Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "kompostownik"

Ogródek Hanusi po zimie 11:47, 27 sie 2011

Do góry
Wiosna zastosowałam azofoskę i popiół drzewny,a jak zaczęły się trawniki to cała trawa idzie pomiędzy maliny.na wyłożoną gazetami ziemię,no i oczywiście obfite opady w lipcu.......Cały ten bałagan pójdzie jesienią na kompostownik.
Ogródek Hanusi po zimie 22:59, 23 sie 2011

Do góry
hanka_andrus napisał(a)

Haniu werbena dopiero się u ciebie rozkręca, daj jej tydzień. Moje już gubią pierwsze kwiatki i zaraz trzeba będzie ciąć
A ty jesteś odważna Dziewczyna, że tym szerszeniom tak pozwalasz na harce. Aż mam ciarki na plecach jak sobie o nich pomyślę. Ja wiem, że one bez powodu nie atakują, ale wiesz co im strzeli do głów?

Mam nadzieję na obfitsze kwitnienie w tym miejscu,bo za moment rudbekie pójdą na kompostownik i będzie pusto.Ciekawe ,czy przeżyje moją zimę i zakwitnie ponownie w tym miejscu.
A szerszenie? Wyloty mają wysoko,i wysoko do góry muszą lecieć bo wkoło są drzewa owocowe.
No i nie jestem codziennie w ogrodzie.Może do końca września z nimi wytrzymam?

Twardzielka

Ja to się tylko modlę, żebym werbeny nie wyplewiła jak się nasieje, bo jak potrafię permanentnie i perzu się pozbyć i dziewanny i naparstnicy jak już łapki wsadzę w ziemię
Ogródek Hanusi po zimie 22:47, 23 sie 2011

Do góry
myszorek napisał(a)
Haniu werbena dopiero się u ciebie rozkręca, daj jej tydzień. Moje już gubią pierwsze kwiatki i zaraz trzeba będzie ciąć
A ty jesteś odważna Dziewczyna, że tym szerszeniom tak pozwalasz na harce. Aż mam ciarki na plecach jak sobie o nich pomyślę. Ja wiem, że one bez powodu nie atakują, ale wiesz co im strzeli do głów?

Mam nadzieję na obfitsze kwitnienie w tym miejscu,bo za moment rudbekie pójdą na kompostownik i będzie pusto.Ciekawe ,czy przeżyje moją zimę i zakwitnie ponownie w tym miejscu.
A szerszenie? Wyloty mają wysoko,i wysoko do góry muszą lecieć bo wkoło są drzewa owocowe.
No i nie jestem codziennie w ogrodzie.Może do końca września z nimi wytrzymam?
Po prostu ogród... 21:49, 16 sie 2011

Do góry
A co to - jakiś kompostownik - zrób sadzonki
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 09:15, 12 sie 2011

Do góry
alinak napisał(a)
na wiosnę zaczarowałam męża i wybudował mi wg. wzoru z ogrodów angielskich cudny kompostownik. teraz jedna komora jest wypełniona juz do polowy .
w listopadzie będzie przesypywanie z jednej komory do drugiej . wzbogacane 3 razy preparatem do szybszego kompostow. będzie się kisić do następnego lata. przepis sprawdzony co rocznie

annka napisał(a)

Wzorcowy model tak powinno być. Przekładaj warstwy pryzmy czymś w rodzaju chrustu żeby była cyrkulacja powietrza. Dobrze jest też dać taką warstwę na dno.

alinak napisał(a)
ależ tak - rzucam tam rozdrobnione w rozdrabniaczu gałęzie z obcinki drzew , thujek ,krzewów.a taką rolę spełniają też obcinane np. pędy przekwitłych lilii. host irysów.u mnie dodatkowo wzbogacony jest kompost gołębimi odchodami .dlatego jest dla mnie taki cenny, rabaty z tego kompostu nie potrzebują nawożenia przez 3-4 lata,
Ogrody angielskie różne pomysły 09:10, 12 sie 2011

Do góry
Bardzo profesjonalny kompostownik

Wkleiłam te posty także do wątku o kompostownikach
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 20:47, 11 sie 2011

Do góry
magja_ napisał(a)
Och - wystraszyłam tymi pszczołami

Zdrowy rozsądek -chyba tego trzeba Jak choruje coś - psikać, nie psikać natomiast jednej mszycy, dbać o obieg materii w ogrodzie i właściwe nawożenie roślin /również nawozami organicznymi.../, co by były zdrowsze i mniej chorowały...
I chyba raczej nie piszę tego do Danusi - bo zdaje się Danusiu, że kompostownik masz prawda?

Od trzydziestu lat stosuję kompost (mam u Babci Jasi, czyli w moim starym ogrodzie, jak potrzebuję - Babcia szykuje do worków
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:00, 11 sie 2011

Do góry
Och - wystraszyłam tymi pszczołami

Zdrowy rozsądek -chyba tego trzeba Jak choruje coś - psikać, nie psikać natomiast jednej mszycy, dbać o obieg materii w ogrodzie i właściwe nawożenie roślin /również nawozami organicznymi.../, co by były zdrowsze i mniej chorowały...
I chyba raczej nie piszę tego do Danusi - bo zdaje się Danusiu, że kompostownik masz prawda?
Ogrody angielskie różne pomysły 09:46, 09 sie 2011

Do góry
Zapomniałam napisać Alinko, że twój kompostownik już wcześniej wypatrzyłam i pokazałam mężowi.
Zlecenie przyjął , niestety nie określił terminu realizacji...
Ogrodowe zawirowania 21:47, 08 sie 2011

Do góry
Remontując budynki chcieliśmy by nawiązywały do historycznych zabudować i wpasowały się w wiejski klimat. Kamień i cegłę oboje z M bardzo lubimy.
Joku, bardzo mnie cieszy, że doceniana jest cegła rozbiórkowa, ma tyle uroku w sobie.
Popcarol, zagospodarowany teren zajmuje ok. 40 arów, ale do zagospodarowania jest jeszcze ok 65 arów w tym staw.
W tym roku potrzeba była utworzenia warzywnika, wnuki potrzebują świeżych i zdrowych warzyw. W przyszłym roku warzywnik zostanie powiększony o dwa kolejne kwartały. Łatwo będzie stosować płodozmian. Ale ...... wcześniej trzeba uporządkować teren, poprzesadzać krzewy owocowe i nie tylko.

W widocznym w oddali pojemniku znajduje się gnojówka ze skrzypu, chyba przesadziłam z jej ilością ale tyle skrzypu jest dookoła, że tak jakoś wyszło, gdyby ktoś reflektował to bardzo proszę. Przed zimą nadmiar zostanie wylany na kompostownik. Wcześniej była robiona też gnojówka z pokrzywy ale została już spożytkowana do oprysków i podlewania (1:10), skrzyp 1:5.

W ogrodzie warzywnym jest też szopka, na którą mam plan.

Raczkujący ogród Iwony 17:31, 08 sie 2011

Do góry
Niedawno dokonałam ''włamania'' do pustego domu dwie działki dalej i pstryknęłam kilka fotek.

Przód częściowo przemyślany i zrobiony.

Tył ma tylko warzywniak, minisad, śmietnik i kompostownik. Ta zima będzie poświęcona na szukanie inspiracji i tworzenie w głowie planu całości. Wiosna na robienie trawnika i jakieś nasadzenia.

W ogródku Niage 21:59, 07 sie 2011

Do góry
Niage napisał(a)

Ślicznie pozruszana gleba. Widać, że nie jest zbyt ciemna. Nie korciło Cię żeby wysypać ja równie ślicznym, rozdrobnionym kompostem, czy wolisz taką czystą glebę?

Oj, korci mnie, korci mocno. Nie podoba mi się ta jasna ziemia. Jak mokra to ok., kiedy sucha, to jest twarda jak beton. Wizualnie też nieładnie wygląda. Przyznam szczerze, że nie mam jeszcze własnego kompostownika . Ale rozglądam się za nim, nie chcę takiego plastikowego. Może zrobimy sami z drewna. Zanim będzie własny kompost, to jednak potrwa. Tak naprawdę, to nie patrzyłam nigdy, czy można kupić kompost, zobaczę w moim ogrodniczym markecie czy mają.

Ja mam to samo, po deszczu ziemia jest twarda jak kamień. Kompostownik założony dopiero w tym roku, więc muszę jeszcze poczekać na własny kompost. Pozostaje jedynie motyka.
Ogrody angielskie różne pomysły 21:12, 07 sie 2011

Do góry
alinak napisał(a)
na wiosnę zaczarowałam męża i wybudował mi wg. wzoru z ogrodów angielskich cudny kompostownik. teraz jedna komora jest wypełniona juz do polowy .
w listopadzie będzie przesypywanie z jednej komory do drugiej . wzbogacane 3 razy preparatem do szybszego kompostow. będzie się kisić do następnego lata. przepis sprawdzony co rocznie

Wzorcowy model tak powinno być. Przekładaj warstwy pryzmy czymś w rodzaju chrustu żeby była cyrkulacja powietrza. Dobrze jest też dać taką warstwę na dno.
Ogrody angielskie różne pomysły 21:08, 07 sie 2011

Do góry

Mój pierwszy ogród - nowe hobby 17:17, 04 sie 2011

Do góry
lub kup plastikowy kompostownik są ciemnozielone
Mój pierwszy ogród - nowe hobby 08:21, 04 sie 2011

Do góry
A tak przy okazji, chciałam zapytać co robicie ze skoszoną trawą, oczywiście w przypadku, gdy się nie posiada kompostownika? Mój ogród jest za mały, nie mam za bardzo koncepcji gdzie mógłby stanąć kompostownik, a trawy mam strasznie dużo. Narazie wyrzucam ją normalnie do śmieci.
Raczkujący ogród Iwony 07:13, 27 lip 2011

Do góry
Kasiu, właśnie nie mam pojęcia. Niestety, nie cały ogród ma taką dobrą. Z tyłu mamy śmietnik i kompostownik i jak tam coś wsadzałam to był sam piach i kamienie.
Będzie bajka... 11:31, 21 lip 2011

Do góry
Gosik, ja nieśmiało powiem, że też jestem zdania, jak Danusia, że drewutnia bliżej domu.

Drzewka owocowe dałabym na końcu działki, będą nasłonecznione i nie będą rzucać cienia na działkę, a warzywnik gdzieś przed nimi .

Kompostownik daj koło domu osła nie będzie go widać ani czuć !
Będzie bajka... 11:01, 21 lip 2011

Do góry
Mniej więcej naszkicowałam linię trawnika. w głowie mam po lewej stronie za domem, priorytetowo:

1. warzywnik
2. drzewka owocowe
3. drewutnię
4. kompostownik
5. mały plac z piasownicą.

Myślałam o szachownicy z drzewek owocowych i warzywnika, albo o długich pasach grządowych mam gdzieś projekt, ale muszę wygrzebać. Wiem że drzewka owocowe niskie na podkładkach mają płykie korzenie ale plusem jest, że można je gęsto sadzić, wiec nie wiem czy wziąc takie.
Kompost, kompostowanie i kompostowniki 11:45, 20 lip 2011

Do góry
Świetnie wygląda ten kompostownik
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies