Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Basieksp 11:46, 12 lis 2023

Też mam nadmiar selera naciowego i podobny problem. Zostawiam swój, niech rośnie ile da radę, do zimy trudno, nawet nie planowałam go, ale eM wysiał na rozsady i posadził, no i jest, chociaż miałam jeszcze mrożony z zeszłego roku
Anda 12:31, 12 lis 2023

Minikiwi też bardzo lubię. Niestety, na razie nie mam miejsca na nie w swoim ogrodzie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
ElzbietaFranka 19:13, 12 lis 2023

Muszelka napisał(a)

Cześć Ela! Tak, to odmiana wysoko i szeroko rosnąca. Zajmuje sporo miejsca. Ale jest naprawdę fajna

Po wysianiu nasion z moich pomidorków, z dużym prawdopodobieństwem nie powtórzy cech. Nie chcę ryzykować. Kupię nowe nasiona.

Pytałam tylko czy robiłaś takie doświadczenia ze swoimi nasionami z tych pomidorków. Ciekawa jestem czy coś z nich wyrasta i rodzi.

Bo ja tak jeżówki wysiewałam. Zeszłej wiosny wysiala nasiona z licencjonowanych i ładnie po wschodzily część sadzonek miała cechy licencjonowanych a część to mieszance, ale też ładne.
Nie robiłam fotek bo na razie pojedyncze kwiaty wyrosły. Zobaczę jak w przyszłym sezonie będą kwitły.
Muszelka 10:48, 13 lis 2023

Darecka napisał(a)
Witaj Muszelko, w końcu melduję się w Twoim wątku. Chyba przyciągnął mnie zapach dżemu Też zajadamy się mini kiwi, chociaż w tym roku zaczęło dojrzewać znacznie później. Zbiory pomidorowe imponujące, a zdjęcia jak zwykle nadają się na okładkę National Geogaphic

Dario, cieszę się, że dołączyłaś do Ogrodowiska. Zapisałam sobie Twój wątek w ulubionych. Masz fajne "pióro" Twój serial naprawdę wciąga

Moje zdjęcia to tylko skromna, "radosna twórczość" - nieodparta chęć zatrzymywania w kadrze piękna przyrody. Kocham pejzaże. Gdy widzę ładne kadry, to muszę je fotografować, normalnie muszę To jakiś wewnętrzny przymus, mam nadzieję, że nie choroba
Muszelka 10:58, 13 lis 2023

Basieksp napisał(a)
Też mam nadmiar selera naciowego i podobny problem. Zostawiam swój, niech rośnie ile da radę, do zimy trudno, nawet nie planowałam go, ale eM wysiał na rozsady i posadził, no i jest, chociaż miałam jeszcze mrożony z zeszłego roku

Basiu, skorzystam z Twojego pomysłu. Pozostawię seler w skrzyni, niech rośnie tak długo, ile się da Dziękuję.
Muszelka 11:03, 13 lis 2023

Anda napisał(a)
Minikiwi też bardzo lubię. Niestety, na razie nie mam miejsca na nie w swoim ogrodzie.

Tak, przypominam sobie, że Ty również nie masz dużego ogrodu. A mimo to, rośnie u Ciebie wiele pięknych rarytasów, cudnie sfotografowanych Muszę koniecznie odwiedzić Twój wątek, bo chyba dawno nie byłam.

U mnie minikiwi rośnie na pergoli zacieniającej kompostownik.
Muszelka 11:09, 13 lis 2023

ElzbietaFranka napisał(a)

Pytałam tylko czy robiłaś takie doświadczenia ze swoimi nasionami z tych pomidorków. Ciekawa jestem czy coś z nich wyrasta i rodzi.

Bo ja tak jeżówki wysiewałam. Zeszłej wiosny wysiala nasiona z licencjonowanych i ładnie po wschodzily część sadzonek miała cechy licencjonowanych a część to mieszance, ale też ładne.
Nie robiłam fotek bo na razie pojedyncze kwiaty wyrosły. Zobaczę jak w przyszłym sezonie będą kwitły.

Tak, tak, wiem, o co Ci chodziło. Nie robiłam takiego doświadczenia ze względu na mały metraż ogrodu (całość z domem ma tylko 440 m2). Gdyby ta odmiana nie rosła tak intensywnie, to na pewno spróbowałabym wysiać nasionka wydłubane z pomidorów  i przekonałabym się, jak rosną F2 (być może niewiele różniłyby się od F1).

Ale nie chcę eksperymentować, bo szkoda mi miejsca. Chcę po prostu posadzić 3 pewne (F1) sztuki.

Ta odmiana w lecie może służyć za żywopłot I tak chcę ją w przyszłym sezonie wykorzystać. Postawiliśmy przy płocie, w części gospodarczej, pergole i właśnie przy nich będzie rosła 'Philovita'. Stanowisko jest lepsze od tegorocznego, ponieważ jest bardziej nasłonecznione. Za rok okaże się, czy dobrze wymyśliłam
Kordina 11:17, 13 lis 2023

Kiedyś już miałam mini kiwi ale po remoncie i wykopaliskach gdzieś poszła W tym roku zakupiłam odmianę - Aktinidia pstrolistna Dr Szymanowski zobacz jakie ma cudne listki, mam nadzieję, ze na przyszły rok buchnie, też muszę ja podsypać korą na zimę, bo młoda jeszcze
Muszelka 11:26, 13 lis 2023

Bez słońca widoki melancholijne (z wczorajszego dnia). Widać, słychać i czuć końcówkę ZPJ.

Muszelka 11:32, 13 lis 2023