Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogródek Iwony 17:41, 14 sty 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Azalia Maruschka kwiat i liście jesienią (zostają na zimę)..

Miskant melepartus

Tych roślinek też nie znałam. Azalia piękna. Też muszę doczytać o niej, miskant na rabacie powinien się pojawić, jeżówki koniecznie
Ogródek Iwony 11:31, 14 sty 2015

Do góry
Oooo tu mogę zabrać głos Wpadam na szybko.. wrzucam Ci fotki.. potem wykasuję.. skopiuj sobie co ci pasuje..

Kiedyś wrzucałam zestaw roślin-bylin polecanych przeze mnie na każdy miesiąc. Ale sama już tego nie znajdę

W zeszłym roku pozbywałam się nadwyżek w dużych ilościach.... na twoje rabaty

W koncepcji powyżej brakuje mi jeżówek, ale to już napisał Łukasz

Cieszę się, że Łukaszowi się podoba moja rabata...

Aby zimą nie było pusto posadź coś co będzie ładne zimą np trawy rozplenice, ale z tych niższych, mogą być miskanty o czerwonych pióropuszach miskant Melepartus, na ognistą rabatę możesz dać azalie japońskie np Maruschka, piękna czerwień w maju i kolor liści bordowy jesienią.. a zimą prawie czarny, do tego azalia wielkokwiatowa w ognistych kolorach.. azalie nie są takie wymagające co do gleby jak różaneczniki, a ognisty kolor od nich w maju jest największy i chyba ,żadne inne tak nie dają energii.

Na razie wrzucam Ci moje pewniaki na ognistą...

Wiosna - to tulipany, możesz dać te niskie bardzo wczesne Kaufmanna lub botaniczne (nie wymagają wykopywania i nie zanikają), narcyze kwitną przed tulipanami. Możesz posadzić też kokorycze np George Baker i nie ma problemu z cebulami a kwitnie co roku, potem sama zanika (kwiecień)

Azalia Maruschka kwiat i liście jesienią (zostają na zimę)..

Miskant melepartus

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:35, 12 sty 2015

Do góry
Danusiu zostałam pokierowana do Ciebie Powiedz proszę czy jakis miskant ( najchętniej ML) da rade i nie wymarznie w ziemie w dużej doniczce postawionej na tarasie ale na piętrze? domyslam się ze jest duże prawdopodobieństwo ale powiedz tylko czy jest szansa że nie Jakby była to donica ogrodowa ocieplona? np zrobiona na zamówienie dodając jakies zabezpieczenia?

Pozdrawiam
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:12, 12 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Znalazłam że jambosana też posadziła rozplenicę z rozchodnikiem

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3676-gdzies-wsrod-lak?page=13

Tutaj dodany jest miskant 'Zebrinus'i Astilbe

Danusiu witaj, a powiedz czy rozplenica nie zakryje rozchodnika przeciez rozplenica jest wielka trawa a rozchodnik całkiem wysoki nie jest? chyba ze tu sa rozplenice te ?
Ogród z platanem. 10:58, 11 sty 2015

Do góry
Po wczorajszych wiatrach mój Miskant wygląda bardziej jak Trzęślica
Mam marzenie 18:46, 06 sty 2015

Do góry

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3754-umiejetne-zestawianie-roslin-czyli-co-z-czym-pasuje?page=2

Perovskia i Stipa tenuissima dodajemy cebulowe na wiosnę.(już mam, trzeba dosadzić cebulowe)
Rozchodnik okazały, Verbena bonarinsis i trawy, może być Stipa, mogą być turzyce (Carex).
Berberys, jeżówki różowe (Echinacea), miskant 'Morning Light' albo inna delikatna, cieniutka trawa.
Żółte, wysokie hosty i bordowa żurawka albo Jeżówki, bordowe żurawki i berberys.
Imperata cylindrica 'Red Baron' i Carex buchananii, do tego na wiosnę białe krokusy.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 17:37, 06 sty 2015

Do góry
Mileno będę pamiętał, a jeszcze pare takich elemntów mam

Iwono

Jagodo a może i będzie jak pójdzie to takim tempem jakim bym chciał to wątek nie jest wykluczony

Iwnko to opisze od lewej do prawej Oczywiście na obrzeżu rabaty są żurawki z trawkami, pierwsze turzyce Amazon Mist, dalej Evergold.
Na rabacie pierwszy jest złocień wielki Real Dream. Kolejna Imperata Red Baron, świecznica Brunette, przed nią rośnie miniaturowa pysznogłówka , następnie hortensje Limlight na przemian z Miskantem Gracilimusem. Przed hortensjami posadziłem liliowce, ale tylko dlatego, że zamówiłem sobie kolejne i nie miałem gdzie posadzić, ale kolorystyka się zgadza: czerwień i biel. Niewidoczne za hortensjami są dwa różaneczniki, za nimi hosty Praying Hands i hakonechloa Strip it Rich.
A co do zestawu na bylinówke atrakcyjną od czerwca do jesieni w odcieniach różu i fioletu:
-berberys Artropurprea Nana,
-kocimiętka na przemian z przetacznikiem Red Fox (pierwsza kwitnie kocimiętka, następnie przetacznik, a u schyłku lata już słabiej kwitną razem),
-Rozchodnik okazały,
-jeżówka Southern Belle lub inna o intensywnym różowym kolorze,
-pysznogłóka różowa,
-floks wiechowaty w tonacji od fioletu po róż,
-lilie np Purple Eye
-astry jesienne niskie i wysokie
-jakiś wyższy miskant na tył rabaty i rozplenica w środek, aby dodać troszkę zwiewności.
Ja osobiście dodałbym jeszcze fioletowe orliki i naparstnice.
Troszkę dużo, ale jak dla mnie bylinówka z małej ilości gatunków jest mało atrakcyjna i zazwyczaj zachwyca tylko w jednym miesiącu, a mnie zależy na tym, aby zdobiła jak najdłużej. Oczywiście co najmniej po 3 sztuki z każdej rośliny aby to nie były pojedyncze kwiatki, a lili co najmniej po 5 w grupie
Spisałem sobie ten zestaw między innymi na podstawie tych zdjęć (oczywiście na ten żólty kolor nie patrzymy )

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:49, 04 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Danusiu wbiłaś mi prawdziwego klina. Musiałam sie z tą sugesią przespać.
Dlaczego czerwony nie? Nie bardzo mam gdzie dać te czerwienie. Na prawo jest rabata różowo-fioletowa, potem różowa, na lewo niebiesko-żółta i pomarańczowo - brązowa. Posuwając się w głąb ogrodu to już mamy prawie 100% cienia i te róże tam te będą kwitły.
Podoba mi się pomysł z kolorem srebrnym. Dalie, lilie i trawy też się pojawią, podoba mi się gaury, skuszę się na Dauphine, (ale obawiam się, czy w zimie nie wygniją jej korzenie u mnie), oraz miskanta Morning Light ( tylko on jest wysoki, gdzie ja go wcisnę, może przed drzewkiem? albo lepiej przed wiciokrzewem bo on ma taką łysą nogę ) i stipa jest bardzo ładna (już szukam nasion), szkoda tylko że jednoroczna ( tak podają w http://www.swiatkwiatow.pl/ostnica-mocna-pony-taili-stipa-tenuissima-id95.html). O kannie też pomyślę, i bialej jeżówce.

Oj czuję, że będą wielkie zmiany u mnie, większe niż planowałam.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 18:38, 03 sty 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Skoro jest sporo różu tutaj, to ja bym poszła w tym rejonie w biel, róż, niebieski i srebro...tak bardzo pasują, a z czerwieniami bym poszła w inny rejon.

Można zrobić czerwono-biało-niebiesko-żółto. Przenieść orliki, lilie, dodać egzotycznej kanny o ciemnych liściach, więcej czerwonych lilii, a na jesień dalii

A tutaj dodać burgundowych i różowych róż (lato) i burgundowych i różowych tulipanów (wiosna), lilii i białej gaury. Do tego Stipa tenuissima i ciemnoróżowe jeżówki(jesień). Przyda się też miskant Morning Light - srebrzysty i delikatny.

Nie sądziłam że mi tak szybko zamieszasz w głowie. Z tym że jest za kolorowo i za dużo rodzajów roślin to się zgadam.
Z różowego będzie tylko migdałek. A czerwonego jest sporo. I nie mam nic żółtego. Co powiesz na czerwono-niebiesko-biało-czarno?
Na jesieni posadziłam sporo tulipanów białych i czerwonych, dosadzę konwalnika i muszę pomyśleć.
Obok mam rabatę różowo-fioletową i do niej może teraz przejdę bo na niej tez planuje zmiany.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:07, 03 sty 2015

Do góry
Jest za kolorowo Ale nie jako krytyka to piszę Szkoda frontu na biało czerwono

Lawendowy zawrót głowy 14:11, 03 sty 2015

Do góry
Dziekuje za miłe zyczonka buziolki sle gorace i słodkie jak pomaranczka

Chwilowe kochana Ewko nadciaga -15 brrrrr

Ale ja dzis posiedziałam u Danusi i tez wiosne czuje w duszy oj poszalało by sie w ogrodzie...obchód zrobiłam plan taki

1 Rabatka według Danusiowego projektu to bedzie " danuskowa rabatka " hihi fajnie nie?

2 Wdluz płotu sasiadów leca od lewej trzy róznej wysokosci tuje sz i wisnia u, i znowu trzy tuje wisnia i trzy tuje wisnia czyli 3 sztuki wisni u pod płot przed nimi trawa moze ten miskant który jest po lewej stronie mam go tysiace sztuk w ogrodzie .

3 punkt to trzecia fotka hm co tam w tym przesmyku dwie propozycje rojniki lub moje trzy sosenki miniaturki co je widac na danuskowej rabatce, takie rozstrzelone ...i duze białe kamole na żwirku

4 Zaraz za płotem jak go tylko postawimy ( oby nie było tak jak z kostka ) to bedzie 5 grabów , dwa przy furtce na wejsciu , dwa na wjedzie do garazu i jeden pomiedzy obydwima wejsciami w srodku. Wizja na pierwszym zdjeciu furtki i wjazdu .

Tyle wiem napewno , ziemia drózka i jeszcze jedna podwyzszona rabata z palisady obok kostki na srodku placu.

Druga trona domu w planach graby na drutach powoli eMus sie daje przekonac ale nie wiem co pod oknem w kuchni czy na całosci graby dac czy sobie tam jeszcze trzy wisnie posadzic ale z tych okolic brak fotki ......
Wichrowe wzgórze 21:06, 01 sty 2015

Do góry
Urszulla napisał(a)

Moniko, ostatnio natknęłam się na Twój piękny ogródprzeczytałam też początki więc wiem skąd ten kształt. Muszę przyznać że cudnie go komponujesz
a przy okazji proszę napisz jakie to miskanty kwitnące i po ilu sezonach są takie dorodne masz ich więcej widziałam i wszystkie kwitną

Miskant na zdjęciu, które wkleiłaś to Zebrinus. Mam też inne m.in. Variegatus i Gracillimus - te dwa ostatnie są najładniejsze wg mnie. Wszystkie kwitną i są dekoracyjne nie tylko latem i jesienią, ale też zimą, gdy pozostaną suche pióropusze. Bardzo wdzięczne rośliny. Miskanty rosną stosunkowo szybko - już w pierwszym sezonie robią się ładne, a w drugim robią wrażenie jakby były w ogrodzie od dawna. Polecam!
Ogrodnik Mimo Woli cd 15:36, 18 gru 2014

Do góry
Miskant Graziella, mam! 2 szt. I dobrze wiedzieć jak wygląda wzrostowo-porównawczo.

Ania, to jest jednak sztuka tak ułożyć ogród jak Twój. Trawy, krzewy, drzewa i kwiatki. I woda!

Ogrodnik Mimo Woli cd 23:54, 17 gru 2014

Do góry
anka_ napisał(a)
Wspaniała rabata, zachwyca o każdej porze roku.
Aniu co to za trawka za rozplenicą (środkowe piętro)

To miskant Graziella
Mam chyba 1000 pomysłów, tylko czasu brak ;-) 12:26, 11 gru 2014

Do góry
Agatan24 Dziękuję za odwiedziny Niestety, nie znam dokładnej nazwy. To moje najfajniejsze trawki i sama bym chciała znać ich nazwę, kupiłabym jeszcze kilka sztuk Niestety kupiłam pod nazwą "miskant chiński", czyli "no name", a tu taka niespodzianka Nawet nie wiem, do jakiej wysokości dorastają Teraz mają ok. 170-180 cm.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 19:03, 03 gru 2014

Do góry
pawel_mazur napisał(a)

Witaj Ana,

piękny ogród i altana; czy możesz powiedzieć co to za wysoka trawa, związana w chochoł, na tle altany oraz te drobne, zwiewne trawki między kulami bukszpanowymi obok palisad?
ta najwyższa o którą pytasz to miskant giraffe (altana ma 2,3 wysokości), te w bukszpanach to stipa
Ogródek Janiny 15:19, 02 gru 2014

Do góry
Janina napisał(a)
Kasiu to miskant Variegatus a za nim świerki i tulipanowiec. Nie wiem czy o to ci chodzi

Tak o to. Dziękuje bardzo
Moja "przyziemna" :) pasja 22:44, 01 gru 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ojj ja dobrze znam ten totalny brak weny przy takiej pogodzie, a tym bardziej o tej porze roku Miałem mieć do końca roku gotowe plany na nowy sezon, ale po doświadczeniu z zeszłego roku wiem, że chęci i wena wrócą po świętach i nowym roku. Tobie też tego życzę.
Co do tej rabaty to ja mam podobny newralgiczny punkt gdzie rabata ma 50cm głębokości, posadziłem tam graby, które będę ciął w prostopadłościany wysokie na ok 240cm do tego dosadziłem gracki. Wszystko w układzie M-G-M-M-G-M-M-G-M
Oczywiście M-miskant, G-grab Efktu jeszcze nie ma bo nawet nic nie widać

Znam tę Twoją rabatę . Zabierze się szybko, nie masz się co martwić. Mnie się bardzo graby podobają, w różnych formach i bardzo chciałabym je mieć u siebie. Muszę się do wiosny porządnie namyśleć co do tego miejsca. Bardzo chciałabym coś już wiosną z nim zrobić.
Moja "przyziemna" :) pasja 21:58, 01 gru 2014

Do góry
Luki napisał(a)
Ojj ja dobrze znam ten totalny brak weny przy takiej pogodzie, a tym bardziej o tej porze roku Miałem mieć do końca roku gotowe plany na nowy sezon, ale po doświadczeniu z zeszłego roku wiem, że chęci i wena wrócą po świętach i nowym roku. Tobie też tego życzę.
Co do tej rabaty to ja mam podobny newralgiczny punkt gdzie rabata ma 50cm głębokości, posadziłem tam graby, które będę ciął w prostopadłościany wysokie na ok 240cm do tego dosadziłem gracki. Wszystko w układzie M-G-M-M-G-M-M-G-M

Hi hi tak mam na przedpłociu Tylko zamiast gracków zebrinusy, ktore kiedyś pójdą out i bedą ML
Moja "przyziemna" :) pasja 21:54, 01 gru 2014

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies