Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 16:27, 30 sty 2016

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Imperata - U mnie rośnie w pełnym słońcu, i nawet ma dość sucho, bo obok zebrinus wodę chłepce. Miałam w częściowym cieniu, to się nie wybarwiała.

Dwa trzy lata, słabo przyrasta, ale już chyba rusza, bo z jednej małej kępki mam już dwie. Rozłogi umiarkowane nie tak jak perz. Czekam na większą plamę koloru. Dość późno z ziemi wyłazi, Bo liście na zimę zasychają.

Myślę, że skłon jej przeszkadzał nie będzie, U mnie rośnie na piachu.
Tu kawałek mojej trawki.

czy to jest Red Baron,jesli tak to ja swojemu też dam słoneczka,bo taki słabo "Red"
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 16:01, 30 sty 2016

Do góry
Maleńki zwiastun wiosny, wychodzą nieśmiało ranniki

Ogród pewnej ogrodniczki 16:00, 30 sty 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Carex ICE DANCE szybko podejmujesz decyzje
to zimozielona turzuca, wieloletnia. rozrasta się przez rozłogi, wieć z czasem możeszją rozmnażać. ona rośnie dość spora więc rozstawa 60 cm będzie ok.
u mnie na skarpie

Asiu, to prawda że decyzję podejmuję szybko jeśli mi się coś spodaoba to już nie kombiunuję. Projekt domu wybrałam po godzinie, działkę kupiłam po jednej wizycie na niej. Tylko męża długo wybierałam

A skoro jest zimozielona to jeszcze lepiej bo będzie super na przedogródku!!!
Ogród pewnej ogrodniczki 15:58, 30 sty 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)

Asiu to są Limelight hortensje. Carex in dance super jest!! Zobaczyłam w Necie. A to wieloletnia trawa jest czy jednoroczna??? I w jakiej odległosci się ją sadzi???

Carex ICE DANCE szybko podejmujesz decyzje
to zimozielona turzuca, wieloletnia. rozrasta się przez rozłogi, wieć z czasem możeszją rozmnażać. ona rośnie dość spora więc rozstawa 60 cm będzie ok.
u mnie na skarpie

Ogród tworzony z pasją 15:58, 30 sty 2016

Do góry
Sylvana napisał(a)

Ja bym się odsunęła od żywopłotu.
Pomyśl sobie jak się będziesz przeciskał, żeby go przyciąć...a potem zbierał resztki...
Nie widzę planu całości...nie potrafię się odnaleźć w takim wycinku....ale ja bym poszła raczej w stronę powiększania tego co jest...jeśli w ogóle...nie lubię ścisku....ale to ja...a ogród jest Twój...zrobisz jak uważasz...Tobie się ma podobać

Tutaj raczej nie powiększe bo tamta rabata jest w kształcie koła.
Zaraz idę na ogród to zobaczę wszystko na spokojnie jeszcze raz.
Ogród pewnej ogrodniczki 15:52, 30 sty 2016

Do góry
Dorotka napisał(a)
A teraz mam pytanie.
Na fotkach poniżej mam pokazany kawałek wyłożonego kostką miejsca na ławkę która kiedyś tam stanie /za rok zapewne / Dookoła obsadziłam to miejsce berberysami admiration. Kupiłam 50 sztuk takich patyczków na wiosnę tamtego roku, w lecie miałam już piękne berberysy które się cudnie rozrosły. Widocznie miejsce im pasuje.
Chcę zrobić z tych berberysów taki żywopłocik ma pół metra wysoki. Mam jednak pytanie czy nie posadziłam ich zbyt gęsto, czy nie rozsadzić ich wyjmując co drugą sadzonke??
Chciałbym mieć gęsty i zwarty żywopłot więc może jest OK? Proszę o wskazówkę.

a to na pewno jest admiration, one chyba bardziej kulisty pokrój mają i dorastają tylko do 50 cm a Twoje takie strzeliste. Jeżeli ma być bardzo szczelny to chyba ok bo teraz młody ale z czasem to może być za gęsto.

limki z ice dance to fajny duet, też mam tak posadzone ona rozrasta się odnogami, więc jak tylko dobrze się zadomowi to ma bardzo dużo przyrostów
Ogród tworzony z pasją 15:39, 30 sty 2016

Do góry

Ja bym się odsunęła od żywopłotu.
Pomyśl sobie jak się będziesz przeciskał, żeby go przyciąć...a potem zbierał resztki...
Nie widzę planu całości...nie potrafię się odnaleźć w takim wycinku....ale ja bym poszła raczej w stronę powiększania tego co jest...jeśli w ogóle...nie lubię ścisku....ale to ja...a ogród jest Twój...zrobisz jak uważasz...Tobie się ma podobać
Zagajone .... moja bajka .... nowy ogród 15:35, 30 sty 2016

Do góry
Przycinam wierzby ... jedna niedokończona została na jutro ... dopadł mnie brak sił

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 15:31, 30 sty 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Ta rabata jest genialna Uwielbiam busz
Sebku ona już tak nie wygląda, jesienią przeniosłam pęchęrznice na inne miejsce, żeby utworzyły szpaler, a goździk brodaty został zredukowany do minimum, bo zawłaszczał mi młode byliny. Na rabacie zostały narcyzy, kostrzewa, żylistek, pięknotka, dyptam, parzydło i przetacznik. Wiosna i lato pokaże jak to się sprawdzi

ta sama rabata z drugiego końca w lipcu w trakcie kwitnienia liliowców

Ogród Mirelli 15:30, 30 sty 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Kochanie muszę cię zmartwić ale to raczej są pąki listne. Kwiatowe są bardziej kulkowe a te są podłużne. Chyba że na zdjęciu takie złudzenie optyczne jest.
Zobacz - z tego okrągłego będzie kwiat a z tego podłużnego liście.

Aniu nie. Ja mam taką odmianę rh. Nie mają okrągłych pąków tylko takie podłużne i z nich są kwiaty
Ogród pewnej ogrodniczki 15:10, 30 sty 2016

Do góry
Drugie moje pytanie dotyczy hortensji Limelight
Mam je na przedogródku, pomiędzi wiśniami Pissardii. Sadziłam na wiosne tamtego roku. Nie cięłam na jesieni, aktualnie wyglądają tak jak poniżej.
I moje pytanie: jak je dalej prowadzić aby ta rabata ładnie wyglądała. Jak je ciąć? Jak nisko i kiedy?? Chciałabym aby wyrosły dość wysokie w przyszłości.

No i jeszcze co proponujecie na tej rabacie do posadzenia jeszcze?? A może tak zostawić jak jest? Myslałam o jakichs trakwach może?
Ogród pewnej ogrodniczki 15:03, 30 sty 2016

Do góry
A teraz mam pytanie.
Na fotkach poniżej mam pokazany kawałek wyłożonego kostką miejsca na ławkę która kiedyś tam stanie /za rok zapewne / Dookoła obsadziłam to miejsce berberysami admiration. Kupiłam 50 sztuk takich patyczków na wiosnę tamtego roku, w lecie miałam już piękne berberysy które się cudnie rozrosły. Widocznie miejsce im pasuje.
Chcę zrobić z tych berberysów taki żywopłocik ma pół metra wysoki. Mam jednak pytanie czy nie posadziłam ich zbyt gęsto, czy nie rozsadzić ich wyjmując co drugą sadzonke??
Chciałbym mieć gęsty i zwarty żywopłot więc może jest OK? Proszę o wskazówkę.

Ogród pewnej ogrodniczki 14:57, 30 sty 2016

Do góry
To aż niewiarygodne, nigdy nie sądziłam że w styczniu będę sobie siedzieć na leżaczki i... grillować
A jednak, oto fotka z dzisiaj. Dla wszystkich którym pogoda dzisiaj nie dopisała

Ogród Mirelli 14:45, 30 sty 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ratowane chore rododendrony zapowiadają, że będą ładnie kwitły

Kochanie muszę cię zmartwić ale to raczej są pąki listne. Kwiatowe są bardziej kulkowe a te są podłużne. Chyba że na zdjęciu takie złudzenie optyczne jest.
Zobacz - z tego okrągłego będzie kwiat a z tego podłużnego liście.

Typografia ogrodu 14:39, 30 sty 2016

Do góry
Ciepło choć wieje bardzo. ale to nie przeszkoda
widzicie czarny prostokącik - to dzis przekopałam.jeszcze trochę zostało. Miejsce pod serby będzie już gotowe a i planowana tam rabata musi byc przygotowana pod nasadzenia, bo trafia na nią rosliny rosnące w innych części ogrodu, które chce przesadzić wiosną.

Ciemierniki z Janiny od pięciu dni na dworze i nawet przedwczorajszy nocny przymrozek im nie zaszkodził.

I zza okna
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:29, 30 sty 2016

Do góry
I lekko jestem zdegusotowana. Laur oraz bukszpan poustawiane na styropianie, osłonięty agrowłokniną i matą z trawy przemarzły.. a dwa bukszpany na tarsie maja sie dobrze. Nic nie kumam???? Musiałam cała dekorację przed drzwiami wymieniać....

I dla wszystkich ciemierniki z Janiny

Za tydzień może pojadę na giełdę to pokombinuje z dekoracjami.
Dzisiaj zdjęłam wszystkie dekoracje bożonarodzeniowe w ogrodzie i domu... a w wazonie postawiłam gałęzie wiśni kiku shidare. Ciekawe czy i kiedy zakwitną?

Musze jednak zamówić lampy bo mam ochotę na blady róż w domu i szarości
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:26, 30 sty 2016

Do góry
Przedwiośnie?
Ogród Mirelli 14:24, 30 sty 2016

Do góry
Jesienne wrzosy ładnie jeszcze wyglądają

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 14:23, 30 sty 2016

Do góry
Kasiek napisał(a)
U mnie juz na poczatku stycznia znalazlam i krokusy i przebisniegi Kwitnace
Nie podoba mi sie to wcale a wcale. Wrocilam do domu a tu ...wiosna na calego. Kto mi gwizdnal snieg siem grzecznie pytam ?

Kasiu mi się juz chce wiosny. Dzisiaj upiłowałam gałęzie starych brzóz, aby miały wyżej przewodnik - zrównuję je z tymi młodymi, które są wyżej szczepione. Obcięłam również przewodniki dwóm wiśniom ozdobnym (potraktowałam je jak drzewa owocowe....). Wg mnie to już koniec zimy ale pewnie jeszcze epizody mrozu bedą

Ale chyba strat w brzozach nie widać? Robiłam to teraz z głową bo dawniej oszpeciłam brzozy...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies