Rozplenice jakieś zwykłe (nie pamiętam odmiany), zerbinus i miskant Graziella.
Czerwone pióropusze to Melepartusm ale on już poszedł z rabaty bo mi zasłaniał widok na skalniak.
Moje trawy nie nadają się do wysyłki, bo bryła po podzieleniu jest ogromna, oblepiona gliną (nie do usunięcia) i waży tonę. Po podzieleniu liczę, że 2 lata ich nie będę ruszać Na szczęście bo to ciężka praca. Wykopana bryła waży ponad 50 kg.
Orliki dawaj jako wypełniacz pomiędzy innymi roślinami. Jako pierwszy plan to one się nie nadają.
Przy dalii żółtej i nachyłkach i FC będziesz mieć jeszcze miejsce... Może daj plamę z pełnika europejskiego, bo na maj to tu nic nie ma.. tylko orliki.
Tulipany możesz dać gdzie kany.. wykopiesz kany posadzisz tulipany, a w czerwcu wykopiesz tulipany, posadzisz kany. Do czerwca będziesz je gonić w donicach. Tulipany się ucieszą, że są wykopywane... sadź tylko w koszykach większych, łatwo się wykopuje
Rząd tuj, miskantów, dalii.... i w zasadzie finito.. więcej na szerokość się nie zmieści... na brzeg pasuje coś zimozielonego... a z daliami jak wyżej.. tylko niskie odmiany tulipanów. Ale może jak ściśniesz to FC się zmieści.
Krokusy pomiędzy liliowce..
Po prawej stronie gdzie nachyłki , dałabym zamiast bergenii bordowe żurawki i zamiast kuklika też pojechała żurawkami. Nachyłki niech przytulą się do żurawki.
Po prawej i lewej od miskantów wepchnęłabym rozplenice.. popatrz jak fajnie miskant i rozplenica wygląda razem u mnie... dziś wrzuciłam foto.
W trawy daj lilie
Rozumiesz mój bełkot????
Zależy jaki miskant... bo te co ja mam to się nie rozłażą, wszystkie rosną w kupce, która się powiększa, coraz większa średnica. Trawy raz na kilka lat wymagają odmłodzenia/zmniejszenia kępy. Korzenie maja solidne wiec nie za blisko drzew, bo będziesz uszkadzać korzenie drzew przy wykopywaniu.
To 2009
To rok później
A to równo 2 lata później
Od 2010 już kilka razy dzieliłam kępy, a część wysadziłam z tego miejsca bo było za ciasno Sporo osób z forum ma z tych kęp dary
Ale wszytko rośnie zwiększając średnicę..
Jeszcze raz lista roślin
jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie -
najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk (od Małej Mi, resztę dokupić )
3. Miskant Meleparlus lub inny (7 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam
średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki kupić
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach
11. Rozplenica - 3 sztuki - kupić
najniższe piętro
12. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupić
13. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - mam
14. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
15. Orlik - kilka sztuk (poprosić Małą Mi )
16. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk (na pewno tam ?)
17. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg (Poprosić Małą Mi o kuklika )
Prostokątna rabata:
18. Buk czerwony - jaki ? są odmiany?
19. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
20. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - kupić
21. Bergenia (7 sztuk ) - mam
22. Imperata Red Baron - od Any do prostokątnej rabatki i nie wiem, czy powtórzyć tu jeżówki, czy cos innego, czy sama trawka na żwirku?
Co sądzicie o tej liście?
Może być jeszcze pysznogłóka i Tojeć, ale nie mam ich.
Oto lista roślin, jakie planuję posadzić, lub już tam są:
Rośliny wysokie - najwyższe piętro:
1. Szmaragdy, cięte poziomo na równej wysokości w ekran - mam
2. Trytomy - 5 sztuk (od Małej Mi, resztę dokupić )
3. Miskant Meleparlus lub inny (7 sztuk) - kupić
4. Paciorecznik (Kanny) o zielonych i bordowych liściach - mam średnie piętro:
5. Dalia żółta (średniej wysokości) - mam 2 sztuki
6. Firletka chalcedońska "(czerwony)"- 2-3 sztuki kupić
7. Rudbekia - mam, zrobić dużą plamę
8. Gailardia - mam, zrobić plamę
9. Liliowce - wysokie pomarańczowe, mam, zrobić plamę
10. Nachyłek - mam, posadzić w dwóch miejscach najniższe piętro
11. Dalia czerwona (3 sztuki) - kupić
12. Turzyca Frosted Curls (5-6 sztuk) - mam
13. Liliowce niskie, aby wychylały się z rabaty, jak trawy ( żółte, czerwone kwiaty)
14. Orlik - kilka sztuk (poprosić Małą Mi )
15. Lilie - wsadzić za liliowcami po kilka sztuk (na pewno tam ?)
16. Kuklik albo jakąś żurawkę na brzeg (Poprosić Małą Mi o kuklika ) Prostokątna rabata:
17. Buk czerwony - jaki ? są odmiany?
18. Jeżówki czerwone albo pomarańczowe (7 sztuk) - kupić
19. Turzyca Ice Dance (10 sztuk) - kupić
20. Bergenia (7 sztuk ) - mam
21. Imperata Red Baron - od Any do prostokątnej rabatki i nie wiem, czy powtórzyć tu jeżówki, czy cos innego, czy sama trawka na żwirku?
Co sądzicie o tej liście?
Może być jeszcze pysznogłóka i Tojeć, ale nie mam ich.
tak na prędce dwie wersje żeby zobrazowac o co mi chodziło
wersja geometrycznych lini na rabatach
wersja luźnych nasadzeń
w obu zestaw roślin taki sam tylko inaczej posadzone
od lewej wysokie piętro hortensja bukietowa, miskant, miłorząb
niższe piętro na tzw 'zakładkę' np żurawki, turzyce ice dance, rozchodnik, kulki np bukszpanowe
Oto rabata która już kształtem nie ulegnie zmianie, bardzo Was proszę o pomoc i doradztwo w jej skomponowaniu.
W pojedynczych pytaniach Marcin89 zaproponował taki układ roślin. Co na ten temat sądzicie?
Jest to rabata pn-z, ale na jej początkową część słońce zaczyna świecić już w południe[tam gdzie lawenda]. jej długość to 8m ,szerokość zjednej strony 1m a z drugiej 2m.Małgosik zapropomowała zamiast kratki miłorzęba lub śliwę i to bardziej mi odpowiada, lecz czy milorząb nie przemarznie? Chciałabym tu drzwwko reprezentacyjne, bo to obok tarasu.A co zrobić z jałowcem po lewej? Czy muszę go usunąć, amoże jakoś wkomponować?Proszę odezwijcie się.
Ja miałam przygodę z Vanilkami. Kupiłam 4 okazy, czekałam na bordowe wybarwienie, a one okazały się blady róż. Trawki przy nich w tym roku dosadzę I kulki bukszpanowe
hihih no mój już na plecy by się włożyć tak łatwo nie dał ale tak jak piszesz, jedną rabatkę mam już przygotowaną (tylko więcej piasku domieszać) i sadzić mogę. Plan na nią już mam - hortensje vanilla fraise i miskant ML a potem serby!!! trzy sztuki potrzebuje ale u nas jeszcze nie widziałam. I też ciekawa jestem ceny ale pomalutku a do celu
Ewciu jeśli mogę doradzić to ja bym wybrała zestawienie hortensje, rozchodniki, żurawki plus cebulowe. Wiosną będziesz miała cebulki kwitnące, potem rozchodniki zakryją przesychające cebulki, zakwitną hortensję. Jesienią i zimą rabata nie będzie pusta bo będą zaschnięte hortki i wiechy rozchodników. Przy piwoniach no cóż kwitną krótko, później masz ładne zielone krzewy, ale jesienią i zimo łyso.
Moja rabata jest w narożniku i ma gdzieś 2,5 m w najszerszym miejscu do 1 w najwęższym (taki zaokrąglony trójkąt), Weź pod uwagę że u mnie tam jest w samym rogu świerk i dwa miskanty.
Ewentualnie możesz jeszcze rozważyć zestawienie miskant któryś z niższych, rozchodnik, żurawka. Chociaż hortensji nic nie zastąpi
Hej, może moja rabata trochę Ci pomoże. Słońce świeci na nią od 8-9tej do 12tej (wczesnym rankiem słońce zasłania dom sąsiada i tuje rosnące naprzeciwko rabaty, później słońce zachodzi za dom).
Nie jest tak źle i rośliny radzą sobie.U mnie 3 rodzaje horensji,trawy: miskant zebrinus, miskant variegatus, z porzodu to śmiałek darniowy (to ten przebarwiony latem na żółto, żurawki; a brzegu rabaty nawet lawenda sobie radzi.
tu w środku lata
a to rabata rok wcześniej, tuż po obsadzeniu. Rośliny małe więc łatwiej będzie Ci zidentyfikować.
Jak słoneczko masz do 11, to rabata niezbyt nasłoneczniona, większość traw kocha słońce. W niskich jest sporo znoszących cień, dla mnie nr 1 to Ice Dance, w dodatku zimozielona. Z wysokimi jest gorzej, trzeba poczytać która się nada, Danusia polecała miskanta Veriegatusa, potwierdzam, u mnie w cienistym miejscu rośnie dobrze i nie narzeka na brak słoneczka. Ale to są białe paski i do żółtych tuj nie bardzo pasuje. Czy tu muszą być koniecznie żółte tuje???? Do żółtych tuj zebrinus by był.. ale czy nie za pstrokato? Znalazłam artykuł o trawach do półcienia tu artykuł Są tu trawy których nie znam, ale widzę, ze się pojawiają w ogrodach i robią wrażenie Poszukaj jaka by była dobra... od tego trzeba zacząć. Pod okno trawy maja być niewysokie.. okna zacienione, wiec niech trawy nie odbierają resztek światła w pomieszczeniu.
Jak dajesz Sunkist, to dlaczego inne mają być obok.. daj jednakowe. Po drugie tuja Sunkist jest na słoneczne stanowisko, w cieniu zrobi ci się zielona (wszystkie żółte odmiany tuj wymagają słonecznego stanowiska!!!). Nie lepiej posadzić coś co będzie mniej wymagające?? kolumnowe odmiany cisa????? A jak nie , to już szmaragdy, dają się formować i rosną w ładne stożki. Są dość tanie i możesz kupić od razu większe egzemplarze.
Może tak..ale się nie śmiać.. bo ja ani wyobraźni do wizualizacji na papierze nie mam..ja umiem ustawić doniczki w realu.. i tylko taka metodę stosuję..
3 szmaragdy, mogą być rożnej wysokości. Zasłonią ścianę budynku..
Rzędem z tyłu pomiędzy trawy... pod duże okno miskant Veriegatus będzie chyba za wysoki.. trzeba poszukać jakiś zmianników.. i dać rzędem dużo..
Hortensje ogrodowe podsadzić łanem (dużó) Ice Dance. Jak krzewy zimą i wiosna będą łyse to one będą grały pierwsze skrzypce.. a trawa rośnie nawet w zupełnym cieniu, jak w sezonie zarosną trawę horti to nie ma problemu.
Po prawej bym dała RH cuninghamms... np dwa, a jak się zmieszczą to i trzy..
Z brzegu mogą być hosty a pomiedzy nimi duuuużo krokusów. Wolne przestrzenie bym zapełniła zawilcami, tawułkami (to byliny i jak tujki czy krzewy będą sie rozrastać to je po prostu wyprą z rabaty). Można dać brunerrę, bergenie, czy jednoroczne bergenie, ciemierniki, skalnica, przylaszczki, zawilce japońskie, miodunki, z dużych bylin to świecznice, akcenty kolorowe na czerwiec to naparstnice. Wybór jest duży. No i żurawki, żuraweczki, tiarelle.
Na końcu kulka to może być bukszpan.
I Ice Danc z Wojsławic.. boski widok..
Tess, dzięki za sugestie. Zastanawiam się nad bergenią, bo zimozielona, kwiaty ma raczej różowe nie czerwone, dlatego się zastanawiam, ale liście ładnie się potem przebarwiają. Tą mam.
Piwonie ok, tylko mam jakieś dziwne, do tej pory mi nie kwitły, zła jestem na nie. W tym roku przesadziłam je na słońce i wyżej, bo mogły być za głęboko wkopane. Zobaczę, co z nich będzie. Maki są piękne, ale krótko kwitną, zastanowię się nad nimi. Z jeżówkami i rudbekią przegrywają.
Musi być tam jeszcze miejsce na Kanny, mam o zielonych liściach i bordowych.
Irysy syberyjskie uwielbiam,ale niebieski pójdzie na inną rabatę. Tu go nie będzie.
No i powiedz mi, czy na przodzie dać kulki bukszpanu, czy to nie pasuje?
Rozplenice by się przydały tam i Miskant. Ale się chyba powtarzam.