Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród tworzony z pasją 18:59, 26 wrz 2015

Do góry
Moja bajka 18:56, 26 wrz 2015

Do góry
Kolejna porcja bajecznie kolorowych zaszczepek koleusów. Zanim puszczą korzenie robią za kolorowe bukieciki

Te już rosną sobie w najlepsze

i takie 3 lilie sobie dziś kupiłam

będą kolorystycznie pasować do tych
Skarpa w ogrodzie 18:53, 26 wrz 2015

Do góry
Witam serdecznie. Jestem tu od kilku dni ale forum przeglądam dłużej. Mam ogromny problem ze skarpą w moim ogrodzie. Dziś troszkę liftingu zrobiłam ale pomysłów brak. Na górze na pewno hortensje in trawy a na dole po prostu brak koncepcji.

Dwa lata temu

Wiosna 2015

jesień 2015 duże straty w roślinach pomimo intensywnego podlewania. Makabryczne oczko wodne

Dziś zrobiłam lekki lifting

Góra skarpy zdjęłam folie poprzesadzałam Hosty czekam na dostawe obornika od rodziców. Zeschniętą tuja czeka już na wyminę

Dól skarpy

Może coś doradzicie.
W kamiennym kręgu od początku 18:52, 26 wrz 2015

Do góry
Pod Biało-Niebieską Chmurką ogród Basilikum 18:51, 26 wrz 2015

Do góry
dzis bylam rano na wycieczce z kolem katolickich kobiet w centrum ogrodniczym. Produkuja tam i sprzedaja tysiace roslin, glownie do skrzynek i donic, bylin takich na grzadki mieli malo a krzaczkow wcale. Kupilam sobie za to bluszczyka do domu
W kamiennym kręgu od początku 18:51, 26 wrz 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Czy ta Twoja budleja to Poranna Mgła? Czy przemarza? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Renatko, moja budleja to Budleja Dawida Silver Anniversary, nie przemarza...wiosną tnę ją na wysokości ok 15-20 cm, ładnie się rozkrzewiła, jest jak narazie bezproblemowa.
Susza jej też nie straszna.

Ogród tworzony z pasją 18:48, 26 wrz 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Właśnie nie wiem

Miskant chiński ,,Klaine fontane".
Ogród tworzony z pasją 18:48, 26 wrz 2015

Do góry
Jesienne fotki
Różaneczniki - choroby i szkodniki 18:42, 26 wrz 2015

Do góry
Z góry proszę o wyrozumiałość wobec świeżaka. Przeleciałem cały wątek, ale przeczytałem mniej niż 10%. Patrzyłem głównie po zdjęciach - czy znajdę coś podobnego do mojego problemu. I jeden był ciut podobny, więc od jego sprawdzenia zaczną. Poczytałem trochę o tym co się powinno, a co nie i widzę nasze błędy. Ale ab ovo:

Ogród założył nam "profesjonalista" w 2011. Posadził m. in. 4 rododendrony. Gleba gliniasta IIIb, ph. 5.0-5.5. Mieszał z ziemią kompostową z kory (czy jak to się tam zwie). Dwa mniejsze są posadzone od strony zachodniej i mogą mieć za dużo słońca. Dwa większe od północnej i powinny być szczęśliwe. Ogród ma nawadnianie, a wokół rododendronów jest linia kroplująca.
Po roku wyglądały ładnie choć jak teraz patrzę na zdjęcia, to są tam już zbrązowiałe końcówki liści.

W 2013 był z tymi większymi problem.
Zarówno na małych,

jak i na większym, posadzonym w rogu:

Ten obok wyglądał dużo lepiej:

Później było jeszcze gorzej, ale nie mam zdjęć. Doszedłem do wniosku, że linia kroplująca pewnie działa za słabo i dołożyliśmy jej dysze. Pomogło.
Małe też miały ten problem, a co więcej - widać na zdjęciach nadgryzienia. Oprócz braków wody, mógł już podziemną walkę toczyć groźniejszy wróg, który uaktywnił się w kolejnym roku.
Były to opuchlaki, które strasznie pobgryzały te mniejsze krzaczki. Kiedy w końcu znalazłem co - zastosowowałem opryski z wywaru wrotyczem. Niestety wiele liści było tak pogryzionych, że oberwaliśmy, bo żal było patrzeć. Może za dużo.

No i teraz problem tegoroczny. Miesiąc temu pierwsze żółte liście pojawiły się na dużym krzaczku w rogu. Potem zbrązowiały a teraz żółkną na drugim dużym.
Wygląda to tak:

Na tym lepszym krzaku w zbliżeniu to jest tak:

Na tym bardziej poszkodowanym tak:

No i na tym lepszy widzę chyba też mączniaka:

Rozkopałem trochę ziemię i są małe białe punkciki. Tak jakby ziarna żwiru. Może faktycznie ta glina była rozluźniana, ale pewności nie mam. A może pozostałości po jakimś nawozie.

Analiza postów w tym wątku nasuwa mi sprawdzenie pod kątem pH - kupię ten kwasomierz Helliga. W tym roku dużo wody się lało, a woda z wodociągu (mamy ok. 25 stopni twardości jeżeli to istotne). Mogła wypłukać kwasowy odczyn. W dodatku rododendrony lubią lekką glebę a wilgotne powietrze, a w tym roku było odwrotnie - susza w powietrzu i lanie wody.

Może jednak ktoś doświadczony ma dla mnie jakąś radę?
Czy jest jeszcze coś, co powinienem sprawdzić?

Początki mojego ogródka. 18:41, 26 wrz 2015

Do góry
Aga napisał(a)

ale śliczności
Ja i mój ogródek, a może ogród 18:39, 26 wrz 2015

Do góry
no i wlasnie zauwazylam, ze cos go zre

troche zrojnowany jest, bo wlasnie przesadzony i powiesil glowki
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 18:39, 26 wrz 2015

Do góry
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 18:36, 26 wrz 2015

Do góry
A ja nie mam ani jednej pojedynczej. Kiedyś wysiewałam z nasion, Minon się chyba nazywały.
Te wysokie teraz u mnie na topie.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 18:33, 26 wrz 2015

Do góry
chelll napisał(a)
Aniu, odzywam się u Ciebie i idę ... U mnie też leje i burza Druga w tym roku ! Żałuję, że zaglądam tak rzadko, ale szkoła mnie absorbuje na maksa

Zapomniałabym, mam barbulę, w jakim miejscu u Ciebie rośnie? W jakim towarzystwie, bo jest atrakcyjna bardzo.

Pozdrawiam!

Tu o uprawie barbuli

Słońce i brak zastoisk wodnych zimą. W mroźne zimy przemarza, ale i tak ją trzeba przyciąć nisko. Zachowuje się podobnie jak budleja. I wymaga podobnych stanowisk.

Znalazłam foty i .. nie mogę znaleźć gdzie je zapisałam

Ogólnie rośnie ciutkę wyżej niż grunt bo na skalniaku, ale u mnie glina i jak mokro to wszystko stoi w wodzie.
Wystawa południowa.
Od północy zasłonięta przez sosnę jakąś tam.
Latem zarośnięta jeżówkami, trawami.. jak to u mnie.. dlatego trudno mi znaleźć foty. Miałam fotę z dachu i nie mam pojęcia gdzie ją zapisałam..

O mam fotę z dachu

I z wiosny, gdy wokół nie ma buszu, a obok Ice Dance.... teraz poszła do Alei Konstancji, ale trochę zostawiłam by się znów rozrosła..

Ja i mój ogródek, a może ogród 18:32, 26 wrz 2015

Do góry
Irenko porobiłam z bliska zdjęcia, może uda Ci się rozszyfrować cóż to za roślina

Początki mojego ogródka. 18:22, 26 wrz 2015

Do góry
Życie w wiejskim ogrodzie 18:20, 26 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)

Poranne wyjście po bułki

Uprasza się o ostrzeganie z wyprzedzenie dniowym przed pokazaniem tego czosnkowego szału bo zejdę na zawał moja pikawa ledwo dycha, bijesz rekordy cebulowe w tym sezonie i na koniec mały żarcik co robi 9,50 w portfelu ?? ledwo dycha
Moja bajka 18:17, 26 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Takie są u mnie w Tyczynie chyba po 90zł (bo ja mieszkam w Rzeszowie, ale bliżej mi do Tyczyna

Foto w deszczu sprzed minuty by pokazać jaka wielkość. On stoi w donicy, musisz ją odjąć. Drzewko kupiłam dla kolegi i czeka aż go zabierze...

Przyrosty ma po prostu bajeczne.. żółto-limonkowo-seledynowe. Wadą jest to, że jest dość ażurowy.

Świerki srebrne są masakrowane przez mszyce świerkową.. dlatego są takie suche w środku. Ten rok był koszmarny pod tym względem.. za rok prawie wszystkie świerki będą łyse Bo mszyca niszczy stare przyrosty zostają się tylko tegoroczne. I trudna walka z tą mszycą. Więcej o niej dam u siebie.

Ania piękny jest i już kawał drzewka, nawet po odjęciu donicy . Ten ażurowy pokrój ma swój urok, a wiadomo, że ten budynek by chyba tylko las jak u Kasi zasłonił, więc cudów nie ma. Chyba do chciejstw trza dopisać i odwiedzić Tyczyn Dziękuję Ci bardzo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies