Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogród z Czerwonym mostkiem 21:13, 10 wrz 2011

Do góry

A to nowy kompostownik, który zrobił dla mnie mój mężuś Tomek, teraz mogę robić porządki w ogrodzie

Bluszcz rozrośnięty pod świerkami

I taka tam pajęczynka

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:57, 08 wrz 2011

Do góry
Danusiu nie ma ich jeszcze (przpraszam bo chyba się niejasno wyraziłam). Będę dopiero sadzić. Gonię z tym projektem bo chciałam przed zimą postawić i przygotowywać kompostownik oraz zakupić i zasadzić drzewka owocowe+krzaczki porzeczki i agrestu i inne krzaczki owocowe.
Biały domek pod lasem 22:47, 07 wrz 2011

Do góry
Kompostownik jest w planach, ale sama nie dam rady, a mój połówek to typ domowo-komputerowy i muszę go mocno mobilizować do pracy w ogrodzie. A że on aktualnie rekonwalescent to ciężko z mobilizacją
Do rh i azalii jakoś nie nabrałam przekonania, może na razie Nie widzę ich w sielskim ogrodzie, chyba, że mnie przekonacie
To może trochę swoich pomysłów rzucę, żeby było się do czego odnieść.
Myślałam raczej o jakimś cisie, takim krzaczastym, choinie kanadyjskiej - to na tło. Przy schodach po prawej stronie chcę posadzić bluszcz, żeby w przyszłości piął się do samej góry.
Z niższych roślin - myślałam o miodunce i turzycach. A na samym dnie - albo też bluszcz, albo kopytnik.
To był plan jak ten przedogródek miał być o połowę mniejszy Teraz różnica poziomów sprawiła, że kostka została inaczej zaprojektowana i trzeba chyba więcej roślin. Dom jest biały, kostka będzie szara, trochę bym to chciała jakimiś kolorami ożywić.
Biały domek pod lasem 22:24, 07 wrz 2011

Do góry
Dasia widzę,że masz palety na kompostownik wybierz darń przy schodach nawieź ziemi do zimozielonych tzn, o kwaśnym ph i jeżeli to północna strona posadź rh, azalie, jakieś niskie iglaki i obsyp to wszystko korą
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:17, 01 wrz 2011

Do góry
Bogda napisał(a)
A ja z innej beczki: Danusiu, czy Ty masz kompostownik?

U Babci Jasi, już poprzesiewane i w donicach. Kompost czeka na zabranie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:11, 01 wrz 2011

Do góry
Bogda napisał(a)

Nie ma miejsca na takie coś.

Od Babci Jasi bierze

Piękne zdjęcia - jak zwykle
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 22:08, 01 wrz 2011

Do góry
ogrodoweimpresjejolki 20:37, 31 sie 2011

Do góry
Ładnie u Ciebie,Jolu!Tez byłam w ogródku,ale zaczęłam jużz usuwać letnie kwiaty na kompostownik.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 15:15, 30 sie 2011

Do góry
hej Haniu,
najchętniej wyrzuciłabym ten kompostownik, ale niestety sie przydaje...

Gabi - bo to wersja oszczędnościowa, kupiłam malutkie sadzonki (10 sztuk)... w przyszłym roku powinny kwitnąć.

pozdrawiam!!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 13:18, 30 sie 2011

Do góry
Widok z okna na pietrze na rabatę przed płotem. Jeszcze kilka wiaderek grysu granitowego na pas wzdłuż płotu. I wyplewienie pomiędzy jukami, kora w tym miejscu i byłoby gotowe.

Zdaje sobie sprawę ze kora po całości wyglądałaby lepiej, jednak mam nadwyżki grysu z którym nie mam co zrobić (czekam na wujka z przyczepka który te gore zabierze), a kory już wcale. I grys jest po drugiej stronie płotu, wiec to prawie kontynuacja. Gdy hortensje się rozrosną zasłonią go mam nadzieje

Widok z góry na fragment tarasu, rabatę różanecznikowa obok niego (może dzisiaj uda mi się dosadzić pozostałe 2). Danusia napisała ze sadziła swoje co ok. 1 metr. Moje będą gęściej, ale sa sporo mniejsze niz jej - sadzone wielkie krzaki...

Jak wyjedzie widoczna na zdjęciu góra żwiru, będę kombinować jak połączyć te rabatę z ta przed domem.
Od strony tarasu muszę posadzić chyba brabanty (mam 4 niepotrzebne), by osłoniły kompostownik. Ścieżka jest super - nawet boso mogę dotrzeć z domu po pietruszkę czy koperek, a częściej do kompostownika.

Widać tez kontynuacje szpaleru bukszpanowego, który okala frontowa rabatę przed płotem i warzywnik.

Ogrody angielskie różne pomysły 21:52, 29 sie 2011

Do góry
alinak napisał(a)

Zapomniałam napisać Alinko, że twój kompostownik już wcześniej wypatrzyłam i pokazałam mężowi.
Zlecenie przyjął , niestety nie określił terminu realizacji...

Lidziu moje zlecenie czekało 2 lata . wcześniejszy miałam po przeciwnej stronie . też dobry ,ale patrzyłam na niego z samego tarasu i baaardzo mnie ten widok irytował.

a furtka do warzywniaka też mi się marzy ,ale mam za mało miejsca.

30 arów to rzeczywiście malutko
Ogrody angielskie różne pomysły 21:27, 29 sie 2011

Do góry
Taki drewniany kompostownik widziałam ostatnio w castoramie 1m x 1m-i nawet nie był drogi,coś koło100zł
Ogrody angielskie różne pomysły 21:08, 29 sie 2011

Do góry
Lidka napisał(a)
Zapomniałam napisać Alinko, że twój kompostownik już wcześniej wypatrzyłam i pokazałam mężowi.
Zlecenie przyjął , niestety nie określił terminu realizacji...

Lidziu moje zlecenie czekało 2 lata . wcześniejszy miałam po przeciwnej stronie . też dobry ,ale patrzyłam na niego z samego tarasu i baaardzo mnie ten widok irytował.

a furtka do warzywniaka też mi się marzy ,ale mam za mało miejsca.
Początki 21:57, 27 sie 2011

Do góry
Witajcie,
Tu jeszcze kilka aktualnych fotek:
Przód domu (strona północna)

Tył domu (południe), widok z tarasu

"Ładniejszy" bok - ta trawka zasiana testowo przez nas, kompostownik tam docelowo nie będzie, to jest jednak najciemniejsze miejsce (strona zachodnia)

Strona wschodnia
Ogródek Hanusi po zimie 11:47, 27 sie 2011

Do góry
Wiosna zastosowałam azofoskę i popiół drzewny,a jak zaczęły się trawniki to cała trawa idzie pomiędzy maliny.na wyłożoną gazetami ziemię,no i oczywiście obfite opady w lipcu.......Cały ten bałagan pójdzie jesienią na kompostownik.
Ogródek Hanusi po zimie 22:59, 23 sie 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Haniu werbena dopiero się u ciebie rozkręca, daj jej tydzień. Moje już gubią pierwsze kwiatki i zaraz trzeba będzie ciąć
A ty jesteś odważna Dziewczyna, że tym szerszeniom tak pozwalasz na harce. Aż mam ciarki na plecach jak sobie o nich pomyślę. Ja wiem, że one bez powodu nie atakują, ale wiesz co im strzeli do głów?

Mam nadzieję na obfitsze kwitnienie w tym miejscu,bo za moment rudbekie pójdą na kompostownik i będzie pusto.Ciekawe ,czy przeżyje moją zimę i zakwitnie ponownie w tym miejscu.
A szerszenie? Wyloty mają wysoko,i wysoko do góry muszą lecieć bo wkoło są drzewa owocowe.
No i nie jestem codziennie w ogrodzie.Może do końca września z nimi wytrzymam?

Twardzielka

Ja to się tylko modlę, żebym werbeny nie wyplewiła jak się nasieje, bo jak potrafię permanentnie i perzu się pozbyć i dziewanny i naparstnicy jak już łapki wsadzę w ziemię
Ogródek Hanusi po zimie 22:47, 23 sie 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
Haniu werbena dopiero się u ciebie rozkręca, daj jej tydzień. Moje już gubią pierwsze kwiatki i zaraz trzeba będzie ciąć
A ty jesteś odważna Dziewczyna, że tym szerszeniom tak pozwalasz na harce. Aż mam ciarki na plecach jak sobie o nich pomyślę. Ja wiem, że one bez powodu nie atakują, ale wiesz co im strzeli do głów?

Mam nadzieję na obfitsze kwitnienie w tym miejscu,bo za moment rudbekie pójdą na kompostownik i będzie pusto.Ciekawe ,czy przeżyje moją zimę i zakwitnie ponownie w tym miejscu.
A szerszenie? Wyloty mają wysoko,i wysoko do góry muszą lecieć bo wkoło są drzewa owocowe.
No i nie jestem codziennie w ogrodzie.Może do końca września z nimi wytrzymam?
Po prostu ogród... 21:49, 16 sie 2011

Do góry
A co to - jakiś kompostownik - zrób sadzonki
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 09:15, 12 sie 2011

Do góry
alinak napisał(a)
na wiosnę zaczarowałam męża i wybudował mi wg. wzoru z ogrodów angielskich cudny kompostownik. teraz jedna komora jest wypełniona juz do polowy .
w listopadzie będzie przesypywanie z jednej komory do drugiej . wzbogacane 3 razy preparatem do szybszego kompostow. będzie się kisić do następnego lata. przepis sprawdzony co rocznie

annka napisał(a)

Wzorcowy model tak powinno być. Przekładaj warstwy pryzmy czymś w rodzaju chrustu żeby była cyrkulacja powietrza. Dobrze jest też dać taką warstwę na dno.

alinak napisał(a)
ależ tak - rzucam tam rozdrobnione w rozdrabniaczu gałęzie z obcinki drzew , thujek ,krzewów.a taką rolę spełniają też obcinane np. pędy przekwitłych lilii. host irysów.u mnie dodatkowo wzbogacony jest kompost gołębimi odchodami .dlatego jest dla mnie taki cenny, rabaty z tego kompostu nie potrzebują nawożenia przez 3-4 lata,
Ogrody angielskie różne pomysły 09:10, 12 sie 2011

Do góry
Bardzo profesjonalny kompostownik

Wkleiłam te posty także do wątku o kompostownikach
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies