Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

szemusia 14:53, 17 maj 2015

Cieszę się, że gałązki derenia się postarały i listki puszczają
Mój w tej chwili rozrósł się tak, ze myślę, coby wykopać i nową roślinkę wsadzić...

Doczytałam o ukorzenianych hortkach. Tez sporo wypuściło listki i zastanawiałam się, kiedy je przesadzać. Już wiem, ze jesienią
Mysza 15:42, 17 maj 2015

Iwonko z hortensjami zaszalałaś
Super, ze taka ilość się ukorzenia
Iwk4 17:07, 17 maj 2015

Przypomnę:
1 maja połowa tuj została wymieniona na szmaragdy. 120 cm wysokie.

Tydzień później pozostałe tuje znalazły nowego właściciela, a ja zostałam z gołym płotem.

W tym samym czasie e-Muś usunął starego płożącego jałowca, który już tak się rozrósł, że blokował otwieranie bramy na wjeździe.
Przed (niestety brzydkich miejsc się nie fotografuje, więc fotka jeszcze z mroźnego marca ):

Po - po wycięciu zakupiliśmy krawężniki (takie wykończenie jest już na innej rabacie ) i próbowaliśmy ułożyć linię graniczną trawnika.:

Iwk4 17:08, 17 maj 2015

Potem zmieniła się koncepcja i powstała rabatka prostokątna (w czwartek krawężniki, w piątek nasadzenia - wszystko z rozsad i siewu) - trawka i kilka niebieskich roślinek od Małgosi, rozplenice i jeżówki z siewu, Miskant Klaine Fontanne od Ewy, liliowce z rozsady, bluszcz tam już rósł :

Koncepcja dalej nakazała nam dokupić krawężników i pociągnąć dalej wzdłuż rabaty:
Tak zaczęła się sobotnia praca mojego M o piątej rano, kiedy ja się na drugi bok przewracałam

O siódmej pracowaliśmy już razem.
Zmieniłam linię nasadzeń, bo doszłam do wniosku, że na rabacie obok roślinki są posadzone w L i Z, więc tu musi być spójnie. Przy okazji odkryłam, ze część moich rozplenic wygląda, jak jakieś trawy (być może samosiejki z trawnika, albo zielsko, zaczęły dziwnie kwitnąć ), więc wymieniłam fałszywe rozplenice na te prawdziwe - chyba

Iwk4 17:28, 17 maj 2015

Potem aparat wylądował w domu, a my zabraliśmy się za sadzenie mojego prezentu.
Od dzieci dostałam już na Dzień Matki następną taką paczkę:

W paczce druga porcja szmaragdów.
Posadziliśmy ciąg dalszy, niestety były trochę mniejsze, ale i tak ładniutkie. Potem w nogi dosadziłam czekające w doniczkach na tę okazję żurawki i przesadziłam przymiotno. Dosadziłam werbenę pomiędzy szmaragdy i rozplenice. Z tym krawężnikiem jest teraz bardzo ładnie. Rozsypałam 3 worki kory kupionej na próbę, muszę ją dokupić, bo ładnie wygląda. Rabata przytarasowa też dostała z jednej strony obrzeże, na drugą stronę musimy dokupić.

E-Muś skosił trawnik, pozbierał niewykorzystany żwirek do worków, na przyszłość, pomógł przy zakładaniu konstrukcji dachowej, synuś pomalował belki , a ja wykańczałam rabatki.
Niesamowite, że zielsko rośnie szybciej, niż człowiek ma czas na jego pielenie

Iwk4 17:36, 17 maj 2015

Denerwowało mnie trochę, że widać ślad po rozebranym murku kamiennym na ścianie. Zanim tuje się rozrosną, to trochę potrwa.

E-Muś przytachał ze strychu jakieś stare lustro, po rozbiórce szafy i ustawił za tujami:

Najlepsze jest to, ze jak mówiłam w zeszłym roku o lustrze w ogrodzie, to popukał się w czoło tylko. Potem u Ewy widział w ogrodzie lustro, spodobało mu się i teraz przyniósł i powiedział: to się nazywa Design

A potem była najlepsza część dnia - grill na tarasie
frezja 17:43, 17 maj 2015

czyli tworzycie wspaniały rodzinny team
Iwk4 17:43, 17 maj 2015

Dziś rano podziwiałam takie widoki ogrodu:

Prawa strona też dostanie obrzeże

Dokupiłam nasiona trawy, aby dosiać

Ewkakonewka 17:44, 17 maj 2015

Iwonko piękne sobotnie postępy, ale też orobiliście się ogromnie. Dzieciaki z prezentem się postarały odpowiednio
Iwk4 17:54, 17 maj 2015

A tu będzie trzeba poprawić linię podczas kładzenia obrzeża.

Północna część też przeszła metamorfozę, niezamierzoną, hi, hi.
Sąsiad rozebrał płot, będzie nowy, tym czasem wizualnie powiększyła mi się przestrzeń razem z krajobrazem zapożyczonym