Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Małymi kroczkami do celu...

Małymi kroczkami do celu...

paulina_ns 23:16, 04 sie 2018

Wiolka5_7 napisał(a)

Też jestem za 3 kołami

Dzięki Wiolu za głos
paulina_ns 23:18, 04 sie 2018

Magleska napisał(a)
Ja się nie znam dlatego nie doradzam ale cichutko obserwuję co kombinujesz

U mnie też taki upał straszny ,ze wieczorkiem tylko poplewiłam troszkę

Madziu już mnie głowa boli od tych kombinacji odzywaj się odzywaj patrząc na Twój ogród nie mogę się z Tobą zgodzić,że się nie znasz
paulina_ns 23:23, 04 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)

No właśnie Paulinko też mi się te Wanilki kłócą z magnolią. Magnolia najładniej wyglądałaby podsadzona czymś niskim,wanilki duże rosną i jeśli już koniecznie chcesz tam hortki to raczej niskie bym tam dała choć tak szczerze to chyba poprzestałabym np tylko na trawach i to najlepiej takich ,których nie ma potrzeby dzielić. Magnolia ma bardzo wrażliwy system korzeniowy i źle znosi każde grzebanie przy nim.

No właśnie wielkie rosną, dlatego chciałam je dać przy ławce tam już rośnie wysoko szczepiona katalpa i miałabym pewność,że ją nie zasłonią, a magnolia pewnie już w przyszłym sezonie zostanie przez nie zasłonięta. Asiu wybór padł na vanilki jedną już mam kupioną, więc trochę bez sensu kupować inne, bo co ja z nią zrobię, eh może jutro mi coś głowę rozjaśni, chociaż dzisiaj cały dzień myślałam i jakoś ciężko mi to idzie
Margerytka40 07:10, 05 sie 2018

paulina_ns napisał(a)

No właśnie wielkie rosną, dlatego chciałam je dać przy ławce tam już rośnie wysoko szczepiona katalpa i miałabym pewność,że ją nie zasłonią, a magnolia pewnie już w przyszłym sezonie zostanie przez nie zasłonięta. Asiu wybór padł na vanilki jedną już mam kupioną, więc trochę bez sensu kupować inne, bo co ja z nią zrobię, eh może jutro mi coś głowę rozjaśni, chociaż dzisiaj cały dzień myślałam i jakoś ciężko mi to idzie

Można spróbować wanilki tylko tnij je nisko co roku ,wtedy nie będą takie duże
asiak 09:38, 05 sie 2018

Ja tylko kibicuję, nie doradzam, bo się nie znam
Kasia_CS 10:57, 05 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)

No właśnie Paulinko też mi się te Wanilki kłócą z magnolią. Magnolia najładniej wyglądałaby podsadzona czymś niskim,wanilki duże rosną i jeśli już koniecznie chcesz tam hortki to raczej niskie bym tam dała choć tak szczerze to chyba poprzestałabym np tylko na trawach i to najlepiej takich ,których nie ma potrzeby dzielić. Magnolia ma bardzo wrażliwy system korzeniowy i źle znosi każde grzebanie przy nim.

Noo, Asia ma rację - to musi być coś, czego nie będziesz raczej ruszać na tej rabacie... to jedna z bolączek u mnie - chciałabym posadzić magnolię, ale trochę mi szkoda z drugiej strony, że pod nią nie wiem co urządzić na dłuższą metę
paulina_ns 15:35, 06 sie 2018

Margerytka40 napisał(a)

Można spróbować wanilki tylko tnij je nisko co roku ,wtedy nie będą takie duże

Asiu raczej takie coś się nie sprawdzi one tak pewnie po kilku latach będą wielkie i cięcie w ich przypadku nie wiele pomoże. Wszystkie swoje hortki wiosną tnę bardzo nisko i tak rosną w sezonie wielkie
paulina_ns 15:37, 06 sie 2018

asiak napisał(a)
Ja tylko kibicuję, nie doradzam, bo się nie znam

Asiu ja też jakoś zaćmienie od kilku dni mam chyba dopada mnie jakaś depresja ogrodowa, pomysłów brak w głowie pustka :/
15:39, 06 sie 2018
A czy wasze wanilki też sie tak pokładają po deszczach? kurcze uwielbiam ja za kwiaty ale gubi mi liście od ziemi i sie pokłada po deszczach
paulina_ns 15:40, 06 sie 2018

Kasia_CS napisał(a)

Noo, Asia ma rację - to musi być coś, czego nie będziesz raczej ruszać na tej rabacie... to jedna z bolączek u mnie - chciałabym posadzić magnolię, ale trochę mi szkoda z drugiej strony, że pod nią nie wiem co urządzić na dłuższą metę

Kasiu magnolia pewnie najlepiej będzie prezentowała się z trawkami, nie ma co dużo do niej dodawać, bo tak jak piszecie ma płytki korzeń i najlepiej przy nim w ogóle nie grzebać. Dlatego chyba zrobię teraz koło nr 2 przy huśtawce z tymi roślinami co chciałam, a jesienią dorobie kolejne koło właśnie przy niej.