Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Ochrona przed chorobami i szkodnikami » Różaneczniki - choroby i szkodniki

Różaneczniki - choroby i szkodniki

Gardenarium 22:35, 10 mar 2013

Podstawowa sprawa, którą musisz roślinom poświęcić, to czas na odpowiednie przygotowanie gleby i pielęgnacja tuż po posadzeniu, dbanie o wilgotność i oczywiście zakup odpowiedniego podłoża. Bez tego nie da rady mieć ładne rośliny.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/176-rozaneczniki-ogrodowa-arystokracja

Instagram Ogrodowiska
Selly 11:46, 13 mar 2013

Edi00 napisał(a)
Ja wiem, że Ty nie mówiłaś żeby go wyrzucić ale chyba tak jednak zrobię, bo na ten rok mam zaplanowane duuużo prac ogrodowych i nie wiem jak będzie z czasem- wolę chyba iść naprzód i postarać się by następne rośliny były w lepszej kondycji.
Dodatkowo jestem mało doświadczonym ogrodnikiem na tak schorowaną roślinkę....

Gdybyś się zdecydowała na wyrzucenie tego RH , to ja chętnie bym go przyjęła. Oczywiście pokryje koszty przesyłki. Gotowa jestem podjąć się reanimacji tego " biedaka" . Jeśli się zdecydujesz , to wróćmy do tematu po ustaniu przymrozków.
Edi00 13:45, 13 mar 2013

Selly napisał(a)

Gdybyś się zdecydowała na wyrzucenie tego RH , to ja chętnie bym go przyjęła. Oczywiście pokryje koszty przesyłki. Gotowa jestem podjąć się reanimacji tego " biedaka" . Jeśli się zdecydujesz , to wróćmy do tematu po ustaniu przymrozków.

Cieszę się, że go chcesz Nie potrafię tak po prostu wyrzucić żadnej rosliny...
Gardenarium 20:34, 15 mar 2013

gleameil napisał(a)
Planuję w kwietniu kupić z 7-8 różaneczników właśnie ze szkółki Pana Ciepłuchy. Szczególnie te fińskie odmiany mnie ciekawią.
Proszę podpowiedzcie mi jaką ziemię najlepiej kupić do sadzenie rododendronów. W zeszły roku wsadziłem 2 sztuki - miałem zwykła ziemię ogrodową, taknajtańszą Eco, dodałem do niej nawozu do zakwaszania (było jak byk napisane na opakowaniu, że tak można zrobić). Do takiej mieszanki dorzuciłem malutko ziemi takiej, która przeważa u mnie (glina) oraz trochę kompostu i igieł sosnowych. Na wierzch poszła oczywiście kora. Średnica dołka to jakieś 80-100 cm, zakopałem rh płyciutko, na spód rzuciłem trochę kamyków jako drenaż. Cunningham's White oraz Nova Zembla mają po 15-20 pąków kwiatowych, jednak ich liście wyglądają mówiąc delikatnie źle. Cunningham's ma praktycznie wszystkie stare liście żółte, brązowe - zeszłoroczne są ok. Nova Zembla wygląda nieco lepiej, są liście brązowe, ale nie w takiej ilości jak u tego drugiego. Niestety oba rosną na słońcu. Może nie od świtu do nocy, ale jest to dobre kilka godzin.
Po łikendzie wstawię aktualne zdjęcia, ponoć od poniedziałku ma być już temperatura na plusie.

Poniżej zdjęcia z czerwca.

Na tym moim poprzednim forum napisałem o jakiejś chorobie, która dopadła moje rododendrony, ale wtedy otrzymałem odpowiedzi, że ogólnie nic im nie jest, że tak ma być.

Bardzo Was proszę o pomoc.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:34, 15 mar 2013

A czy to jest choroba? To wygląda na sprawy fizjologiczne, albo zbyt duże nasłonecznienie, albo coś z nawożeniem.

Może za dużo nawożone, a może brak składników?.

Jak z nimi postępowałeś?

Nie ma rady, trzeba przede wszystkim zbadać pH gleby. Czy aby jest właściwe? Nie ma teraz bez tego rady, że opryskaj tym albo tym. Trzeba im zapewnić właściwe warunki, a nie wiemy czy są takie.

Wróć na stronę I i czytaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/867-rozaneczniki-sadzenie-i-pielegnacja

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:35, 15 mar 2013

goniak napisał(a)
Przydałoby się zdjęcie całego krzaczka.
Wydaje mi się, że to są objawy niedoboru fosforu.
Ciekawa jestem czy on zawiązał pąki kwiatowe?

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:35, 15 mar 2013

gleameil napisał(a)
Zdjęcie całego krzaczka wstawię jak śniegi popuszczą, czyli pewnie za jakiś tydzień.
Oba rh były wsadzone w zeszłym roku, dlatego nie nawoziłem ich jeszcze ani razu. Fakt, rosną w słońcu, ale w przypadku Cunningham's White to chyba nie jest wielki problem...
Jednak chyba osoba odpowiedzialna za porządki na forum niech przeniesie to do chorób, bo bałagan się robi.

Instagram Ogrodowiska
gleameil 11:08, 14 kwi 2013

Gardenarium napisał(a)
A czy to jest choroba? To wygląda na sprawy fizjologiczne, albo zbyt duże nasłonecznienie, albo coś z nawożeniem.

Może za dużo nawożone, a może brak składników?.

Jak z nimi postępowałeś?

Nie ma rady, trzeba przede wszystkim zbadać pH gleby. Czy aby jest właściwe? Nie ma teraz bez tego rady, że opryskaj tym albo tym. Trzeba im zapewnić właściwe warunki, a nie wiemy czy są takie.

Od 2-3 dni nie mam już śniegu na podwórku, dlatego wracam do tematu z moimi rh. Zmierzyłem PH gleby - niestety jest nie takie jak być powinno, kwasomierz wskazał 6,5.

Poniżej zdjęcia moich dwóch rododendronów. Oba zawiązały po kilkanaście pąków (na 90% kwiatowych).

Cunnigham White's

Nova Zembla

Tak jak widać na fotkach zeszłoroczne liście są zdrowe, nawet na Cunnigham White's widać, jak podłoża wyszły nowe listki jasnozielone. Wydaje mi się, że one cierpią na niedobór azotu. Przynajmniej tak mi wyszło jak porównałem sobie moje z innymi zdjęciami chorych rododendronów.

Jednak na forum mamy mnóstwo specjalistów w tej dziedzinie. Proszę was o pomoc, co mogę zrobić, żeby poprawić wygląda moich rododendronów.

Gardenarium 21:17, 14 kwi 2013

Oberwij liście te brązowe, wykop rh przepłucz ich korzenie, pH jest za wysokie wykop na nowo doły, posadź w kwaśny torf lub kwaśną próchnicę, ale najpierw zmierz pH podłoża które kupisz, żeby nie było oszukane.

Posadź. Podlewaj deszczówką. bo twarda woda powoduje odkwaszanie gleby.

Inny sposób to zakwaszanie siarką Magia o tym pisała, trzeba poczytać cały wątek.

Ja osobiście zakwaszałam siarczanem amonu.

Ale doradzam wymianę ziemi.

Poczytaj wątek o uprawie i pielęgnacji Rh.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/867-rozaneczniki-sadzenie-i-pielegnacja

Instagram Ogrodowiska
gleameil 07:23, 15 kwi 2013

Oberwać wszystkie brązowe liście...? To ok, zostaną na dole łyse gałązki.
Gdzie mogę kupić takie specyfiki jak siarczan amonu? Będzie to w zwykłym Obi czy Praktikerze czy raczej w szkółkach pytać?

A jeszcze proszę mi napisać co było przyczyną, że rh wyglądają tak jak wyglądają? Planuję na dniach wsadzać kolejne rh i nie chcę, żeby one za rok też tak wyglądały.