Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 11:58, 02 lut 2015

Do góry
Witam imienniczkę. Zgrabny domek, uważam tak jak Ty, piękno tkwi w prostocie. Też mam taki prosty dom, tylko parterowy i nawet kontaktowali się kiedyś ze mną ludzie, którzy wybrali ten sam projekt właśnie ze względu na córkę, która poruszała się na wózku. Wiesz, niedawno oglądałam angielski program w którym projektowano i wykonywano ogród dla pani wychowującej chłopca z porażeniem. Jak znajdę to Ci podeślę linka, może znajdziesz jakieś praktyczne rozwiązania przydatne i dla swojej córki.
Ogród Mirelli 11:42, 02 lut 2015

Do góry
Mirelko, jeszcze nie rozumiesz chyba pewnych zasad. Ogród z wrzosowiskiem jest piękny. Jest wiele ogrodów pięknych. I wszystko chciałoby się mieć u siebie. Posadziłaś już kilka roślinek, ale sama widzisz, ze to jeszcze nie ideał. Dziewczyny piszą, żebyś się przyglądała. Daleka jeszcze droga u ciebie do świadomego planowania. Żeby ogród był twój, nie może to być kopia. Ty musisz poczuć, jak to ma wyglądać. Nie da się kopiować tak, jak na kalce. Przeczytałaś zapewne, że sadzenie roślin uzależnione jest od tego, jak i kiedy, w jakim stopniu światło pada na rabaty. Czy rabaty są zadrzewione, czy w pełnym słońcu. Jakie jest podłoże? W wielu wątkach ogrodnicy na początku piszą, ze założyli ogród, posadzili roślinki i potem wszystko spłynęło z deszczem. Bo glina, bo za mokro, bo roślinki się po prostu utopiły.
Ja na przykład mam u siebie ziemię piaszczystą i muszę być tego świadoma. Musze ją użyźniać kompostem. W zeszłym roku wiosną założyłam kompost w jednej komorze za namową sąsiadki. Pod wpływem Ogrodowiska mam już trzeci pojemnik. Jesienią nawiozłam kompost na pierwszą rabatę, wysypałam kopczyki na róże z kompostu. jest 100 razy lepszy od ziemi z worka. Jakakolwiek by nie była. Ale czytałam porady i wątki tematyczne. Rozwiązania problemu szuka się bardzo prosto: u góry w lewym rogu jest pasek, gdzie wpisujesz hasło, np. przedogródek. klikasz "szukaj" i otrzymujesz wątki poświęcone temu tematowi. Jak nie znajdziesz, to zaznaczasz "pokaż posty" i tak możesz wejść do postów i wątków osób, które o tym pisały.
Ja tu doszłąm w majuzeszłego roku. Najpierwczytałąm po nocach: w komputerze, tablecie, telefonie. Mąż zabierał mi tablet, a ja telefon pod kołdrą otwierałam i czytałam. Pierwszy wątek mój, co cały przeczytałam, to był "Any ogród mały ..." Wiele się nauczyłam.
Teraz czytam Ogród Tosi i jestem zachwycona. Tobie szczególnie polecam ten wątek. Od początku do końca powinnaś go sobie przeczytać. Jeszcze przed planowaniem.
Tu masz link: https://www.ogrodowisko.pl/watek/3171-ogrod-tosi
Tosia poprosiła o projekt Danusię. Potem zrobiła ogród wg tego projektu. Opisała powstawanie ogrodu . Projekty nie są tanie, nie każdego stać, dlatego niektórzy próbują sami, a forumowicze i Danusia podpowiadają.
Twój stan określam jako nieświadoma nieświadomość. Pora, żebyś z niego wyszła. Następny etap, to będzie świadoma wiedza o tym, że jeszcze dużo nie wiem (świadoma nieświadomosć), potem świadome zdobywanie wiedzy, aż wreszcie świadome działanie.
A potem już będzie piękny ogród.

Przepraszam, ze tyle napisałam, ale mam nadzieję, że choć troszkę ci to pomoże. I nie martw się, początki świadomości bywają bolesne

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:03, 02 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Bardzo ładny projekt. Widać, że bardzo przemyślany Powodzenia dalej!
Mój wymarzony ogród 10:35, 02 lut 2015

Do góry
Witam, również przyszłam się przywitać, ja dopiero zaczynam, dziewczyny mi pomagają i staram się zrobić jakiś projekt mojego mikroogródka. Piszę u Ciebie, bo widzę, że również projektujesz i masz w projekcie biały kolor, ja również naniosłam prawie biały tynk mozaikowy na podmurówkę od płotu, gdyż jest wysoka na 50 cm. Zobacz u mnie jak wygląda po drugiej zimie, a jeszcze się nie skończyła...
Minimalizm z odrobiną romantyczności 09:49, 02 lut 2015

Do góry
weź mnie nie osłabiaj z tym "wstyd"!

No juz dość sporawy...
Jak chcesz, to bierz, ja mogę mizerniaka wziąć, oby biały!

nie mam ekipy nie słyszałaś o jakiejś tu w okolicy... na necie też nie mogę znaleźć. Co za zadupie!
Ci, z którymi sie wstępnie umawiałam są aż z Suwałk. Mieli się odezwać i przedstawić projekt i cisza! A ja nie będę za nimi latać i się upominać. Widać niepoważna firma!
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 09:40, 02 lut 2015

Do góry
Ta moja powyżej to tylko taki rysunek poglądowy, na poprzedniej stronie jest zamierzony projekt. Z tą wielkością to jest tak że zależy od lini horyzontu jaki ustawisz. Mi głównie GP ma pomóc w wizualizacji Pochwal się u siebie co tam wymyśliłaś w GP
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 09:31, 02 lut 2015

Do góry
Witaj Aniu.
Kibicuję Twojemu nowo powstającemu ogrodowi
Też mam w planach budowę domu 100/110 metrowego. Nawet projekt wybraliśmy bardzo podobny do Twojego i nastąpiła zmiana na parterowy. Zanim zaczniemy budować pewnie jeszcze się coś zmieni
Widzę u sąsiadów duże tuje, świetne tło. Nim się obejrzysz Twoje podrosną i będzie dobrze swoje też sadziłam co 80 cm.
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 20:13, 01 lut 2015

Do góry
Ale masz zgrabny domek, jaki to projekt?
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:50, 01 lut 2015

Do góry
Bardzo ładnie tak właśnie myślę czy tej rabaty nie podzielić sobie na części i zrobić kilka mini rabat. Ale w sumie to będę mieć jeszcze 2 inne strony ogrodu do zagospodarowania, to może lepiej mniej a w jednym gatunku. Czyli na tej stronie szpaler coś a' la mój projekt (choć jeszcze nad nim popracuję). Podpatrzę na pintereście jakby ulokować kulki na pniu bo bardzo mi się podobają.
Dziękuję za cenne rady dziewczyny
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 13:42, 01 lut 2015

Do góry
Proponuję jeszcze oświetlenie ogrodu. Poczekaj na projekt wtedy będzie jasne gdzie kopać pod kable.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:59, 01 lut 2015

Do góry
Łukasz, nie spiesz się z moimi kuleczkami. Znalazłam u Tess. Jak będziesz miał czas, zobacz. Ale chyba wykorzystam jej pomysł
Pracuj nad swoim projektem. No cóż, ze Śląska na Alaskę wcale nie jest daleko Więc bierz się za projekt, bo czasu masz coraz mniej. Nóż na gardle po prostu Trzymam kciuki, aby ci się chciało
Ogródek w którym klon osłupiał:) 10:28, 01 lut 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
I stało się mam kolejny projekt, pod wpływem sugestii Justyny, mówiącej o tym iż do mojego ogródka pasowałyby drzewa o kolumnowym pokroju i że właściwie najbliżej jest mi do stylu nowoczesnego/ holenderskiego. Plan ten opiera się również na koncepcji Justyny z Kruklandii, która zaplanowała 3 drzewa rozciągnięte na całą długość płotu.
Powstało coś takiego...komentujcie, osądzajcie...mam przygotowane chusteczki higieniczne dam radę

Legenda

1.
to 3 sztuki drzew o pokroju kolumnowym. Oto kandydaci: Graby - to odmiana lukas, jak w ogrodzie Magdalenka, wiśnie piłkowane...Buk pospolity "Dawyck Gold" , wiąz wredei, Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba - przycinany jak w ogrodzie Danusi.

3. To krótki żywopłot z bukszpanu, taki prostopadłościan.

W wiąza nie idź - było to pierwsze drzewo w moim mikro i nie miałam skrupułów, żeby go zwyczajnie wywalić. Ta odmiana ma jeszcze pseudonim - wredny Słonce przypala mu liście, rośnie jak drapak a mój jeszcze dodatkowo zachorował (guzy na liściach). Idź w lukasa. Podciosasz gałązki od dołu, tak aby rośliny pod spodem się ładnie prezentowały i będzie git

Tam gdzie bukszpan zrobiłabym właśnie kompozycję z hortensjami. Chyba że one miały być w szpalerze?

Tak jak pisała Juzia - tojeść nie. Wszyscy szaleli na jej punkcie a potem wszyscy na nią narzekali.

Czy oprócz miejsca pod oknem stipa/lawenda jeszcze gdzieś się powtórzy?

Gosiu, zacznij o narysowania linii rabat. Co i gdzie, Falowane lub proste. Rośliny szkieletowe sadź w ilościach nieparzystych. Jeżeli wyeksponowany ma być klon (lewa strona) jako samodzielne drzewo, to trochę go przesuń, żeby nie był umieszczony centralnie. Wokół niego możesz dosadzić kilka wyższych traw a na niższe piętro bukszpan lub niskie kontrastujące trawy.

Nabazgrałam coś, może Ci się przyda. Mam jednak duży problem z prawą stroną z oczkiem wodnym. Chociaż można by tutaj powtórzyć kompozycje z klonem z naprzeciwka Wyszło mi, ze sosna musi emigrować

Ogródek w którym klon osłupiał:) 21:36, 31 sty 2015

Do góry
I stało się mam kolejny projekt, pod wpływem sugestii Justyny, mówiącej o tym iż do mojego ogródka pasowałyby drzewa o kolumnowym pokroju i że właściwie najbliżej jest mi do stylu nowoczesnego/ holenderskiego. Plan ten opiera się również na koncepcji Justyny z Kruklandii, która zaplanowała 3 drzewa rozciągnięte na całą długość płotu.
Powstało coś takiego...komentujcie, osądzajcie...mam przygotowane chusteczki higieniczne dam radę

Legenda

1.
to 3 sztuki drzew o pokroju kolumnowym. Oto kandydaci: Graby - to odmiana lukas, jak w ogrodzie Magdalenka, wiśnie piłkowane...Buk pospolity "Dawyck Gold" , wiąz wredei, Miłorząb dwuklapowy - Ginkgo biloba - przycinany jak w ogrodzie Danusi.

3. To krótki żywopłot z bukszpanu, taki prostopadłościan.
Co z tym ogródeczkiem począć 16:21, 31 sty 2015

Do góry
Reniu ale to własnie ten styl ma być pociągnięty...
Róże na murze ceglanym tym z tyłu za kojcem ,róża na ścianie koło kojca i lawenda .

Teraz myslę nad tym drzewem...
Basia mówiła tulipanowiec ale on do mnie za duży ,rozmyślam teraz nad magnolią ,może ona rzeczywiście by fajnie tam wyglądała .
Pod magnolią lawenda czy szałwia parę kulek bukszpanowych i trawki .
Właściwie trochę cały projekt Basi

Magdaleno Ty uważaj se
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 10:58, 31 sty 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Jolu pomysł Ewy super
Znajomy wystraszył mnie orientacyjną kwotą20,30tys.zależy z jakimi bajerami, oświetleniem itp. Poszukam dalej.
Ale nic, gdyby co to rozporowy i dzieci i tak będę zachwycone
A lodowisko przy obecnej zimie byłoby marne Tym się pocieszę
Ale dzieci jeżdżą na kryteTeż wystarczy

U mnie nawadnianie i rośliny będą priorytetem

No ale to dopiero jak ten projekt będzie wybrany

Chciałabym w przyszłym tygodniu ruszyć

Nie wiem czy planować rośliny od końca czy fronto ogrodu?
Chyba jak radzi Danusia trzeba całościowo, wszystko jest ważne.

Sporo tych decyzji ogarniecie calosciowe to dla mnie zbyt wysoki próg zycze Ci wielu dobrych rozwiazan
Ogródek w którym klon osłupiał:) 09:49, 31 sty 2015

Do góry
Witam wszystkich, w mojej głowie powstaje projekt nowoczesnego zielonego ogródka, a tymczasem Bielsko całe białe zasypane śniegiem.

Beatko i Agnieszko dzięki za kolejne sugestie, z jednej strony zgadzam się w pełni, że na zielonym tle rośliny lepiej się prezentują, z drugiej strony denerwuje mnie ten ciągły brak miejsca!!! jak ja bym chciała poszerzyć ten mój mikroogródek!!
ale wracając do rzeczywistości to radzicie do stworzenia zielonego tła użyć tego co już planuję czyli cisa tylko "puścić" go wyżej, a nie tak jak planowałam tylko do wysokości murku czy też zdecydować się na tuje Szmaragd, bo najwęższe lub na coś jeszcze innego...

Pozdrawiam
Mój mały ogród niedaleko Gliwic 09:36, 31 sty 2015

Do góry
Przedstawię Wam teraz mój mały projekt i jego etapy. Wykonałem go na prośbę mojej znajomej której marzyło się mieć choć maleńki skrawek który będzie cieszył oko .... Czy się udało ? Zdjęcia pochodzą z 2011 r. a ostatnie z 2013 r.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:37, 30 sty 2015

Do góry
wietrzyk napisał(a)

Dziewczyny,
taki wybudowany element wodny (basen, oczko itp.) do 30m2 powierzchni, jak każda budowla, wymaga zgłoszenia do odpowiedniego urzędu. Powinien być usytuowany 3m od granicy działki. Powyżej 30m2 wymagany projekt i pozwolenie na budowę...

A tak czułam z tym zgłoszeniem Tylko potwierdziłaś.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 23:21, 30 sty 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Jeżeli basen ma zająć taką powierzchnie przy Twojej powierzchni całkowitej to fantastycznie by było aby nie „kolił” w oczy.
Może warto wycenić, ew. próbować samemu, podzielić prace na 2 sezony aby potem nie „szaleć” z rozpaczy

Dziewczyny,
taki wybudowany element wodny (basen, oczko itp.) do 30m2 powierzchni, jak każda budowla, wymaga zgłoszenia do odpowiedniego urzędu. Powinien być usytuowany 3m od granicy działki. Powyżej 30m2 wymagany projekt i pozwolenie na budowę...
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 19:55, 30 sty 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Goska jak Ty pedzisz kobieto z tym basenem i lodowiskiem boski pomysl Ewki

Jolu pomysł Ewy super
Znajomy wystraszył mnie orientacyjną kwotą20,30tys.zależy z jakimi bajerami, oświetleniem itp. Poszukam dalej.
Ale nic, gdyby co to rozporowy i dzieci i tak będę zachwycone
A lodowisko przy obecnej zimie byłoby marne Tym się pocieszę
Ale dzieci jeżdżą na kryteTeż wystarczy

U mnie nawadnianie i rośliny będą priorytetem

No ale to dopiero jak ten projekt będzie wybrany

Chciałabym w przyszłym tygodniu ruszyć

Nie wiem czy planować rośliny od końca czy fronto ogrodu?
Chyba jak radzi Danusia trzeba całościowo, wszystko jest ważne.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies