Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 23:36, 26 wrz 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)

Elu cudne widoczki z ogrodu podpowiesz co to za roślinka na fotce? a i muszę ci powiedzieć, że zastosowałam jęczmień w oczku, nie ten preperat tylko będąc na wsi u rodziców, zerwałam jęczmień z pola i wrzuciłam taki mały snopeczek z niego do oczka, woda jest przezroczysta, widać dno i ten stan utrzymywał się przez całe wakacje, a oczko mam w pełnym słońcu dzięki za podpowiedzi buziaczki

Moniu to jest aster rozkrzewione "Eastern Star". Kupiłam go w zeszłym roku w Albamarze bardzo ładnie rośnie. W niedobrym miejscu go posadziłam Bergenie go zarosły gdzieś 2 tygodnie temu go przesadziłam i nie ucierpiał.
Pasował by u ciebie wysoki ok 5O-60 cm ma dosyc duzo kwiatków.

Bardzo się cieszę że pomogłam z tym oczkiem wiem jakie to utrapienie. Jak masz dostęp do słomy jęczmiennej to zrób sobie wiązki i możesz co Miesiąc wrzucać do oczka. Ja się zastanawiałam czy sama jęczmienia nie zasiac w jakimś kącie w ogrodzie, ale pozniej dorwałam ten jęczmień w płynie i zaniechałam siewów.

Szyszki z olszyny są też dobre. Danka Daszun stosuje też jej poleciłam ma wodę ma jak kryształ. W razie czego też możesz stosować jak masz dostęp.
Zbierasz z drzewa olszyny ja mam dostęp to na zimę wkładam do woreczków i wkładam do oczka.

Ptasi gaj 20:47, 26 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Dzisiaj bardzo wietrznie liście rozwiało w każdą stronę świata. Zawsze miałam wygrabione po dzisiejszym wietrze nie wiem kiedy to nastąpi. Zaniedbałam pielenie po tych deszczach wszędzie pełno chwastów kwitnących to pieliłam. O tej porze nigdy się pieleniem nie zajmowałam.

Elu pozdrawiam, mnie wiatr ominął na szczęście a dziś była piękna słoneczna ciepła jesień
Wymarzony sielankowy ogród..... 20:34, 26 wrz 2021

Do góry

Oj Monia jak przeglądam relacje z wizyty Iwonki u ciebie to zazdroszczę jej. Mam ciągle w umyśle twoje początki i teraz. To porównanie jak nieba z ziemią.

Jak to wszystko pięknie u ciebie wygląda tak to dobrze rozplanowalas jakbyś architektem krajobrazu była przyznaj się czy przypadkiem nie jesteś.

No to moja gaura wyższa teraz to pewnie ma z 1,5 metra. Mam siewki Może te młode będą niższe.

Elu bo teraz zauważyłam, że ci nie odpisałam, więc nadrabiam wiesz, że jak na Śląsku będziesz to zapraszam dziękuję ci Elu za te wszystkie słowa, architektem krajobrazu nie jestem i nigdy nie miałam z tym nic wspólnego, ale to że się znalazłam na tym forum bardzo dużo mi dało, no i wiele osób mi pomogło w moich początkach, żeby te linie rabatach tak ładnie się wiły buziaczki

Ptasi gaj 18:13, 26 wrz 2021

Do góry
CD

Elu cudne widoczki z ogrodu podpowiesz co to za roślinka na fotce? a i muszę ci powiedzieć, że zastosowałam jęczmień w oczku, nie ten preperat tylko będąc na wsi u rodziców, zerwałam jęczmień z pola i wrzuciłam taki mały snopeczek z niego do oczka, woda jest przezroczysta, widać dno i ten stan utrzymywał się przez całe wakacje, a oczko mam w pełnym słońcu dzięki za podpowiedzi buziaczki
Ogród Basi i Romka 13:13, 26 wrz 2021

Do góry
Pająków w tym roku masa a jakie wypasione. Komarów w bród. U mnie tyle autostrad z rondami że chodzę pochyloną aby nie zrywać im sieci.

Już jesień niby ciepło, ale pogoda nie za bardzo sprzyja nie ma tego ciepłego słoneczka.

Miłej niedzieli

Takie jesienne pajęczyny z rosą lubię komarów u nas nie ma za dużo, może dlatego, że nie ma w pobliżu żadnego stawu, oczka wodnego
Również życzę miłej niedzieli
Pamiętajcie o ogrodach 12:13, 26 wrz 2021

Do góry
greg66 napisał(a)
No to pierwsza sprawa tegoroczna zakończona, a druga czyli przedogródek się kończy
Zmienione schody na taras i przedtarasie, deski wykonane z betonu samemu podobnie jak gambiony.

jest

Grzegorz bardzo ładnie wyszło złota rączka z ciebie.
Jak rośliny dostaną jeszcze te 5 ton to będzie wszystko ekstra.
Okienko pogodowe się zrobiło więc idę do liści zawsze to mniej będzie.

U mnie astry w powijakach słońca brak.

Miłej niedzieli
Ogród Basi i Romka 11:35, 26 wrz 2021

Do góry
Pająków w tym roku masa a jakie wypasione. Komarów w bród. U mnie tyle autostrad z rondami że chodzę pochyloną aby nie zrywać im sieci.

Już jesień niby ciepło, ale pogoda nie za bardzo sprzyja nie ma tego ciepłego słoneczka.

Miłej niedzieli
Jeżówkowe-Love 00:37, 26 wrz 2021

Do góry
deszczowymaj napisał(a)

Witam Joanna

Pięknie kwitnące jeżówki. Nie wiem jak u ciebie ale u nas tego lata ciągle lało mimo tego jeżówki trzymały się dzielnie.
Przeczytałam przepis na sianie Jeżowek. Chce też w tym roku zebrać nasiona i wysiać. Ciekawe co będzie czy powtórzą cechy.
Jak pisałam w zeszłym roku mam j odmianowe więc zobaczymy eksperyment.
Ta biała na pierwszej focie ładna.
Nie mam głowy do nazw,ale mam zamiar wysiać Delicious Candy najbardziej mi się podoba.

Masz pięknie w swoim ogrodzie.

Pozdrawiam
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:57, 25 wrz 2021

Do góry
Gwiazdnica i koniczynka bordowa to cholerstwo. Nawet minusowe temperatury nie daje im rady. To się sieje non stop. Ja to randapem bez gliko.... i guzik za 2 tygodnie znowu to samo z nasiona wschodzą.
Też chodzę nakupie wkładam do taczki i z taczka jeżdżę kilka razy dookoła. Taki to los ogrodniczki

Gwiazdnicę przynajmniej łatwo wyrwać a koniczynka bordowa to mega cholerstwo... sieje się strasznie i kłączami rozrasta. Nie jestem w stanie nad tym zapanować.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:29, 25 wrz 2021

Do góry
Gwiazdnica i koniczynka bordowa to cholerstwo. Nawet minusowe temperatury nie daje im rady. To się sieje non stop. Ja to randapem bez gliko.... i guzik za 2 tygodnie znowu to samo z nasiona wschodzą.
Też chodzę nakupie wkładam do taczki i z taczka jeżdżę kilka razy dookoła. Taki to los ogrodniczki
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 20:20, 25 wrz 2021

Do góry

Rutewks nie zabiera dużo miejsca możesz posadzić/upchac wszędzie aby tylko ciemne tło było dla jej wrzodowych kwiatuszków. Zresztą widziałaś Danusia też miała poupychane ad stawem kąpielowym. Wyrasta w górę.

Sadziec - nie mogę dostać tego z ostrym różem muszę widzieć kwiat. Jak takiego gdzieś zobaczę to kupię.
Ewka też chodzę po moich arach i nie chce mi się niczego coś tam robię przewaz usuwam zeschniete. Nie jest zimno ale głowę urywa taki wiatr. Liście mam wszędzie tak wieje .

Pozdrawiam

Elu, tak dzisiaj chodziłam po ogrodzie z tymi moimi doniczkami, sadźxem, rutewką, piękną nową paprocią - podrzeń żebrowiec i innymi nabytkami kupnymi i darowanymi i pomysłów brak na ich miejscówki. Jutro chyba będę zdzietlrać kawałeczki trawnika

Dzisiaj miałam wene, sporo poplewiłam paprociowisko za rodkami bo zarosło gwiazdnica jak las. Muszę tam posadzić miskanty i hakonki, żeby gęsto było i chwasty nie przecisną się.

Pozdrawiam Elu!
Trawiasto liściasty bez thui 20:10, 25 wrz 2021

Do góry
Witam

Przeczytałam cały wątek i co widzę świetnie sobie radzisz. Stolarka ogrodowa wręcz do po zazdroszczenia. Już w zbliżeniu podglądałam zakotwiczenie kantówki w kotwach. Cholewka sama bym coś takiego zrobiła jakbym miała dekady mniej. kiedyś chęć była to narzędzi ani materiałów nie było. Jaka średnica tej kantówki. Poliwęglan piszesz mleczny 10 mm.

Odnośnie wody i gliny. I jednego i drugiego mam pod dostatkiem. Mam ogród cały zdrenowana i 4 studnie chłonne i 3 suche oczka.
Mam prawie wszystkie rabaty na podwyższeniu.
Drzewa sobie dają radę czarna sosna, brzozy, tulipanowiec, buki, dęby zwykły i monument bardzo wysoki, zwykle świerki.

Czasem tak jest że coś drzewom nie odpowiada i trzeba im zmienić miejsce. Mojej kapalcie dopiero trzecie miejsce spasowało.

Powodzenia

Ptasi gaj 08:57, 25 wrz 2021

Do góry
Dzisiaj bardzo wietrznie liście rozwiało w każdą stronę świata. Zawsze miałam wygrabione po dzisiejszym wietrze nie wiem kiedy to nastąpi. Zaniedbałam pielenie po tych deszczach wszędzie pełno chwastów kwitnących to pieliłam. O tej porze nigdy się pieleniem nie zajmowałam.

Widoki cudne. Takie róże o tej porze ujely moje serce.
Ta ciemniejsza to?

Podziwiam Elu Twój ogród nieustannie. I ogrom pracy który mu dajesz.
W ogródku emerytki 00:50, 25 wrz 2021

Do góry

Ja pierwiosnki zasiałam w tym roku coś tam wzeszło więc też się cieszę.
Jutro po doniczkuje aby wiosna już były do wysadzenia.
Też mam dużo samosiejek szczególnie sosen i traw. I to wysiewają się w różnych miejscach nie wiem jakie dopiero jak zakwitną to będę wiedziała.

Masz ładne rozchodniki muszę i ja się do nich przełamać.

Elu, dzięki za pochwałę rozchodników, koniecznie się przełam i zaproś do siebie.
Są zupełnie niekłopotliwe i niewymagające

Nie mam ręki do wysiewów, więc tym bardziej się cieszę z samosiejek.
I bardzo liczę, że mi się wysiała perłówka orzęsiona, jest tak piękna, że chciałabym mieć jej dziesiątki
Tak, jak mam stipy
W ogródku emerytki 23:52, 24 wrz 2021

Do góry
gogo napisał(a)

Haniu, ja też się uśmiecham,
Pierwiosnki nie chciały u mnie rosnąć, a te od Ciebie i rosną i kwitną, jeszcze raz dziękuję

Ja pierwiosnki zasiałam w tym roku coś tam wzeszło więc też się cieszę.
Jutro po doniczkuje aby wiosna już były do wysadzenia.
Też mam dużo samosiejek szczególnie sosen i traw. I to wysiewają się w różnych miejscach nie wiem jakie dopiero jak zakwitną to będę wiedziała.

Masz ładne rozchodniki muszę i ja się do nich przełamać.
Ogród w Klein Kottorz 23:38, 24 wrz 2021

Do góry
daszum napisał(a)
Dziewczyny

Mam grujecznika i mam kielichowca wonnego i żadnych szczególnych woni nie czuję

Natomiast wiosną i jesienią czuję swojski zapach obornika na polach.
Czyli jednak coś czuję

Mówiłam, że to pic. Sąsiad jak wyjedzie z gnojówka też czuję nawet tydzień . Dopóki orki nie zrobi.

Danusia ty zbieraj siły przez zimę na tego jasnego miskanta aby mi uczknac trochę. Uwzielam się. Wykopywalam ostatnio Rosi i wiesz nie źle poszło może dlatego, że ziemia namoknięte i korzeń też.
Myślę sobie jak będziesz dla mnie kopała to namoczyć trzeba korzenie.
Za drzwiami do ogrodu... 23:22, 24 wrz 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Jak byś jeszcze napisała kto jest kto byłabym wdzieczna. Ale zimno było jak wy w takich puchach chodziłyscie.

Piękny wyjazd traw od groma i wszystkie podpisane dla mnie to raj. Która najładniejsza o tej porze. Czy była jakaś z białymi kwiatostanami?

Aniu też bym poszerzyła rabaty, ale nie chcę awantury. Z drugiej strony ledwo obrabiam to co mam. Mam dużo swoich roślin mogłabym obsadzić, ale trudno niech rosną kępy.

Ptasi gaj 22:13, 24 wrz 2021

Do góry
Martka napisał(a)

Elu, przepiękne zdjęcia, masz wszystko tak ogarnięte, że nie mogę się nadziwić. Róże dają czadu. Dzisiejszy wiatr mnie obudził w środku nocy, przetaczała się jakaś potężna burza w okolicy, na szczęście u mnie w ogrodzie ucierpiał tylko zawilec.
Jaki to miskant? Piękne te bordowe frędzelki.

Róże Asprin nie do zdarcia kwitną non stop do mrozów. Oczyszczają się same więc pod nimi pełno płatków. Trawy po wietrze rozczochrane jutro je mi usze powiązać.
To nie wiatr to jakieś huragany co chwilę przechodziły.

A tam ogarnięte bałagan wszedzie przez te liście wszystkie rabaty upstrzone liśćmi.
Ptasi gaj 21:59, 24 wrz 2021

Do góry
CD

Tulipanowiec od środka się przebarwia na cytrynowo

Ptasi gaj 21:50, 24 wrz 2021

Do góry
CD

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies