Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Ani :)

Ogród Ani :)

Toszka 23:38, 27 mar 2016

obrazki troche miniaturowe, bo kopiowałam (dosłownie) kształt rabaty na monitorze

wersja 1
podniesiony buk, ciemne kółko to glauca na prawo duża półkula cisowa + 3-4 buksy. Przed bukiem, u jego stóp cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana" - kilka sztuk,

wersja 2
za glaucą trzy lizaki trzmieliny, buk, a przed bukiem i glaucą cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana" - kilka sztuk aż do miskanta gracillimus. Na prawo pod domem zdaje się, że dostrzegam miejsce - nie wiem ile, ale tam bym dała taxus fastigiata aurea albo 3 szt. cięte od góry płasko ale na różnych wysokościach, albo jedna fastigiata plus 2-3 małe kule.
anbu 07:34, 28 mar 2016

Hi hi ...
Toszka a skąd wiesz, że mam na liście roślin Filifera Aurea Nana?

Najpierw kilka zdjęć. Wstyd pokazywać co ja tu mam. Płotek jest na razie, aby moja sunia tam nie właziła. Grzeczna z niej dziewczynka ale czasem ma sklerozę

Tak Toszko, po prawej stronie jest jeszcze jedna mała rabata, dobrze dojrzałaś Ale ale niestety nie wiem czy ona nie jest zamurowana od spodu i czy coś w niej urośnie? A tym bardziej czy cis urośnie? Co prawda męczę mojego eMa o nawodnienie kropelkowe (yupi, yupi...zgodził się, ale jak to facetowi trzeba co pół roku przypominać ) i tak słabo widzę szlachetne roślinki w tym miejscu.

I ta rabata. Na zdjęciu po prawej na samej górze widać:
- nogę wiśni amanogawy,
- po lewej jest lizak na pniu - sosna. Jest rzeczywiście ładna i gęsta, mój eM ją bardzo koffa ale obawiam się, że jak ją przesadzę a wszystko wskazuje na to, że zyska nową miejscówkę, to się obsypie od środka i będzie straszyć
- potem dwa jaśminowce (oddam w dobre ręce za koszt przesyłki - piękne, dwuletnie, ślicznie kwitną! - można pisać na PW!)
- glauka - musi zostać jest na środku tej rabaty (ja tą roślinkę akurat lubię )
- potem są trafffki, kostrzewy siwe czy jakoś tak - nie przeżywam ich przesadzę lub wyrzucę
- dalej kulki danica (czy jak się one tam zwą), też nie przeżywam, na razie przesadzę i będą udawać kulki jak się ładnie będą sprawować, zostaną - a jak nie, to w przyszłości zastąpię kulami z bukszpanu.
- dalej świerk conica - wylatuje, no chyba że ktoś chętny? to oddam za koszty przesyłki
- i jakiś krzaczek, muszę sprawdzić nazwę, nawet go lubię bo żółty i zimozielony - do przesadzenia obok tarasu.

Zaraz dalej...

anbu 08:07, 28 mar 2016

Toszka napisał(a)
jak czytam twoją listę chciejstw, miejstw i wynurzenia o tym co skasowałaś/miałaś, co lubisz i nie lubisz to śmieję się w duchu (bratnio i pozytywnie)... potem, zapewne domyslisz się dlaczego... nie będę teraz wykładać kart na stół

Inversa masz?
Youngii masz?

czy glauca na karłowo-bukowej już rosnie?

Toszko Inversa mam, jakiś słaby, chorowity, bleee. Rósł wśród róż płożących, wszystkie wywaliłam. Bożesz... ale ona chaos wprowadzały i bałagan (wybaczcie, takie jest moje zdanie). Na dodatek wyssały z ziemi przy świerku wszystkie składniki odżywcze. Nie wiem czy się boroczek podniesie. Lubię go.

Tak a propos całej tej mojej aranżacji, mój Pan projektant od ogrodów miał wyobraźnie, co nie? Tak, to dla tych co jeszcze nie doczytali - mój ogród był zaprojektowany przez faceta po studiach - projektanta ogrodów. Dramat!

Youngii nie mam ale bardzo, bardzo, bardzo chcę mieć a widzę ją na środkowej rabacie - nerce a pod nią kulki obowiązkowo

glauca rośnie już w miejscu docelowym, na środku rabaty, nie ruszam go, bo każdej wiosny stroi się pięknie w nowe przyrosty W sumie to mam dwie glauki. Z drugim to nie wiem co zrobić albo na tyły albo na środkową rabatę obok stożków z cisa.

Będzie dalej...
kasja83 08:36, 28 mar 2016

anbu napisał(a)

Toszko Inversa mam, jakiś słaby, chorowity, bleee. Rósł wśród róż płożących, wszystkie wywaliłam. Bożesz... ale ona chaos wprowadzały i bałagan (wybaczcie, takie jest moje zdanie). Na dodatek wyssały z ziemi przy świerku wszystkie składniki odżywcze. Nie wiem czy się boroczek podniesie. Lubię go.

Tak a propos całej tej mojej aranżacji, mój Pan projektant od ogrodów miał wyobraźnie, co nie? Tak, to dla tych co jeszcze nie doczytali - mój ogród był zaprojektowany przez faceta po studiach - projektanta ogrodów. Dramat!

Youngii nie mam ale bardzo, bardzo, bardzo chcę mieć a widzę ją na środkowej rabacie - nerce a pod nią kulki obowiązkowo

glauca rośnie już w miejscu docelowym, na środku rabaty, nie ruszam go, bo każdej wiosny stroi się pięknie w nowe przyrosty W sumie to mam dwie glauki. Z drugim to nie wiem co zrobić albo na tyły albo na środkową rabatę obok stożków z cisa.

Będzie dalej...

Aniu nie strasz tym projektantem-bo ja teraz jestem na rozdrożu i rozdarciu wewnętrzym i nie wiem czy wałkować temat ogródka z moją babeczką-czy dać sobie spokój. Jak płacić i tu wszystko poprawiać...to rodzi we mnie frustrację.Ech ja ciężki klient jestem
anbu 08:43, 28 mar 2016

kasja83 napisał(a)

Aniu nie strasz tym projektantem-bo ja teraz jestem na rozdrożu i rozdarciu wewnętrzym i nie wiem czy wałkować temat ogródka z moją babeczką-czy dać sobie spokój. Jak płacić i tu wszystko poprawiać...to rodzi we mnie frustrację.Ech ja ciężki klient jestem

Kasiu nie straszę Ty jesteś na innym etapie niż ja wtedy.
Z Ogrodowiskiem i ze swoją Panią projektant - dasz radę. Ja nie miałam punktu odniesienia i dlatego wyszło jak wyszło
Spokojnie, dasz radę.
anbu 08:51, 28 mar 2016

Rzut z góry:

Zrobię wizualizacje, jeszcze. Ale zaraz do Teściowienki mojej na obiadek jadę

P.S.

Dzięki Toszko ogromne Podoba mi się
anbu 09:32, 28 mar 2016

Tak na szybko wizualizacje tego co Toszka zapodała.
Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam Podoba mi się
Tylko nie wiem czy umiałabym buka podnieść (dla mnie to kosmos jakiś).
Najświeższe doniesienia na temat niby zabetonowanej rabaty, tej obok garażu zaraz. Nie jest zabetonowana, tylko wysypana gliną. Glinę można wybrać ale ona jest pod dachem garażu więc kicha, słabo widzę coś takiego ekstra w ty miejscu

wersja 1
Toszka napisał(a)
podniesiony buk, ciemne kółko to glauca na prawo duża półkula cisowa + 3-4 buksy. Przed bukiem, u jego stóp cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana" - kilka sztuk,

wersja 2
Toszka napisał(a)
za glaucą trzy lizaki trzmieliny, buk, a przed bukiem i glaucą cyprysiki groszkowe 'Filifera Aurea Nana" - kilka sztuk aż do miskanta gracillimus. Na prawo pod domem zdaje się, że dostrzegam miejsce - nie wiem ile, ale tam bym dała taxus fastigiata aurea albo 3 szt. cięte od góry płasko ale na różnych wysokościach, albo jedna fastigiata plus 2-3 małe kule.

Czyli rozumiem, że za jakiś czas trzmielin w wersji 2 nie będzie widać od strony wjazdu, bo glauka rośnie najpierw w kształcie kuli z czasem wykształca przewodnika i ma kształt stożka. To mi akurat pasuje
Podoba mi się, może rzeczywiście za dużo tego rh?
anbu 10:42, 28 mar 2016

Wieczorkiem wstawkę zdjęcia korytka po prawej stronie. Emuś kiwa mi tu głową, że można się przekonać gminę, uzupełnić korytko dobrą ziemią i może cis kolumnowy da radę. Hmm..
Zmykam
kasja83 18:01, 28 mar 2016

Pięknie wkomponowałaś koszykówkęDD
MirellaB 18:59, 28 mar 2016

Już nie nadążam Ale masz sporo terenu