Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Gardenarium 19:15, 06 lut 2015

asiek napisał(a)
Witaj Danusiu,

Chciałam tam też posadzić azalie, rododendrony, berberys red pillar, kostrzewy, miskanty, może rozplenicę, żarnowca o karminowych kwiatach i kosodrzewinę pumilo. To miejsce pod domem ma spadek, więc rośliny nie stałyby w wodzie, co dla wrzosowatych ma znaczenie, nie wiem tylko, czy wystarczy im słońca

Na wschodnie miejsce jedynie azalie, rózaneczniki, miskant Variegatus, turzyce, wrzośce. Pozostałe nie.

Instagram Ogrodowiska
Nadia 20:17, 06 lut 2015

Witam, proszę o poradę. Jesteśmy na etapie wyboru projektu. Budowę planujemy rozpocząć w tym roku. Chcemy w marcu zacząć sadzić drzewka wokół działki. Wymiary 36 x 60 m. Wymiary domu 15 m - front, długość 18 m, kształt litery T. Działka znajduje się na wsi, 200 m od niej znajdują się lasy, stawy. Sąsiedztwo: z jednej strony dom szwagra (piętrowy)+ okropna obora a z drugiej, w odległości ok. 3 m, mini ogródek jednego z mieszkańców. Nie ma żadnego domu. Co radzicie by posadzić wokół? Czy lepiej nawiązać do otoczenia - lasy czy może postawić na tradycję - tuja? Będzie to mój pierwszy ogród. Nadmienię, iż nie bardzo lubię tuje.. Jestem początkująca, ale kochająca roślinność..Proszę Was o pomoc.

Dodałam foteczki działki, na różowo. 2000 m2.
Gardenarium 20:24, 06 lut 2015

Skoro nie lubisz tui to po prostu nie sadź. Posadź żywopłoty mieszane, aby nawiązywały do okolicznych zadrzewień. Wielka działka, będą wielkie koszty żeby to ładnie obsadzić. Ale dla pracowitych jest to do wykonania, aby tylko funduszy starczyło.

Załóż swój wątek.

Instagram Ogrodowiska
Nadia 21:03, 06 lut 2015

Danusiu, dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz jeszcze proszę na pytanie tutaj:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5294-co-posadzic-wokol-dzialki-36-x-60-m
Nadia 18:45, 07 lut 2015

Szybkie pytanko, chcę wokół działki zasadzić świerki serbskie:
- 1 m - 25 zł
- 0,5 m - 3 zł
Obydwa kopane. Na który się zdecydować?
Ile czasu ten 0,5-metrowy będzie potrzebował by dorosnąć do metra?

Pozdrawiam.
Fuksja 21:05, 07 lut 2015

Ja bym brała ten za 3 zł, bo to szybko rosnący iglak. Podają, że przyrost roczny średnio to 0,5 metra.
Marcin89 21:26, 07 lut 2015

Fuksja napisał(a)
Ja bym brała ten za 3 zł, bo to szybko rosnący iglak. Podają, że przyrost roczny średnio to 0,5 metra.

Może i szybko przyrasta, ale to zależy od warunków glebowych i stanowiska. Czy sami odpowiednio zadbamy o te młode drzewka. Wyhodować wysokie i rachityczne iglaki to nie sztuka. Czekać wiele lat aż urosną też kiepsko .

Kupując w szkółce podrośnięty materiał widzimy, czy jest zdrowy i czy ma odpowiedni pokrój. Raczej też są to drzewka wyrównane wielkościowo.

Chciałbym poczytać wasze opinie na ten temat .
Nadia 22:06, 07 lut 2015

Ja również czekam...Nadmienię..działka ma 2000 m2. Może i Danusia się odezwie
Tu również: https://www.ogrodowisko.pl/watek/5294-co-posadzic-wokol-dzialki-36-x-60-m?page=1#post_5

Pozdrawiam.
Malgosik 20:27, 10 lut 2015

Marcin89 napisał(a)

Może i szybko przyrasta, ale to zależy od warunków glebowych i stanowiska. Czy sami odpowiednio zadbamy o te młode drzewka. Wyhodować wysokie i rachityczne iglaki to nie sztuka. Czekać wiele lat aż urosną też kiepsko .

Kupując w szkółce podrośnięty materiał widzimy, czy jest zdrowy i czy ma odpowiedni pokrój. Raczej też są to drzewka wyrównane wielkościowo.

Chciałbym poczytać wasze opinie na ten temat .

Moja mama posadziła serby. Wyleciały z przejeżdżającej ciężarówki, małe sadzonki i leżały na ulicy. Posadziła bez doświadczenia w dość jałową glebę-piaski. Urosły piękne i wielkie, więc zdaje mi się, że dobrze sobie radzą na przeciętnych glebach. Jednak każdy jest innej wysokości. Mimo że sadzonki były podobne.
Daria 12:57, 11 lut 2015

Witam,
Ja również z prośbą o poradę do Pani Danuty i nie tylko,
poniżej zamieszczone zdjęcie fragmentu przed domem gdzie chce zrobić rabatę, wydaje mi się, że taki fragment trawnika nie ma sensu, z roślin które widać pozostanie wiśnia kiku-shidare-zakura i glycynia, lawedna pod glicynią oraz 2 krzewy widoczne z prawej strony zostaną usunięte.
Myślałam o rozplenicy japońskiej, przez myśl przeszły mi też wrzosy ale nie mam do nich ręki więc wolałabym coś mniej wymagającego.
zależy mi tez aby docelowo nie było zbyt absorbujące w utrzymaniu
Co do pozostałej części ogrodu (bo zgodnie ze wskazówkami Pani Danusi musi to wszystko współgrać) to przeważają w nasadzeniach iglaki i azalie japońskie i wielkokwiatowe, derenie, tawułki, tawuły, berberysy.
wymiary 3x5 m, strona poludniowy-zachód

Będę wdzięczna za pomoc

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies