Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2016

Ogród Małej Mi - sezon 2016

Mala_Mi 00:45, 03 kwi 2016

Rench napisał(a)
A jak potraktowałaś w tym roku Nostalgię,moja w połowie podmarznięta,ciachałam swoją i myślami byłam przy Twojej

Dzisiaj rano,kiedy wracałam z pracy, trzeba było skrobać szyby. Mam nadzieję że to już ostatnie takie spadki temperatur,bo kiedy cięłam dzisiaj,na kilku były zmarznięte pączki.

Oj biało było i u mnie

Nostalgia chociaż na wygwizdowie.. jest cała zdrowa.. jeszcze do niej z nożycami nie doszłam.. poszła ta wnerwiająca różanka. Rekordzistki miały po 2,5 metra.. zostało się 60cm.. Dziś niestety praca zawodowa była.. jutro też I od poniedziałku do pracy Gorący tydzień będzie.
Mala_Mi 00:48, 03 kwi 2016

Sylvana napisał(a)
Aniu bardzo dziękuję....odpisałam u siebie...tu

Jakbyś miała chwilę to podpowiedziałabyś mi jakąś żółtą niewysoką trawę do cienia, która się nie rozłazi...taka kępka jak hakonka.....ale ona jest brzydka zimą a mi zależy żeby cały rok to jakoś wyglądało....dzięki

Carex dolichostachya Gold Fountains - polecam. Teraz przycięłam na jeża (a wcale brzydka nie była) bo już rośnie kupa nowych odrostów.. i one są piękne seledynowe. I tak ładnie mi odrasta już kolejny rok. Dzięki cieciu zawsze jest zwartą i ładną kępą. Jutro sfocę ją po cięciu.
Sylvana 01:09, 03 kwi 2016

Mala_Mi napisał(a)

Carex dolichostachya Gold Fountains - polecam. Teraz przycięłam na jeża (a wcale brzydka nie była) bo już rośnie kupa nowych odrostów.. i one są piękne seledynowe. I tak ładnie mi odrasta już kolejny rok. Dzięki cieciu zawsze jest zwartą i ładną kępą. Jutro sfocę ją po cięciu.

Dzięki...zapisałam
Duża ona rośnie...średnica i wysokość....bo ja już tak mam, że pustego nie lubię więc upycham na styk....stąd pytanie.

Edit: już doczytałam, że 30cm wysokości, więc na oko mi wychodzi, że średnica około 60cm....tylko, że ona lubi mokro....podlewanie jej wystarczy czy musi mieć mokro na stałe?
Z netu "Nadaje się do nasadzeń w pobliżu zbiorników wodnych, a nawet na ich skraju lub wręcz w płytkiej wodzie."
Madzenka 08:22, 03 kwi 2016

Myślisz że piwonie P.Bylinowego zakwitną w tym sezonie?
Mala_Mi 09:30, 03 kwi 2016

Sylwia, dwa lata rosła pod brzozą!!!! bez podlewania, szału nie było z wielkością, ale żyła. A raczej wegetowała.... ale ja nie podlewałam jej tam.. czasem przy okazji coś się im dostało. Dlatego przesadziłam. Ale warunki pod brzozą są naprawdę wredne. Pod brzozą nic mi nie rośnie. Nawet naparstnce karłowe i byle jakie.

Ja mam posadzone co ok. 40 cm
To dziś..

A to koniec października (przesadzałam je wiosną)

leon60 09:38, 03 kwi 2016

carex Gold Fountain jest piękny ale uwaga na koty... jak dobrze posikają pada... dwie muszę znów wymienić
zbigniew_gazda 09:44, 03 kwi 2016

Zaglądam i pozdrawiam Aniu. U nas też przymrozki ale podobno idzie wielkie ciepło.
Madzenka 10:15, 03 kwi 2016

Idę dzisiaj ciachnąć kolejne carexy...
Mala_Mi 10:38, 03 kwi 2016

Madzenka napisał(a)
Myślisz że piwonie P.Bylinowego zakwitną w tym sezonie?

Zakwitną Są sadzone w doniczki , byle delikatnie przesadzić. Nie są też pędzone, zimę widać że spedziły pod chmurką Stopień zaawansowania jest identyczny jak u mnie w ogrodzie.
To 3 doniczki pod grujecznika Jak widać po doniczkach karpy spore

Takie będą Kwitną na górze i na pędach bocznych wiec ma być kopuła kwiatowa

Mala_Mi 10:44, 03 kwi 2016

leon60 napisał(a)
carex Gold Fountain jest piękny ale uwaga na koty... jak dobrze posikają pada... dwie muszę znów wymienić

Nie mów o kotach, bo mam na nie nerwa.. co trawa to za przeproszeniem osrana Cały przybytek z fundacji kociej siedzi u mnie... sra i poluje .. a nornice i krety robią co chcą, rabaty jak sito wiec nikt mi nie powie, że kot pomoże w walce z gryzoniami. Kotów mam chyba tyle co gryzoni

I zamykam temat kotów.. 100 razy już było przerabiane ..

Chyba wszystkie moje ciemne ciemierniki przesadzę za piwonie, na nową rabatę.. takie śliczne, a ich nie widać.. gubią się na rabatach.. mam ich sporo tu i tam.. zrobię szpaler Jeszcze młode wiec powinne przeżyć przeprowadzkę .