Każdy bambus powinien mieć powierzchnięmin 2-4 m2 aby się ładnie rozrastały.
Żadnego jednak liście nie przetrwają mrozów, co nie znaczy że z tych samych tyczek nie odbiją.
Ja kupiłam do siebie Phyllostachys aureosulcata i spectabilis.
Widziałam że masz u siebie bambusy.Ja planuję żywopłot z bambusa od strony lasu.Zastanawiam się tylko jak on tam będzie się czuł.No i jest tyle ich odmian że czytając i oglądając dostałam zawrotów głowy i nadal nie wiem nic Ale marzy mi się wysoka, gęsta ściana z bambusa...szumiąca na wiatrze.O ile ktoś doradzi mi jakiego powinnam kupić
Oj Diana bambusy przemyśl 3x .... Ja teraz żałuję, strasznie wyglądają po przymrozkach wiosennych. Odbijają jednak i daję im szansę. Zoacze czy tak samo brzydko będą w przyszlym roku na wiosnę wyglądać..
Jakiej chcesz wielkosci aby były 1, 2 czy 4 m???
Ja mam drzewiaste, czyli takie ktore nawet do 4-6 m mogą dorosnąć (pod warunkiem że nie przemarzną)
Zachodniopomorskie ma łagodny kilmat wiec nie powinno być źle.
O bambusach można poczytać na bambusy.pl, oazapalmy.pl i bambusowygaj.pl
Napisz jakie masz stanowisko (słońce, wiatr, gleba) a doradzę.
Poza tym polecam Szkółki Źbikowskie - p.Hoser doradzi Ci jakie kupić
Greglis moje róże sadozne w kwietniu też uschły... paliło strasznie słońce.
A zakupy jednorocznych (ja nazywam je balkonowe ) świetne. Czekam na inspiracje nasadzeń w donicach, bo nie ma inspiracji
Diana nie stresuj się cięciem bukszpana, tnij tak aby nabierał formy, jest bardzo wdzięczny do cięcia i trudno popełnić błędy.
Czekam cierpliwie na kolejne zdjęcia
Aha i dziekuję za komplementy, też zaczynałam od chwastów, z ktorymi walczyłam dwa lata...
Tak to trawki od Mariusza Morning light po 9 zł i hakone po 5 zł ... kupowane w lutym
... carexów evergold nie było ... udało mi się je kupić na giełdzie kwiatowej po 2 zł bardzo ładne i duże sadzonki jak za taką kwotę
Dzisiaj morning lighta za 9 zł u Kulasa kupiłam.... Silberfedera od Mariusza nie dostanę tylko grosse fontaine to sobie też u kulasa silberfedera kupiłam po 15 zł....
Super to zdjęcia z donicami, muszę w nich zmienić aranżację
Wiem że nie są to może ślicznotki-jeszcze, ale będę regularnie cieła żeby się zagęściły.Tylko kiedy mam ciąć.W zeszłym roku było mocne cięcie (one były jeszcze większe i to sporo). Na wiosnę takie delikatne, ponieważ się troszkę boję...a chciałabym już nadać im ładniejszy kształt
Witam Cię Diana!
Bukszpany cudeńka, kochana babcia
Mnie podstępnie i z premedytacją miłością do bukszpanów zaraziła teściowa Najpierw dostałam pierwszą kulkę na balkon i sromotnie ją zmroziłam od razu pierwszej zimy potem zamawiała mi cebulki do doniczek na balkon rownież porażka... A potem samą mnie wzięlo jak zaczęłam na surfiniach na balkonie tak skończyłam na 37 kulach bukszpanowych, 2 stożkach, 1 bonzai bukszpanowym, 2 kul na nóżkach.... Nie liczę kuli cisowej i kulek bukszpanowych w donicach
Teraz to ja teściowej robię obwódki bukszpanowe i sadzę kule Wot i mnie wychowała
Zatem pokazuj twoje postępy ogrodowe, bo takie historie lubimy najbardziej
Ps bukszpany przytnij kolejny raz w czerwcu a potem w sierpniu