Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ewulkowy ogród pod lasem początki... 11:28, 25 kwi 2015

Do góry
Tawuła rzeczywiśnie inna od innych i ma taki sielski wyglad

Odnosnie traw tak podejrzewałam,że biało zielona to mozga.
Zastanawia mnie ta z pierwszego zdjęcia,największa donica jako "miskant" a pewnie też jakiś "kant"
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:51, 25 kwi 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
A masz jeszcze inne rozplenice do porownania ? tzn ktora jest najwyzsza
Chcialam wysoką, ale chyba ani moudry ani hameln takie duze nie sa...

Kasia, jeśli chcesz wielką, to polecam rozplenicę Black, docelowo szerokość 3m i wysokość podobnie, mam 3 sezon, u mnie tak 2x2,5m w ubiegłym roku
oto one
to jedna kępa

kolejna wielka trawa to Arundo Donax, mam srebrną i złotą
wysokość 3 i więcej metrów

Miskan Morninglight też rośnie wysoki, do 3m, potem może być miskant chiński, olbrzym, no i miskant cukrowy, wielki i piękny, ale inwazyjny, mnie to nie pzreszkadza, lubię go bardzo.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:47, 25 kwi 2015

Do góry
Czy orientujecie sie w jakich odległościach od siebie powinnam sadzić: hortensja limelihght - miskant morning light - hortensja limelight
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 07:57, 25 kwi 2015

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)
wklejam moje trawki,może ktoś zidentyfikuje..
to podobno miscant ale jaki? zdjęcia telefonowe więc jakość kiepska ale może ktoś rozpozna..

czy to miscant variegatus?

i jeszcze takie dwie nn

Większość tych traw to są raczej trzcinniki ostrokwiatowe typu overdam oraz karl foerster. Ta trawa niby miskant variegatus to jest raczej mozga trzcinow. Pozdrawiam
Ogród na glinie 09:01, 24 kwi 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To dość dużo jak na kolorystykę 3wersji. Moze być nudno. Jest jeszcze sprawa gustów. Ci co lubiá minimalizm wybiorą wersję 3. W wersji drugiej coś mi nie leży z tym dojściem do brzegu środkowego pasa. W wersji pierwszej może poprawić i dać 3 kolory tylko? Teraz są 4.

Iwonko 3 wersję zrobiłam dla miłośników minimalizmu, ale ona nie jest w moim typie. Ja muszę mieć kolory!
Przyjrzę się jak to podzielić na 3 kolory, bo jak wychodzi w realu ogromna płaszczyzna to też nie jest ładnie, ale dziś jak "zwiedzałam" ogród, to wpadła mi myśl, by za brązowymi turzycami dać jesz 2 takie same i finito, no jeszcze może ten miskant. Niebyłoby drugich pomarańczowych żurawek.
Ogród z tatarakiem w tle 23:29, 23 kwi 2015

Do góry
Rabata brzozowa

Doniczki to miskant morning light, brakuje na przodzie 2 rzedów lawendy oraz kory.
Ja puszczam wodze fantazji i widzę już mój zagajnik brzozowy w łanach lawendy

Ogród wśród pól i wiatrów 23:04, 23 kwi 2015

Do góry
jolka napisał(a)
Dziewczyny, błagam o pomoc M. się tak narobił, że nie mogę tego zepsuć
Mam przekopany 3x, rozluźniony ogromnymi ilościami piasku, wybrany perz - pas o długości 15 metrów i szerokości 2,60 m. Jest to południowa strona, wzdłuż domu.

Chcę tu posadzić w roli głównej hortensje wanille fraise.
Myślałam, żeby dać po trzy wanilki (4x3) w jednym rzędzie, przeplecione miskantem gracilimusem. Miskant byłby trochę cofnięty do tyłu, i malowniczo się przewieszał nad hortensjami. U AnyArt jest taka piękna rabatka z wanilkami i z gracilimusem właśnie. Co sądzicie, czy to dobry pomysł??

I pytanie co dać z przodu, przed hortensjami, na lini trawnik/rabata? Coś zimozielonego? Czy może kulisty berberys admiration? Nic jeszcze nie kupiłam, liczę na Waszą pomoc w zaplanowaniu tego kawałka!! Z góry dziękuję!!

Cześć Jolu.
Ale piękna rabata się szykuje

Mi sie Twój pomysł podoba i to bardzo. Vanilki widziałam u kogoś również z rozplenicami oraz z miskantem w paski.
Przed vanilki lub trawy możesz dać rozchodnik okazały- u Any_art tak ma wsadzone i fajnie to wygląda.
A jako najniższe piętro żurawki.

Ogród wśród pól i wiatrów 20:41, 23 kwi 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Marzenko byłam dzisiaj w Starym Sączu,mają tam już duży wybór traw...miskant morning light mają w cenie 13 zł, bo pytałam, tylko nie przygotowałam się finansowo, bo miałam tylko zorientować się za to kupiłam ładne turzyce

W Parku M wybór trawek jest spory. Śliczne kupiłaś te turzyce Paula

Mam jeszcze do przetestowanie jedną szkółkę w Olszanie, WOLF - choinki, albo jakoś tak. To chyba trochę Twoje tereny, ponoć bardzo fajna. Pan od bukszpanów nam kiedyś polecał, i mi się przypomniało jak przeglądałam nr w telefonie

A ja dziś dostałam paczuszkę z zamówionymi roślinkami: 10 lawend, 3 miskanty silver spider oraz 3 białe ostróżki. Wszystko wsadzone Fotek już nie zdążyłam
Mój mały ogród - to mnie wciąga!! 20:09, 23 kwi 2015

Do góry
Witam kolejną sąsiadkę Bardzo ładny i przemyślany ogródek masz.
Na tej rewolucjonizowanej rabacie najpierw bym posadziła to co juz zaplanowałaś, a ewentualnie w trakcie sezonu uzupełniła o jakieś trawy/turzyce (może miskant Morning Light?), bo czasem "mniej znaczy więcej"
Ogród na glinie 14:56, 23 kwi 2015

Do góry
Koncepcja nr 2

żółte krzyżyki to ścieżka carex evergold, która oddziela po lewej pomarańczowe żurawki a po prawej różowe,
brązowe 3 turzyce bronzita też stanowią granicę, za nimi limonkowe żurawki i 1 miskant

i fotki:
czarne donice to evergold
pomarańczowe to poletko pomarańczowych żurawek

a tu widać dość szerokie poletko różowych żurawek, no może będzie węższe, bo turzyca evergold się rozrośnie na 0,5 metra niemalże
Ogród wśród pól i wiatrów 10:05, 23 kwi 2015

Do góry
Marzenaka napisał(a)
paulina_ns ja byłam dzisiaj w Hebe i nie mają miskantów, bo sama potrzebowałam. Pani powiedziała, że mają obcięte i jeszcze nie wystawiają na sprzedaż, dopiero jak ruszą. Byłam z córeczką i niewiele pooglądałam, bo przestała przy kozach tam i je karmiła... Jak dam radę to jutro zajrzę do jakiejś szkółki, to najwyżej zapytam jak nie zapomnę Mam zamiar jeszcze zadzwonić do szkółki na Feleczynie, czy aby bukszpanów nie prowadzą, bo tam dość tanio mieli zawsze.

Marzenko byłam dzisiaj w Starym Sączu,mają tam już duży wybór traw...miskant morning light mają w cenie 13 zł, bo pytałam, tylko nie przygotowałam się finansowo, bo miałam tylko zorientować się za to kupiłam ładne turzyce
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:19, 23 kwi 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
Witajcie
Może ktoś ma ochotę skomentować mój projekcik.
Jest to kulkowisko i chcę teraz dla niego wypełnienie zrobić.
Wygląda tak, na końcu będzie piaskownica:

A teraz inwentaryzacja

a to mój projekcik

Od lewej
1. fioletowe, rosnące tam floksy szydlaste
2. pomarańczowe poletko to żurawki drobne pomarańczowe Amber Waves z fioletowymi bratkami, a po 15 maja z niskimi, pomarańczowymi daliami
3. Z tyłu żółte gwiazdki to turzyca evergold okalająca m.in. pionowe 3
berberysy, a jako wypełnienie trójkąciki -żurawki Lime Marmalade - poletko
żółto-limonkowe. Nie wiem jakie cebule tu wsadzić.
4. Z przodu różowe żurawki Georgia Peach, a w nich kremowe tulipany Creme Upstar, bo mam lub białe szafirki, może co innego? różowe hiacynty?
5. pomarańczowo - brązowe poletko to 3 turzyce Bronzita, a kwadraciki to żurawka Southern Comfort - duże liście pomarańczowo-różowe. To poletko różni się od poprzedniego pomarańczowego. Tulipany ciemnofioletowe Queen of Night.
6. Zielony romb to miskant Morning Light, który ma zasłonić nieco piaskownicę po prawej, a rosną już takie 2 w pobliżu przy tarasie, więc pomyślałam, że je powtórzę.

będę wdzięczna za komentarze

nie ma co komentować jest super!!!
od 5 dni przymierzam swoje kulki i za każdym razem przypominam sobie o Twoich zmaganiach ile razy je ustawiałaś i to powoduje ze uzbrajam sie w cierpliwość hehhe potem zdjęcie wkleje
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 09:13, 23 kwi 2015

Do góry
Witajcie
Może ktoś ma ochotę skomentować mój projekcik.
Jest to kulkowisko i chcę teraz dla niego wypełnienie zrobić.
To jest widok w stronę południową.
Wygląda tak, na końcu będzie piaskownica:

A teraz inwentaryzacja, po prawej południe, po lewej północ

a to mój projekcik

Od lewej
2. pomarańczowe poletko to żurawki drobne pomarańczowe Amber Waves z fioletowymi bratkami, a po 15 maja z niskimi, pomarańczowymi daliami
3. Z tyłu żółte gwiazdki to turzyca evergold okalająca m.in. pionowe 3 berberysy, a jako wypełnienie trójkąciki -żurawki Lime Marmalade - poletko żółto-limonkowe. Nie wiem jakie cebule tu wsadzić.
4. Z przodu różowe żurawki Georgia Peach, a w nich kremowe tulipany Creme Upstar lub białe szafirki, może co innego? różowe hiacynty?
5. pomarańczowo - brązowe poletko to 3 turzyce Bronzita (mam), a kwadraciki to żurawka Southern Comfort - duże liście pomarańczowo-różowe. To poletko różni się od poprzedniego pomarańczowego. Tulipany ciemnofioletowe Queen of Night (mam).
6. Zielony romb to miskant Morning Light, który ma zasłonić nieco piaskownicę po prawej, a rosną już takie 2 w pobliżu przy tarasie, więc pomyślałam, że je powtórzę. Da też cień żurawce.

będę wdzięczna za komentarze
zrobiłam jeszcze 2 koncepcje
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4626-ogrod-na-glinie?page=289
Ogród na glinie 08:58, 23 kwi 2015

Do góry
A teraz inwentaryzacja

a to mój projekcik

Od lewej
3. Z tyłu żółte gwiazdki to turzyca evergold okalająca m.in. pionowe 3 berberysy, a jako wypełnienie trójkąciki -żurawki Lime Marmalade - poletko żółto-limonkowe. Nie wiem jakie cebule tu wsadzić.
4. Z przodu różowe żurawki Georgia Peach, a w nich kremowe tulipany Creme Upstar, bo mam lub białe szafirki, może co innego? różowe hiacynty?
5. pomarańczowo - brązowe poletko to 3 turzyce Bronzita (a może jednak bardziej pionowe Buchanani?), a kwadraciki to żurawka Southern Comfort - duże liście pomarańczowo-różowe. To poletko różni się od poprzedniego pomarańczowego. Tulipany ciemnofioletowe Queen of Night.
6. Zielony romb to miskant Morning Light, który ma zasłonić nieco piaskownicę po prawej, a rosną już takie 2 w pobliżu przy tarasie, więc pomyślałam, że je powtórzę.

proszę o komentarz każdej maści
będę wdzięczna
Ogród wśród pól i wiatrów 21:24, 22 kwi 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Mi dzisiaj przyszły pierwsze roślinki zamówione na allegro i jestem zadowolona Może Ty Jolu orientujesz się, gdzie mogę kupić trawki ozdobne? Potrzebuję miskant morning light i turzycę włosistą. pozdrawiam

Zaraz lecę do Ciebie oglądać zakupy, mam nadzieję, że fotki są
Miskanta ML widziałam w ub. roku w Hebe na Nawojowskiej. Myślę, że teraz też będa mieli. A ogólnie dużo traw jest w Parku M.
Ogród wśród pól i wiatrów 21:16, 22 kwi 2015

Do góry
jolka napisał(a)

Paula, ja też zamawiam na all...
Ale, kawałeczek mały mi brakło, to chciałam dokupić.
Ech, co my byśmy zrobiły bez tego internetu

Mi dzisiaj przyszły pierwsze roślinki zamówione na allegro i jestem zadowolona Może Ty Jolu orientujesz się, gdzie mogę kupić trawki ozdobne? Potrzebuję miskant morning light i turzycę włosistą. pozdrawiam
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:11, 22 kwi 2015

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Małgosiu szalejesz zakupowo zamówiłaś tam jakieś trawki? bo ja patrzyłam na ich sklep,ale z tych traw co mnie interesują mają tylko miskant morning light.

Właśnie miskanty zamawiałam i rozplenice jeszcze. Turzyce bronzita jeszcze ale przyjdą dopiero w maju
Ogród cioci czyli ciociogród :) 21:07, 22 kwi 2015

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Przyszła paczka z Bylinowego Dorodne, świetnie zapakowane roślinki
Już siedzą w ziemi Znowu do zmroku sadziłam

Małgosiu szalejesz zakupowo zamówiłaś tam jakieś trawki? bo ja patrzyłam na ich sklep,ale z tych traw co mnie interesują mają tylko miskant morning light.
Ogród na glinie 18:52, 22 kwi 2015

Do góry
dalej - zielone foremki to poletko różowych żurawek, do nich białe szafirki, czy jednak różowe kwiaty?

a tu za dużymi kulkami ma wejść jeszcze kulka bukszpanowa, w prawy narożnik miskant a reszta to brązowa turzyca i żurawka jak pisałam wcześniej, z dużymi liśćmi
Ogród na glinie 18:21, 22 kwi 2015

Do góry

tak więc notatki dla mnie, potem to pokażę:

1. w nogi berberysów turzyce evergold (być może dla wypełnienia dziur dam limonkowe żurawki Lime Marmalade, w podobnym kolorze, ale inne liście)
2. od lewej z przodu pomarańczowe niskie dalie i małe żurawki Amber Waves, wiosną jak nie będzie jeszcze dalii, to dam fioletowe bratki

3. dalej z przodu różowe żurawki Georgia Peach
4. za nimi na końcu rabaty pod tujami turzyce bronzita i żurawki pomarańczowe ale duże Southern Comfort (1 miskant Gracillimus w kąt przy piaskownicy da jej cień), a w to ciemno fioletowe tulipany Queen of Night

tu na zdjęciu widać żurawkę i brązową turzycę

z kwiatów letnich są tylko dalie, pozostałe kolory to liście
wyobrażacie to sobie?
chyba nie...
jeszcze jakieś jasne cebulowe są potrzebne
może białe szafirki w różową żurawkę?
no to zapchałam całą rabatę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies