Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Blaski i cienie nowego życia 09:31, 30 kwi 2014

Do góry
Ojej,Ula ale cudeńka.
Cieszę się że kalina ci kwitnie.
Ogród cichy i przytulny 22:15, 29 kwi 2014

Do góry
Trzmielina pięknie się rozrasta

Kalina zimozielona przybrała gigantyczne wymiary

Parzydło leśne coraz bliżej kwiatów - może w długi weekend

Blaski i cienie nowego życia 19:20, 29 kwi 2014

Do góry
I kalina od Basi kwitnie, a w nóżkach już ma coś niecoś

A to wiadomość dla Eli- Gierczusi : takie mam hosty
olbrzym od Irenki oraz jakaś NN
Ogrodowe zacisze 11:19, 29 kwi 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Ale ta twoja kalina cudna. I na dodatek oblepiona kwiatami. Kicia na ławce słodka.

Ta pora roku ogólnie jest cudna
Ale mogłoby już przestać padać. Tulipany padają pod ciężarem wody...
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 22:39, 28 kwi 2014

Do góry
Moja wisnia dopiero zaczyna kwitnienie..........i kalina tez juz w blokach startowych...........
Działka prawie w Borach Tucholskich 20:48, 28 kwi 2014

Do góry
c.d. liściastych

sięgający nieba PurpureaPendula i młodziutki Purple Fountajn

żeby nie było że tylko te wysokie to okrąglutkie też mają szanse zwłaszcza jak tak pięknie pachną
kalina koreańska

kalina Burkwooda Anne Russell

i jakieś maleństwo

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 10:52, 28 kwi 2014

Do góry
Ewa napisał(a)
Co wpadam to pękam z zazdrości Twój ogród ma niesamowity klimat

oj tam, oj tam to jest dla nas komplement czyli zmiany i praca widoczne
będzie pokaz, duet tamaryszek i kalina, nie cięte rosną wielkie i świetnie współgrają
to dopiero rusza

nad tronem pod tamaryszkiem, cycki dostały kwiaty
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:24, 27 kwi 2014

Do góry
agatanowa napisał(a)

Normalnie wierszem pisze!

A co to takeigo wiersz??????

Kalina Eskimo nie pachnie.... i tego sie będę trzymać.... ale krzaczor i kwiaty piękne.... jeszcze ją pokażę.. poczekam na kwiatki.. bo teraz to pąki..

Działka prawie w Borach Tucholskich 20:49, 27 kwi 2014

Do góry
kto zgadnie ?

sosna Banksa i wariacje na temat gender

jak zwał tak zwał ale szyszki na pniu są dla niej charakterystyczne

złotości w odmianach Wredei i kalina

Może niedoskonały ale..... 14:49, 27 kwi 2014

Do góry
Pierwszy pąki na Teresie Bugnet,Szybko

Kwitną jabłonki ozdobne.

i te jadalne

tawuła rozsiewa zapach

Kalina

Spokój przed burzą-

jeszcze tylko jesion i akacja bez liści
Ogród cichy i przytulny 21:44, 26 kwi 2014

Do góry
Wybuch wiosny ciąg dalszy. Za chwilę zakwitnie parzyło leśne, kalina zimozielona. Są juz prawie konwalie leśne

Mój zielony salonik :) 21:34, 26 kwi 2014

Do góry
Czy ktoś ma mniejszy ogródeczek?

Tworzyłam go na nieprzychylnej gliniastej glebie z poziomem wód gruntowych na głębokości od 30 do 130 cm. Przez trzy sezony mieszałam glinę z piaskiem, przekopywałam z obornikiem i nawoziłam dobrej ziemi. W międzyczasie usuwałam chwasty, siałam nawozy zielone. W efekcie podniosłam lekko poziom gruntu. Najwyższy poziom wody pozostał w lewym zewn. rogu, w miejscu zadaszenia/ składzika. Tam mokro jest zawsze a o bosym stąpaniu po trawie czy wylegiwaniu się na niej mogę zapomnieć.

Przed tarasem mąż wykopał rów, który zasypaliśmy serpentynitem, powstał "suchy potok" zbierający nadmiar wody i odprowadzający ją do studzienki. Jego równą linię zamierzam zniwelować kamieniami, których jeszcze dokupię. Te, które mam, ciągle przestawiam, szukając najlepszego miejsca. Mąż mówi na nie wędrujące kamienie

Posadziłam kilka roślin ale chętnie wysłucham rad jak wykończyć to maleństwo biorąc pod uwagę docelową wielkość roślin. Może coś należałoby przesadzić? Wszystkie rośliny oprócz większych smaragdów były sadzone jesienią.

Na większej rabacie pod tujami wiąz drobnolistny, kalina japońska Lanarth, przed nimi róża, azalia knap-hill-hybride "Juanita", kalina koralowa Nanum. W donicy do posadzenia, jeszcze nie wiem gdzie fothergilla (mój ulubieniec). Myślałam o tym miejscu, w którym stoi, tylko obawiam się, że w przyszłości może być im ciasno . Miejsca pomiędzy krzewami chcę wypełnić żurawkami o bordowych, pomarańczowych i żółtozielonych liściach. Może zmieści się jeszcze azalia japońska albo dwie?

Chciałam pod płotem po prawej i lewej stronie ogrodu umieścić szczepione wysoko miłorzęby. Myślałam też o szczepionych klonach, np. brilliantissimum, ale obawiam się ich wielkości. Uwielbiam przebarwiające się jesienią krzewy, te, które mam dodatkowo kwitną pięknie wiosną.

Między tujami a składzikiem planuję ławeczkę (pod nią będą rosły żurawki), w składziku półeczki na ozdobne doniczki A może coś jeszcze zasugerujecie? Nieśmiało liczę na pomoc Pani Danuty

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:38, 25 kwi 2014

Do góry
Kalina Bukwooda

a takie mam floksy szydlaste
nie wszystkie jeszcze kwitną no i floksy kanadyjskie
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:23, 25 kwi 2014

Do góry
EPODLAS napisał(a)
Miro, pięknie u ciebie, ale najbardziej podoba mi się psi ząb. Poluje na cebulki, ale nigdy nie udało mi się je kupić. Nie jest często w ogrodach, raczej to cebulowy rarytas. Kalina prześliczna. Ach, pochwalę zdjęcia, bardzo dobre.

Ach pochwała za zdjęcia mnie dopinguje i cieszy

Psi ząb raczej jest trzeba uważać zeby nie kupić suchych cebulek - ja poluję teraz na białego na czerwonej łodydze
w tamtym roku miałam 2 kosze namnożonych i w tym roku ani jeden z tych koszy się nie pojawił - to susza jesieni

to z 25 kwietnia 2013

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:53, 25 kwi 2014

Do góry
Anita1978 napisał(a)
Ale odmian tulipanów! Piękne! Mi zawsze szkoda kasy na nowości, bo u mnie pola wkoło i nornice szaleją....a nowości ksztują...piękny ogród masz i Kalina jaka dorodna! Pozdrawiam cię

Anito ja nowości też nie kupuję , ja mam co prawda ekipę kotów i trochę to ułatwia a i tak sadzę w koszykach , bo na początku były no i się przyzwyczaiłam
dzięki
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:46, 25 kwi 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Cudowne zdjęcia Mirko, zachwycam się każdym zakątkiem, ładnie je urządziłaś, cudna kalina, czy przy domu rośnie może sztywnolistna?

Ach te Twoje tulipanki, jak deser dla moich oczu, wieesz..............wygladają bajecznie, wkomponowane po prostu po mistrzowsku..........sama nabieram coraz większej ochoty na nie jak patrzę na Twoje tulipankowe kompozycje............takie eleganckie i dostojne

Mam maleńką prośbę napiszesz mi na pw. nazwy tych w kolorze burgunda i tych bordo z żółtym refleksem, bo znając siebie jak zapiszę to zaraz zgubię

Pozdrawiam i słonecznej majówki ci życzę

Tak przy domu rośnie kalina sztywnolistna którą posadziłam świadomie żeby miała zacisznie no i ma a teraz już bym chciałam żeby tam coś innego rosło no cóż... tą zimę przetrwała super
ciesze się że się spodobaly tulipany ja je uwielbiam

zaraz Ci napiszę tulipany o które pytasz to

Jan Reus

Gavota

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:37, 25 kwi 2014

Do góry
Jagoda - kalina otwiera kwiaty.. wąchałam.. ale jakos tak ciut, ciut... i bez szału Dalej twierdzę, że nie pachnie .. bo to co można poczuć, to trza nosa wsadzić do środka..

Makkasia- po moim dachu chodzi sie jak po autostradzie

Po wieńcach na budowie też.. nawet w klapkach i na koturnie Jak po deptaku

Ogrodowe zacisze 18:13, 25 kwi 2014

Do góry
Ale ta twoja kalina cudna. I na dodatek oblepiona kwiatami. Kicia na ławce słodka.
Ogrodowy spektakl trwa ... 17:48, 25 kwi 2014

Do góry
Miro, pięknie u ciebie, ale najbardziej podoba mi się psi ząb. Poluje na cebulki, ale nigdy nie udało mi się je kupić. Nie jest często w ogrodach, raczej to cebulowy rarytas. Kalina prześliczna. Ach, pochwalę zdjęcia, bardzo dobre.
Ogrodowy spektakl trwa ... 14:38, 25 kwi 2014

Do góry
Ale odmian tulipanów! Piękne! Mi zawsze szkoda kasy na nowości, bo u mnie pola wkoło i nornice szaleją....a nowości ksztują...piękny ogród masz i Kalina jaka dorodna! Pozdrawiam cię
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies