Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 22:12, 05 lut 2015

Kasya napisał(a)
To juz w końcu wiem jak wyglądają kukliki
Widząc sam kwiat na opakowaniu nasion jakoś nie mogłam skojarzyc rośliny
Czy można je siać wprost do gruntu ?

Pozostałe zdjęcia tez bajeczne

Kasiu, nie wiem jak będą się zachowywały kukliki wysiane do gruntu. Ja prawie wszystkie byliny wysiewam do doniczek. W gruncie bardzo trudno jest mi utrzymać wilgotność.

To jeszcze dwie nowe odmiany kuklików jakie kupiłam w ubiegłym roku

-

agniecha973 22:20, 05 lut 2015

O! Kukliki na tapecie. Ja kupiłam na próbę Feureball i mam zamiar zwiększyć ich liczbę. Znasz tą odmianę? Podobno te nowe potrzebują by je co 2-3 lata podzielić, bo lubią zniknąć
Rench 22:31, 05 lut 2015

Cudności pokazujesz A te nowe kukliki zachwycające !
Powiedz,czy nasiona heliotropu przed sianiem mogę wrzucić do lodówki wraz z opakowaniem,czy trzeba je rozpakować Nigdy tego nie robiłam

Byłam zeźlona na moją New Dawn , bo kwitła tylko raz i do zimy wypuszczała same batogi, ale po obejrzebiu Twojej dam jej szanse
viva 22:48, 05 lut 2015

anka_ napisał(a)
Vivo właśnie skończyłam zwiedzać twój ogród i muszę powiedzieć, że czuję się zamroczona. Pustka w głowie, a jednocześnie 1000 myśli na raz, aż zwoje się gotują.
Cudowny, naturalny ogród z duszą, wspaniale wpisany w otoczenie. Rabaty tworzone ze smakiem. Po prostu majstersztyk.
U mnie zupełnie inne warunki- glina i mokro i tylko mogę się domyślać jak wiele trzeba wysiłku aby na piachu stworzyć takie cudo. Do tego takie ilości bylin i róż wymagają stałej opieki. Tym bardziej wielki szacunek dla ciebie i eMa za efekty.
Staw, kamienny potoczek, pigwa, azalia pontyjska, brzozy, piwonie, stojak na latarenki... Nie da się chyba wymienić wszystkich rzeczy które mnie zachwyciły.

Nie zazdroszczę niektórych ogrodowych gości, bo niestety też mam z nimi udrękę. Tylko bobry nasz omijają, choć była mała próba zamieszkania.
I ogromnie współczuję tych podziemnych gryzoni siejących takie spustoszenie.

Vivo powiedz mi proszę jakiej trawki te cudowne, biało-srebrzące się wiechy.

Czym dokarmiasz jabłoń Royalty, że taka cudowna? Mój zakapiorek stoi w miejscu już 3 rok.

Z niecierpliwością będę śledzić rozpoczęte zmiany, jak pozwolisz czerpać będę inspirację, uczyć się.
A o poranku przysiądę cichutko z kawką na ławeczce i będę się delektować takimi cudnymi widokami...

Witaj Aniu Napisłaś tyle wspniałych słów o moim ogordzie aż dostaję zawrotu głowy Dziękuję Ci bardzo, będą one wielkim pokrzepieniem dla mnie przed nowym sezonem, bo zaczęliśmy go trochę nieszczęśliwie. Mam nadzieję, że już teraz będzie tylko dobrze.

Jabłoń bez większych zabiegów rośnie nawet dobrze. Na początku trochę ją nawoziłam a teraz to ma tylko tyle ile ukradnie z rabaty

Te wiechy srebrzyste to miskant Blutenwunder, jedna z większych odmian.

Inne ujęcia

Kasya 22:50, 05 lut 2015

viva napisał(a)

a te gigantyczne thuje to jaka odmiana ?
i piekne pnace roze, bardzo lubie pergole
viva 22:57, 05 lut 2015

agniecha973 napisał(a)
O! Kukliki na tapecie. Ja kupiłam na próbę Feureball i mam zamiar zwiększyć ich liczbę. Znasz tą odmianę? Podobno te nowe potrzebują by je co 2-3 lata podzielić, bo lubią zniknąć

Ten kuklik o żółtych liściach to G.coccineum Eos a drugi to Flames of Passion. Agnieszko, ja zauważyłam, że kukliki bardzo lubią dzielenie. Wtedy rosną silniej i dużo lepiej kwitną. Nowe odmiany pewnie są dużo delikatniejsze i nie wiem czy będą tak szybko przyrastać. Moich będzie to dopiero drugi sezon. Jest coraz więcej nowych odmian i pewnie jeszcze zakupię. Widziałam w sieci angielską kolekcję narodową. Ależ tam były piękności.
viva 23:03, 05 lut 2015

Rench napisał(a)
Cudności pokazujesz A te nowe kukliki zachwycające !
Powiedz,czy nasiona heliotropu przed sianiem mogę wrzucić do lodówki wraz z opakowaniem,czy trzeba je rozpakować Nigdy tego nie robiłam

Byłam zeźlona na moją New Dawn , bo kwitła tylko raz i do zimy wypuszczała same batogi, ale po obejrzebiu Twojej dam jej szanse

Reniu, nason helitropu nie trzeba przemrażać. Tutaj masz jak wysiewać i hodować siewki

https://zojeczka.wordpress.com/2011/08/23/heliotrop-peruwianski/

Twoja N.Dawn może jeszcze młoda i dlatego kaprysi.
viva 23:15, 05 lut 2015

Kasya napisał(a)

a te gigantyczne thuje to jaka odmiana ?
i piekne pnace roze, bardzo lubie pergole

Te gigantyczne to jałowce, są cięte w walce
Kasya 23:18, 05 lut 2015

viva napisał(a)

Te gigantyczne to jałowce, są cięte w walce

a no nie pomyslalam ze to jalowce
anka_ 23:28, 05 lut 2015

Z całego serduszka życzę teraz już tylko samych dobrych chwil.

viva napisał(a)
Te wiechy srebrzyste to miskant Blutenwunder, jedna z większych odmian.

Inne ujęcia

Tym bardziej się cieszę, bo w zeszłym roku zamieszkały u mnie dwie sadzonki tego miskanta. Mam nadzieję, że na mojej glinie dadzą radę i zaszczycą mnie takimi cudnymi wiechami jak u ciebie.
Vivo a czy rzeczywiście jego liście się tak cudnie przebarwiają jak opisują?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies