Danusia napisała: najpierw narysować plan ogrodu, wybrać rośliny, a na końcu rozrysować rośliny na rabatach (jak dobrze zapamiętałam).
W tym poście będę wpisywała rośliny, które mi się podobają i być może wykorzystam w tworzeniu rabat. W ten sposób jakoś sobie to wszystko uporządkuję i nic mi nie poginie. Proszę o wyrozumiałość, bo dopiero się wszystkiego uczę. Sugestie i uwagi oczywiście mile widziane.
DUŻE KRZEWY I DRZEWA:
Leszczyna południowa "Purpurea", kolor czerwony, rośnie od 3 - 5m, szybkorosnąca roślina
Berberys ottavensis "Superba", szybkorosnący krzew, czerwono-brunatny, kłujący, do 4m, żółte kwiaty
Buk pospolity 'Rohan Obelisk' ; szykorosnący, odmiana kolumnowa, do 15m, brunatny
Grab ?
Irga oziębła 'Cornubia' ; ciemnozielona, kwiaty białe, owoce czerwone, do 6m, szybkorosnąca
Ligusta
Kalina japońska (Viburnum plicatum) 'Grandiflorum' ; 3 x 3m krzew, piękne białe kuliste kwiatostany, liście ciemnozielone
(Hippophae rhamnoides) rokitnik pospolity ; krzew kłujący, do 5m, owoce jadalne, liście srebrzystoszare
Ambrowiec amerykański; drzewo do 20m (trochę za dużo), piękne kolor jesienią
(Syringa josikaea) lilak Josiki; do 4m, liście ciemnozielone,kwiaty fioletowe
lilak pospolity 'Primrose'; kwiaty białe, wys. do 3m, wolnorosnący
lilak pospolity 'Prof. Hoser'; kwiaty fioletowe, do 4m, silnie rosnący
lilak pospolity 'Kardynał'; kwiaty ciemno-fioletowe, do 4m, niezbyt silnie rosnący
Dereń jadalny
ROŚLINY NA SIATKĘ:
Wiciokrzew japoński; zimozielony
Wiciokrzew pomorski
Powojnik tangucki; ładnie kwitnie, niewymagający
miesięcznik kanadyjski
ciemiężyk czarny
Kielisznik
Powojnik ostry
Groszki ozdobne
Dynie ozdobne
Clematisy