Chyba pierwszy raz widzę tą dwustopniowa donicę. Chyba ze to stoi jedna przy drugiej ) elegancko wygladaja w nich nasadzenia. Na takie morza krokusow mogłabym się gapic godzinami ... takie eleganckie lekkie krzesełko powinnaś sobie dostawić w ogrodzie: siedzisz kontemplujesz widok przez godzinę, potem zmieniasz kąt o 45 stopni i znowu kontemplujesz i tak w kółko
Karabela,
najpierw witam się oficjalnie w Twoim wątku Oficjalnie, bo przeglądam go już od kilku dni
Piękny ogród stworzyłaś, taki energetyczny a jednocześnie z klimatem... I jesteś kolejną mistrzynią upychania - tyle roślin skomponować na tak niewielkiej przestrzeni
Mam pytanie odnośnie miłorzębów przy tarasie. Czy to są marikeny? Na jakiej wysokości są szczepione i w jakich odstępach je sadziłaś? Tworzą już ładną ściankę, a doczytałam, że docelowo mają zasłaniać od sąsiadów
Danusiu dziękuję za podpowiedź. Ja tez uważam że donice sa za małe ale jak zbijalam je w ub roku wydawało mi sie ze wystarcza. No i M. będzie niezadowolony. Ja w kazdym razie jestem gotowa na zmiany A jakie powinny być minimalne wymiary do nic ?
Wieczorem spróbuję rozrysowac ten układ ponownie bo nie do końca widze jeszcze reszte rozrysowanych roslin. Jeszcze tylko pytanie: czy ta kulka milorzebu miałaby być w tej dużej donicy czy w osobnej ?????
Ewa czyli potwierdzasz zalety aronii. Robię soki i marmoladki.
Ale w Wielki Piątek pracować to nie grzech. Myślę że uporządkowanie obejścia do świąt to jest dobra sprawa. Dziwnych masz sąsiadów. Dziękuję i Tobie też życzę odpoczynku i luzu w drugie święto.
Wczoraj pełen dom był gości. Dostałem piękne prezenty : magnolię i miltonię.
Jedni siedzieli przy stole a inni rozrabiali na podłodze. Było bardzo wesoło.
Tak na szybko wizualizacje tego co Toszka zapodała.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam Podoba mi się
Tylko nie wiem czy umiałabym buka podnieść (dla mnie to kosmos jakiś).
Najświeższe doniesienia na temat niby zabetonowanej rabaty, tej obok garażu zaraz. Nie jest zabetonowana, tylko wysypana gliną. Glinę można wybrać ale ona jest pod dachem garażu więc kicha, słabo widzę coś takiego ekstra w ty miejscu
wersja 1
wersja 2
Czyli rozumiem, że za jakiś czas trzmielin w wersji 2 nie będzie widać od strony wjazdu, bo glauka rośnie najpierw w kształcie kuli z czasem wykształca przewodnika i ma kształt stożka. To mi akurat pasuje
Podoba mi się, może rzeczywiście za dużo tego rh?
Mam takie samo zdanie, lepiej rosną rozsadzone. Tajlandczycy polecają kastry okrągłe i uparcie twierdzą, że w prostokątnych uprawa nie udaje się. Czas spróbować .
Łatwiej jest jednak w oczku na pólkach umieścić kastry prostokątne, które są dużo niższe od okrągłych i wchodzi do nich mniej ziemi, co zmniejsza ciężar. 30 l ziemi wystarczy do uprawy.
Piwonie drzewiaste startują u mnie bardzo nieregularnie, jedne jeszcze pąkach śpiących, a inne już kwiatowe zawiązują.