Agnieszko ,dziękuję bardzo,miło mi że podoba Ci się mój ogród
Z forum u mnie ostatnio na bakier,ciągle czasu brak a jak już jestem to pozaglądam co tu słychać i znikam
Jakie to śliczne, te białe drobne kwiatuszki. Chyba mam zakupione nasionka tej rośliny, jutro wysieję i w przyszłym roku chciałabym mieć w tym posadzone białe tulipany. Myślę, że byłby to duet idealny.
Elu ja tam pisałam, że zdjęcia obrobiłam w programach, trochę podprasowałam sobie zmarszczki przecież ja 58 lat mam.
W ciągu doby jem tylko 2 kromki chleba, zwykle na kolację. Na śniadanie jajecznica z 2 jaj na 2 plasterkach boczku, lub kiełbasy wiejskiej po takim śniadaniu czuję się świetnie i do południa nie czuję głodu. Na obiad zwykle coś mięsnego, bo mój organizm dobrze toleruje mięso. Mam kilka zup, po których mnie nie mdli. Nie mogę jeść ulubionych pierogów z serem, źle też się czuję po schabowym. Ciasta na dobę mogę zjeść do dwóch kawałków. Mogę jeść surówki, ale bez majonezu, nie mogę też żółtego sera. Mogę zjeść jakiś owoc, a naleśniki, chociaż wiem, że odchoruję i tak 2 (z dżemem własnej roboty) zjem.
Lepiej się czuję ze zmniejszoną dawką węglowodanów, bo ja ich nie odrzuciłam całkiem. Na IG obserwuję między innymi Braci Rodzeń i Iwonę wierzbicką. Sporo korzystam z ich wiedzy. Po pieczywie miałam bardzo wzdęty brzuch i ciągle było mi niedobrze, teraz jest znacznie lepiej. Odżywiam się naturalnym jedzeniem, chodzi o to, żeby eliminować żywność przetworzoną.
Pod ławką rośnie gęsiówka wieloletnia i ładnie się tam rozrasta. Za pochwały ślicznie dziękuję
Grażynko, śliczny ten lilak, bo nie dość, że pachnące kwiaty, to i liście ozdobne, same plusy.
Powojnik pięknie rośnie, ja mam podobnego, ale w tym roku same suche badyle (było napisane, żeby nie ciąć), a liści i kwiatów,
jak na lekarstwo.
Patrycja, narcyzów było tam dużo. Rosną za różami Lavender Ice. Na moim zdjęciu tego nie widać, ale placyk z ławeczką wewnątrz narcyzowo-różanej obwódki ma kształt serca
Była też rzeczka z białych tulipanów Snow Crystal i szafirków. Niestety te drugie już przekwitły.
A tu taka ciekawostka (przynajmniej dla mnie - świeżaka). Gdzieś na insta u Szwedki, która ma fioła na punkcie dalii zobaczyłam sposób na podpędzanie dalii w … woreczkach!
Wypróbowałam i całkiem ładnie rosną, więc moim zdaniem super „hack”. Mniej ziemi, mniej miejsca.
Mam jedną stratę. Niestety wyczekana dalia Śląsk mi zgniła reszta lepiej lub gorzej ruszyła. Mam nadzieję, że w ten weekend już dam radę coś posadzić
Aniu bardzo ładny ogród z rzutów. Nic nie poradzę bo uważam, każdy zna swój ogród.
Pamiętaj drzewa rosną i potrafią zagłuszyć inne rośliny.
Może w tym różowym kolorze posadziła bym sosnę himalajska, buka czerwonego, graby też ładne coś wąskiego liściastego.
Gdzieś widziałam graby kolumnowe pięknie się przebarwiają jesienią, chyba u Wioli czy u olcipolci.
Popatrz w necie