Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kalina"

Ogród w budowie - nieustającej 20:01, 30 mar 2014

Do góry
Lilak, czyli bez

Tulipanowiec wypuszcza coś w rodzaju liścia i to na samym czubku

Magnolia Rustica Rubra

Magnolia Susan

Kalina angielska

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 00:15, 29 mar 2014

Do góry
Jabłoń ozdobna pokazuje że poczuła wiosnę, tak samo kalina i bez pablin.............

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:46, 28 mar 2014

Do góry
monteverde napisał(a)
Aniu u Ciebie wszystko szybciej zaczyna życie wiosenne i kalina watanabe i grujecznik i magnolia w kwiatach u mnie dopiero zaczynają a grujecznik nie ma żadnego listka

Ooo ja u Ciebie, a ty u mnie
U Ciebie była zima, a u mnie nie było.. ani śniegu, ani mrozu... wiec u mnie szybciej musi być.. pomijam lokalizację 500 km bardziej na południe.
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:16, 28 mar 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Boższe.... Kusisz... Jak nie powojnik to kalina watanabe!!!

Nie kuszę... pokazuję

No to wypłosze... hiacynty niewykopywane od 2011 roku... to już karykatury hiacyntów.. ale uwielbiam je za zapach.. mogą wyglądać i byle jak..

Ogrodnik Mimo Woli cd 21:06, 28 mar 2014

Do góry
Aniu u Ciebie wszystko szybciej zaczyna życie wiosenne i kalina watanabe i grujecznik i magnolia w kwiatach u mnie dopiero zaczynają a grujecznik nie ma żadnego listka
Ogrodnik Mimo Woli cd 21:00, 28 mar 2014

Do góry
Boższe.... Kusisz... Jak nie powojnik to kalina watanabe!!!
Ogrodnik Mimo Woli cd 20:29, 28 mar 2014

Do góry
ewsyg napisał(a)
Aniu, piękny masz ogród i dużo przestrzeni

Dziękuję Ewa za komplement....

Kalina Watanabe już w pąkach.. po prostu szok.... a pąków ma ...ho, ho, ho... wycięłam po sąsiedzku krzaka... może zyska na urodzie ..
W moim magicznym ogrodzie wszystko... 19:49, 27 mar 2014

Do góry
Piwonia:

hortensja bukietowa:

hibiskus:

kalina:
Piaskownia na zakręcie 15:19, 27 mar 2014

Do góry
Agania napisał(a)
Ewo , ale pączkuje u ciebie wszystko, wiem jak to cieszy. moja kalina sztywno listna ma te swoje kalafiory również, jestem skoncentrowana teraz na przedogródku, więc mam co podziwiac u ciebie, szkoda mi tego pawia, był naprawde najpiekniejszym ptakiem ,flamingi ekstra, czarna pantera to jak mój Grafit, tylko taka mała namiastka tej drapieżności, lepiej nie pochodzić za blisko do takiej, ale fote strzeliłaś, odważna kobieto...... pawia też masz na zdjęciu

Do mojego ogrodu kiedyś przyleciał taki paw, ktoś we wsi trzymał i hodował

Do mnie bażanty wpadają i to chyba dość często, wszystko rozkopane.
Kwitnące skarpy 13:53, 27 mar 2014

Do góry
Dzisiaj pomimo mojego uczulenia (wręcz kosmicznego) wysadziłem już roślinki które miałem w doniczkach piwonie, irysy, pustynniki czekają jeszcze na wysadzenie rojniki, kalina oraz jaśminowiec
Piaskownia na zakręcie 20:38, 26 mar 2014

Do góry
Ewo , ale pączkuje u ciebie wszystko, wiem jak to cieszy. moja kalina sztywno listna ma te swoje kalafiory również, jestem skoncentrowana teraz na przedogródku, więc mam co podziwiac u ciebie, szkoda mi tego pawia, był naprawde najpiekniejszym ptakiem ,flamingi ekstra, czarna pantera to jak mój Grafit, tylko taka mała namiastka tej drapieżności, lepiej nie pochodzić za blisko do takiej, ale fote strzeliłaś, odważna kobieto...... pawia też masz na zdjęciu

Do mojego ogrodu kiedyś przyleciał taki paw, ktoś we wsi trzymał i hodował
Piaskownia na zakręcie 18:03, 26 mar 2014

Do góry
Odrobina dzisiejszego dnia

Cesarską każdy zna

bez koralowy

Kalina, będzie kwitła. ale się cieszę

Wierzba hakuro

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:55, 25 mar 2014

Do góry
Witam,
Narysowałam sobie rabatę, której głównym zadaniem jest zasłonięcie mnie od sąsiada. Fajnie by było gdyby z mojej strony była ładna.
Proszę, spójrzcie na nią i podpowiedzcie co można poprawić. Czy wogóle to co narysowałąm ma "ręce i nogi"?
Najpierw zdjęcie orginalne bez rabaty

A teraz projekcik

Od lewej:
Wysokie piętro: leszczyna południowa "purpurea", kalina japońska "Grandiflurum", żywotniki szmaragd, Lilak pospolity "Mme Florent Stepman" lub "Miss Ellen Wilmott", winobluszcz lub chmiel na śliwki,
Średnie piętro: jodła szlachetna "Blaue Hexe"(srebrne igły), berberys Thunberga "Green Carpet", Pod śliwkami: barwinek pospolity
Ogród dla moich synków 22:52, 25 mar 2014

Do góry
Witaj Tess!
Dzięki Ci dobra duszyczko, że się nade mną ulitowałaś Mam linka!

A teraz pokaże co wymyśliłam. Oczywiście czekam na Wasze uwagi.
Propozycja nr 1, zgodnie ze wskazówkami Danusi: "ograniczona ilość gatunków". Długość rabaty ponad 30m.
Od lewej:
Wysokie piętro: leszczyna południowa "purpurea", kalina japońska "Grandiflurum", żywotniki szmaragd, Lilak pospolity "Mme Florent Stepman" lub "Miss Ellen Wilmott", winobluszcz lub chmiel na śliwki,
Średnie piętro: jodła szlachetna "Blaue Hexe"(srebrne igły), berberys Thunberga "Green Carpet", Pod śliwkami: barwinek pospolity

Co myślicie?

Chyba kupię maty wiklinowe na siatkę. Na tej długości będzie mnie to sporo kosztowało ;/
Znowu na wsi 22:19, 25 mar 2014
Do góry
Ładne tło ma Twoja kalina, kwiatów przybędzie i zapach będzie rewelacyjny, a jesienią mocny bordowy akcent w ogrodzie. Moja kwitła przez kilka lat, niestety na działce, w lutym i nigdy nie mogłam się dłużej pozachwycać kwiatami, a wyglądają cudownie, szczególnie gdy śnieg je lekko przyprószy. Latem liście ma niewyróżniające się, ale pokrój ładny, więc sama w sobie jest dekoracyjna, choć ja dodałam mojej towarzystwo traw i płożącego klematisa.
Jolu, nie kiełkujesz roślin, ja również, nie mam warunków odpowiednich i talentu Pamiętam do dziś treść opinii wychowawcy z podstawówki : "...uczennica zdolna, ale mało systematyczna..." i tak mi zostało do dziś i jest przyczyną, że mi nie wychodzi
Kiełki lubię, ale te przeznaczone do konsumpcji, właśnie nowa porcja lucerny rośnie w słoiku, czas na jej wieczorne płukanie.
Słonecznych dni Ci życzę, by można było z przyjemnością coś w ogrodzie zrobić.
Znowu na wsi 21:56, 25 mar 2014

Do góry
Porządek idealny, a kalina ładna, czy ona się przebarwia jesienią?
To właśnie tu 10:22, 25 mar 2014

Do góry
Dzidka napisał(a)

O takich zimach jak miniona, to ja będę marzyć i śnić
Wszystko nieomal rośnie w oczach. Nie potrzeba roślinek wyciągać wzrokiem.
Nawet hortensje bukietowe odważyłam się już oszczędnościowo przyciąć.
Naprawdę nie pamiętam by kiedykolwiek kalina x bodnantense 'Dawn' kwitła nieprzerwanie od listopada do teraz.

Mira, te łany, to niestety nie u mnie. A przyznaję, że bardzo, a bardzo chciałabym chociaż w części mieć takie połacie cebulowych.
Ja nawet po trawniku obawiałam się chodzić, tyle tego kwiecia tam jest.

Witam Dzidko, oglądam tą kalinę i się zastanawiam czy mam kalinę wonną czy jednak tą co Ty, ze zdjęcia kolor kwiatów taki jak u mnie, moja pięknie kwitła w listopadzie, a teraz ma jeszcze pojedyncze kwiaty i już rozwija liście.
Moje marzenie o ogrodzie 22:22, 24 mar 2014

Do góry
Witam, dziekuje ze napisałaś
To co mam to:
czeremcha
akacja
magnolia
wierzba jakaś
wiśnia japońska
tamaryszek
perukowiec
modrzew
brzoza
złotokap
migdałek
owocowe 4 szt

kalina 3 szt,
pęcherznica
płonacy krzew
budleja
forsycja
krzewuszki 2 szt
irga
hibiskusy 2szt
kiścień
jaśminowiec
dereń
ostrokrzew
bez
pieris *2
rododendron x2
azalie kilka
berberysy 4 szt
miskant
funkie
wrzośce koło 7
małe bukszpany koło 10
róże 4 szt w tym jedna mocno pnaca, jedna "na kiju"
clematisy przy tarasie

koło tarasu rośną kwitnące kwiaty - dalie, mieczyki, lilie liliowce i latem wyglądo to fajnie, są tam tez juki i zurawki , teraz jest to mało wyględne - są krokusy, hiacynty, tulipany, więc zaraz bedzie lepiej

Nowe rabaty chciałam zrobić właśnie z korą.
Idąc za twoimi sugestiami, moze w miejscu gdzie chciałam zrobić trawy wsadzić kwaśnolubne rośliny plus drzewo, tam nie jest mocno słonecznie.
Bardzo podobają mi się trawy i na pewno coś z trawami bym chciała zrobić.

To prawda że to co mam to zbieranina kupionych bez rozeznania pod wpływem chwili lub dostanych roślin. Teraz chciałabym to zmienić.

To właśnie tu 16:57, 24 mar 2014

Do góry
mira napisał(a)
witaj, jak tam u Ciebie mają się hortensje po zimie no i kaliny? u mnie kalina angielska już cieszy zielenią - a teraz pada i wszystko w oczach się zmienia

O takich zimach jak miniona, to ja będę marzyć i śnić
Wszystko nieomal rośnie w oczach. Nie potrzeba roślinek wyciągać wzrokiem.
Nawet hortensje bukietowe odważyłam się już oszczędnościowo przyciąć.
Naprawdę nie pamiętam by kiedykolwiek kalina x bodnantense 'Dawn' kwitła nieprzerwanie od listopada do teraz.

Mira, te łany, to niestety nie u mnie. A przyznaję, że bardzo, a bardzo chciałabym chociaż w części mieć takie połacie cebulowych.
Ja nawet po trawniku obawiałam się chodzić, tyle tego kwiecia tam jest.
Ogród dla moich synków 16:55, 24 mar 2014

Do góry
Danusia napisała: najpierw narysować plan ogrodu, wybrać rośliny, a na końcu rozrysować rośliny na rabatach (jak dobrze zapamiętałam).
W tym poście będę wpisywała rośliny, które mi się podobają i być może wykorzystam w tworzeniu rabat. W ten sposób jakoś sobie to wszystko uporządkuję i nic mi nie poginie. Proszę o wyrozumiałość, bo dopiero się wszystkiego uczę. Sugestie i uwagi oczywiście mile widziane.

DUŻE KRZEWY I DRZEWA:
Leszczyna południowa "Purpurea", kolor czerwony, rośnie od 3 - 5m, szybkorosnąca roślina
Berberys ottavensis "Superba", szybkorosnący krzew, czerwono-brunatny, kłujący, do 4m, żółte kwiaty
Buk pospolity 'Rohan Obelisk' ; szykorosnący, odmiana kolumnowa, do 15m, brunatny
Grab ?
Irga oziębła 'Cornubia' ; ciemnozielona, kwiaty białe, owoce czerwone, do 6m, szybkorosnąca
Ligusta
Kalina japońska (Viburnum plicatum) 'Grandiflorum' ; 3 x 3m krzew, piękne białe kuliste kwiatostany, liście ciemnozielone
(Hippophae rhamnoides) rokitnik pospolity ; krzew kłujący, do 5m, owoce jadalne, liście srebrzystoszare
Ambrowiec amerykański; drzewo do 20m (trochę za dużo), piękne kolor jesienią
(Syringa josikaea) lilak Josiki; do 4m, liście ciemnozielone,kwiaty fioletowe
lilak pospolity 'Primrose'; kwiaty białe, wys. do 3m, wolnorosnący
lilak pospolity 'Prof. Hoser'; kwiaty fioletowe, do 4m, silnie rosnący
lilak pospolity 'Kardynał'; kwiaty ciemno-fioletowe, do 4m, niezbyt silnie rosnący
Dereń jadalny

ROŚLINY NA SIATKĘ:
Wiciokrzew japoński; zimozielony
Wiciokrzew pomorski
Powojnik tangucki; ładnie kwitnie, niewymagający
miesięcznik kanadyjski
ciemiężyk czarny
Kielisznik
Powojnik ostry
Groszki ozdobne
Dynie ozdobne
Clematisy

DLA PTAKÓW i OWADÓW:
Szarłat
Słonecznik
Werbena patagońska
Kalina koralowa
Krwawnik pospolity
Dzierżań
Sadzeń
Lawenda
Lebioda

ROŚLINKI NISKIEGO PIĘTRA
Żórawki
Hosty
Hortensje białe

DO ODSTRASZANIA KOMARÓW
Korkowiec amurski

ROŚLINY ZAMIAST TRAWNIKA:
Śnieguliczka
Kalina koralowa
Tawuła "little prince"
Barwinek ; niebieskie kwiatki
Obiela mieszańcowa "the bride" ; białe kwiatki
Runianka japońska; cieniolubna
winobluszcz; rośnie 3m/rok

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies