Iwonko, a sprawdzałaś na O. poprzez wyszukiwarkę? Ja wpisałam "miskant" i wyskoczył mi wątek. Dużo ciekawych wiadomości i zestawienia miskantów. No, chyba, że myślisz jeszcze o czymś innym
Witaj Mirella
Pytałaś u mnie o ML i hortensje, zdaje się w kontekście powyższego planu??
Owszem, mam u siebie całkiem podobne zestawienie i myślę że będziesz zadowolona. Miskant widzę jest tu zaplanowany z tyłu, więc na pewno nic Ci nie zasłoni, tylko będzie malowniczo powiewał nad hortensjami. On wysoko rośnie, u mnie gdzieś ok. 140 cm. To kuliste na pniu (nie wiem co planujesz?) musi być w miarę wysokie, bo hortensje zasłonią kulki. Jedyne co mi się nasunęło, to rozważenie kwestii naprzemienności kulek i traw. Chyba bym jednak posadziła 3 szt traw obok siebie i trzy kulki obok siebie. Ale to jest bardzo względne i indywidualne, tak więc już milczę
Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać
Violu, zdjęcia Any są z końca kwietnia. Do tego czasu nasze miskanty też już będą zielone. W marcu trzeba je przyciąć z tych suchych źdźbeł, ze środka wybiją zielone, nowe, ładne trawki Na drugim zdjęciu lepiej widać, jak była cięta trawa
U Any na fotce to już są młode przyrosty
U mnie też suchy, jak siano I właśnie to trzeba ściąć, młode przyrosty, takie kiełki wyrastają z ziemi - do takich wniosków doszłam w wyniku obserwacji moich miskantów
Mniej więcej się wyklarowała chociaż i tak jeszcze może się zmienić
Taka wstępne lista
brunnera Jack Frost
piwonia Kansas
ostróżka pełna biała wysoka
Liliowiec Always Afternoon
Parzydło leśne
Serduszka okazała Alba
Funkie małe i duże odmiany
Miskant ML i gracillimus
Jeżowka secret afair i secret boy
Wszystkiego planuję po kilka sztuk w zależności od ceny ale np. brunnery pewnie z 20 sztuk, żeby od razu zarosły miejsce pod lilakami, które dla nich jest przeznaczone
Ogród marzy mi się nowoczesny ale nie martwy....Poza tym chciałabym nawiązać do tego co w okolicy tzn. już nawiązałam bo posadziłam sosny, brzozy i jodły....I teraz pytanie jak to wzbogacić, urozmaicić a jednocześnie pozostawić w ryzach... marzą mi się:
1.Trawy: miskant gracilimus, ML,rozplenica hameln , red baron i kostrzewa sina, którą mam na przodzie domu
ta rabata jest do uzupełnienia (tzn. tak mi się wydaje)
2. Rozchodnik brillant
3. berberysy bordowe
4.Ewentualnie tuje kulki lub bukszpany ( jednego samotnika mam na działce)
5. Werbena patagońska
6. kosodrzewiny
7.zawilec japoński
8.lawenda lub szałwia
Siałam miskanta ubiegłej wiosny, słabo wykiełkował, trzymam go w dniczce w garażu, nie wiem więc, czy przetrwał zimę. Dlatego spróbuję ponownie.
Pytasz, bo siałaś i masz jakieś doświadczenia?
taki jest wstępny plan:
2 lub 3 jak sie zmieszczą wiśnie amanogawa
trzmielina żółta na pniu 2 szt
buksiki kulasy i stożki
miskant w tle i może carex bronco w przyziemiu
Haniu, jak patrze na pogodę, to i u ciebie nie jest źle...idzie ta wiosenka
powoli juz będę częściej, az wam się znudzi, wiesz jak potrafie klepać w klawiaturę, teksty i foty
już niedługo posiedzimyzaraz mycie mebli, resztki grabienia i....szykuję warzywniak i kompostowniki
i tak chemii nigdy nie uzywam, bo zawsze mi czasu brakło, wyszło to na plus
miskant Zebrinus puszcza nowe źdźbła...szybko
ogniki od 3 lat nie traca liści
Chodzi mi o to, by go psy nie stratowały. Jeśli nawet jest wielki to jak widać wysłoni całą siatkę. No i pytanie- jaki jest zimą? I czy pomysł z trawami - to jest to czego szukam.
Miskant Giganteus jest bardzo mocny i wielki, ale to straszna gadzina. Na moim piasku miał w tym roku 3 metry wysokości, a jak chciałem szpadlem ukopać kawałek sąsiadce musiałem zabrać ciężką siekierę Jest ładny i potężny, ale trzeba pilnować, aby rozłogi zbyt się nie rozgościły. Innych mocnych traw nie znam, ktoś mądrzejszy na pewno się wypowie
To chwyciłam sekator w dłoń, ale obcięłam same suchelce.
- imperatę
- miskant ML
- hakone
- byliny i rozkruszyłam i rozsiałam nasiona jeżówki oraz krwawnika
- maliny-suche szturpaki
- jesienną poziomkę
- wysiałam do opakowania po jajkach stipę (jak bleebla)
Krwawnik puścił już zielone liście.
Myślę, że dużych mrozów już w naszym regionie nie będzie.
Nic nie można poradzić na przedwczesną wiosnę.
W zeszłym roku gdy tulipany były w pełnym rozkwicie przyszedł przymrozek i wszystkie wisiały łukowato przywiędnięte. Ale się potem wyprostowały.
Przede mną jeszcze wysiew werbeny. Ale muszę poczytać o tym sianiu.
Stipa poszła trochę na gęsto, ale skoro siewki są potem silne i dobrze się przyjmują, to będę rozsadzać.
Myślę nad patykami hortensji. Połowa w słoiku z wodą a połowa do gruntu? Tylko skąd teraz ukorzeniacz wziąć. Mój sklep ogrodniczy zamknięty.