Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród to moje hobby

Ogród to moje hobby

FrancoPolo 17:10, 10 maj 2014

Nati napisał(a)

aż 2 razy w czerwcu? to musi naprawdę szybko rosnąć, chodzi też o zagęszczenie pewnie, ja chciałąm aby on miał takie rozłozyste rzadsze piętra gałązek ale tutaj to raczej niemożliwe

dlatego narazie będę słabo cięła niech trochę urosnie zobaczymy co z niego by zrobić , mój ma teraz 140cm i jest od dołu dość gęsty, narazie nie obcinam bo nic by z niego nie zostało

zobaczymy za rok , dwa , i jak przeżyje zimę

u Ciebie to cuda się dzieją w ogrodzie chciałoby się to na żywo zobaczyć
Natalio cuda mówisz mam w ogrodzie ?.To wsiadaj do samolotu i przylatuj zapraszam.
akanta 21:14, 15 maj 2014

Franciszku ,to straszne jak te opady mogą zniszczyć nasz długoletni wysiłek.Woda jest nieprzewidywalna.Czyli trzeba mieć pompę do wypompowywania,czy jakoś tak wymodelować teren aby skierować wodę gdzieś bokiem? No ale trudno sobie taki epizod zniszczenia wyobrazić póki nas nie spotka.Współczuję ci ,bo pewnie się martwisz co dalej będzie.
akanta 21:16, 15 maj 2014

FrancoPolo napisał(a)
Z moich wędrówek rowerowych po starych ogrodach znalazłem już bardzo rzadko spotykana kłokoczka kaukaska-drzewo różańcowe ma piękne kwiaty a potem owoce jak grzechotki na wietrze.

Piękny subtelny kwiat,tak rzadko oglądany.
akanta 21:22, 15 maj 2014

FrancoPolo napisał(a)

Ale piękna !!!! Łał ! No czemu jeszcze na nią nie wpadłam ! Muszę zapisać sobie wielkimi literami na listę zakupow.
Mirella 21:45, 15 maj 2014

Dlaczego Tu Jestem? bo jest to piękny ogród
akanta 21:52, 15 maj 2014

Piekna historia powstawania ogrodu ,konsekwentna realizacja swojej wizji japońskiego ogrodu,ogrom pracy i poświęcenia w hołdzie dla pięknych roślin i obrazów jakie tworzą.Podziwiam szczerze Franciszku !
FrancoPolo 22:10, 15 maj 2014

akanta napisał(a)
Franciszku ,to straszne jak te opady mogą zniszczyć nasz długoletni wysiłek.Woda jest nieprzewidywalna.Czyli trzeba mieć pompę do wypompowywania,czy jakoś tak wymodelować teren aby skierować wodę gdzieś bokiem? No ale trudno sobie taki epizod zniszczenia wyobrazić póki nas nie spotka.Współczuję ci ,bo pewnie się martwisz co dalej będzie.
Witaj Aniu. Pomimo że założyłem dren na długości 18m to pomogło tylko częściowo bo wody gruntowe napierają na głębokoći prawie do metra z sąsiednich pól i posesji .Za naszych dziadków pola były drenowane i nie było takich problemów.
FrancoPolo 22:20, 15 maj 2014

Daję zdjęcie tej kaliny w całości .To prawda zdjęcie nie odda tego co można zobaczyć .Obecnie to jej czwarty sezon i ma 2,5 m na szerokość i prawie dwa na wysokość.
BarbaraM 09:17, 16 maj 2014

No to moja kalina jest o połowę mniejsza.
W tym roku zakwitła dość ładnie ale jeszcze nie widać dobrze jej pagodowego pokroju.
Dobrze że pokazałeś ją w całości. Śliczna.
Mathildis 13:51, 16 maj 2014

Jak to możliwe, że jeszcze mnie u Ciebie nie było... dziś deszczowo więc nadrobiłam
Fajny klimacik stworzyłeś w ogrodzie... nawet masz kalinę Watanabe na którą się czaję od niedawna -masz może jeszcze jakieś zdjęcia jesienne tego krzewu (jedno widziałam na początku wątku)