Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Życie w wiejskim ogrodzie 18:59, 23 paź 2014

Do góry
Ewa777 napisał(a)

Turzyca Morrowa i Rozplenica Hameln. Mówią Ci coś te odmiany? Bo mi na razie nic. Muszę poczytać. Nawet nie wiem jak zimują. Czy trzeba je zabezpieczać?

Rozpleniece Hameln posiadam to ona

Literatura do przejrzenia o rozplenicach

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1839-rozplenica-japonska

Turzycy morrowa ale jaka ? Ice dance, Silver scepter, Variegata

Literatura

https://www.ogrodowisko.pl/watek/2814-trawy-i-turzyce-zolte

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/360-urocze-turzyce-czesc-i

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/393-urocze-turzyce-czesc-ii

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/263-paskowane-turzyce

Życie w wiejskim ogrodzie 18:38, 23 paź 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Od czegoś trzeba zacząć jakie masz odmiany tych traw ?

Turzyca Morrowa i Rozplenica Hameln. Mówią Ci coś te odmiany? Bo mi na razie nic. Muszę poczytać. Nawet nie wiem jak zimują. Czy trzeba je zabezpieczać?
Życie w wiejskim ogrodzie 18:34, 23 paź 2014

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Rozplenica japońska jedna z pierwszych traw jakie pojawiły się w moim ogrodzie parę tak temu

Dzięki, prezentuje się bardzo ładnie.
Życie w wiejskim ogrodzie 18:13, 23 paź 2014

Do góry
Nallar napisał(a)
Ale cudaśne, co to za trawka na trzecim zdjęciu? pomiętasz?

Rozplenica japońska jedna z pierwszych traw jakie pojawiły się w moim ogrodzie parę tak temu

Liliowo i kolorowo:) 15:03, 23 paź 2014

Do góry
Urszulla napisał(a)

Przyznaję że Danusia ma czadowe rozplenice
na zdjęciu są fajne
ale w rzeczywistości na prawdę jest czego pozazdrościć

i wogóle Danusiu ładnie pokazałaś swój ogród.

Ula i ta jedna rozplenica co sie zastanawiałyśy, ze nie kwitnie to pięnie zakwitł i ona jest cudna taka jasniejsza, dam zdjecia pozniej bo mam zrobione, tylko tyły u mnie okropne.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 14:02, 23 paź 2014

Do góry
jedna rozplenica 1,5 średnicy?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:55, 23 paź 2014

Do góry
byłam, zobaczyła, przyswoiłam

chyba miejsca bede miec na tyle , rozplenica do przesadzenia w to miejsce:

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 13:02, 23 paź 2014

Do góry

tak jeszcze do pooglądania:
rozplenica i dereń sibirica. piekne połaczenie
http://ogrodeus.pl/deren-bialy-sibirica-variegata

musze te derenie pociagnać do zakrętu donicy i przed wcinąć rozplenice - beda miały słońce do południa bo ten zakręt donicy juz ma ekspozycje pd

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:40, 23 paź 2014

Do góry
kolejny wieczór i kolejny pomysł ( pomyśleć że tych wieczorów jeszcze sporo do wiosny ).. a co myślicie o takiej wersji:

-w donicy funkie te z białymi obrzeżami + dosłownie 3 średnie trawki
-przy podjeżdzie bukszpan i funkie u podstawy zamiast tych trawek z poprzedniej wersji
- dodatkowo pod oknem bedzie dereń sibirica, przed carexy, obok derania rozplenica, ML i tez kilka funki przed . Te funkie połączą charakterem lisci derenia i te funkie w donicy i przy bukszpanach
te funkie coś na wzór:
http://3.bp.blogspot.com/-oy6Nsx783Kc/U2z-ccsPJXI/AAAAAAAAEKw/E4FKp1NZ9vw/s1600/zart.jpg

co myślicie?
W ogródku Iwony 22:28, 21 paź 2014

Do góry
grazyna_olszewska napisał(a)
Witam

Iwonko rozplenica piękna
A ja sie chciałam zapytać o perukowca czy masz jakieś doświadczenie w jego cięciu czy zagęszcza sie przez cięcie jak wiele innych krzewów
Kupiłam taka jedną odnogę dosyć wysoką i było by fajnie teraz góre zagęścić przez cięcie

Grażynko, perukowca możesz śmiało ciąć, zagęści się. Mój sam zaczął wypuszczać nowe gałęzie od dołu, a i te wiosną przycinam. Niestety mój choruje i wiosną się okaże czy coś z niego będzie.
W ogródku Iwony 22:25, 21 paź 2014

Do góry
Agania napisał(a)

Iwonko, ja cały czas dosadzam trawy, polubiłam także turzyce, rozplenica przepiękna, a głazior wpasował się doskonale, to chyba wapień pięknie wyrzeźbiony i już spatynowany, ciężko u mnie z pozyskaniem takich okazów, tafla w oczku cudownie obrośnięta

Pozdrawiam

Agatko, od kilku lat sadzę trawy, urzekły mnie bardzo i co roku mam ich więcej
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:46, 21 paź 2014

Do góry
Irenko ile ma teraz Twoja rozplenica Moudry wysokości ? jest śliczna ale chyba za duża do mojego pryszcza ogród jesiennie ładnie wygląda
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:02, 21 paź 2014

Do góry
Gocha napisał(a)

Piękna ci ona jest. Ja chyba mam od tego roku jedną sztukę. Milka powiedz jak ona zimuje i co się z nią robi żeby przeżyła

Gosia, zimuje bez problemu, tylko rozplenica Rubrum czy Vertigo nie zimują, a Black, Hameln, Moudry i z niskich little Banny bez problemu
Pięknie nabrała masy i zakwitła
ścinamy wiosną, jak już ciepło, a na zimę wiążemy w snopek
przy okazji kancikowania znalazłam 20 siewek carex Buchanni
posadziłam w różne docelowe miejsca, ciekawa jestem, jak szybko nabiorą masy

W ogródku Iwony 15:51, 21 paź 2014

Do góry
Witam

Iwonko rozplenica piękna
A ja sie chciałam zapytać o perukowca czy masz jakieś doświadczenie w jego cięciu czy zagęszcza sie przez cięcie jak wiele innych krzewów
Kupiłam taka jedną odnogę dosyć wysoką i było by fajnie teraz góre zagęścić przez cięcie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:34, 21 paź 2014

Do góry
Milka napisał(a)

Pamiętając tamten widok, nie myślałam, że podołamy, a tak dużo za 2 lata zrobiliśmy
to nie wiem, czy ktoś się znajdzie, co lepiej niż lump wygląda, kiedyś siebie sfocę, ten widok wart będzie śmiechu Aniu, nie martwimy się tym

tak w tej chwili wygląda rozplenica Modry, może Aga z Jurajskiego wpadnie, to zobaczycisów nie widać

Piękna ci ona jest. Ja chyba mam od tego roku jedną sztukę. Milka powiedz jak ona zimuje i co się z nią robi żeby przeżyła
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:37, 21 paź 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
Niesamowita przemiana a tak na marginesie to myślałam że tylko jak lump w ogrodzie pracuje

Pamiętając tamten widok, nie myślałam, że podołamy, a tak dużo za 2 lata zrobiliśmy
to nie wiem, czy ktoś się znajdzie, co lepiej niż lump wygląda, kiedyś siebie sfocę, ten widok wart będzie śmiechu Aniu, nie martwimy się tym

tak w tej chwili wygląda rozplenica Modry, może Aga z Jurajskiego wpadnie, to zobaczycisów nie widać
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 13:32, 21 paź 2014

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Obejrzałam , poczytałam , pozdrawiam.

Bożenko wzajemnie
taki akcencik dla ciebie sumak Tiger Eyes

oj tu jest tyle roślin, że za jakiś czas przesadzanie
hortki, 2 bzy koralowe, liliowce, rozplenica, arundo, miskant Variegatus, Carex Elata, tabuny goździków i liliowców, nie wytrzymają długo w tej ciasnocie, nie wspominam już nawet astrów i turzyc kaktusowych
i nie wiem skąd, róża jakaś rośnie
W ogródku Iwony 07:15, 21 paź 2014

Do góry
Ivvvona napisał(a)
Rozplenice to moje ulubione trawy. Na tym zdjęciu kępa - matka, którą dostałam od koleżanki. Zdjęcie z 2010r, tu rośnie drugi sezon.

Iwonko, ja cały czas dosadzam trawy, polubiłam także turzyce, rozplenica przepiękna, a głazior wpasował się doskonale, to chyba wapień pięknie wyrzeźbiony i już spatynowany, ciężko u mnie z pozyskaniem takich okazów, tafla w oczku cudownie obrośnięta

Pozdrawiam
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:31, 20 paź 2014

Do góry
siakowa napisał(a)
tak po prawdzie to nie sa to gatunki docelowe tylko najbardIej zblizone z programu
chcialabym aie ograniczyc do traw czyli ML proso i rozplenica i maly carex. potem kolor dodany to lawenda szalwia werbena jezowki różowe i gozDziki na przodzie. czyli zielen z elementami bladego rozu i fioletu

ciekawe...
z wizualizacji wynika coś zupełnie innego myślę że lepiej gdybyś wrzuciła kilka inspirek, żeby oddać klimat jaki chcesz w tym miejscu oddać

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 22:23, 20 paź 2014

Do góry
tak po prawdzie to nie sa to gatunki docelowe tylko najbardIej zblizone z programu
chcialabym aie ograniczyc do traw czyli ML proso i rozplenica i maly carex. potem kolor dodany to lawenda szalwia werbena jezowki różowe i gozDziki na przodzie. czyli zielen z elementami bladego rozu i fioletu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies