Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 11:35, 18 lis 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Kasieńka ciemierniki zachwycające są, ciekawy czy moje choć troszkę się postarają . Ale są świetne nawet jak nie kwitną, Na tej rabatce pod murkiem (zwanej dawniej koszmarkiem) wyglądają super, a to Ty mi doradziłaś posadzenie ich tam . Czasem myślę sobie, że ciemierniki to takie mini rodendronki . Są zimozielone i mają cudny, ciemny kolor liści jak rh . Kotek fantastyczny . A pomysł z dzwoneczkami na drzewie prze jedyny, rewelacja Kasiu . Ja też dziś sprzątałam, głównie grabiłam. Niby nieduży ten mój ogródek, a kilka godzin mi zeszło jak nic. Ja z kolei w rupieciarni kupiłam idealne naczynko na kolejne poidełko . Teraz odpowiedni pieniek muszę znaleźć i będzie kolejne . Buziolki . Też Cię uwielbiam, ale przecież wiesz .

Ciemierniki to teraz mój faworyt, muszę ich jeszcze dokupić Są jeszcze różowe, za takimi tez się rozejrzę. Twoja rabatka musi powoli zmienić nazwę z koszmarek.
U mnie dzieci chore i problem z czesem, o ogrodzie nie wspomne, zostaje mi godzinka dziennie jak eMuś wróci, dobre i to, przerobiłam całą rabate przy altanie
A jak dzieci chore to sie nudza (te młodsze - bo starsze maja internet )i wtedy wyciągają z szafy różne dziwne rzeczy....

Ogród z pergolą 11:22, 18 lis 2015

Do góry
Renia myslałam o czyms takim w tym przedogródku tylko rzadziej posadzone

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1223-ogrod-maly-ale-pojemny?page=93
Ogród domi znam
Wiesz ta rabata 18x7 ma ale serb zajmie z 2m i tuje danica tez z metr wiec w srodku tak naprawde jest z ok 4m szer.
Filemon24 dzięki za opinie, mieszasz w głowie niedobrucho
Kamienny ogród patykiem malowany 11:11, 18 lis 2015

Do góry
Sylvana napisał(a)
A teraz jeszcze raz temat lasku i Rh.
Chciałabym zakończyć to jakoś, żeby nie wszyscy się na mnie obrazili za moje "ale".
Jak wcześniej pisałam, marzył mi się raj rododendronowy pod sosnami.
Ale...
Kopanie pod drzewami - nie wykonalne - korzenie, korzenie, korzenie.
Sosna ma dość mizerny system korzeniowy w porównaniu do świerków ( mówię, tak dlatego, że wycinałam i to i to i dokładnie wiem co mi dało w kość).
Pod sosnami są jednak również korzenie topoli , a to już o wiele gorzej.

Pomyślałam jednak, że się nie poddam i spróbuję jeszcze inaczej.
Rododendron lubi kwaśną glebę, dobrze rośnie pod iglakami, a iglaki już nie koniecznie lubią zalewanie wodą.

Marne chwasty ale rosną nawet pod sosenkami, więc czasami muszę je skosić. Rh - z tego co czytałam kosiarka może wykończyć, bo ich system korzeniowy jest blisko powierzchni. Powinny być podsypane korą.

Wszystko to doprowadziło mnie do tego...

Wszędzie są kamienie, po drugiej stronie ścieżki - prawie na przeciwko - jest kamienny okrąglak z roślinami, więc wymyśliłam sobie kamienne donice na Rh.
Nie muszę kopać, nie uszkodzę sosen, łatwo posprzątać, nie przeszkadzają w koszeniu, a jak Rh urosną to nie będzie ich widać (tych donic).

Kwestia podlewania....
Kiedyś pisałam, że biegam z wężem 3 godzinki dla sportu. Podczas tego maratonu latałam również od jednego krzaczka Rh do drugiego - wszyskie porozrzucane - teraz w jednym miejscu. Tak czy inaczej podlewam ogródki obok, więc jeszcze ta chwila nie robi różnicy.

Czytałam gdzieś, że warstwa torfu na dnie donicy trzymałaby dłużej wodę.

I co Wy na to?

Na początek powiem tylko, ze całym sercem jestem za twoim azaliowo-rodendronowym celem i gdybym tylko miała twój ogród to gwarantuję, zagony u Ciepłuchy mocno by opustoszały
Sylwio, wyniesione rabaty, z angielska "bed" (prawda, że ładnie?) to jedyne rozwiązanie, zwłaszcza, że na naszej (okolicznej) ciężkiej ziemi różaneczniki mają trudne warunki do rozwoju i życia. Praktycznie niemożliwe
Podsyłam link z instrukcją sadzenia (zwłaszcza punkt 6). Cały artykuł odnosi się do sadzenia w ciężkiej gliniastej ziemi charakterystycznej dla regionu Niagara. Idealny artykuł na nasze okolice
http://www.rhodoniagara.org//nickgrow.htm

Robiąc większe "łóżka" na krawędzi możesz śmiało obsadzić te wielkokwiatowe rododendronami impeditum lub innymi miniaturowymi, ew. repens lub azaliami japońskimi. Można łączyć z carexami. Bardzo fajnie będzie wygladać krawędź obsadzona turzycami Frosted Curle lub Bronzita. W grę wchodzi dereń kanadyjski lub można zaszaleć i dosadzić szczepione niskie sosny np. Varella.
O hostach nawet juz nie wspominam bo to oczywista oczywistość.

Odnośnie torfu - przestrzegam, bo to specyficzna materia - jeśli wyschnie niemal niemożliwym jest ponownie namoczyć. Charakterystyczne dla torfu też jest to, że zachowuje się jak gąbka - przyjmuje wodę ale jej nie oddaje.
Czasem słońce czasem deszcz 10:58, 18 lis 2015

Do góry
Kuba napisał(a)

ładne masz te cyprysiki
moje kurka zielone
czy przysiadacie czasem na tym murku?
Ogród tworzony z pasją 10:43, 18 lis 2015

Do góry
niebieskie wstążki na miskantach bardzo mi się spodobały
piękne porządki w sadzie zrobione, na 6+
a tu poniżej, pod wiązem i klonem jeszcze bym poszerzyła rabatę

Karol99 napisał(a)
Zdjęcia wiąza dla Mirki.

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:25, 18 lis 2015

Do góry
Anda napisał(a)
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i gratulacje Cieszę się, że zaglądacie i piszecie. Bardzo to miłe jest

Dla wszystkich odwiedzających wspomnienie z lata

ładne wspomnienie
co to za róża ta wysoka?
fajnie, piętrowo to poukładałaś
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 10:12, 18 lis 2015

Do góry
siakowa napisał(a)
na chwile wpadła i uciekam ale musze pokazac jak grusze zaczynaja

ale się pięknie przebarwia, nie posądzałam jej o to!!
Wszystkiego po trochu 10:00, 18 lis 2015

Do góry
Elata rozświetlająca rabatę

Trzmielinka soczyście seledynowa

miechunka

chryzantemy które będę próbować zimować w garażu

Wszystkiego po trochu 09:50, 18 lis 2015

Do góry
A u mnie dzisiaj prawie wiosna, ciepło , o 9 rano już 12 st, słońce świeci ale to raczej chwilowe,
Kilka dzisiejszych zdjęć, co u mnie jeszcze kwitnie

Moja działka na Dębowym Lesie 09:34, 18 lis 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Ciekawe jak wygląda gdy wyląduje

Sylwuś ten skubaniec ciągle fruwa.Nie widziałam( a obserwowałam go kilka razy) ,żeby sobie jakieś chwilowe nawet lądowisko zrobił, jak inne motylki
Ogród z pergolą 09:21, 18 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
A może Aniu takie zestawienie by Ci się podobało (zdjęcie od Domi): za rodkami Variegatusy, a przed Carex Ptasie Łapki czy Snowline - między RH a serbami masz chyba sporo miejsca.

Lubię to połączenie U siebie planuję rodki z Variegatusami ... i dereń z tyłu tez mi się marzy ... tylko nie wiem czy miejsca mi wystarczy?

PS Nie wiem czy byłaś już w ogrodzie domi? ... jeśli nie, to gorąco polecam... to był mój pierwszy ogród, który obejrzałam od deski do deski z zapartym tchem
Moja działka na Dębowym Lesie 09:19, 18 lis 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)

Aniu, ja też za nim biegałam w tym roku

Tak za nim trzeba ostrożnie biegać,łatwo go spłoszyć.ale warto przyjrzeć się fuczakowi bliżej
Twoje ujęcie jest rewelacyjne
Ogród z pergolą 09:10, 18 lis 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
A teraz mam kolejną prośbę. chodzi mi o przedogródek z lewej strony, na przeciwko tego z rodkami.długa 18m szer 7m

przy siatce posadzone serby metr od ogrodzenia a przy kostce tuje danica 0,5m od kostki i co 1,5m. teraz rośnie tam trawa ale docelowo chciałbym mieć wszystko w korze czyli raczej sporo nasadzeń.tutaj słońce jest cały czas, jak urosną serby to popołudniu zacienią.
może jakaś burza mózgów?

Kochana
Rabata 18m x 7m to jakiś potffffór ... jak dla mnie... nie mam doświadczenia w obsadzaniu takich hektarów hihihi ... Gdybym miała taki długi podjazd zrobiłabym podobnie jak u nawigatorki - umbry w skarpetach z carexami lub graby jak u Marzenki ... i trawy są fajne nawet na przedogródek
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:04, 18 lis 2015

Do góry
Prognozy niekorzystne na spacery, ale jednak wychodzić trzeba.

Podwiązywanie wysokich hortensji 08:59, 18 lis 2015

Do góry
Jeszcze jedna fotka dla zobrazowania przeciwieństwa hortensji podwiązywanej wysoko:

Hortensje cięte nisko przy ziemi, pędów jest sporo, są sztywne i krótkie.

Podwiązywanie wysokich hortensji 08:57, 18 lis 2015

Do góry
Na kalinie na lewo obok (zielona kula) widać efekt. tak samo wyglądały te hortensje przed kwitnieniem

Podwiązywanie wysokich hortensji 08:56, 18 lis 2015

Do góry
Nie masz racji, albo źle odczytujesz moją poradę

tak wyglądają hortensje w pierwszym roku po przycięciu w dobrej glebie i z wodą w korzeniach (nie mam na myśli suchego stanowiska, gdzie nie będą miały siły odbić).

Chodzi o to, że one nisko wypuszczają masę pędów i powstaje po prostu "kula". Trwa to dwa miesiące a nie kilka sezonów

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:52, 18 lis 2015

Do góry
Aby otrzymać taki miodzik

kompostownik należy zapełnić przynajmniej dziesięciokrotnością jego pojemności. Najlepiej zrobić to podczas jednego sezonu wegetacyjnego. Sami musimy określić w przybliżeniu, ile odpadów z ogrodu i gospodarstwa domowego jesteśmy w stanie wyprodukować przez rok.
Początki mojego ogródka. 08:38, 18 lis 2015

Do góry
Aga napisał(a)
Kule kwiatowe z bibuły

jejku jakie sliczne
Tulipan - Tulipa 08:18, 18 lis 2015

Do góry
Tutaj zainnicjowałam sadzenie na Ogrodowisku turzycy Frosted Curls jak mi wymarzły wrzośce

Orliki z tulipanami i ze stipą

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies