Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Mój ogród pod górkę... 19:49, 24 sty 2015

Do góry

Danusiu mogę spać spokojnie wiedząc, że Ty robisz ten projekt! Będzie cudownie!

Mój ogród pod górkę... 19:02, 24 sty 2015

Do góry
Jestem, namierzam cię Kasiu
Nie ekscytujcie się kochani, bo żebym nie spierniczyła czegoś Projekt ogrodu jest w toku. Postaram się ale nie jest łatwo, same tarasy i zawiłości, połączyć to w jedną spójną całość - to będzie dopiero wyzwanie.

No i potrzeba mniej tych kamieni Rośliny w ogrodzie są gwiazdami
Mój ogród pod górkę... 18:04, 24 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Kasiu i co????? Będzie serial z ogrodem???

Jakby co to ja już rezerwuję miejscówkę
Na leżance koło piesa się zmieszczę

Będzie serial z ogrodem. Danusia się zgodziła zrobić projekt! Jestem taka podekscytowana! Już mnie zżera ciekawość, co tam Szefowa wykombinuje?

Jestem taka szczęśliwa! Dziękuję Ci Danusiu!
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 18:04, 24 sty 2015

Do góry
Gosiu, a moż projekt u Danusi zamówić, kilka dziewczyn tak zrobiło, ona przez internet też to potrafi, to nie są jakieś szalone pieniądze, a wtedy unikniesz pomyłek.
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 13:07, 24 sty 2015

Do góry
OCH, pewnie racja z tymi ziołami.To może tam bym lawendę posadziła Albo inaczej je rozmieszczę, jak piszesz. Tak pomyślałam, że może powinnam robić projekt całego ogrodu z zasadzeniami.
W tej pierwszej części wchodząc w drugą myślałam, aby posadzić te moje 2 klony acery i prowadzić je trochę w kulę.
Mój ogród pod górkę... 18:38, 23 sty 2015

Do góry
Kasiu i co????? Będzie serial z ogrodem???

. Poprosiłam Daniusię o pomoc i projekt nasadzeń. Właśnie kończę szkic i listę roślin, które już posiadam. Jeśli Danusia ostatecznie się zgodzi, to będę bardzo szczęśliwa! No i oczywiście będzie wtedy się działo!

Jakby co to ja już rezerwuję miejscówkę
Na leżance koło piesa się zmieszczę
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 12:59, 23 sty 2015

Do góry
WIETRZYKU dziękuję i pierzynka u Ciebie bardzo mi się podoba

BEATKO ten projekt chyba będzie ostateczny, najwyżej niewielkie korekty będą. No chyba żeby DANUSIA WPADŁA do mnie z wizytą i wszystko zmieniła to i owszem byłyby zmiany

A stoliczek do tego pokoiku przy basenie to nawet już jest
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 12:12, 23 sty 2015

Do góry
hehehe namieszałaś
ale dziękuję! bo każda koncepcja daje do myślenia.
p. Danusiu, zwracam się z gorącą prośbą o uwagi. Wiem, że wiele zależy od naszych oczekiwań. A;e są one bliżej nieokreślone, w domku mieszkamy niecały rok (wcześniej bloki) więc nie mamy orientacji czego wogóle możemy chcieć.
To projekt, który nam wykonał profesjonalista:

i nasza jego wersja po kilku modernizacjach (zlikwidowanie "suchej rzeki" - bo mi na ogrodowisku odradzano przedzielanie działki, dodanie paleniska, altany, drewutni). Po roku okazuje się, że chcemy aby ogródek żył własnym życiem z naszą skromną pomocą. Ma być dla nas a nie na pokaz. Chcemy się w nim czuć komfortowo, kilka godzin tygodniowo poświęcić na jego pielęgnację (głownie moja, mąż ewentualnie będzie kosił trawę). Być miejscem do grilowania, poczytania książki zabawy z psem i kotami (chociaz one na zewnątrz nie są nami zainteresowane)

Sąsiad po lewej stronie ma identyczny dom i działkę, tylko w odbiciu lustrzanym (kiedyś to była jedna rodzina, potem się poprztykali i sprzedali oba domy). Z sąsiadem dzieli nas tylko siatka.

Po rozbiórce kostka betonowa z tarasu (+ część pozostała ze zlikwidowanej ścieżki) mogłaby posłużyć na przedłużenie podjazdu z lewej strony domu.
Ale z drugiej strony... mamy dwustanowiskowy garaż i sporą część podjazdu. WIęc jest sens wykładać betonem albo żwirem dalszą część działki?

Eh, mysle dalej...
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 11:43, 23 sty 2015

Do góry
witam
z zainteresowaniem przejrzałam cały wątek....fajna burza mózgów...jeśli mogę swoje zdanie wypowiedzieć, to ten ostatni projekt podoba mi się najbardziej...na wprost basenu zrobiłabym właśnie placyk z leżaczkami...może jakiś mały stolik i krzesełko żeby było skąd dzieci obserwować....fajnie...będę zaglądać
Mój wymarzony ogród 19:47, 22 sty 2015

Do góry
Hejka kobietki fajnie, że zaglądacie ja póki co nie działam ogrodowo wcale nic nie planuję.
Jedyne co zrobiłam to w połowie grudnia zrobiłam 12 sadzonek hortensji w tej chwili mają listki i nabrzmiałe kropki zamiast korzonków

Malgosik napisał(a)
Hej

Magda zajrzałam na projekcik.
Też mi się ta rabatka narożna podoba. Bardzo!
Wprowadza porządek i nie ma przeładowania.
Natomiast ta ścieżka...
Tarasy są do siebie równoległe?
Bo jeśli tak, to położyłabym prostą ścieżkę z płyt i poprowadziła ją prosto do drugiego tarasu.

niestety tarasy nie są równoległe bo dom stoi krzywo w stosunku do innych budynków i działki. Zastanawiam się czy ścieżka z jednego do drugiego tarasu nie podkreśli tego, że nie jest równo

nicol21 napisał(a)
Postanowiłaś już który plan wcielasz w życie? A może jeszce jakąś opcję wymyśliłaś?

cały czas jest coś nie tak jak robię projekt to mi się nawet podoba ale jak do niego wracam za jakiś czas to już nie jest tak fajnie

ewakatowice napisał(a)
Madziu,
Czekam niecierpliwie kiedy zaczniesz działać ogrodowo.
Też mam plan ale w głowie...

Ewcia a co tam Ci po głowie chodzi uchyl rąbka tajemnicy

Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 15:47, 22 sty 2015

Do góry
"projekt" troszkę poprawiłam. Naniosłam planowane rabaty

Jak na razie zostaje otwarte pytanie w związku z położeniem siatki na krety.
Co myślicie o takim rozwiązaniu:

Póki co, mam zryty teren glebogryzarką i odgarniętą skarpę koparką.
Trawnik przed wyrównaniem "tarasów" to głównie perz, chwasty, mlecz itp) - był w zeszłym roku systematycznie koszony.
Nie pryskałam jeszcze roundapem i zastanawiam się, czy to jest konieczne? Na razie ziemia wzruszona.
Czy sensowne jest po prostu zwałowanie terenu tak jak jest (z kępkami tego co rosło) + siatka + nowa, żyzna ziemia (5-10 cm) i sianie i podlewanie?

Czy też chwaściory wyjdą wcześniej niż wzejdzie trawka?

Teren trawnika do posiania to około 500 metrów, więc sporo pracy. Większość z powodu braku funduszy musimy wykonać samodzielnie. Poza tym, jak nie jest to konieczne, to wolałabym stosować jaknajmniej chemii.

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:36, 21 sty 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
nie ma sprawy
a który projekt dokładnie? bo jest tyle opcji, że nie mam pojęcia o który chodzi

To są ostatnie pomysły. Plus ten przód może jak Gosia proponuje
Co myślisz?
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 17:12, 21 sty 2015

Do góry
nie ma sprawy
a który projekt dokładnie? bo jest tyle opcji, że nie mam pojęcia o który chodzi
Ogród z widokiem na jezioro 11:02, 20 sty 2015

Do góry
yolka napisał(a)

Bo w tym roku krecik znaczy wiosna, też bym sie cieszyła. U mnie krecików nie widać ale wiosna już puka do mojego ogrodu, ale jeszcze bardzo delikatnie Jest szansa, że obraz Ani zobaczę na żywo. Ania jeszcze o tym nie wie, ale mam taki projekt do zrobienia w Ani miejscowości (gaz będą zakładać)i mam zamiar sie wprosić, choć trochę nie śmiem bo to byłaby moja 3 wizyta, a Ania jeszcze u mnie nie była, choć zamówiona jest na wiosnę, no najpóźniej na wiosnę. Mam też podobny temat w Golubiu Dobrzyniu, skąd do Gosi (Małgocha1960) mam ok 20 km, więc moze też się wproszę, Od razu humor mi sie poprawił . To są super dziewczyny. Dajanko, gdybyś była w naszych stronach to wiesz co... mus się zobaczyć. Napaplałam i teraz zmykam spać. bo jutro rano znowu czarna rozpacz. Pozdrawiam. Zapomniałam dodać, że tu wszyscy jesteśmy jakoś stuknięci

Jolka, teraz już wiem.....czem chata bogata.....brama szeroko.......bo bramy brak....daj znać kiedy!!!!
Pozdrawiam z przypudrowanego Kamiennego
Pomóżcie wyczarować mi ogród 00:14, 20 sty 2015

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Tak Wiola, żeby planować całość. Nie szczegółowo, ale koncepcję całości - gdzie jakie elementy ogrodu, gdzie duże drzewo, gdzie ścieżki, gdzie trawka, kształt rabat. Może wybrać miejsce na różankę itd.

Wiadomo, że na froncie nie ruszysz z sadzeniem, ale projekt może już być zrobiony. Potem się go skoryguje najwyżej - wiele spraw wychodzi po drodze.

Ścieżki Viola planowała chwilkę temu. To już następny etap. Musisz się cofnąć.
Wszystko gra.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 00:11, 20 sty 2015

Do góry
Tak Wiola, żeby planować całość. Nie szczegółowo, ale koncepcję całości - gdzie jakie elementy ogrodu, gdzie duże drzewo, gdzie ścieżki, gdzie trawka, kształt rabat. Może wybrać miejsce na różankę itd.

Wiadomo, że na froncie nie ruszysz z sadzeniem, ale projekt może już być zrobiony. Potem się go skoryguje najwyżej - wiele spraw wychodzi po drodze.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 22:13, 19 sty 2015

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Wiola....a pamiętasz o tym, żeby potraktować ogród jako całość?

No jasne Marcin, a co konkretnie sugerujesz??? Projekt całości???
Ogród z widokiem na jezioro 21:22, 19 sty 2015

Do góry
dajana napisał(a)
No widzisz jaka ze mnie gapa namieszałam z tym haftem .Widziałam obraz Ani nie pierwszy zresztą .To jest dopiero pasja dla cierpliwych Ja mogę tylko towarzystwa dotrzymać tym walczącym z igłą .Walczyłam jedynie maszyną do szycia ale ręcznie ? nie dla mnie takie dłubanki .Pisanki z muliną tez Ania cudne tworzy i wiele innych ładnych rzeczy Zdolna dziewczyna trzeba przyznać Zmęczenie Jolu o tej porze roku to norma ,brak światła czyli Słońca ruchu na świeżym powietrzu ,a dosłownie brakuje nam szpadla, taczek i innej biżuterii Jeszcze troszkę i siły odzyskamy Tez tak mam najgorzej mam z wstawaniem do pracy Kiedy już się w niej znajduję zasypiam przy komputerze albo na biurku.Mam szczęście że mam samodzielne biuro bo jak bym wyglądała gdyby inni to widzieli hi,hi.Ania się cieszy z obrazu jak dziecko a ja z kopców kreta No teraz to mnie nazwą szaloną ,inni z nimi walczą a ja na nie czekałam Mam kreciki hura!jutro zrobię zdjęcie na dowód że nie kłamię .Jestem stuknięta? Jeśli nawet to mnie to nie przeszkadza ,

Bo w tym roku krecik znaczy wiosna, też bym sie cieszyła. U mnie krecików nie widać ale wiosna już puka do mojego ogrodu, ale jeszcze bardzo delikatnie Jest szansa, że obraz Ani zobaczę na żywo. Ania jeszcze o tym nie wie, ale mam taki projekt do zrobienia w Ani miejscowości (gaz będą zakładać)i mam zamiar sie wprosić, choć trochę nie śmiem bo to byłaby moja 3 wizyta, a Ania jeszcze u mnie nie była, choć zamówiona jest na wiosnę, no najpóźniej na wiosnę. Mam też podobny temat w Golubiu Dobrzyniu, skąd do Gosi (Małgocha1960) mam ok 20 km, więc moze też się wproszę, Od razu humor mi sie poprawił . To są super dziewczyny. Dajanko, gdybyś była w naszych stronach to wiesz co... mus się zobaczyć. Napaplałam i teraz zmykam spać. bo jutro rano znowu czarna rozpacz. Pozdrawiam. Zapomniałam dodać, że tu wszyscy jesteśmy jakoś stuknięci
Pomóżcie wyczarować mi ogród 18:52, 19 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Akurat trafiłam, ale dziś robię duży projekt, co jakiś czas zaglądam, żeby oczy zmieniły "widok"

Ha, ha , no u mnie faktycznie oczy mogą zmienić "widok". Magna carta chociaż już kilka miejsc udało mi się zepsuć; no ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło; jest ruch w interesie. Znalazłam takie zdjęcie:... swój ogród oglądam teraz głównie na zdjęciach bo właśnie wróciłam z pracy więc choć oko wykol nic nie widać. No i wymyśliłam, że:
1. Po całości żółtego garażu dam tuje Spiralis- taki kształt choinek- (dokupię, taki był plan)- podobają mi się, ładnie przyrastają i chcę ujednolicić tę ścianę;
2. Tuje (szmaragdy 10 sztuk, widać na zdjęciu) przeniosę na płot zielony ten po lewej stronie, o którym rozmawiamy, żeby utworzyć tło z projektu Danusi
3. Trzy cyprysiki przeniosę na prawą stronę od garażu na taki wąski pasek ciemnozielonego płotu tam gdzie teraz pęcherznica - to już granica działki
I chyba będzie dobrze? A później wezmę się za te pozostałe sugestie Danusi; Aha i ekran z cisa oczywiście przed kompostownik; tylko chyba jedną śliwę dam, bo przed oczami mam już trzy brzozy, to w sumie trochę drzew jest. Dobrze, dobrze???

Pomóżcie wyczarować mi ogród 17:57, 19 sty 2015

Do góry
Akurat trafiłam, ale dziś robię duży projekt, co jakiś czas zaglądam, żeby oczy zmieniły "widok"
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies