Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ptasi gaj

Ptasi gaj

gogo 01:03, 28 paź 2021

Ela, czarujesz tymi dębami, są cudne, a z trawami w nogach to zrobiłaś rewelacyjnie, podziwiam
Chodzę po lasku brzozowym i szuram liśćmi

Czytam o problemach z przysłanymi klonami, dobrze, że sprawę udało Ci się pozytywnie załatwić
ElzbietaFranka 14:48, 28 paź 2021

gogo napisał(a)
Ela, czarujesz tymi dębami, są cudne, a z trawami w nogach to zrobiłaś rewelacyjnie, podziwiam
Chodzę po lasku brzozowym i szuram liśćmi

Czytam o problemach z przysłanymi klonami, dobrze, że sprawę udało Ci się pozytywnie załatwić

Już koniec czarowania. W poniedziałek,wtorek był dosyć duży orzymrizek i zmarzły zbrązowiała. Dobrze wyglądają, ale brązowe gdzie nie gdzie czerwień przeswita. Cóż trzeba czekać do wiosny jak zaczną zieleniec, lato u następna jesień oby była ładniejsza niż obecna.
U nas byli byle jak dawni nie pamiętam aby trawy rozplenice tak słabo kwitły. A Memory który zawsze świecił żółcią i białymi kwiatami był brązowy i miał szare kwiatostany.

Za to liści mam w nadmiarze szeleszczą pod stopami. Nie ma wiatru więc idę robić porządki z liściaki.
No też się cieszę że tak sprawa się zakończyła eM lub syn muszą przewieźć teraz jak pojedzie sam
Alija 16:06, 28 paź 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Złoty klonik, biała trawa, pięknie.
ElzbietaFranka 18:52, 28 paź 2021

Alija napisał(a)

Złoty klonik, biała trawa, pięknie.

Tak na ie zapomniane widoczki. Ten Memory tak się co rozrósł, że trzeba go było wykopać miał 2 lata więc jeszcze mocno w ziemię nie poszedł.
Zrobiłam z niego 4 kępy i też pięknie już urosły każdy w innym miejscu.

Dzisiaj trochę zgrabilam. Jutro będę lilie rozsadzac i znowu grabić. Oprócz brzóz to wszystkie liście prawie opadły.
Ok godz 16 słonko zaświeciło. Jest ciepło.

AlinaP 19:33, 28 paź 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Ala dzięki że tak ci się podoba. Będziesz zadowolona z Wanillki posadz w słonecznym miejscu. A ty wiesz że on u mnie drugi sezon tylko w bardzo dobrej ziemi bardzo ładnie się rozrosl. Może i ja wiosna uczkne kępy vanilli i jeszcze posadzę w jakimś miejscu.

A co stoi na przeszkodzie abyś jeszcze posadziła to wąskie drzewa. Kupuj są w sprzedaży jeszcze w listopadzie

Duże drzewa kupuję stacjonarnie. Bo mała sadzonka zniknie w gąszczu. Zanim wymyślę, gdzie posadzić może spotkam. Spokojnie mogłyby zastąpić moje 10 letnie klony Crimson Sentry, którymi jestem rozczarowana. Wiosną ok. Ale później ten mączniak. Nie wyrzucę ich mimo wszystko. Kawał historii
Mam świetną sadzonkę Vanilla Sky, więc liczę na przyszły sezon
Pozdrawiam
ElzbietaFranka 21:11, 28 paź 2021

AlinaP napisał(a)

Duże drzewa kupuję stacjonarnie. Bo mała sadzonka zniknie w gąszczu. Zanim wymyślę, gdzie posadzić może spotkam. Spokojnie mogłyby zastąpić moje 10 letnie klony Crimson Sentry, którymi jestem rozczarowana. Wiosną ok. Ale później ten mączniak. Nie wyrzucę ich mimo wszystko. Kawał historii
Mam świetną sadzonkę Vanilla Sky, więc liczę na przyszły sezon
Pozdrawiam

Ja nie mam klona Crimson .. ale inne czerwone 2 szt też mam na nich mączniaka. Napisałam o mączniaki prawie na wszystkich czerwonych klonach o mączniaku u Agatarek która teraz kupowała u Szmitow właśnie Crimson...
Już miałam takiego zajoba, że oglądałam wszystkie klony czerwone jakie tylko widywałam i sprawdzalam czy mają nalot na liściach. Prawie wszystkie miały.
Przykro się patrzy jak piękne drzewo ma później naloty.

Zielone klony nalotów nie mają.

Przed chwilą sprawdzałam trawy znowu mi coś po głowie chodzi są tak piękne i bez pracy specjalnej. Miskant Nikon ładny też.
Będziesz bardzo zadowolona Vanilli podsyp jej wiosna trochę dobroci to pięknie się rozrośnie.
AlinaP 19:18, 29 paź 2021

W pierwszych latach Crimson nie miały mączniaka. Poza nimi trzema mam jeszcze 2 nie szczepione niewiadomej odmiany, 19 szczepionych, wszystkie o bordowych liściach i mączniaka nie ma
Zauważyłam ciekawą rzecz: na zdjęciach z 2012 r. ogromne ogniki Kuntayi i Orange Glow przepięknie owocowały. Potem ich owoce pokrywał czarny nalot. Solei nie. Pomarańczowe po kilku latach zostały pożegnane. Blisko rosnący Crimson, którego początek datuję na ok. 2010-11 przesadzony dalej.
Mniejsze okazy ogników Orange Glow w tym roku nie chorowały. Przypadek?
Crimson cieszy z daleka pięknym kolorem dość wcześnie. Potem się go nie zauważa jak zaczyna chorować, bo już co innego odwraca uwagę.
Pozdrawiam
Agatorek 22:41, 29 paź 2021

Mam nadzieję, że moje klony nie będą chorować. Ale na pewno będę się im przypatrywać .
Poczytam o profilaktyce, może da się tego uniknąć.
ElzbietaFranka 23:17, 29 paź 2021

Ala szkoda, że nie masz wątku chętnie bym zobaczyła twój ogród i nie tylko ja. Ogniki piękne krzaki, u mnie marzną wiosna kwiaty a zimą całe krzaki.
Jak chodzę teraz przepięknie wyglądają na osiedlach w parkach. Miałam posadzone ale musiałam wykopać zmarzły.
Zresztą mogę sądzić takie krzaki i drzewa które nie kwitną przed zimnymi ogrodnikami. Dużo krzaków już się u mnie zmarnowało.

Agnieszka czytaj. Ja też machnełam ręką na mączniaka na moich klonach czerwonych.

Dzisiaj cudowny dzień. Praca wre, robię porządki najgorsze to grabienie tyle worków liście wszędzie na sosnach, na trawniku i rabatach. Grabie tylko z trawy.

ElzbietaFranka 23:28, 29 paź 2021

Chciałam się zapytać mam bardzo duże kępy naparstnic olbrzymy czy można je przyciąć czy zostawić. Chciałabym je przyciąć aby nie mieć na wiosnę dużo pracy, ale nie mam doświadczenia może ktoś się odezwie co zrobić z nimi.
Jak przytne czy nie wypadną po zimie

Foty zrobione pod wieczór