Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Kłopoty - problemy z trawnikiem 18:14, 16 wrz 2021

Do góry
Tomek_Krakow napisał(a)

Hej. Chciałem zapytać czy tak powinien wyglądać trawnik 10 dni po zawianiu?

Bardzo ładnie wschodzi. Mieszanka do wysiewu składa się z różnych nasion które różnie wschodzą (terminach). Nasiona wysiane nie wszędzie mają taką samą glebę. Więc ok miesiąca to czas wschodu nasion.
Jak trawka się trochę zagęści i będzie mialy ok 10 cm to możesz skosić trawnik oby był ostry nóż w kosiarce.

Powidzenia
Przerabianie ogródka pod swój gust 07:52, 16 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

To nie trawka tylko krwisciag bardzo ladny, bo stoi na bacznosc inne sie malowniczo przewieszaja i robia fajny balagan
Wymarzony sielankowy ogród..... 23:26, 15 wrz 2021

Do góry
Monia81 napisał(a)

Elu ta trawka to sesleria jesienna a gaura to WHIRLING BUTTERFLIES, u mnie ja myślę, że ma tak około 90 cm, musiałabym zmierzyć. Elu u mnie jeszcze sporo działki do zagospodarowania, plany są, teraz jeszcze zrealizować trzeba, ale powoli, bez pośpiechu pozdrawiam

Oj Monia jak przeglądam relacje z wizyty Iwonki u ciebie to zazdroszczę jej. Mam ciągle w umyśle twoje początki i teraz. To porównanie jak nieba z ziemią.

Jak to wszystko pięknie u ciebie wygląda tak to dobrze rozplanowalas jakbyś architektem krajobrazu była przyznaj się czy przypadkiem nie jesteś.

No to moja gaura wyższa teraz to pewnie ma z 1,5 metra. Mam siewki Może te młode będą niższe.
Ogród Cioci cz. 3 23:04, 15 wrz 2021

Do góry
Małgosiu u ciebie jak zawsze wszystko ma swoje miejsce i ładnie rośnie.
Hakomy niesamowite.
Przerabianie ogródka pod swój gust 21:38, 15 wrz 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

nie poznalam cie na nowym awantarku

palczatka ma juz 180cm.

Kasiu a co to za trawa tak na różowo kwitnie. Ładnie wygląda. Jeszcze o palczatce taka wysoka? Jak się Nazywa?

Jeszcze raz przejrzałam rozchodnik bordowy taki bujny u mnie takie miernoty będę musiała wysadzić w inne miejsce

W ogóle masz też ładne trawy te prosa tak ładnie się przebarwiają. Ja niektóre wywalilam bo się rozsiewalybte co mają się przebarwiać to są zielone.
Musza mieć wyjątkowe warunki że tak ładnie wyglądają. U nas coś wcześnie się wszystko.przebarwia porownujac z zeszłym rokuem

Ptasi gaj 12:38, 15 wrz 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Piekny kolor tej dalii Cudowny.

Rodzic przyniósł i posadził 2 szt chciał.mnievobdarowac, ale zrezygnowałam, a one tak pięknie rosną i kwitną. Jesienią zabiorę karpy na przetrzymanie zimowe. Wiosna Danusiu przywiozę chociaż jedna karpe do ciebie.

Dzisiejsza fota a tą drugą masz?

Ptasi gaj 12:32, 15 wrz 2021

Do góry
daredevil napisał(a)
Tak sobie myślę czy za 9 lat też będę miała wszystko takie wypieszczone? jakoś wątpię, chyba że będę miała więcej czasu

1000 stronek kolejnych pięknego ogrodu!

Wiesz to zależy co posadzisz. Odchodzę od sadzenia jednorocznych. Zaczynam przesadzać tak aby rosły rośliny plamami. Są miejsca, że już nie zaglądam czy chwasty rosną bo zarośnięte i chwasty się nie przedostają. W innych biorę motykę i zdzieramy chwasty, wyschną i jest dobrze.
Jeszcze trzeba przeglądy robić, ale już coraz mniej.

Z wiekiem człowiek macha ręką na niedoskonałości ogrodowe nie dajmy się zwariować
Ptasi gaj 10:10, 15 wrz 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Brzozy na trawniku super widok.Nie wysycha tam pod nimi trawa?

Kasiu wiosna trawa bujniejsza teraz to jak wszędzie trawa taka sobie.
Ale tam każdej wiosny wylewamy wodę z oczka w której jest dużo azotu i brzozy i trawa ma pożywkę.

W tym roku to mamy co tygodniowe podlewanie z niebios. W innych latach trochę podlewalam. Brzoza ma korzenie jak pajęczyna tuż pod samym wierzchem
Ogród Basi 22:52, 14 wrz 2021

Do góry

Basiu przepraszam, ale zaszło jakieś nieporozumienie. Przeczytałam kilka razy jak to się stało, pisałam o Bergenii a nie o pierwiosnkach. Chyba z mojej winy, ze nie zaznaczyłam,że mowa o bergenii a ty zrozumiałaś o pierwiosnkach.
Bergenie maja takie długie korzenie a nie pierwiosnki.
Sama bym chciała mieć takie pierwiosnki.
Ja w tym roku siąlam pierwiosnki ale marnie po wschodzila.
Odnośnie podziału to trzeba się zgłosić do Dorotki ona ma dużo pierwiosnków i czasem dzieli.
Tylko ona coś od miesiąca nie obecna na forum.

Ale się uśmiałam

Aha, z bergenią to OK. Wszystko jasne.
Te moje inne pierwiosnki to łatwo podzielić. Tylko te ząbkowane słabo się dzielą i przyjmują.
A u Dorotki rzeczywiście cisza. Zaglądałam do niej. Oby ze zdrowiem wszystko było dobrze.
Wymarzony sielankowy ogród..... 21:29, 14 wrz 2021

Do góry

To fakt tam gdzie roślin dużo nie ma pielenia najgorzej jest przy obwódkach i gdzie rośliny mają luz. Monia jeszcze przeglądam twój ogród,ale napisz mi co to za trawka na fotce ta jasno zielona.
Chciałabym kupić trawkę jasno zielona niska, ale aby miała nie obwisajace źdźbła.
Na str 569 ogólny widoczek też masz takie kępy traw. Może to sesliery ale jak się nazywają.

Napisz mi jeszcze jak nazywa się twoja gaura.
Może ją jest taka wysoka a chciałabym niższą.

Ogród piękny masz tyle już zagospodarowane a jeszcze są puste miejsca do zagospodarowania ile ty tego masz.

Elu ta trawka to sesleria jesienna a gaura to WHIRLING BUTTERFLIES, u mnie ja myślę, że ma tak około 90 cm, musiałabym zmierzyć. Elu u mnie jeszcze sporo działki do zagospodarowania, plany są, teraz jeszcze zrealizować trzeba, ale powoli, bez pośpiechu pozdrawiam

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 18:12, 14 wrz 2021

Do góry
Przeczytałam sporo stron i nie dowiedziałam się co ty masz za wodę czy rurę to melioracja czy jakaś kanalizacja?

Ty zrób fundamenty i nie bierz się za budowę bo będziesz wszystkim przepłacać. Bum będzie jeszcze do dopóki banki znowu dają kredyty i wszystkie ceny szaleją. Jak tylko oprocentuja kredyty wszystko wróci do normy poczekaj jeszcze rok.
Miałam taką samą sytuację w 2008 roku gdzie poroterm ściągałem z Wrocławia na szczęście z hurtowni która brała z cegielni w Niemczech.
Nikt ci teraz nie poda ceny czy od metra czy od całości bo to wszystko co się dzieje to istne szaleństwo. W przyszłym roku o tej porze powinno się już to uspokoić będą się prosić z materiałami.
Buduj etapami fundamenty, stan surowy,dach elektryka, woda. Zresztą co ci będę tłumaczyć. Jak masz gdzie mieszkać to buduj rozsądnie. Spieszyć się należy przy łapaniu pcheł
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:50, 14 wrz 2021

Do góry
Podyp.mrowiska proszkiem do pieczenia najedzony się i kaput.

Dzięki Elu za radę! Muszę tego w takim razie sporo kupić
Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 17:39, 14 wrz 2021

Do góry
Podyp.mrowiska proszkiem do pieczenia najedzony się i kaput.
Ptasi gaj 08:00, 14 wrz 2021

Do góry
CD

Elu, pełno uroku na Twoich rabatach róże prezentują się obłędnie choć to nie ich rok, potrafią pocieszyć duszę. Dalia także przepiękna. Pozdrawiam!
Ogrodowe wariacje 00:43, 14 wrz 2021

Do góry
Wiaan napisał(a)
Mirella to są te białe tulipany, które nie wiem jak się nazywają, rosną u mnie od 3 lat w żwirku, posadzone zanim tam coś było zrobione

Te tulipany tak ładnie z tego żwiru wychodzą?
Ja się w tym roku zdziwiłam jak mi hiacynty po wychodziły ze żwiru nie pamiętam abym je w tym żwirze sądziła. Może cebulę nabrely masy i dały radę wyjść. A
Też kupiłam 50 sztuk białych tulipanów i tyle samo czerwonych. Posadzę na rondlu. Może jeszcze dokupie, licząc sadzenie co 10 cm wyjdzie 5 m białych i tyle samo czerwonych.
Ptasi gaj 00:30, 14 wrz 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)
Elu, szelestu liści brzóz zazdroszczę. One takie małe i żółte, lubię je. Wszędzie u Ciebie jest tak pięknie, że żal bo za chwilę liście opadną i będzie już inaczej.

Basiu lubie ten okres szeleszczących lisci. Brzozy dosyć długo opadają nieraz 1 listopada jeszcze mają liście na drzewie. pierwsze zaczynają i ostatnie opadają.
Ogród Basi 00:26, 14 wrz 2021

Do góry
basia3012 napisał(a)

Elu, nie wiedziałam, że tak można te pierwiosnki rozmnażać. Chyba się skuszę i tak na próbę zrobię.

Basiu przepraszam, ale zaszło jakieś nieporozumienie. Przeczytałam kilka razy jak to się stało, pisałam o Bergenii a nie o pierwiosnkach. Chyba z mojej winy, ze nie zaznaczyłam,że mowa o bergenii a ty zrozumiałaś o pierwiosnkach.
Bergenie maja takie długie korzenie a nie pierwiosnki.
Sama bym chciała mieć takie pierwiosnki.
Ja w tym roku siąlam pierwiosnki ale marnie po wschodzila.
Odnośnie podziału to trzeba się zgłosić do Dorotki ona ma dużo pierwiosnków i czasem dzieli.
Tylko ona coś od miesiąca nie obecna na forum.

Ale się uśmiałam
Ogród Basi 22:33, 13 wrz 2021

Do góry

Ja wyciągałam długie korzenie pocielam na 10 cm i wsadziłam w nowe ml iejsce pięknie wypuściły nowe liście może już będą kwitły w przyszłym roku.
Kupiłam Bergenie z liśćmi przebarwionych na bordowo bardzo ładne.
Inwg fotek powinny obficie kwitnąć.

Elu, nie wiedziałam, że tak można te pierwiosnki rozmnażać. Chyba się skuszę i tak na próbę zrobię.
Ptasi gaj 13:32, 13 wrz 2021

Do góry
CD

To rydze i inne na działce

Ładne dalie przy ośrodku

Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:26, 13 wrz 2021

Do góry
youngho napisał(a)
Dzień dobry,

trawnik posiany równo 4 tygodnie temu, zraszacze mi wypłukały sporo nasion, przez to jest sporo placków, według mnie bardzo dużo chwastów i trawa nie ma jeszcze 10 cm do skoszenia. Proszę o pomoc jak to uratować.
Trawa: Barenburg RPR

Chwasty są jednoroczne trzeba je kosić nie dopuścić do zakwitnięcia bo się znowu rozsieja. Trawa różnie wschodzi może nawet przez miesiąc czasu to wszystko zależy jak głęboko jest nasiono no i mieszanka składa się z różnych traw. Te na wierzchu najszybciej wschodzą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies