Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 14:02, 03 lut 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Przypominam post Danusi... najpierw trzeba wybrać kolorystykę... a potem myślec nad resztą... będzie łatwiej.
Ogród tworzony z pasją 18:28, 02 lut 2015

Do góry
Trawy:
Miskant chiński

Miskant olbrzymi:

Wydmuchryca piaskowa:

I ostatnia bez nazwy
Makowo na Kociewiu 11:05, 02 lut 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Kulka na pniu by się tam przydała. Albo przesunąć tą małą.... albo małą przesadzić a dać większą zamiast niwaki. I wtedy miskant i roża.
Tak myślę

Tutaj przed cyprysem jest duża kula
Makowo na Kociewiu 10:27, 02 lut 2015

Do góry
Kulka na pniu by się tam przydała. Albo przesunąć tą małą.... albo małą przesadzić a dać większą zamiast niwaki. I wtedy miskant i roża.
Tak myślę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 07:12, 02 lut 2015

Do góry
Madżen rabata nasłoneczniona przez cały dzień. Lawenda nie może nigdzie być bo ma za mokro Na wiosnę muszę ją wyeksmitować.

Pęcherznicę chyba przesadzę i zamiast niej będzie miskant "Gracilimus", posadzony w poprzek ogrodu.

Za grabami będzie ściana z 'Morning Light'. Mam tak posadzone na pierwszej rabacie i trawa ładnie rozświetla graba.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/3206-ogrodowy-powrot-do-dziecinstwa?page=280

Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 18:04, 31 sty 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Śliczny, zimowy ogród . Ale cudne masz te wysokie trawiszcza , taki dorodne . Co to za gatunek? Pozdrawiam

Miskant chiński. Nazwy dokładnej niestety nie znam.
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:12, 31 sty 2015

Do góry

tu wymysliłam 3 warianty:
1 pomiedzy hortki bukszpan ciety w stozek
2 jakiś miskant
3 żywotnik wschodni
Ogród niby nowoczesny ale... 15:43, 31 sty 2015

Do góry
Miskant krater

Stożki z cisa - kiedyś będą

i moja dłubanina

Ogród w budowie - nieustającej 23:36, 28 sty 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Gabrysiu, nihil contra naturam. I dlatego mój miskant posadzony za blisko derenia z nim nie wygra.

Czekam na kwitnienie kalin. I żałuję, że nie mam aż tyle miejsca na zwielkrorotnioną liczbę oczarów.

No nihil, nihil.
Kaliny chyba wytrzymują mokro i derenie też, więc są w planie na byłym Mordorze. Ale tam przede wszystkim brzozy, żeby wyciągały wilgoć.
A co do oczarów, to odkryłam w trzecim sezonie uprawy, że trzeba im obrywać przekwitłe kwiaty i nie dopuszczać do zawiązywania się orzeszków, bo inaczej bardzo słabo wiążą pąki kwiatowe na przyszły rok. I właśnie dlatego jeden odpoczywał rok temu, a w tym roku też jeden, właśnie ten, który pięknie zakwitł rok temu wszystkimi swymi gałązkami, w liczbie trzy na krzyż.
Pamiątka sprzed dwóch lat.

Ogród w budowie - nieustającej 21:02, 28 sty 2015

Do góry
Gabrysiu, nihil contra naturam. I dlatego mój miskant posadzony za blisko derenia z nim nie wygra.

Czekam na kwitnienie kalin. I żałuję, że nie mam aż tyle miejsca na zwielkrorotnioną liczbę oczarów.
Ogródek w którym klon osłupiał:) 20:28, 28 sty 2015

Do góry
stychaz napisał(a)

Witaj Gosiu urzekł mnie ten post, bo mam dokładnie tak samo

Wracając do projektu;
- dałabym cis jako tło - rośnie bezproblemowo (jeżeli nie ma za mokro) tworzy ładną, jednolitą, zwartą ścianę. Wybierz odmianę bacatta (szybko przyrasta, wymaga intensywnego ciecia) lub hicksii (węższa niż bacatta, wolniej rośnie. Można prowadzić go na tyle wysoko aby tworzył ładne tło dla hortensji.
- hortensje + stipy + rozplenice + miskant morning light
- zrezygnowałabym z żurawek i hakone na rzecz szałwi i może carexów
- odnośnie wyższego piętra - drzew - no to poszłabym w co innego - graby kolumnowe. wybrałabym coś co będzie zielone i obwodowo rozmiarami zbliżone do osłony słupa, tak aby na tle drzew na pierwszy plan nie wybijał się właśnie "ten bohater"
- zasłanianie słupa - winobluszcz (5) rośnie szybko, ale co będzie z jego przycinaniem za np. 5 lat? To jest bardzo ekspansywna roślinka, roczny przyrost to ok 1 m. Nie umiem poradzić jakie pnącze byłoby tutaj najlepsze ale zasłoniłabym go czymś co byłoby kolorystycznie neutralne.
- hmmm a może róże zamiast hortensji?

Wiesz już jaki styl Ci pasje i ile czasu chcesz poświęcić na ogród?

Macham

Witam u mnie, dziękuje za porady. Mam od razu pytania.

Dlaczego "nie" dla hortensji?

W którym miejscu widziałabyś u mnie graby?

Jeżeli chodzi o styl ogrodu to tak jak pisałam "ogrodowiskowy" chciałabym mieć trawy zestawione ze strzyżonymi kulami lub prostymi liniami tak dla kontrastu. Jako przykład "tego" stylu dam ten ogród:

http://www.pinterest.com/pin/413346072025107235/

Czy może wiecie jaki to styl?
Ogródek w którym klon osłupiał:) 19:21, 28 sty 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)

Kochana chętnie ale ja mam całej działki 4 m szerokości. Ja najchętniej zlikwidowałabym trawę i zrobiła ścieżkę i same rabaty ale mam jeszcze rodzinę z którą niestety muszę się liczyć a oni chcą tę nieszczęsną trawę.

Witaj Gosiu urzekł mnie ten post, bo mam dokładnie tak samo

Wracając do projektu;
- dałabym cis jako tło - rośnie bezproblemowo (jeżeli nie ma za mokro) tworzy ładną, jednolitą, zwartą ścianę. Wybierz odmianę bacatta (szybko przyrasta, wymaga intensywnego ciecia) lub hicksii (węższa niż bacatta, wolniej rośnie. Można prowadzić go na tyle wysoko aby tworzył ładne tło dla hortensji.
- hortensje + stipy + rozplenice + miskant morning light
- zrezygnowałabym z żurawek i hakone na rzecz szałwi i może carexów
- odnośnie wyższego piętra - drzew - no to poszłabym w co innego - graby kolumnowe. wybrałabym coś co będzie zielone i obwodowo rozmiarami zbliżone do osłony słupa, tak aby na tle drzew na pierwszy plan nie wybijał się właśnie "ten bohater"
- zasłanianie słupa - winobluszcz (5) rośnie szybko, ale co będzie z jego przycinaniem za np. 5 lat? To jest bardzo ekspansywna roślinka, roczny przyrost to ok 1 m. Nie umiem poradzić jakie pnącze byłoby tutaj najlepsze ale zasłoniłabym go czymś co byłoby kolorystycznie neutralne.
- hmmm a może róże zamiast hortensji?

Wiesz już jaki styl Ci pasje i ile czasu chcesz poświęcić na ogród?

Macham

Ogródek Iwony 21:17, 26 sty 2015

Do góry
Dla Kasi wklejam wizualizację Basi mojej rabaty przy wejściu:

Nasadzenia rabatowe:

1. buk kolumnowy "Dawyck Gold" - 3 sztuki
2. miskant ML lub gracimilus lub adiago (tego ostatniego nie znam ) - 2 sztuki najmniej
3. kulki bukszpanowe - 7 dużych, mogą być różnej wielkości
4. turzyce "Ice dance" lub Evergold" ( hakonechloe ? ciekawe, czy znajdę w szkółce), ale i tak jeden gatunek - 15 sztuk (chyba zbankrutuję )
5. trzmielina zielono - zółta (mam)
6. Serby - 2 sztuki
7. obwódka bukszpanowa - 20 sztuk
8. berberys admiration kulki - 8 sztuk
9. Rododendron za kołem - Nova Zembla

Jak się zmieści, bo tam z przodu jest płyta szamba, to może być jeszcze tak wg koncepcji Danusi:
Co z tym ogródeczkiem począć 14:36, 26 sty 2015

Do góry
Ewcia...ale moje niektóre siewki to już kwitły w tamtym roku
No ale jak nie chcesz to nie

Patrz jak się nudzę

Coś mi tu nie pasi jeszcze.... chyba ten miskant jedynak.
Ogródek Iwony 21:06, 24 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)

Pięknie wygląda na płocie a co to za trawka? miskant ml? Jak długo rośnie u Ciebie?

Horcia, masz rację, to ML. Sadzony w tym roku. Moja przygoda z trawami dopiero się zaczyna.
4 pory roku w ogrodzie 20:50, 24 sty 2015

Do góry
no to dałyście mi zadanie
róża A Shropshire Lad, trawa obok to carex evergold oczywiście kule są cisowe, trawy przed kulkami nie znam nazwy, żurawka georgia peach, trzmielina, cyprysiki filifiera aurea nana, hosty (nie znam nazwy) miskant gracilimus, miskant variegatus, runianka japońska, hortensje limelight. Chyba wszystko
Ogródek Iwony 20:15, 24 sty 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dla Gosi wstawiam fotki mojego winobluszczu:
Na płocie

Pięknie wygląda na płocie a co to za trawka? miskant ml? Jak długo rośnie u Ciebie?
Pomóżcie wyczarować mi ogród 10:06, 23 sty 2015

Do góry
kosolka napisał(a)
U Any jest super. Ale jak już napisałam u siebie i u Moniki- spróbuję w moich dość dużych przerwach między hortensjani dac trawy delikatnie w tyle. Mam w głowie jaki ma być efekt i zobaczę jak wyjdzie. Po roku jeszcze dam radę przesadzić w razie czego

Myślę, że spoko po roku, nawet po dwóch jak będzie za gęsto przesadzisz. Mój miskant (jeden jedyny) przyrósł sporo, ale bez problemu go wykopię -ma może 80 cm, ale jeszcze jest chudziutki.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 17:56, 22 sty 2015

Do góry
ulubiona trawka miskant cukrowy, u mnie nie kłopotliwa i piękna o każdej porze roku, w zależności od ilości słońca, otwiera lub zamyka te kwiatostany..
Robert, dzięki

i miskant Flamingo tez ma je cudowne
u mnie 1 sezon, teraz będzie drugi
Ogrodnik Mimo Woli cd 23:16, 21 sty 2015

Do góry
horcia napisał(a)
Witaj Mala MI masz piękne trawy. Czy możesz mi powiedzieć co rośnie na tej rabacie i czym się różni carex od stipy? Stipa to ostnica a carex to turzyca? Gdzieś czytałam, że ostnicy niewolno dzielić, czy to prawda?
Przepraszam, że zanudzam, ale w Twoim ogrodzie jest tyle różnorodnych roślin, trawy byliny, iglaki, bukszpan jak to zrobiłaś że to wszystko do siebie pasuje? Czy ogród podzieliłaś na różne style? Proszę odpisz, bo mam kilkanaście roślin ze starego nasadzenia a szkoda mi ich wyrzucać.

Witaj..... na wstępie napiszę, że ja też jak Ty trochę rzeczy zrobiłam na opak...

Podaje jeszcze raz jakie trawy są w tej kępie:
Rozplenice jakieś zwykłe (nie pamiętam odmiany), zerbinus i miskant Graziella.
Czerwone pióropusze to Melepartusm ale on już poszedł z rabaty bo mi zasłaniał widok na skalniak.

Lubię każdy styl, wiec sobie tak zrobiłam ogród... dlaczego mam sobie odmawiać przyjemności, jeżeli mi to w niczym nie przeszkadza i mego zmysłu estetyki nie dobija do dna.. czasem tylko łapie doła, ale szybko się zbieram Ogród nie guma i jest jaki jest... musi mi to wystarczyć. Czy pasuje??? Chyba nie zawsze.. ale ... to nie arboretum z hektarami tylko niestety z arami

Stipy nigdy nie dzieliłam bo nie miałam takiej potrzeby.

Stipa od careksa się różni i to bardzo. Stipa wymarza.. ale się wysiewa, wiec sama się odradza na stanowisku. A nawet poz nim. Lubi sucho i słoneczko.
Carexy też czasami wymarzają i nie wszystkie do naszego klimatu się nadają. Są różne... też potrafią się wysiewać ,ale na efekt z nasion trzeba długo czekać.. ze 2-3 lata. Stipa w tym samym roku osiąga właściwe rozmiary. Stipa pod koniec sezonu jest brzydka, a carexy są w zasadzie takie same cały czas. Jednak stipa jest zwiewna i delikatna, a carexy już nie. Większość carexów nie lubi zbyt sucho, cześć rośnie w cieniu.. jest ich tak dużo, że porównanie do stipy jest trudne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies