Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Przyjazny ogród

Przyjazny ogród

Mariusz 21:22, 21 mar 2016

Alicja169 napisał(a)

Czy mogę rozumieć półcień jako słońce poranne do godz. 12 a później już cień ?
czy to za mało słońca?

Miałabym takie miejsce zaciszne przy murze, ale jest tak że po południu już cień.

To też dobre warunki, słońce do południa, ale miejsce powinno być jasne, bo w pełnym cieniu też rosną, tylko robią się rosochate i mniej obficie kwitną - nie polecam. One lubią słońce, tylko nie wystawa południowa, gdzie parzy na nie okrutnie.
U mnie mają dużo słońca, ale po południu jest lekko rozproszone (drzewa u sąsiada, moje wiśnie i brzoza rosną u mnie od pupy strony, przysłaniają/rozpraszają słońce na ogród)
Mala_Mi 16:41, 26 mar 2016

Melduję, że lotosy wywlekliśmy do szklarni.. po świętach jak się ociepli będę rozsadzać, bo przesadzane lepiej rosną
I twoich piwoni drzewiastych nie ruszałam.. rosną, to znaczy, że tak bardo nie narzekają... mają dużo paków i bałam się je ruszać..

Pozdrowienia zostawiam i gonię dalej do garów i mopa
Piotr_ 22:42, 27 mar 2016

U cb lotosy już cudnie wysadzone moje liście mają z 10 cm ponad wodę i nie wiem czy podołam im bo mi sezon innej roboty się zaczyna po świętach i jeszcze sprawa prywatna co muszę zdołać.
Oj tak pędzę sprzątać dom po gościach jak coś to odp. u mnie w wątku bo szybciej to przeczytam bo mam brak czasu na czytanie wątków pozdrawiam, i przepraszam że tak po szybkiemu wpadam i wypadam,
Mariusz 08:25, 28 mar 2016

Mala_Mi napisał(a)
Melduję, że lotosy wywlekliśmy do szklarni.. po świętach jak się ociepli będę rozsadzać, bo przesadzane lepiej rosną
I twoich piwoni drzewiastych nie ruszałam.. rosną, to znaczy, że tak bardo nie narzekają... mają dużo paków i bałam się je ruszać..

Pozdrowienia zostawiam i gonię dalej do garów i mopa

Mam takie samo zdanie, lepiej rosną rozsadzone. Tajlandczycy polecają kastry okrągłe i uparcie twierdzą, że w prostokątnych uprawa nie udaje się. Czas spróbować .
Łatwiej jest jednak w oczku na pólkach umieścić kastry prostokątne, które są dużo niższe od okrągłych i wchodzi do nich mniej ziemi, co zmniejsza ciężar. 30 l ziemi wystarczy do uprawy.
Piwonie drzewiaste startują u mnie bardzo nieregularnie, jedne jeszcze pąkach śpiących, a inne już kwiatowe zawiązują.

Mariusz 08:31, 28 mar 2016

Piotr_ napisał(a)
U cb lotosy już cudnie wysadzone moje liście mają z 10 cm ponad wodę i nie wiem czy podołam im bo mi sezon innej roboty się zaczyna po świętach i jeszcze sprawa prywatna co muszę zdołać.
Oj tak pędzę sprzątać dom po gościach jak coś to odp. u mnie w wątku bo szybciej to przeczytam bo mam brak czasu na czytanie wątków pozdrawiam, i przepraszam że tak po szybkiemu wpadam i wypadam,

I Ciebie również dopadło przesilenie prac wiosennych, walcz dzielnie , powodzenia, grunt to dobra organizacja.

Mala_Mi 22:43, 28 mar 2016

Jednego może bym upchnęła i do okrągłego.. ale to ustawianie na półkach
Piotr_ 16:53, 30 mar 2016

Ja dziś zrobiłem ciach z lotosem ciekawe co będzie bo wyszło 4 kastry i jeszcze z 2 muszę dokupić bo nie zmieściłem
A_gawa 01:48, 02 kwi 2016

Witaj Mariuszu! Chciałam Cię dopytać o żywopłot z Brabantów - czy sukcesem z tą tują jest woda i strzyżenie? Mam z nią problemy, a żywopłot na poniższych zdjęciach jest piękny.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2651-najlepsza-thuja-na-zywoplot?page=3
bdan 06:41, 04 kwi 2016

Witam serdecznie

Mariusz masz ponoć u siebie Żeleźniak Russela. Nie mogę nigdzie znaleźć informacji, co powinnam z nim zrobić wiosną? Ściąć jakoś, czy tylko brzydkie liście usunąć?

Mam go od zeszłego roku dopiero, czy wymaga jeszcze jakieś dodatkowej pielęgnacji, nawożenia?

Pozdrawiam i z góry dziękuję z indormacje
Mariusz 19:18, 09 kwi 2016

Mala_Mi napisał(a)
Jednego może bym upchnęła i do okrągłego.. ale to ustawianie na półkach

A ja na próbę zrobiłem jednego lotosa, karła 'Momo Botan' w okrągłej kastrze.