Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Grzebiuszka ziemna

Grzebiuszka ziemna

Darecka 11:43, 12 lis 2023

Dzień dobry Bożenko, wpadam z rewizytą Początki naszych ogrodów są zadziwiająco podobne, nawet niechcący rozpoczęłam swój wątek dokładnie takimi samymi słowami Podziwiam Twoje umiejętności majsterkowania, pomysły masz genialne, szachownica ziołowa fantastyczna i praktyczna, a cały ogród tchnie harmonią i pięknem, czapki z głów!
Kordina 10:38, 13 lis 2023

Rumianka napisał(a)
A ja też chciałabym popatrzeć... Mogę?

Elisko jak najbardziej, opłat nie pobieram

Darecka napisał(a)
Dzień dobry Bożenko, wpadam z rewizytą Początki naszych ogrodów są zadziwiająco podobne, nawet niechcący rozpoczęłam swój wątek dokładnie takimi samymi słowami

No i to się nazywa synchronizacja też to zauważyłam, w jakiś sposób wszyscy jesteśmy ze sobą połączeni na różnych płaszczyznach naszego życia
Za resztę dziękuję

A tu z tyłu za rdestem aster Octoberkaskade, fajne drobne kwiatki wielkości stokrotki, wysoki do ok 1,50 m, mam go pierwszy rok, a zaletą jest to, że kwitnie pażdziernik - listopad

ogrodówka dostała ładny kolorek, usunęłam z niej tylko kwiaty, podsypię wszystkie pięć korą na zimę:

a ta żurawka 'Rex Peppermint' jest naprawdę świetna, kwitnie parę miesięcy, suche kwiaty usuwam i rosną nowe, a tu połowa listopada i nadal kwitnie, muszę ją rozmnożyć

Hakonki wyglądają malarsko :_ jeszcze przed związaniem w kucyk, nawet te które rozmnożyłam, służy im moja ziemia

Judith 10:42, 13 lis 2023

Kordina napisał(a)

a ta żurawka 'Rex Peppermint' jest naprawdę świetna, kwitnie parę miesięcy, suche kwiaty usuwam i rosną nowe, a tu połowa listopada i nadal kwitnie, muszę ją rozmnożyć

Absolutnie zachwycająca kompozycja! Aż mi wzruszeniem zeszklił się wzrok!
Muszelka 10:51, 13 lis 2023

Piękne kompozycje i kolory. Ach!
eda 15:09, 13 lis 2023

Kordina napisał(a)
O! Jak miło Cię widzieć, lubię jak machasz

eda 15:33, 13 lis 2023

Kordina napisał(a)
Zdaję relacje z uporządkowania na zimę szachownicy kuchenno-ziołowej, wszystko podcięte, szałwie lekarskie, melisa cytrynowa, cząber górski, tymianek, macierzanka, szałwia okręgowa, oregano gold, estragon (nie przypuszczałam, że to taki wielki krzaczor ) bylica piołun. Ta ostatnia zmieniła stanowisko, a część karpy poszła do koleżanki. Przysypane nową ziemią i trochę dzięki temu zabezpieczone na zimę. Z tych kwadratów 30/30 cm miałam w ciągu roku 3 zbiory i wystarczy taki nieduży ograniczony obszar w właściwie obszarek. Piję tylko swoje herbaty, robię różne mieszanki smakowe oczywiście ze zbieranymi na pobliskich ziemiach, a szczególnie uwielbiam kwiaty czarnego bzu, kremowe w szklanym dzbanku z cytryną i własnym miodkiem wrażenia węchowe, wzrokowe i smakowe, 3 w 1 słuchowe też bo mówię - mmmmmm....

na ostatnim zdjęciu za latarenką po lewej rośnie i cały czas kwitnie hyzop lekarski fioletowy, bardzo mi się ta roślina podoba i tak myślę, że on może spokojnie zastąpić na rabatach fioletowe szałwie. Zakupiłam w tym roku jeszcze hyzop różowy i biały. No i kwitnie nadal szalona szałwia omączona, nie omszona:

Nie mówię już o reszcie... post byłby zbyt długi i niestrawny

Fajnie się tego czyta i ogląda super pomysł z płytkami taki ogranicznik i jak czyściutko ... i pomocnica uwielbiam zwierzaczki u mnie też lubią patrzeć co robię i Pusio kot i Fifcia suczka
antracyt 16:06, 13 lis 2023

Bożenko, u Ciebie to jeszcze złota jesień w pełni.
Astra Octoberkaskade, z powodu późnego kwitnienia, zapisuję do listy chciejstw.
Basieksp 19:12, 13 lis 2023

No Zgadzam się z Tobą śliczny kolor zawsze do nich wzdycham, bo ja narazie jakoś nie mam do nich ręki, ale mam posadzone dwie i narazie mają się dobrze, może, może coś mi się uda
LIDKA 19:53, 13 lis 2023

Hakony masz śliczne. I też mam tę żurawkę. Bede dzielić wiosną bo do teraz kwitnie.
Rabatka szachownica jest bardzo orginalna.
Alija 22:09, 13 lis 2023

Kordina napisał(a)

Piękne zestawienie, bardzo lubię rdesty, marcinki zresztą też.
Szachownicę wysprzątałaś na "cacy".