Iza, ja też jestem czasami sentymentalna... wiec ci nic nie powiem.... Ty rządzisz u siebie i wiesz jak rządzić.
Ja pozbywam się "trudnych wychowawczo"... jeżeli mam coś w zamian lepszego
Aniu, ja też nie sadzę ekspansywnych traw. W życiu bym nie zasadziła tego miskanta Zasadziła mi go Pani Projektantka dwanaście lat temu, wtedy nic nie wiedziałam o ogrodnictwie, zanim się dowiedziałam miskant był już wielki. Chyba go lubię mimo wszystko bo wciąż nie mogę podjąć decyzji o eksterminacji... ograniczam go tylko... szkoda mi go, może to źle... muszę to przemyśleć.
Kukliku bardzo dziekuje, ja juz do Ciebie na watek pobieglam, bo balam sie ze mi sie gdzies zgubisz Louisa znalazlam przypadkowo, w katalogu roslin ktory dostalam na jakis targach...Ciagle do niego wracam i mysle. Teraz, Twoj wpis mnie utwierdzil ze warto znalesc mu miejsce w ogrodzie Jeszcze raz bardzo dziekuje Kukliku
Kasiu cóż mogę powiedzieć? Louis Odier pokochałam bezgranicznie, rosła u mnie bezproblemowo, stworzyła krzak ok.2m a potem niestety zadusił ją mój potwór miskant cukrowy, zaczęła chorować nie udało mi się jej uratować, ale w ubiegłym roku kupiłam następną zasadziłam w innym miejscu, zobaczymy. Generalnie jest uważana za zdrową odmianę, myślę że warto spróbować, żeby zobaczyć ten odcień różu
To fotka z września 2013. Moje sadzonki miskanta chińskiego nn. Wysiew wiosna (marzec 2013).
Tu 2014r. Ten miskant to ten najwyższy przy borodwej dalii.
A tu jesienna fotka juz z kwiatostanami.
Myślę że w tym roku fajnie się już rozrośnie. I zachęcam do wysiania zebranych nasionek
Właśnie dziewczyny o taką trawę by mi chodziło wysoka tak 0,80 cm do 1 m. A co to za skrót ML - jak ta trawa się nazywa w całości - proszę napiszcie , podoba mi się.
Bo ja znalazłam jedynie z mniejszych Miskant "Little Zebra" taka pasiasta też ładna.
I znalazłam nazwę berberysów odmiana "Helmond Pillar"
Dziękuję Iwonko. Myślę, że będzie ładnie☺.
Zamiast kosodrzewinek i niedźwiedziowego futra wyższa trawa ☺.
Już nie mogę się doczekać wyjazdu do szkółki niech tylko mróz odpuści. Wrzosy mają po 4,00 a wrzośce po 5,00. To chyba rozsądna cena.
A miskanty są tylko takie duże, nie ma mniejszych?
Jestem za. Nadal myślę, ze może się nie zmieścić, ale to już zweryfikujesz wiosną w czasie ustawiania. Rysunek pokazuje dokładnie to, jak chcesz ustawić, jest dobrze
Zobacz w internecie jak wyglądają miskanty , np. Morning limght http://sprzedazroslin.pl/szablon/zdjecia/Miskant%20Morning%20Light5.jpg
Ja bym tam choć jeden dala
Jak zrobisz zakupy i ustawisz na rabacie, wtedy będziemy debatować. Ale to już wiosną. Plan jest.
Pamiętaj, że dla wrzosów musisz kupić inną ziemię. Popytasz się przy robieniu zakupów o kwaśny torf i musisz wymieszać ze swoją. na wierzch wysypiesz pomiędzy korą.
Z całego serduszka życzę teraz już tylko samych dobrych chwil.
Tym bardziej się cieszę, bo w zeszłym roku zamieszkały u mnie dwie sadzonki tego miskanta. Mam nadzieję, że na mojej glinie dadzą radę i zaszczycą mnie takimi cudnymi wiechami jak u ciebie.
Vivo a czy rzeczywiście jego liście się tak cudnie przebarwiają jak opisują?
Witaj Aniu Napisłaś tyle wspniałych słów o moim ogordzie aż dostaję zawrotu głowy Dziękuję Ci bardzo, będą one wielkim pokrzepieniem dla mnie przed nowym sezonem, bo zaczęliśmy go trochę nieszczęśliwie. Mam nadzieję, że już teraz będzie tylko dobrze.
Jabłoń bez większych zabiegów rośnie nawet dobrze. Na początku trochę ją nawoziłam a teraz to ma tylko tyle ile ukradnie z rabaty
Te wiechy srebrzyste to miskant Blutenwunder, jedna z większych odmian.
Witaaj Kasiu
Na rabacie z brzozami są cztery gatunki:
- wydmuchrzyca piaskowa
- miskant olbrzymi
- rozplenica japonska
- misknt chiński
Razem tworzą naprawde ładna kompozycje. Początkowo rosły w trawie (porażka, ja nie wiem jak my to wsadziliśmy). Potem zmienily miejsce i wkopaliśmy je przy brzozach. W dwa lata urosły niesamowicie Nie mam z nimi problemu, tworzą ładną zwartą kępe, tylko wydmuchrzyca czasami gdzieś puści, ale z nią trzeba się liczyć
Gosiu, bardzo ci dziękuję za pomoc.
Mogłabyś mi w tym swoim programmie sprawdzić, jakie są żółte kuleczki? Co to mogą być za roślinki?
I czerwone małe, jakbyś mogła?
I sprawdź mi Gosia, jakiej wysokości podają Miskant Gracilimus i Miskant Morning Light :
I jakie mają hortensje ?