Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Mala_Mi 08:10, 21 lut 2015

Dziewczyny.... u mnie ziemia jeszcze nie rozmarzła.. od północy śnieg leży...
Na razie przycięłam pęcherznice, derenia. Wszystko co może przymarznąć jak wróci zima zostawiam. Wyjątek zrobiłam dla jednej budlei, bo jak zmarznie to rozstanę się z nią z godnością Lawendy, wrzosy, perowskia, hortensje, milin, barbulę, róże tnę jak już wyraźnie ruszy wegetacja. Widać co umarzło a co nie. Przy czym z tego co wymieniłam hortkę można ciąć wcześniej.
Iwk4 08:20, 21 lut 2015

Aniu, świetnie podsumowałaś temat o cięciu. Chciałabym jeszcze wiedzieć, jak nisko i kiedy ciąć miskanta Ml ? Mój wydaje się suchy. Jeszcze śpi.
ana_art 09:11, 21 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Aniu, świetnie podsumowałaś temat o cięciu. Chciałabym jeszcze wiedzieć, jak nisko i kiedy ciąć miskanta Ml ? Mój wydaje się suchy. Jeszcze śpi.
ja tnę najniżej jak się da, to że udaje nieżywego (suchy) to normalne, jeszcze poczekasz zanim ruszy ja tnę razem z hortkami w marcu
poszukałam fot gdzie będzie widać ML, wypatrz je pomiędzy tulipanami
tutaj 27.04 2014

28.04.2014
Iwk4 09:54, 21 lut 2015

Aniu, dzięki. Ale ty masz cudną bergenię. Ślicznie kwitnie.
szemusia 12:27, 21 lut 2015

Ooo, dziękuje dziewczyny - Iwonko i Ana - za instrukcję cięcia miskantów, bo właśnie o nich rozmyślam Więc jeszcze sobie z nimi chyba poczekam, bo jak całkiem wytnę, to u mnie łyso się zrobi...
Pozdrawiam
Viola 16:04, 21 lut 2015

Ale ten miskant u Any wydaje się zielony. A mój jest suchy na maxa, cały jak siano
szemusia 16:10, 21 lut 2015

Viola napisał(a)
Ale ten miskant u Any wydaje się zielony. A mój jest suchy na maxa, cały jak siano

U Any na fotce to już są młode przyrosty
U mnie też suchy, jak siano I właśnie to trzeba ściąć, młode przyrosty, takie kiełki wyrastają z ziemi - do takich wniosków doszłam w wyniku obserwacji moich miskantów
szemusia 16:14, 21 lut 2015

Iwonko, z Twojej wypowiedzi wynika, że masz miskanta morning light. Już go kiedyś oglądałam i wiem, ze ma takie bardziej zwiewne te trawki. Ja mam tylko strictusa, Ml nie mogłam u mnie kupić. W wolnej chwili moglabyś wkleić fotkę swojego? Jakoś nie mogę u Ciebie go odnaleźć
Myślę, że pasowałby u mnie na tę ścianę. Najwyżej przez neta zamówię
Iwk4 20:18, 21 lut 2015

Viola napisał(a)

Violu, zdjęcia Any są z końca kwietnia. Do tego czasu nasze miskanty też już będą zielone. W marcu trzeba je przyciąć z tych suchych źdźbeł, ze środka wybiją zielone, nowe, ładne trawki Na drugim zdjęciu lepiej widać, jak była cięta trawa
Iwk4 20:57, 21 lut 2015

szemusia napisał(a)
Iwonko, z Twojej wypowiedzi wynika, że masz miskanta morning light. Już go kiedyś oglądałam i wiem, ze ma takie bardziej zwiewne te trawki. Ja mam tylko strictusa, Ml nie mogłam u mnie kupić. W wolnej chwili mogłabyś wkleić fotkę swojego? Jakoś nie mogę u Ciebie go odnaleźć
Myślę, że pasowałby u mnie na tę ścianę. Najwyżej przez neta zamówię

Beatko, Miskanta Morning Light kupowałam w sierpniu (w szkółce po 7 zł ):

Tak wyglądał na rabacie:

Ma gdzieś 80 cm wysokości. Może być nieco wyższy, ale za wysoki nie będzie. Za różami nie był widoczny, drugiego potem przesadzałam.
We wrześniu kupiłam Miskanta Gracilimus do donicy. On jest wyższy. Dziewczyny twierdzą, ze długo tu nie pobędzie, bo to potwór, co się rozrasta. Najwyżej będę dzielić.