Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Leśne Wzgórze

Leśne Wzgórze

Mathildis 20:39, 08 lis 2015

Sebek napisał(a)
Uwielbiam tą grę światła

Też uwielbiam, u mnie mogę je podziwiać najczęściej wiosną i jesienią...
Mathildis 20:39, 08 lis 2015

Juzia napisał(a)
Prędzej Wilkopolska zjedzie do mnie

Ależ niemożliwe, tak bardzo do domu jesteś przywiązana ???
Mathildis 20:41, 08 lis 2015

laurowisnia napisał(a)
Ale on jest doskonały w swojej niedoskonałości.
Tego leśnego nie widziałam, myślałam, że może u Ciebie na fotce zobaczę. Mam takie mniejsze dostane kiedyś, posadzone na tyłach przy kompostowniku, teraz się ładnie przebarwia, ma skromniejsze kwiaty niż to leśne.

Może w przyszłym roku parzydło i u mnie zamieszka.
Mathildis 20:43, 08 lis 2015

kasiek napisał(a)
bossski masz ten las, te promienie słońca które przedzierają się przez konary, tu mogłabym marzyc i pisac wiersze
A te zwierzaki leśne to do pozazdroszczenia, u mnie tez sporo jak na miejskie warunki ale u Ciebi to jest bajka!

Kasiu kiedy przyjedziesz wiersze u mnie pisać??? Skoro mowa o zwierzątkach nawet liski już od 18tej spacerują "głównymi" ulicami mojej wsi. Na widok człowieka uciekają, ale niezbyt śpiesznie
Mathildis 20:44, 08 lis 2015

mirkaka napisał(a)
Ja mam parzydło leśne -chyba, dostałam od znajomej, jest u mnie od wiosny, jeszcze nie kwitło, zobaczymy za rok jakie będzie

Trzymam kciuki, będzie można oglądać u Ciebie
Mysza 20:45, 08 lis 2015

Mathildis napisał(a)
Ostatnie już zdjęcia z dzisiejszego dnia

Dobranoc wszystkim zaglądającym

Ale masz tajemnicze zakątki
Pięknie.
Mathildis 20:49, 08 lis 2015

Filomena napisał(a)

Ja parzydło bardzo lubię. W Nałęczowie na Lubelszczyznie rośnie w prawie każdym ogródku- bajkowe są takie ogromne wieloletnie kepy! Zauważyłam, że dobrze czuje się w miejscach półcienistych. W pełnym cieniu rosnie słabiej i ma mniej atrakcyjne kwiatostany.
Aneczko, urokliwie by u Ciebie wyglądał na pewno !
U siebie podzieliłam w tym roku kępę tego leśnego - już czekam jak będzie wyglądała rabata w przyszłym roku,;
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4969-w-zielonej-aptece?page=9

żałuję baardzo, że zapachu tego pieknego laso-ogrodu nie da się przekazać jeszcze, więc oglądając te piękne widoki przywołuję sobie szum i skrzypienie takich strzelistych sosen, które pamiętam z licznych spacerów
pozdrawiam

U mnie w większości są rabaty pół cieniste, pełny cień daje tylko dom od strony północnej ściany u mnie problem jest z bardzo słabą ziemią, piasek w ogóle wody nie trzyma i jeżeli chcę by coś rosło, ciągle podlewać muszę. Na pewno spróbuję - postaram się już w przyszłym roku...
Ty jednak masz wrażliwą duszę - sosny pięknie skrzypią, ale dopiero gdy to przeczytałam głębiej się w nie wsłuchałam, wcześniej to było takie normalne
Gardener27 20:50, 08 lis 2015

Aniu Twój magiczny ogród zachwyca jesienią
Wertykulację trawnika robisz każdej wiosny ?
Mathildis 20:53, 08 lis 2015

siakowa napisał(a)

a mnie to niezmiennie zachwyca ten wypielęgnowany trawniczek w pod takimi drzewami

Dziękuję Kasiu... a pomyśleć, że sąsiedzi pukali się po głowach gdy go zakładaliśmy
Mathildis 20:57, 08 lis 2015

Mala_Mi napisał(a)
Ochy achy już były.. a ja się pytam... jak to możliwie mieć tak zieloną trawę pod sosnami w lesie???

Prywatny zwierzyniec (ale Matyldy nie było ), irga w koralach calutka, klon palmowy w czerwonej sukience i nawet Mariken zażółcony Pięknie masz... teren trudny, ale jak uroczy..

Aniu,
przecież wiesz że samo się nie robi nawóz woda (tego lata duuużo wody) i regularne koszenie, przy czym przyznać się muszę, że mam kawałek trawnika od frontu, który aż tak ładnie nie wygląda - myślę, że na zboczu był zbyt krótko cięty podczas upałów i dlatego się "wysypał"
Wiewiórki są tylko trudno im cyknąć fotkę wysoko w sosnach, ale nie wiem czy Matylda jest nie widziałam jej jeszcze orzechy z tarasu jeszcze nie znikają - może za ciepło jeszcze???