Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka

hanka_andrus 11:50, 04 paź 2011

Kto pracuje,a kto leniuchuje.......a w internecie siedzą tylko maniacy.....
kaisog1 11:52, 04 paź 2011

Ja zajrzałam....

Warzywnik faktycznie trzeba eksmitować Ja bym go przeniosła ale do skrzyń....
Matko ile masz bukszpanu! Super. Rabacie frontowej zmieniłabym kształt zupełnie.
W połączonej rabacie chyba ograniczyłabym ilosć gatunków... Tylko nie mogę za bardzo się zorientowac co tam rośnie... widzę hosty(te bym zostawiła), trzmielinę (na obwódkę dobry wybór), bukszpany, miskanta, nie wiem co to na pniu jest...
popcorn 12:03, 04 paź 2011

haha, Haniu - no maniakiem jestem, a co więcej nas tu

Malgosiu - warzywnikowi tam dobrze, a mi razem z nim miejsce nietypowe - od frontu, ale z tylu odpoczywamy, gramy z Młodą w piłkę itp, na warzywa miejsca brak. Na wiosnę mamy dokupić kawałek z tyłu, tam przeniosę warzywnik. Jeśli się uda, będę myśleć co w jego miejscu zrobić

Bukszpany są od 2 miesięcy, mam nadzieję przezimują dobrze, niektóre się łądnie przyjęły, niektóre wręcz przeciwnie... Kształt rabaty frontowej Danusiny, zostawiam!!! nie każ mi wszystkiego zmieniać, od 2 miesięcy jest tak, wcześniej było tak

Projekt Danusi:

No dobra, kształt rzeczywiście mi nie wyszedł... ale na końcu nie mogłam tak zakręcić bo weszłoby na kompostownik

Rabata połączona - hosty w większości, na obwódkę trzmielinki (doradzone, sadzone w sobotę), parę bukszpanów (kule w przyszłości), tujka na pniu (póki nie kupię bukszpana w to miejsce) i miskant. I na rogu borówki podsadzone wrzoścami..
kaisog1 12:07, 04 paź 2011

Ależ ja nie każę Ci zmieniać Najważniejsze, żeby Wam się podobało
popcorn 12:32, 04 paź 2011

Oooo... tylko nie to ma być ładnie!!! Nie tylko nam ma się podobać, reszcie świata w miarę możliwości też (choć nie wszystkim musi/będzie A jak byś zmieniła?
pozdrówka
kaisog1 12:36, 04 paź 2011

Pomyślę Najbardziej mnie jakos "razi" to połączenie rabaty Danusiowej z warzywnikiem...

Odpowiem później, bo lecę po moją pociechę do przedszkola
popcorn 12:58, 04 paź 2011

O, to wcześnie lecisz! Ja po 16tej dopiero...
połączenie jest rażące, to prawda lepiej wyglądało jak bujnie rosły warzywa - wtedy było po prostu zielono. Teraz jest łyso...

pozdrawiam i czekam na pomysły
kaisog1 14:14, 04 paź 2011

Uśmiałam się... bo z projektu Danusi nie widzę tu żadnej rośliny... Pozostał jedynie kształt

Uważam, że powinnaś zrobić rabate taką jak proponowała Danusia. Dokładnie z taką linią trawnika jak narysowała Danusia. Stworzy to ład w Twoim ogrodzie...
Obwódka bukszpanowa powinna iśc pod dom, Ty zrobiłaś tam gdzie powinna byc lawenda
Przyznam się, że nie czytałam całego wątku na "Projektach" także nie wiem czy koncepcja w trakcie się zmieniła czy jak... Odnalazłam jedynie projekt i spis rośli

Upierałabym się przy zdecydowanym przeniesieniu warzywnika Tylko wtedy jak to się ma do projektu rabaty Danusiowej?? .... Istotną rolę pełniła tam "ścieżka" oddzielająca warzywnik od rabaty.... Jej brak wprowadza chaos
.....dobra przestaje się już mądrzyć bo ja się przecież na tym kompletnie nie znam
Agacia 14:23, 04 paź 2011

Jestem Aga
popcorn 14:55, 04 paź 2011

Małgosiu - patrz na rysunek do gory nogami, ten fragment przy plocie jest z tymi roslinami ktore proponowala Danusia, otoczony bukszpanem. Tego fragmentu z lawendowa obwodka jeszcze nie ruszalam, lezy tam kupa zwiru, poki go nie wywieziemy nic tam nie robie.

Mamy wiec wisnie umbraculifera (kupione, wsadze za tydzien), pomiedzy nimi hortensje limelight,, przed nimi falami - wybrane przeze mnie - juki, bergenie i liliowce.

Nad ksztalten falki popracuje na wiosne, jak bede dosadzac bukszpany (i wywalac te ktore zimy nie przezyja). Chaos wprowadza to, ze tam gdzie konczy sie projekt Danusi nie ma plotu, tylko czesc dalsza - i z tym sobie poradzic musze

Aga - witaj

pozdrowka
k.