Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród, mydło i powidło. 17:34, 28 gru 2015

Do góry
katel napisał(a)
No już najwyższy czas na nową porcję zdjęć a więc historii ciąg dalszy. Pod koniec marca 2012 sadziliśmy tuje - ziąb był i śniegiem wiało . Zdjęcie jest z kwietnia:

Pierwsze nasadzenia i wschodząca trawa:

tez mam Brabanty, w 6 lat stworzyly piękny ekranik
Moja bajka 17:31, 28 gru 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
[
nadal nie macie pomysłu co to może być?
i w zbliżeniu

To są na 99,9% fiołki

I gdzie to foto księżyca? Pełnia była piękna
Ogród, mydło i powidło. 17:29, 28 gru 2015

Do góry
to coś takiego - dziewczyny robią w nich właśnie warzywniki

Ja i mój ogródek, a może ogród 17:22, 28 gru 2015

Do góry
róża - w grudniu wygląda tak

i bukszpany tak

jakby była wiosna
To tu- to tam- łopatkę mam ! 17:18, 28 gru 2015

Do góry
Marzył mi się kawałek własnego sadu, więc część działki została przeznaczona na posadzenie kilku jabłoni i grusz. Zrobiłam to jesienią 2012 roku. Nie mieliśmy jeszcze wtedy kosiarki, tylko kose spalinową, więc niestety dwa drzewka wypadły w tym roku z powodu uszkodzenia pni żyłką. Zostały zastąpione nowymi drzewkami. W tym roku po raz pierwszy mieliśmy kilka kilogramów własnych owoców.
sad 2013

i teraz po lewej stronie żywopłotu
lipiec 2015

Jako kolejną tworzyłam długa rabatę wzdłuż południowej granicy działki. jest dość długa, ma ponad 40 metrów.
2013

i w druga stronę

Ładnie nam porastały fundamenty. Sporo czasu poświęciliśmy na ich pielenie. Budowa miała prawie dwa lata przerwy.
Ogródek....kiedyś będzie ! :) 17:14, 28 gru 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Popadal deszczyk, swieci sloneczko...to na dworze

A w domu tak :

Wygrzewam się w domciu jak ta kicia
Może jutro będzie lepsze samopoczucie to po pracy przynajmniej róże okopczykuję, a te cebulowe co już powychodziły okryję stroiszem świerkowym.
Pozdrawiam
Ja i mój ogródek, a może ogród 17:14, 28 gru 2015

Do góry
trawki i rozsadnik

i mój bezlistny sad

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 17:11, 28 gru 2015

Do góry
A magnolie to już powinny zaczynać ?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 17:08, 28 gru 2015

Do góry
28.12
Iryski

Krokusy

Czosnki

Szałwia cardonna

I róże

Ogród do kwadratu 17:05, 28 gru 2015

Do góry
Marzenko, macham poświątecznie

a w ogrodzie...

i ubiegłoroczne, fioletowe, zdobyczne na Gardenii...

Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 17:03, 28 gru 2015

Do góry
witam wszystkich mądrych
dzisiaj ja poproszę o rozpoznanie rośliny

Ogródek Iwony 17:02, 28 gru 2015

Do góry
Moje róże wyglądają teraz tak - zakopczykowałam kompostem :

A sadzone jesienią golasy miały oczka pobudzone do wypuszczenia młodych listków. Znaczy się, że się ukorzeniły i rosną. Mimo, że wcześniej je kopczykowałam, teraz dosypałam im na górkę jeszcze kompostu.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:51, 28 gru 2015

Do góry
Rok 2013
Postanowiłam rozpocząć działania ogrodowe na placu budowy. Ekipom budowlanym i ich pojazdom zostawiłam minimalne trasy komunikacyjne, a na reszcie postanowiłam działać ogrodowo. Zaczęłam od narożników. W nich zaplanowałam grupy drzew.
Narożnik północno-zachodni z brzózkami, dereniami, krzewuszkami, trzmieliną, perukowcem

Narożnik południowo-zachodni- tu posadziłam grupę daglezji, śliwy wiśniowe, pęcherznicę Luteus, kalinę hordowinę, bzy palibin, róże okrywowe. Dobrze, że już się dowiedziałam o tym, że rośliny trzeba sadzić w grupach

Na zachodniej granicy działki musiałam zostawić wjazd dla dużych pojazdów.

Powstały też początki rabaty frontowej

Luki pomiędzy roślinami uzupełniałam bylinami: aksamitką, irysem syberyjskim itp.
Ponieważ działka jest narożna, to koszt ogrodzenia były dość wysoki - postanowiliśmy zrobić żywopłot bukowo- grabowy, a ogrodzenie właściwe ma sie pojawić jedynie na froncie, na szerokość budynku.
Ogródek Iwony 16:42, 28 gru 2015

Do góry
Ewuniu, czy twój ciemiernik kupowałaś pod nazwą:
Ciemiernik cuchnący Helleborus foetidus?
Ma podobny pokrój liści.
http://phavi.umcs.pl/ph/r,850,567/multimedia/2015/0228/170831-helleborus-foetidus.jpg

"Gatunek zimozielony, pochodzący z płd.-zachodniej Europy. Jego zapach jest drażniący dla ludzi. Może osiągać wysokość do ponad poł metra. Kwiaty, zebrane w szczytowe wiechy, są kuliste, dzwonkowate, jasnozielone z purpurowymi brzegami. Kwitnie od lutego do czerwca. Nie ma wysokich wymagań. Jest doskonały do nasadzeń naturalistycznych. Na stanowiskach półcienistych często samoczynnie się rozsiewa."
( http://poradnikogrodniczy.pl/ciemiernik.php )

Ja mam Ciemiernik biały Helleborus niger, ma pączki kwiatowe w stanie uśpienia. Wiosną kupiłam dwa, ale tylko jeden przeżył. Drugi chyba zgnił.Posadziłam przy jabłonce ozdobnej.

Mam też roczne sadzonki Ciemiernika czerwonawego (Helleborus purpurascens )
Dostałam od mojej siostry. Posadziłam przy forsycji na stronie północnej. Dziś sprawdzałąm, jeszcze nie widać pąków, ale to młode sadzonki, mogę na kwiatki poczekać kilka lat.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:32, 28 gru 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Na tle telewizora lepiej widać tę mgłę świąteczną

Robiłam Twoją sałatkę rybną... nawet nie wyjęłam na stół.. w głowę zachodzisz co tu można było spaprać... z moim talentem można Spaprałam

Dziś zamiast obiadu i garów..była wycieczka rowerowa.. o tej porze roku rower.... szok...

A z życzeniami jest tak, że chciałabym złożyć je dla wszystkich kogo lubię.. a to nierealne z przyczyn czasowych.. no i regulamin i zdrowy rozsądek.. nie mogę 100 jednakowych życzeń wkleić na forum.. 100 różnych to mnie śmierć zagryzie Taka świnia jestem.. albo Mała Mi.... Muminek pokazuje na bombkę z Małą Mi i mówi "Mi Ma". Bombki od koleżanki forumowej z zeszłego roku.. dziękuję jeszcze raz

To ją też świnia bo zrobiła jak Ty. Po to chyba wątek życzeniowy Buziaki Mi Ma
Ogród Małej Mi - sezon 2015 16:27, 28 gru 2015

Do góry
Margarete napisał(a)
Ja też przyczaiłam sie tu na forum i czekam.........na wiosnę albo na wasze narciarskie wyczyny, spotkania na stoku etc...poza tym nuda ogrodowa nastała,jeszcze tylko styczen i luty, a potem juz wróci nam energia bo będziemy rozprawiać o wiośnie.
Byle do wiosny !

p.s. zdjęcie z dymem super, widac że sie starałas Aniu, musisz je wysłac na jakis konkurs pod hasłem światecznym....szkoda że nie ma choinki w tle tylko telewizor....

Na tle telewizora lepiej widać tę mgłę świąteczną

Robiłam Twoją sałatkę rybną... nawet nie wyjęłam na stół.. w głowę zachodzisz co tu można było spaprać... z moim talentem można Spaprałam

Dziś zamiast obiadu i garów..była wycieczka rowerowa.. o tej porze roku rower.... szok...

A z życzeniami jest tak, że chciałabym złożyć je dla wszystkich kogo lubię.. a to nierealne z przyczyn czasowych.. no i regulamin i zdrowy rozsądek.. nie mogę 100 jednakowych życzeń wkleić na forum.. 100 różnych to mnie śmierć zagryzie Taka świnia jestem.. albo Mała Mi.... Muminek pokazuje na bombkę z Małą Mi i mówi "Mi Ma". Bombki od koleżanki forumowej z zeszłego roku.. dziękuję jeszcze raz
Skąpana w słońcu 16:20, 28 gru 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dzięki Tobie odbyłam wirtualny spacerek po górkach i dolinach, dziękuję za życzenia i wzajemnie życzę wszystkich świątecznych życzeń spełnienia.

Haniu, ja też dziękuję za życzenia. Fajnie jest nie spiesząc się tak sobie pospacerować.

Dla Ciebie kwiatuszek.
Ostróżka, już nie wyobrażam sobie bez nich ogrodu
w 2016 r na pewno przybędą nowe odmiany

Ogród, mydło i powidło. 16:11, 28 gru 2015

Do góry
Tu trawka już po zastosowaniu odpowiedniego środka - chwasty poskręcało:

Pierwsze pomidorki (na próbę były też w donicy) i warzywnik:

Ogród, mydło i powidło. 16:03, 28 gru 2015

Do góry
Tu trawka dopiero wschodzi a niedługo potem pięknie się już prezentuje (jeśli mam dobrze daty wpisane to po ciut więcej niż miesiącu):

Żeby sobie ktoś nie pomyślał że u nas tak łatwo z tą trawą było. Był moment że miejscami więcej chwastów niż trawy było:
Kolorowe liście 15:50, 28 gru 2015

Do góry
Dąb

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies