze co do rabat, przeglądaj sobie galerie zdjęciowe pod tagiem ogrody angielskie na stronie głównej. Ogrodowisko to nie tylko forum.

Skarbnicą wiedzy i informacji pożądanych jest ponad 400 artykułów, które napisałam w ciągu tych 3 lat istnienia Ogrodowiska

https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrody-angielskie
Różaneczniki - choroby i szkodniki 22:47, 15 kwi 2013

Do góry
gleameil napisał(a)

Czy kompost 2-3 letni będzie dobry? Oczywiście dodatkowo kwaśny torf plus ziemia plus trochę igliwia spod sosny plus drobno przekompostowana kora. Dobrze kombinuję czy nie bardzo?

Nie bardzo, kompost jest zbyt zasadowy, obornik dawaj a nie kompost. Kora ale przekompostowana, mielona, czyli ciemna jest ok, plus torf kwaśny.
Różaneczniki - choroby i szkodniki 22:45, 15 kwi 2013

Do góry
gleameil napisał(a)
Oberwać wszystkie brązowe liście...? To ok, zostaną na dole łyse gałązki.
Gdzie mogę kupić takie specyfiki jak siarczan amonu? Będzie to w zwykłym Obi czy Praktikerze czy raczej w szkółkach pytać?

A jeszcze proszę mi napisać co było przyczyną, że rh wyglądają tak jak wyglądają? Planuję na dniach wsadzać kolejne rh i nie chcę, żeby one za rok też tak wyglądały.

Różaneczniki nawet zdrowe, gubią najstarsze liście i od dołu rośliny są gołe.

Siarczan amonu to w zwykłych GSach kiedyś były, na targu pewnie nawet kupisz to popularny nawóz na łąkach rolnicy stosowali, a w OBI to już na pewno.

Przyczyną było nieodpowiednia pielęgnacja i podłoże.

I ważna zasada Nie sadzimy nigdy różaneczników jako wysepki w trawniku. Nawóz z trawnika często spływa i powoduje właśnie przenawożenie, zabijasz powoli swoje RH Sprawdź także czy nie są za głęboko posadzone. Poświęć trochę czasu i poczytaj posty Magji, nauczysz się wiele.

Ja bym po prostu najpierw wymieniła podłoże, bo tak naprawdę nie wiadomo co i jak. O przyczynie takiego stanu może powiedzieć analiza gleby.
Jak ciąć róże? Cięcie róż 22:37, 15 kwi 2013

Do góry
Róże i kwitnienie forsycji nie mają nic do siebie, Forsycje to do wertykulacji trawnika.

Tnij koniecznie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:34, 15 kwi 2013

Do góry
Wykopać widłami szerokozębnymi bo wyrosną na bank
Rabata całoroczna 21:31, 15 kwi 2013

Do góry
Przekwitnięte rośliny można ściąć, wtedy często zakwitają ponownie. Posadź sporo roślin o kolorowych liściach, które są ozdobne cały rok, nie polegaj tylko na kwiatach.

Będą to hosty, żurawki, zimozielone trzmieliny, dodaj hortensje bukietowe.

Rabata tylko bylinowa jest niesłychanie pracochłonna i trzeba wielkiej wiedzy aby ją utrzymac w nienagannym stanie przez cały rok.

Najpierw zrób sobie kolorystykę, ustal w jakiej tonacji będzie rabata i tego się trzymaj, nie sadź wszystkiego co Ci się podoba bez ładu i składu, a najlepiej zrób schemat nasadzeń.

Popatrz tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2642-rabaty-angielskie
Rabata od frontu w pełnym słońcu 18:19, 15 kwi 2013

Do góry
Jeśli glina i stoi woda, trzeba założyć drenaż i poprawić jej żyzność. Czytaj uważnie tutaj, wszystko jest napisane dokładnie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/300-przygotowanie-gleby-pod-ogrod

A rośliny sadzimy w dołki zaprawione kompostem

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/283-latwe-ogrodnictwo-jak-sadzic-drzewa-i-krzewy
Rabata od frontu w pełnym słońcu 18:16, 15 kwi 2013

Do góry
Możesz tę rabatę podzielić na sektory, jeden z trawnikiem, reszta z dwoma kolorami grysu granitowego. Szary i ciemnoszary.

Możesz tu wybrać 3-4 gatunki roslin i robić z nich kombinacje.

O co mi chodzi zobacz w mojej realizacji na froncie z bonsai z cisa.

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny

Tylko u Ciebie będzie bardziej prostokątna.

Od ulicy daj jednolity żywopłot z cisa, tui Smaragd lub Aureospicata, a przed nim dopiero podziel te kombinajce prostokątów. Narysuj sobie ten prostokąt i próbuj.
Od czego zacząć - zapoczątkowanie ogrodu 13:18, 15 kwi 2013

Do góry
Najlepiej nie robić obwódek między trawnikiem a rabatą, ciąć ostry kancik. Trawa i tak wejdzie w szpary, choćby to było na zaprawie cementowej i potem to już kolanka i wyrywanie, skubanie ręczne.

Chwasty opryskujesz opryskiwaczem z lancą, takim dużym.
Kubusiowo 07:05, 15 kwi 2013

Do góry
Gosiu, gratuluję, ciekawa jestem różaneneczników, szkoda mi było wyrzucić takie gałązki no i różę cudnej urody Witek tak nie myślał, tylko żartował, bo stipa to jak śmieci wygląda teraz

Pogratuluj wszystkim domownikom biorącym udział w akcji, ratujecie naszą planetę przed zagładą

Jadę do roboty zainaugurować sezon.
Bishop of Llandaff 06:45, 15 kwi 2013

Do góry
Ja ją kiedyś miałam, ale teraz nie uprawiam dalii

Mój mały raj na ziemi :) 22:24, 14 kwi 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Czegoś bym się napiła, winka pewnie

Mój mały raj na ziemi :) 22:11, 14 kwi 2013

Do góry
Czegoś bym się napiła, winka pewnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies