Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Małymi kroczkami do celu... 10:57, 05 sie 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

No właśnie Paulinko też mi się te Wanilki kłócą z magnolią. Magnolia najładniej wyglądałaby podsadzona czymś niskim,wanilki duże rosną i jeśli już koniecznie chcesz tam hortki to raczej niskie bym tam dała choć tak szczerze to chyba poprzestałabym np tylko na trawach i to najlepiej takich ,których nie ma potrzeby dzielić. Magnolia ma bardzo wrażliwy system korzeniowy i źle znosi każde grzebanie przy nim.

Noo, Asia ma rację - to musi być coś, czego nie będziesz raczej ruszać na tej rabacie... to jedna z bolączek u mnie - chciałabym posadzić magnolię, ale trochę mi szkoda z drugiej strony, że pod nią nie wiem co urządzić na dłuższą metę
Małymi kroczkami do celu... 07:10, 05 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

No właśnie wielkie rosną, dlatego chciałam je dać przy ławce tam już rośnie wysoko szczepiona katalpa i miałabym pewność,że ją nie zasłonią, a magnolia pewnie już w przyszłym sezonie zostanie przez nie zasłonięta. Asiu wybór padł na vanilki jedną już mam kupioną, więc trochę bez sensu kupować inne, bo co ja z nią zrobię, eh może jutro mi coś głowę rozjaśni, chociaż dzisiaj cały dzień myślałam i jakoś ciężko mi to idzie

Można spróbować wanilki tylko tnij je nisko co roku ,wtedy nie będą takie duże
Małymi kroczkami do celu... 23:23, 04 sie 2018

Do góry
Margerytka40 napisał(a)

No właśnie Paulinko też mi się te Wanilki kłócą z magnolią. Magnolia najładniej wyglądałaby podsadzona czymś niskim,wanilki duże rosną i jeśli już koniecznie chcesz tam hortki to raczej niskie bym tam dała choć tak szczerze to chyba poprzestałabym np tylko na trawach i to najlepiej takich ,których nie ma potrzeby dzielić. Magnolia ma bardzo wrażliwy system korzeniowy i źle znosi każde grzebanie przy nim.

No właśnie wielkie rosną, dlatego chciałam je dać przy ławce tam już rośnie wysoko szczepiona katalpa i miałabym pewność,że ją nie zasłonią, a magnolia pewnie już w przyszłym sezonie zostanie przez nie zasłonięta. Asiu wybór padł na vanilki jedną już mam kupioną, więc trochę bez sensu kupować inne, bo co ja z nią zrobię, eh może jutro mi coś głowę rozjaśni, chociaż dzisiaj cały dzień myślałam i jakoś ciężko mi to idzie
Małymi kroczkami do celu... 22:39, 04 sie 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Mirelka będzie w miejscu magnolii,tylko odnośnie tego miejsca mam jedno ale jak widać na zdjęciu magnolia swoją wielkością nie powala, a ma już ok 6 lat tak, więc boję się, że vanilki szybko ją zasłonią :/.

Małymi kroczkami do celu... 22:22, 04 sie 2018

Do góry
MirellaB napisał(a)
Trzy koła to najlepszy pomysł. Na początek bym zrobiła koło tam gdzie radzi Twój eM

Mirelka będzie w miejscu magnolii,tylko odnośnie tego miejsca mam jedno ale jak widać na zdjęciu magnolia swoją wielkością nie powala, a ma już ok 6 lat tak, więc boję się, że vanilki szybko ją zasłonią :/.
Małymi kroczkami do celu... 10:27, 04 sie 2018

Do góry
No i teraz moje ogrodowe dylematy rozstawiłam wczoraj ekobordy w miejscu, gdzie chce zrobić drugie koło z rozchodnikami, rozplenicą i vanilkami, ale nie do końca jestem przekonana, czy pasuje one w tym miejscu??

No i widok z drugiej strony od tyłu

Co myślicie dziewczyny?? Mąż mówi, że lepiej by pasowało nie przy huśtawce, tylko tam gdzie rośnie magnolia ( czyli zdj 2 po prawej stronie te drzewko) ja już sama nie wiem, więc wstrzymałam się ze ściąganiem darni i liczę na Waszą pomoc plisss
Moja działka na Dębowym Lesie 12:12, 02 sie 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Dorotko, na weekend sprawdzę jak jest i o w tych nasionkami gipsówki.
Ten przetacznik kupiłam 7 lipa w sporych pąkach .To teraz ładnie kwitnie
Tylko nie wiem , czy dobre go posiadłam między różami .

Magnolia sobie kwitnie, kilkoma kwiatkami

Myślę, że miejscówka przetacznika między różami się sprawdzi. Jaki kolor jest róży obok tego przetacznika?
Moje stipy mają 2 i 3 lata, ale nie zawsze zimują dobrze. Sporo mi wypadło ubiegłej zimy.
Jeżówki i lilie masz piękne, szczególnie ta bordowa mi się spodobała.
Świetnie wygląda ta podniesiona rabatka z cegły, jeśli coś jej jeszcze zostało powtórz w pobliżu tamtej coś podobnego, albo tylko ułóż taki postument, na którym postawisz lampion lub doniczkę.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:18, 01 sie 2018

Do góry
Witajcie, Mam pytanie co można byłoby posadzić przed tujami na południowo- zachodniej wystawie. Chodzi mi o coś co nie zajmuje dużo miejsca bo tam jest wąsko. Wcześniej mam rabatę z 8 hortensji Melba, miłorzębów Mariekn, rozplenic Hameln, berberysa Kobold i jeżówek. To drzewko które widać to Amanogawa, a tam bardzierj z przodu to Magnolia. Z drugiesj trony mam posadzonego klona sczepionego na pniu Fassens Black i też chciałabym tam coś posadzić jeszcze. Od tej rabaty do tuj od strony klona jest 4,20, Jedyne co mi przychodzi do głowy do trawy

Moja działka na Dębowym Lesie 00:04, 01 sie 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Piękny ten przetacznik, mam je też u siebie ale takie bardziej delikatne i moje już kończą kwitnienie. Twój taki mocno wypasiony

Dorotko, na weekend sprawdzę jak jest i o w tych nasionkami gipsówki.
Ten przetacznik kupiłam 7 lipa w sporych pąkach .To teraz ładnie kwitnie
Tylko nie wiem , czy dobre go posiadłam między różami .

Magnolia sobie kwitnie, kilkoma kwiatkami

Blaski i cienie nowego życia 17:26, 30 lip 2018

Do góry
Adela napisał(a)

Też bym się pogubiła przy takiej ilości nasadzeń
Sąsiadka ma tą niebotyczną różę. Ma wiele róż pnących, które rosną jak szalone i mało chorują, albo wcale. Że tez u mnie są takie chorowite.

Czy to kwitnie magnolia u Ciebie? Zaczynają się mi podobać.
Śliczne kompozycje z trawami

Elu róże są kapryśne. Jak w tym roku też takie chorowite a rok jest super dla róż to może zakupy róż trzeba przemyśleć.

Magnolię bardzo w tym roku przyciachałam od dołu. Zakwitła pierwszy raz latem powtórnie. I cieszę się że Ci się podoba. Trawy są super ze wszystkim.

A tu ta turzyca palmowa co Ci przywiozłam, uwielbiam ją a psy też bo zajadają

Blaski i cienie nowego życia 23:57, 29 lip 2018

Do góry
Urszulla napisał(a)

Ha.ha gdyby nie te kwiatki to myślałabym że to inne hortensje a nie pnące. Sama już czasem nie wiem co gdzie wciskam

Chopin nie wygląda na chorego to mocna róża, ale fajnie by wyglądał wśród traw bo strasznie długa łodyga, kwiaty zawsze są na czubku i zawsze okazałe. Tak wygląda w całości. Myślę że na wiosnę wreszcie dostanie docelowe miejsce pod murem bo mnie tu w przejściu denerwuje. Szczególnie że przerwy w kwitnieniu są.

Też bym się pogubiła przy takiej ilości nasadzeń
Sąsiadka ma tą niebotyczną różę. Ma wiele róż pnących, które rosną jak szalone i mało chorują, albo wcale. Że tez u mnie są takie chorowite.

Czy to kwitnie magnolia u Ciebie? Zaczynają się mi podobać.
Śliczne kompozycje z trawami
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 18:24, 27 lip 2018

Do góry
Magnolia Susan poczuła zew wiosenny i kwitnie drugi raz....po raz pierwszy jej się to u mnie zdarza, wiem że magnolie tak mają ale u mnie jeszcze nigdy tak nie było

No i moje pomidorki koktajlowe -plony będę mierzyć nie w sztukach ale w kilogramach....a to przecież tylko jedna duża donica
Ogrodowe szaleństwo ... 20:23, 26 lip 2018

Do góry
To juz jest uzależnienie od kopania
Wymyśliłam nową rabatę, w prawdzie nie zbyt duża ale kopania i pielenia będzie

Tło to forsycja i kamyki, przed nią pas irysów, na obrzeżach chcę dać żurawkę, którą ma Zoja, na brzegu po środku jest magnolia. Nie wiem co w środku, ale chcę jednolite rośliny.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 15:37, 26 lip 2018

Do góry
Mazan napisał(a)
Lynsky

Topsin nie ma działania bakteriobójczego, a tę chorobę pokazałeś na fotkach.
Oprysk możesz przeprowadzić choćby dziś 2 - 3x co 7 dni. Ilość zabiegów zależy od natężenia choroby.

Pozdrawiam

Ok. Dzięki. To dzisiaj zacznę. Po ilu dniach powinna być poprawa? Tzn. czy konieczny jest kolejny oprysk czy już po jednym powinienem zobaczyć poprawę i zakończyć na nim?
No i jeszcze jaką dawkę zastosować? Magnolia ma wysokość około 170 cm.
Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 10:38, 25 lip 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Magnolii z reguły się nie tnie, każdy zaleca nie ciąć. To drzewo nie lubi cięcia. jak chcesz, sąsiadka tnie po przekwitnięciu i magnolia Susan ma się nieźle, ale czy tak będzie w twoim przypadku - nie wiem więc nie polecam cięcia.

jednak podcięłam i chyba jej to służy, bo właśnie kwitnie drugi raz
zdjęcie zaraz po cięciu, czyli sprzed 3 tygodni
Miejski ogród w wersji mini 10:35, 25 lip 2018

Do góry
kaz742011 napisał(a)
Magnolia powtarza kwitnienie.

Śliczny kolor tej magnolii. Widzę, że pomalutku, systematycznie, między deszczami kończysz wjazdową .
Miejski ogród w wersji mini 22:25, 24 lip 2018

Do góry
Magnolia powtarza kwitnienie.

Magnolie (Magnolia) różne gatunki i odmiany 20:02, 24 lip 2018

Do góry
Witam. Prosze o porade. To moja magnolia chyba Nigra z purpurowymi liśćmi. Zastanawiam sie czy tą boczną gałąź powinnam zostawić.Jej liście są dużo większe od tych pozostałych. Wygląda to dość dziwnie. Jak od innego drzewa.

Do raju daleko - u Ewy 23:33, 23 lip 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Ewcia ,Rabata hortensjowo-różanaia jest bajeczna.Prześliczna
Moja magnolia te sobie zakwitła.
Ale dla nie to nie to sao, o na wiosnę
Hortki piękne

Dziękuję Aniu Ta rabata teraz wygląda najlepiej To jest jej najlepszy termin. Jeszcze lepiej może tylko wyglądać, gdy róże powtórzą kwitnienie

Do raju daleko - u Ewy 22:57, 23 lip 2018

Do góry
Ewcia ,Rabata hortensjowo-różanaia jest bajeczna.Prześliczna
Moja magnolia te sobie zakwitła.
Ale dla nie to nie to sao, o na wiosnę
Hortki piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies