Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 12:32, 30 lip 2014

Przeczytałam, że Donia ma kalinę koralową "Nanum". Zobaczyłam w Necie - piękna jest jesienią. Ty Olu masz "roseum" - ma ładne kuliste kwiaty.
Ja po 10 latach odkryłam, że moja ma podobne kwiaty do "Compactum", ale czy to jest ona, to ja nie wiem. Znowu stałam się mądrzejsza, że jest wiele gatunków koralowej.
Moja chyba najmniej ciekawa.
Iwk4 12:39, 30 lip 2014

Małgosiu, kalinie zostawiłam kikuty z kilkoma listkami. Zrobię zdjęcia, jak zacznie odbijać. Choć, jak padnie w tych gorączkach, to się nie zmartwię, bo pomyśleliśmy sobie z e-Musiem, że wolelibyśmy tam czysty kawałek trawnika. Ścieżka też będzie rozebrana. Nad tą rabata będę pracować w przyszłym roku. Teraz muszę dokończyć te, co zaczęłam.
Planujemy zrobić rewolucję z tarasem, rozebrać kratki, ściąć dzikie wino i zrobić zadaszenie nad tarasem, ale to na wiosnę.
kosolka 12:49, 30 lip 2014

Mnie urzekły te kule własnie. Zawsze oglądałam się za tymi krzewami gdy je widziałam w innych ogrodach. Nawet wtedy nie miałam jeszcze pojęcia że to kalina
Malgosik 12:52, 30 lip 2014

Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, kalinie zostawiłam kikuty z kilkoma listkami. Zrobię zdjęcia, jak zacznie odbijać. Choć, jak padnie w tych gorączkach, to się nie zmartwię, bo pomyśleliśmy sobie z e-Musiem, że wolelibyśmy tam czysty kawałek trawnika. Ścieżka też będzie rozebrana. Nad tą rabata będę pracować w przyszłym roku. Teraz muszę dokończyć te, co zaczęłam.
Planujemy zrobić rewolucję z tarasem, rozebrać kratki, ściąć dzikie wino i zrobić zadaszenie nad tarasem, ale to na wiosnę.

koniecznie zrób zdjęcia stanu istniejącego
Donia72 12:56, 30 lip 2014

Iwonko, mysle, ze po powrocie jeszcze dokupie sobie kaline nanum. Jest bezproblemowa, nie przycinam jej wcale i caly czas jest mala. Listki sie przebarwiaja na bordowy kolor.
Doczytalam, ze Ty znowu rewolucje w ogrodzie szykujesz?
Iwk4 13:29, 30 lip 2014

Olu, też taką chciałam, ale jak moją kupiłam, cieszyłam się jak dziecko, a jak zakwitła, to się rozczarowałam, że to nie ta. No cóż, i tak chuchałam na nią, bo to żywa roślinka, a ja nawet z łąki do ogrodu roślinki nosiłam. Teraz czas na selekcje. Ogród mały, więc nie wszystko tu może rosnąć.
Małgosiu, zrobię kilka fotek wieczorem, bo teraz słońce za duże. Tak, aby do porównania mieć.
Doniu, mój ogród wymaga zmian. 4 lata prawie nic nie robiłam, bo choroba oczu nie pozwalała. Tylko trochę pieliłam. Ogrodowisko zmotywowało mnie do tego, aby poprawić stan istniejący. Widzę sama, że wszystko porosło wielkie, bez kontroli. Korzystam z faktu, że e - Muś jest w domu, więc mi pomaga. Marudzi, że znowu coś wyczytałam na Ogrodowisku, ale w duszy się śmieje i robi ze mną i dzięki temu jestem w stanie coś zmienić. Tylko z kasą chwilowo krucho, więc robimy to, co można samemu. Dziś rano sąsiadka mi przyniosła sadzonki żółtej rudbekii. Piękna jest i w wazonie 2 tygodnie się trzyma. A 3 dni temu wsadziłam w doniczki sadzonki (samosiejki ) szałwii i dałam drugiej sąsiadce. Bardzo się ucieszyła. Ot, pomoc sąsiedzka.
katiaxx 08:26, 31 lip 2014

Witam Iwonko, przyszłam z rewizytą, pięknie u Ciebie, masz szczęście bo ogród już masz wyrośnięty , czy te irysy to kosaciec ? uwielbiam go i planuję u siebie ale jeszcze nie wiem gdzie, czy u Ciebie jest w wilgotnym miejscu ?
Twój początek na O był podobny do mojego (jak zresztą pewnie wielu innych) - już miałam kliknąć na allegro kup teraz przy ofercie geowłókniny i pomyślałam że może jednak poczytam opinie która wybrać i tak się zaczęło.... nigdy oczywiście geowłókniny nie kupiłam za to wsiąkłam na dobre.
Nie czytałam dokładnie całego wątku bo u mnie kolejka do kompa ale już po zdjęciach widzę zmiany i wpływ O, oczywiście na lepsze
Będę do Ciebie zaglądać.
00:13, 01 sie 2014
Iwonko pisałam Ci niedawno o drzewach w moim ogrodzie i nie mogłam sobie przypomnieć gdzie pomyliłam nazwę jabłoni ozdobnej z wiśnią piłkowaną.Zawsze mylą mi się te dwie nazwy.Moja jabłoń ozdobna to 'Royalty' a napisałam,że 'Royal Burgundy'.Zdjęcia wiśni piłkowanych i jabłoni ozdobnych wstawiłam u siebie,możesz sobie zobaczyć jak wyglądają
Miłej nocki
Napia 13:42, 01 sie 2014

Zostawiam tylko pozdrowienia Później (?) spróbuję nadrobić zaległości, bo troszkę się ich zrobiło
Iwk4 22:19, 01 sie 2014

katiaxx napisał(a)
Witam Iwonko, przyszłam z rewizytą, pięknie u Ciebie, masz szczęście bo ogród już masz wyrośnięty , czy te irysy to kosaciec ? uwielbiam go i planuję u siebie ale jeszcze nie wiem gdzie, czy u Ciebie jest w wilgotnym miejscu ?
Twój początek na O był podobny do mojego (jak zresztą pewnie wielu innych) - już miałam kliknąć na allegro kup teraz przy ofercie geowłókniny i pomyślałam że może jednak poczytam opinie która wybrać i tak się zaczęło.... nigdy oczywiście geowłókniny nie kupiłam za to wsiąkłam na dobre.
Nie czytałam dokładnie całego wątku bo u mnie kolejka do kompa ale już po zdjęciach widzę zmiany i wpływ O, oczywiście na lepsze
Będę do Ciebie zaglądać.

Witaj Katiaxx. Cieszę się, że mnie odwiedziłaś. Wczoraj mój e- Muś miał urodziny, więc nawet nie miałam czasu zajrzeć na forum i się z tobą przywitać, nadrabiam dziś Myślę, że chodzi ci o te niebieskie Irysy - tak, to kosaćce. Pięknie w tym roku kwitły, uwielbiam ten moment. Moje rosną na suchej glebie - niestety mój ogródek jest na piaskach. Ciągle mogę lać wodę i ciągle sucho chyba lubią umiarkowane słońce, bo w zupełnym cieniu słabo kwitły, a na pełnym słońcu padały liście od gorąca.
Faktycznie, początki Ogrodowiska u wielu z nas są czystym przypadkiem, potem wpadamy w łańcuch wątkó, ja już nie nadążam, a na dodatek mój M ograniczył mi dostęp, bo się śmieje, że się uzależniłam i nie mam dla niego czasu. Wynegocjowałam 2 godziny, ale to mało Pozdrawiam Cię serdecznie.