Planuję w kwietniu kupić z 7-8 różaneczników właśnie ze szkółki Pana Ciepłuchy. Szczególnie te fińskie odmiany mnie ciekawią. Proszę podpowiedzcie mi jaką ziemię najlepiej kupić do sadzenie rododendronów. W zeszły roku wsadziłem 2 sztuki - miałem zwykła ziemię ogrodową, taknajtańszą Eco, dodałem do niej nawozu do zakwaszania (było jak byk napisane na opakowaniu, że tak można zrobić). Do takiej mieszanki dorzuciłem malutko ziemi takiej, która przeważa u mnie (glina) oraz trochę kompostu i igieł sosnowych. Na wierzch poszła oczywiście kora. Średnica dołka to jakieś 80-100 cm, zakopałem rh płyciutko, na spód rzuciłem trochę kamyków jako drenaż. Cunningham's White oraz Nova Zembla mają po 15-20 pąków kwiatowych, jednak ich liście wyglądają mówiąc delikatnie źle. Cunningham's ma praktycznie wszystkie stare liście żółte, brązowe - zeszłoroczne są ok. Nova Zembla wygląda nieco lepiej, są liście brązowe, ale nie w takiej ilości jak u tego drugiego. Niestety oba rosną na słońcu. Może nie od świtu do nocy, ale jest to dobre kilka godzin. Po łikendzie wstawię aktualne zdjęcia, ponoć od poniedziałku ma być już temperatura na plusie. Poniżej zdjęcia z czerwca. Na tym moim poprzednim forum napisałem o jakiejś chorobie, która dopadła moje rododendrony, ale wtedy otrzymałem odpowiedzi, że ogólnie nic im nie jest, że tak ma być. Bardzo Was proszę o pomoc.
Danusiu - za mniej więcej 70 dni będziesz znowu taaaka uśmiechnięta Po za tym.....każdy dzień....zbliża nas do wiosny
http://www.twojapogoda.pl/polska/mazowieckie/warszawa/16dniowa u mnie pokazują, że nawet ma być 10 stopni!
Konkretnie Sebuś proszę mnie pocieszyć Oby nie norweską
Irenkuś kochana, zasypało i zawiało Dzisiaj u nas zawieje i ślizgawice, trudno było jechać oglądać nowy ogródek fajny do zrobienia No i jak te wianki wieszać?
Wianki super Danusiu, ja taki kcem, co go Babcia Jasia trzyma, tylko czasu nie mam, żeby zrobić, miłego weekendu
Czy was nie zasypało? wszędzie śnieżyce i śnieg, u nas jakoś spokojnie! miłego dzionka