Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Choroby trawnika 09:46, 04 mar 2013

Do góry
Termin wertykulacji zależy nie tylko od temperatury ale też od gleby na jakiej trawnik rośnie. Na podmokłej i zwięzłej gleba gorzej się nagrzewa i trawa będzie się lepiła i zapychała noże wertykulatora.

Sprawdź przed planowanym zabiegiem. Myślę że 12 stopni będzie dobrym momentem. Jednak tak jak napisałam, najlepiej sprawdzić czy w Twoim regionie kwitną już forsycje

Kwitnienie forsycji dla mnie wyznacza termin robienia wertykulacji. A więc nie podaję daty bo to by głupie z mojej strony było.

Nie znam tego nawozu i nie zamierzam go stosować. Uważam że jest zbyt drogi. Ja stosuję wiosną na start saletrę wapniową lub amonową, a potem wieloskładnikowe nawozy dla trawników co 3 tygodnie.

Jesienią nawóz jesienny i koniec nawożenia.

Jednocześnie proszę o poczytanie jednak artykułów pod tagiem trawnik, tam są odpowiedzi na pytania i wskazówki jak pielęgnować trawnik. Mam nadzieję że zawarłam tam wszystko co do prawidłowej pielęgnacji trawnika jest potrzebne.

https://www.ogrodowisko.pl/tag/trawnik

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:01, 04 mar 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)
Danusiu, chciałabym przesadzić rozplenicę.
Czy mogę teraz?
Zrobić to przed cięciem, czy po??
Pozdrawiam

Przed cięciem, będzie łatwiej wyciągnąć z ziemi, bo ciężka jest.
PO wsadzeniu w nowe miejsce przytnij.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 09:00, 04 mar 2013

Do góry
Joaska napisał(a)
A wiecie co moje miskanty już ruszyły!!! Variegatus puścił takie fajne grube źdźbło!
Danusiu powiedz mi kiedy rozkopywać kopczyki z róż?? moje 2 róże mają już pączki bardzo nabrzmiałe, 2 myślałam że zdechły bo sterczały czarne badylki ale pod kopcem mają zielone łodyżki ... uffff

PO kolejnym ochłodzeniu, jak minie. Za tydzień ma być troszkę na minusie, a potem ciepło.
Świerk kłujący - Picea pungens 00:43, 04 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ten świerk ma to do siebie, że w starszym wieku dolne gałęzie niestety nie są ładne.
Trzeba je podcinać, a na pień najlepiej posadzić bluszcz. Tak zrobiłam w swoim starym ogrodzie.

To drzewo potrzebuje dużo miejsca i wtedy jest właściwie wyeksponowane.

Ostatnio projektowałam ogród, gdzie był stary żywopłot z tych świerków. Wyglądał bardzo brzydko i właściciele zdecydowali się wszystkie świerki wykarczować.

W moim starym ogrodzie jest sporo świerków kłujących (ponad 30). Część z nich to drzewa 12-letnie, część - młode 1,5-metrowe maluchy. Starsze okazy na razie trzymają sie dobrze, choć w kilku z nich pojedyncze dolne gałęzie rzeczywiście wyglądają nieciekawie. Trochę to smutne, bo za wszelką cenę chciałbym uniknąć podkrzesywania. Drzewa są posadzone wzdłuż ogrodzenia i - póki co - stanowią całkiem ładny żywopłot. Jeśli miałbym wycinać dolne gałęzie, powstałby duży estetyczny problem: dziurawe przyziemie. O ile nie byłoby to nic strasznego w przypadku np. soliterów, to już przy żywopłocie (zwłaszcza oglądanym od strony ulicy) wyglądałoby słabo.

Czy istnieje jakiś sposób, aby opóźnić lub wyeliminować ten problem? Jak utrzymać dolne partie w odpowiedniej kondycji? Może należałoby pilnować stałego dostępu światła przez przycinanie zachodzących na siebie i rzucających cień gałęzi? A może nie powinno się np. pozwalać najniższym pędom dotykać ziemi (podpierając je lub podwiązując)?

Wiem, Pani Danuto, że nie darzy Pani świerków kłujących szczególną sympatią i poleca raczej serbskie, które nie gubią dołu. Niestety (lub stety) mam u siebie to, co mam i muszę to jakoś ogarnąć
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 22:50, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To normalne, wszędzie przypatrują się.

Zrób bonsaia
https://www.ogrodowisko.pl/watek/599-ogrodowisko-w-iwoniczuzdroju-ciecie-jalowca

Dzięki Danusiu za linka - już nawet to oglądałam No nieźle "skroiliście" tego jałowca Tak to ja pewnie nie będę umiała ale postaram się i dam zdjęcie to najwyżej będą poprawki
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:48, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dzisiaj nostalgicznie Rozmyślam nad sensem istnienia Człowiek ma w życiu misję do spełnienia.

Cieszcie się, że macie w życiu coś do zrobienia Ja mam.

Zajrzałam żeby z terminarzem prac być na bieżąco, a tu dziś tak refleksyjnie...
Też się cieszę, że robię w życiu coś sensownego (przynajmniej taką mam nadzieję )
System automatycznego nawadniania 20:16, 03 mar 2013

Do góry
kjub napisał(a)
Witam po dłuższej chwili.
Powiedzcie mi proszej jakiej średnicy rur używać do rozprowadzenia wody w systemie nawadniania? Czy główna linia sekcji powinna być o średnicy większej a odchodzące do zraszaczy śrenicy mniejszej?
Pozdrawiam.

Przy działkach o pow. do 2.000 m2 podłączenie do zraszacza fi 16 lub fi 20 w zależności od tego jakimi kształtkami dysponujesz.

Rura sekcyjna fi 25, a rura zasilająca sekcję fi 32.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:03, 03 mar 2013

Do góry
andzia1606 napisał(a)
Danusiu, wiem, że zajmujecie się nawadnianiem. Mam pytanie, bo różne wersje słyszałam. Konkretnie chodzi mi o współprace sterowników huntera z czujnikami deszczu rain bird. Podobno nie da się ich pomieszać? To znaczy w takej konfiguracji jw. Ktoś mi doradził, żeby tak wziąść będzie lepiej, a w sklepie powiedzieli, że one nie współpracują.Już zgłupiałam

Wg Witka powinny współpracować. Jeżeli nie w sterowniku to trzeba zrobić bypass na przewodzie wspólnym (com).
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:28, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Popatrzcie na mój ukochany ogród

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=220

podpatruje stale i uczę się, jak nie popełniac błędów
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 19:20, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Poczekaj, a tawuła dobrze obcięta. Te gałązki z lewej troszkę za długie, mogą być równo, ale mogą też zostać.

Danusiu - dzięki wielkie Jestem z siebie dumna Też myślałam że jeszcze ją dam jeszcze do poprawki
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:12, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nom Obudził to i wstałam i przyczołgałam się na Ogrodowisko Siedzę aż dotąd

a to wredota!
a ja miałam pracowity dzień, normalnie rośnie mi dusza jak na drożdżach, odkąd już można coś w ogrodzie robić
Choroby trawnika 19:12, 03 mar 2013

Do góry
Szymon napisał(a)
na jesieni były takie kółka z pleśnią jak wyżej zamieszczone trzy zdjęcia
cała pognita nie jest, raczej sucha
dziś ją delikatnie całą przegrabiłem plastikowymi grabiami
zostały kępki z prześwitami
to co zebrałem nie było wilgotne ani spleśniałe, a raczej suche
może ten Topsin teraz?

Można podlać , to na pewno nie zaszkodzi, poczytaj o wiosennej regeneracji trawnika. Nic mu nie będzie, zregenerujesz, podosiewasz, nawóz i woda i będzie cudny.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/169-regeneracja-trawnika-po-zimie

Kalendarz Ogrodnika - co robimy teraz w ogrodzie? 19:10, 03 mar 2013

Do góry
Niedługo ten temat będzie aktualny

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika
Choroby trawnika 19:08, 03 mar 2013

Do góry
ogrodnik000 napisał(a)
Kiedy mozna juz przeprowadzic wertykulacje trawnika?

Czy wertykulacje nalezy przeprowadzic na krzyz??

Trawnik nie może być młody i delikatny, tylko dojtrzały.

Na krzyż można, wzdłuż i wszerz.

W porze kwitnienia forsycji to robimy, jeszcze za wcześnie.

Poczytaj mój artykuł na stronie głównej tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/291-latwe-ogrodnictwo-jak-zrobic-wertykulacje-trawnika
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:06, 03 mar 2013

Do góry
Nom Obudził to i wstałam i przyczołgałam się na Ogrodowisko Siedzę aż dotąd
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:05, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A ja byłam u Mai na urodzinach do 3 w nocy Witek oczywiście widział Irenkę i przyleciał mnie obudzić.
Pooglądam w powtórkach

Wow, no to poszalałyście przekaż od naszej grupy życzenia jubilatce
a to łobuz z Wicia, budzic po imprezce!
buziam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:59, 03 mar 2013

Do góry
Dzisiaj nostalgicznie Rozmyślam nad sensem istnienia Człowiek ma w życiu misję do spełnienia.

Cieszcie się, że macie w życiu coś do zrobienia Ja mam.

Posłuchajcie http://www.youtube.com/watch?v=OlKaVFqxERk
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:56, 03 mar 2013

Do góry
Popatrzcie na mój ukochany ogród

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=220
Ogród z lustrem 18:54, 03 mar 2013

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:53, 03 mar 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Irenko, tnij miskanty, Hakonechloa, rozplenice, molinie, trzcinniki, te co nie są zimozielone.

Bardzo dziękuję i cudne te ogrodowe horti, wracam dalej do czytania
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies