Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Sprzeczność w ogrodzie 21:41, 08 lis 2015

Do góry
Jana napisał(a)
Dostałam nasiona "chyba" przegorzana od koleżanki, ciekawa jestem co z tego wyrośnie...

Możesz zrobić próbę kiełkowania już teraz by nie czekać do wiosny Spróbuj z małą ilością
Osiedlowy ogródek 21:40, 08 lis 2015

Do góry
Chciałabym się osłonić, chociaż nie aż tak szczelnie. Między cisami chciałabym coś dosadzić, Danusia proponuje Derenie Elegantissima, przed cisami miskanty variegatus ( mam kupione 3 szt) i hortensje ( jeszcze nie wiem czy Lime Light, czy Vanila Fraise).
Po lewej stronie (patrząc na plan) jest juz dość wysoki żywopłot z ligustra, który osłania od strony bloku. Za nim posadziłam 3 tuje Raingold( na razie malutkie) 2 tuje danica ( też malutkie) 3 małe bukszpany, ten duży już był i byliny: 3 szałwie omszone, liliowiec stella d'oro, 4 wrzośce, 3 tawuły, nie mam pomysłu co by tam jeszcze pasowało wyższego. Aha, między nimi na wiosnę pokaże się ok 400 tulipanów
Po prawej stronie są bardzo gęste krzaki chyba śnieguliczki i one zasłaniają dość szczelnie ogródek od chodnika, Przed nimi posadziłam 4 różowe hortensje ogrodowe, które wcześniej miałam w moim balkonowym ogródku

A tam gdzie rosną dwa duże świerki to raczej się niczym nie osłonię, bo z tego 16 piętrowego bloku widać cału ogródek jak na dłoni
Ogród z pergolą 21:39, 08 lis 2015

Do góry
anna_t napisał(a)
takie altany tworzy mój architekt, który projektował mój dom
zupełnie inna bajka niż ja chcę, chciałam tylko pokazać może komuś się spodoba
to tak na dobranoc, pozdrawiam wszystkich.uciekam a jutro "tworzę"

Kosmiczna konstrukcja Takiej jeszcze nie widziałem
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 21:35, 08 lis 2015

Do góry
babka napisał(a)
Trawiszcza

Kolor ilosc pieknie ()()()
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 21:35, 08 lis 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Powinnam już posprzątać warzywnik, ale jak... jeszcze kapusta chińska Pak-Choi, młody koperek, kapusta pekińska sobie rosną... Zbieram kolejne rzodkiewki, które u mnie jesienią rosną o wiele lepiej niż wiosną.

Imponujące zbiory jak na tę porę roku U mnie już wszystko przygotowane w warzywniku do nastepnego sezonu Marchew miałem siać ale jakoś po nasiona nie mogę dojechać Może uda mi się w tygodniu Zapomniałbym czosnek też do wsadzenia
Pozdrawiam

Mój 4 arowy azyl... 21:35, 08 lis 2015

Do góry
Liście uprzątnięte. Kończę porządkowanie rabat, na których przesiany kompost zaczęłam rozsypywać. Złoszczą mnie liście na winorośli, bo nie mogę zacząć cięcia.
Na działce szaro i bezbarwnie się zrobiło. Trochę koloru daje kwitnący jeszcze złocień krzaczasty. Marnie wygląda, bo pobrałam z niego sadzonki do rozmnożenia.

Kilka żurawek wabi wzrok czerwienią: Rio i Georgia Plum.

Więcej zdjęć nie zrobiłam, bo mi bateria wysiadła.

Mały ogród Kasi 21:29, 08 lis 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Jak na razie tabliczka jest większa od edenki...

Kasiu Edenka w przyszłym sezonie przerośnie tabliczkę
Nie mogę się napatrzeć na te małe arcydzieła które wyszły spod Twojej ręki Piękne
Co i jak? Nowicjuszka 21:24, 08 lis 2015

Do góry
a co myślicie, żeby zastąpić brązowe trawy, które gubią się w korze konwaliki, pomieszane z turzycami Variegata

Typografia ogrodu 21:22, 08 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Nasz Rydolf w trakcie produkcji-jeszcze przed szlifowaniem i malowaniem.Ola dzieki za.motywscje i rady wyrzynarka dala rade

No cudowny ten Rudolf! Zdolne dziewczyny jesteście z Olą

U mnie w tym tygodniu zaczynam "produkcję" gwiazd

Ten sposób na wieniec mikołajkowy jako początek czasu dekoracji i u siebie wprowadzę...przynajmniej dłużej będę się delektować świątecznym wystrojem
Moja bajka 21:16, 08 lis 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

Kasiu bardzo pochwalam takie prace, super, że się zmobilizowałaś zamieszkają tam murarki i inne bzykowate, o ile ten nawiercony kołek nie jest włoskim orzechem ani żadnym innym orzechem do takich domków najlepsze jest drewno owocowe lub inne twarde liściaste.
Biedronki na zimę ciągną do naszych domów, w ościeżnicach okien szczególnie je spotykam. A w sezonie to już inna historyja.
Mój 4 arowy azyl... 21:10, 08 lis 2015

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Piękne fotki jesieni i ciekawe zdjęcia dziewanny,pozdrawiam.

Bogusiu, dziękuję. Ale Twoje fotki i Twoja jesień równie piękne.

Ten pączek Chopina sprzed dwóch dni, szkoda że nie ma szans na rozwinięcie, ale i tak jest interesujący. To dla Ciebie.
Miskant - Miscanthus 21:10, 08 lis 2015

Do góry
Może faktycznie zdecyduję się na derenie? Odległość między cisami to ok 140cm, czy dać tam tylko jedną sadzonkę? z tego co wyczytałam to on się szeroko rozrasta. I czy ciąć go do wysokości cisów, żeby ładnie wyglądało?
Po lewej stronie ogródka jest dosyć wysoki żywopłot z ligustra, czy też powinnam go skrócić, żeby to wszystko miało "ręce i nogi"?
Trzmielina - Euonymus 21:05, 08 lis 2015

Do góry

Jutro będę kopał w poszukiwaniu larw (dam znać co znalazłem) Tylko czy o tej porze roku występują jeszcze w formie gąsienic, czy może się już zahibernowały?

Co do reszty typów to bingo!
Szmata jest
Ziemia jest ciężka i gliniasta
sucho/wilgotno - możliwe że jedno i drugie. Lato było suche ale od czasu do czasu podlewałem obficie. Natomiast gdy pada to, co prawda woda nie stała za długo, ale mogła trochę poddusić korzenie. Rosnącym zaraz obok jałowcom płożącym takie stanowisko nie przeszkadza i rosną dość dobrze.

Czyli na wiosnę ruszam z ratunkiem. Poprzesadzam krzewy do większych dołków z podsypując je żyzną i przepuszczalną ziemią. Kłopot w tym że to i tak będzie taka prawie doniczka bo tam jest metrowa warstwa gliny.

Mam jeszcze takie pytania:
- czy trzmielina wymaga jakieś specjalnej ziemi? Kwaśniejszej, bardziej zasadowej? Nie mam dostępu do ziemi kompostowej więc prawdopodobnie użyje podłoża z centrum ogrodniczego typu ziemia kwiatowa. Chyba powinna dać rade?
- niektóre roślinki po wysadzeniu jesienią pousychały, będzie trzeba je uzupełnić. Zastanawiam w jakiej rozstawie je posadzić tak aby szybko zadarniły teren tworząc zwarty dywan?

Tak nawiasem mówiąc to wybrałem się niedawno do ogrodu Kapiasa żeby zobaczyć jak wyglądają tamtejsze nasadzenia (myślałem że te różowienie to jakiś objaw zamierania), okazało się że tam też w liściach jest spora różnorodność - choć nie tak duża u mnie. Obrazki poniżej:

Mój ogród - trudne początki - Paula 21:03, 08 lis 2015

Do góry
paula23 napisał(a)

dostałam podobną i też nie wiem,co za jaka)
Leśne Wzgórze 20:59, 08 lis 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Ostatnie już zdjęcia z dzisiejszego dnia

o rajuśku!!! jak pięknie... tajemniczo z dreszczykiem , zieloniutko i czyściutko
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 20:53, 08 lis 2015

Do góry
Do życzeń dołączam się i ja życząc zdrowia, pogody ducha i radości z 'bycia'.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:46, 08 lis 2015

Do góry
katel napisał(a)
Gratuluję 1000!!!
Tegoroczna jesień nas rozpieszcza, cudownie się u Ciebie prezentuje.
Na tym zdjęciu jest Pinus mugo Winter Gold? Ile ma lat i jakiej jest wysokości? Myślałam, że ona z tych mniejszych a u Ciebie taka wielka.

dzięki
Kasiu, mała to jest Ophir
anka_ napisał(a)

No, powtórzę za Kasią - Na tym zdjęciu jest Pinus mugo Winter Gold? Coś ty jej zrobiła, że ona tak w górę poszła?

Wpis Mariusza o irysach pozwolę sobie skopiować do siebie.

Sama tak z siebie urosła...Mariusz się nie obrazi...jak zawsze daruje cenne wskazówki
Winter Gold i mój dorosły świerk Pendula

Leśne Wzgórze 20:45, 08 lis 2015

Do góry
Mathildis napisał(a)
Ostatnie już zdjęcia z dzisiejszego dnia

Dobranoc wszystkim zaglądającym

Ale masz tajemnicze zakątki
Pięknie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies