U mnie teź jeszcze runianka drzemie, neiśmialo ubiegłoroczna wypuszcza nowe listki a tegoroczna jeszcze myśli czy ruszyć.
Uwielbiam liliowce i jestem zachwycona Twoją rabatą. W jakich kolorach posadziłaś je?
Ania dla mnie jest ładnie!!! A ten przysuszony poszedl na rekonwalescencje w inne miejsce ???
Czy Ty masz daleko do Warszawy skoro masz dostep do próchnicy odkwaszonej????
Kasi nie ma a tu tyle pytań
I ja przybiegam z moim pytaniem, czy rozlpenice wszystkie u Ciebie ruszyły? Moja black beauty nawet nie drgnie...
Moje bambusy wyglądają na całkowicie nieżywe. Nie wiem czy już je wycinać. Czy jeszcze czekać??? W czoraj w Ogrodzie botanicznym widziałam takie ususzone i jeszcze ich nie wycięli a wszystko w tym ogrodzie jest na tip top, więć chyba na cięcie bambusów jeszcze za wcześnie???
Marzenko już jestem
O rozplenicach już pisałam Dominice, a bambusy zrobiły mi miłą niespodziankę jak zajrzałam w te suche liściory zobaczyłam pełno odrostów wychodzących z ziemi, od razu postanowiłam wszystko suche wyciąć
Zobacz te pędy największe mają już 80 cm i rosną 10 cm na dobę, jak się rozwiną będzie zielono
Daj swoim szansę niech z ziemi odbiją. Ja w nie wierzę, zwłaszcza przy takiej opiece jak u Ciebie w ogrodzie.
Kasiu moje bambusy w oranżerii rosły jak szalone a te w ogrodzie nawet nie drgną ale poczekam na nie cierpliwie...
Jaki masz patent na te suche liście????
Nie chcę się mądrzyć ale wg mnie te wszystkie kulkowane fabrycznie bukszpany stały sobie w szklarnii. Nagle w kwietniu wszystkie wsadzilyśmy je do ziemi aby nasze ogrody były piękne, po czym nastąpiły zimne, wietrzne a na dodatek baaardzo słoneczne dni. Liście zostały poparzone przez słońce. Roślina nie miala zdolności pobierania wody przez korzenie a liście byly wysuszane przez palące słońce.
Nie musiało tak być, wg mnie były źle zimowane, albo po prostu zmarzły nawet jak były w gruncie i zostały sprzedane. Bukszpan wiosną nie pokazuje długo objawów, sama kilkakrotnie kupiłam zmarznięte. Potem, jak robi się ciepło - dopiero widać że robi się jaśniejszy i "papierowy".
Szklarniowe już by rosły, przypaliłoby listki ale sam bukszpan by żył.
Danusiu zatem będę o tę informację mądrzejsza w mojej ogrodniczej edukacji. Dziękuję
Zwiesieło nam się ogrodowisko i dlatego dubelki Madzia a gdzie lime marMelade kupowałaś ??
Dasz zdjęcia Twoich? Bo moje są tak mikre, że wolę do Sylwi nie zaglądać bo mnie aż skręca od zazdraszczania....
Tak patrze na te Twoje kwiatki i tez mi czegos brakuje. Moze trawke wrzucisz jako wypelniacz, albo jakiegos bluszcza czy innego zwisa? No nie wiem sama. A moze rzeczywiscie trzeba ta kompozycje troszku uspokoic... Za to begonie cud miod, pasowalyby mi takie, musze zajrzec na ryneczek, czy moj Pan od kwiatkow posiada takowe
Wstajesz podobnie jak ja, tylko ja zazwyczaj zaczynam dzien bez sniadania i bez ogrodowiska
Jak tam dzisiejsza matura? Dajecie rade psychicznie?
No własnie mam nadprogramowego bluszcza i turzyce to dodam, tylko czekam na sobotnie natchnienie
Dzisiejsza matura podobno ok, okaże się za miesiąc.....
A ja od stycznia dojeżdżam póżniej do pracy, dawniej byłam o 7.15 twraz 7:30 bo poranna dawka ogrodowiska musi być
Marzenko jak Twoje bambusy ? Już coś z ziemi wypuszczają ? Bałaś się że zmarzły, a ja myślę że dały radę.
Taras w Waszym ogrodzie wygląda teraz pięknie, a meble dobrałaś idealnie.
Ogród nabiera dojrzałości, a zobaczymy co będzie na koniec sezonu, już widzę jak będzie cudownie.
Cieszę się że zdecydowaś się pozostać przy oryginalnym projekcie i posadzić sosenki, będą idealnie pasowały do tego stylu.
Może będę inna, i nie wszyscy się ze mną zgodzą, ale uważam, że kulki bukszpanowe tak jednak w nie dużej ilości Bo zrobimy przesyt kulkowo-bukszpanowy .... Niech nasze ogrody będą różne i indywidualne. Twój dla mnie nabiera właśnie takiego charakteru, odróżnia Cię od innych ... ze wzgledu na dodatki, jak i na całość.
Podglądam Twoje poczynania z wielkim zaciekawieniem.
Kasiu moje bambusy wyglądają makabrycznie, zdjęcia robię tylko z lewej strony ogrodu czekam czy odbiją z ziemi, część łodyg przeżyła ale to pojedyncze sztuki....
Kulek po prawej stronie jest za duźo. Wykoncypowałam, że w sobotę je przesadzę po 3 pod wisienki. Na GAP project widzialam taki kulki wtapiające się w siebie pod drzewkami. Sosny pojawią się tam gdzie miały być .... Czyli zgodnie z pierowtnymi zalożeniami
Moj mial być od poczatku bukszpanowo-trawiasto-kwitnący i taki zostanie
Nie, Marzenko, przecież to forum ogrodowe, starczy tych innych fotek
no jakbyśmy dostały taką gażę jak M. Gessler w reklamie, to pół Warszawy byśmy wykupiły
Ocia super te kule. Kupiłas 25 i 30 cm? Fajnie wyglądają zamawiam do siebie zgapiam
A jak urosna trawki to będzie designersko
Jakbyś inne fajne białe ozdoby lub szklane znalazła to daj cynk
Abiko niestety droższe w necie są niż w moim centrum ogrodniczym. A ta wielka z wczorajszego dnia kosztuje 1399 zł ....... Kupiłam te malutka
Jak znajdę tańsze źródło to dam znać
też Cię podglądam czasem i zaglądam. I dobrze, bo ładnie u Ciebie, coraz ładniej. A do tego jeszcze ten artykuł o lawendzie fajny, szczególnie że temat dla mnie gorący- w czasie majówki posadziałam u siebie małę rabatkę frontową z 126 szt lawendy. dziś jeszcze dosadzę 3 szt i będzie skończona.
Magnolia pokazalabys nam chociaż rabek swojego ogrodu, skraweczek,
pliiiiiiiz !!!!!
126 szt lawendy ..... Oj cudnie będzie