Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 20:28, 22 lut 2015

Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć zestawienie nazw miskantów z ich cechami i wysokością? Kiedyś na coś takiego trafiłam, nie zapisałam i nie pamiętam, gdzie szukać
Ala106 20:30, 22 lut 2015

Śliczne przebiśniegi.
Pozdrawiam .
Karol99 20:30, 22 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Mirello, dziękuję, roślinki kiełkują, a to cieszy
Dziś przeszłam się po moim ogródku. Znalazłam oznaki początków wiosny.
Przebiśniegi - po rewolucji rabat znalazły się

Pierwsze krokusy:

Takie widoki to cieszą oko.
JoannA 20:38, 22 lut 2015

Iwk4 napisał(a)

Joasiu, znalazłaś się w dobrym momencie, bo chciałam iść do ciebie się pytać A twoja stipa jest większa ?

Nie otwiera mi się zdjęcie Twojej stipy Iwonko ale moja też zaczęła wypuszczać drugie żdziebełko.
szemusia 20:40, 22 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Czy ktoś wie, gdzie można znaleźć zestawienie nazw miskantów z ich cechami i wysokością? Kiedyś na coś takiego trafiłam, nie zapisałam i nie pamiętam, gdzie szukać

Iwonko, a sprawdzałaś na O. poprzez wyszukiwarkę? Ja wpisałam "miskant" i wyskoczył mi wątek. Dużo ciekawych wiadomości i zestawienia miskantów. No, chyba, że myślisz jeszcze o czymś innym
Iwk4 20:42, 22 lut 2015

JoannA napisał(a)

Nie otwiera mi się zdjęcie Twojej stipy Iwonko ale moja też zaczęła wypuszczać drugie żdziebełko.

No to czekamy. Ty siałaś wcześniej, więc ja po tobie będę wszystko robić
Iwk4 20:45, 22 lut 2015

szemusia napisał(a)

Iwonko, a sprawdzałaś na O. poprzez wyszukiwarkę? Ja wpisałam "miskant" i wyskoczył mi wątek. Dużo ciekawych wiadomości i zestawienia miskantów. No, chyba, że myślisz jeszcze o czymś innym

Beatko, to znalazłaś ?
http://ogrody-perspektywa.com.pl/porady/miskanty-uprawa-i-najlepsze-odmiany/
Faktycznie, kiedyś już czytałam ten artykuł i zapomniałam Za długi mam wątek.
Iwk4 20:49, 22 lut 2015

Kopiuję z artykułu powyżej. Jeśli ktoś ma inne doświadczenia, proszę o weryfikację i uwagi:

‚Adagio’ – niska odmiana o wysokości do 0,7 m (1,2 m) o zielonych delikatnych liściach, wygiętych łukowato; kwitnienie IX-X;
‚Yaku Jima’ – grupa niższych odmian od 0,4 do 0,8 m (0,8-1,2 m) o wyprostowanym pokroju i wąskich, efektownych liściach, kwitnienie VIII-X;
‚Gnome’ – niska odmiana o wysokości do 0,7 m (1 m) o zielonych wąskich liściach, wygiętych łukowato; kwitnienie IX-X;
‚Silver Stripe’ – niska odmiana o wysokości do 0,9 m (1,2 m) o srebrzystych delikatnych liściach, wygiętych łukowato; kwitnienie VIII-X;
‚Kleine Silberspinne’ – średnio wysoki, dorasta do 1,2 m (1,5 m), liście wąskie z pięknym jasnym żebrowaniem, pokrój wyprostowany; jesienią ładnie się wybarwia; kwitnienie od VIII-X;
‚Herman Müssel’ – średnio wysoki, kępa dorasta do 1-1,2 m, kwiatostany wyrastają znacznie powyżej liści pięknie powiewając (nawet do 2 m); kwitnienie od VIII-X;
‚Morning Light’ – średnio wysoka odmiana o szalenie eleganckich, wąskich liściach z białymi paskami, które w efekcie robią wrażenie srebrzystej poświaty, dorasta do 1,5 m; równie cenny jest pokrój, zwarty i fontannowy; bardzo rzadko kwitnie w naszym klimacie;
‚Kleine Fontäne’ – odmiana średnio wysoka, dorastająca do 1,2 m (1,5 m); piękny pokroju i fantastyczne wybarwienie jesienne czynią go jednym z najefektowniejszych miskantów; kwitnienie od VIII-X;
‘Flamingo’ – średnia odmiana do 1 m ( 1,5 -1,8 m) z kwiatostanami wyrastającymi wysoko ponad kępę, kwiatostany pięknie się przewieszają nadając mu niezwykły wygląd, kwitnienie VIII-X;
‚Gracillimus’ – wysoka odmiana dorastająca do 2 m wysokości, liście wąskie, delikatne, pokrój wyprostowany fontannowy, bardzo elegancki; rzadko zawiązuje kwiatostany;
‚Malepartus’ – średnio wysoka odmiana do 1,5 m (1,8m) o wyjątkowo pięknych, intensywnie czerwono – miedzianych kwiatostanach; ładnie wybarwia się jesienią na pomarańczowy kolor, kwitnienie VIII-X;
‚Rotsilber’ – podobna od poprzedniej ale niższa odmiana do 1,2 m (1,6 m) o równie pięknych, intensywnie czerwono – miedzianych kwiatostanach; ładnie wybarwia się jesienią na pomarańczowy kolor, kwitnienie VIII-X;

Wyjątkową uwagą cieszą się miskanty o paskowanych i nakrapianych liściach:

‚Little’ Zebra’ – niska odmiana, dorastająca do 0,6 cm (1,2 m) z mocnym żółtym rysunkiem na liściach, kwitnienie IX-X;
‚Zebrinus’ – odmiana wysoka 1,5 m (1,8-2,4 m), na ciemnych liściach poprzeczne, żółte paski; kwitnienie IX-X;
‚Cabaret’ – piękna, duża odmiana dorastająca do 1,8 m (2,4 m) z szerokim paskowaniem na liściach; kwitnienie IX-X; niestety wrażliwy na niskie temperatury;
‚Variegatus’ – odmiana o przewieszających się pędach, bardzo jasnych liściach, dorasta do 1,6 m (2 m); kwitnienie VIII-X;

szemusia 20:51, 22 lut 2015

A tu patrzyłaś?
https://www.ogrodowisko.pl/watek/580-miskant-miscanthus
Iwk4 21:01, 22 lut 2015

Beatko, dzieki za linka, kiedyś byłam tam, warto odświeżyć znajomość z tym wątkiem