A te tnij w baryłę, jak ja tnę swoją daglezję. Po prostu spalinowymi nozycami po całości ciacham. Górą też, ale musisz mieć nozyce na wysięgniku i regulowany kąt cięcia. Ja mam takowe i bardzo nam się przydają do bardzo wysokich zywopłotów.
Te możesz jeszcze podgolić od dołu żeby swobodnie można było pod nimi przechodzić. Można je podrównać i skrócić im obciąc po prostu przewodniki, każde zakończenie gałęzi, aby wyglądały równo i proporcjonalnie. Takie grzyby zrobić i nie pozwolic im rosnąć już do góry.
Posadź w takim razie hortensje Limelight, dereń biały Ivory Halo, hosty w róznych odcieniach i zurawki Citronelle, z traw sprawdzi się Hakonechola macra Aureola i turzyce np. Carex Evergold.
Powinny to być rośliny o kontrastujących barwach. Ale czy świerki w takim razie też nie mają za ciemno?
Gratulacje dla Syna
Tylko czy tam w Japonii już kwitnąco? czy jeszcze nie?
klimaty i foty potrzebne...............uwielbiam ten porządek japońskich ogrodów
Powracając do oprysków chodziło mi o np.POMANAL-zabija larwy zimujace (chyba w roślinach lub na nich !?) oraz TALSTAR-zabija larwy żyjące, jak dobrze kojarzę to chyba na tym forum to wyczytałam zeszłej wiosny ale pamięć ludzka jest wybiurcza a zwłaszcza moja bez zapisku ani rusz i dlatego pomyslałam że ktoś będzie pamiętał taką dyskusję i mnie oświeci
Promanal - Nie robimy teraz oprysków. Za niska temperatura, rozmawiamy o całkiem różnych opryskach. Promanal to naturalny preparat olejowy, odcinąjący dopływ tlenu i szkodniki giną. Ale też za zimno na to.
Tempereatura powinna wynosić około 12 stopni, czyli marzec.
Tastar działa na szkodniki dorosłe chyba, jak się pojawiają, więc dużo później stosujemy, czyli w sezonie. Temperatura powyżej 9 stopni musi być, wtedy działa.