Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ogród pod pliszką 09:35, 10 wrz 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

A ty! Udały się dynie. Te twoje dynie to jakieś rarytasy wśród dyń. Okrągłe, kolorowe,białe zielone,długie okrągłe każdy kolor i rozmiar. Rękę masz do nich. Brawo ty.
Ten siedzący małolat na dyni to kto syn?
Dom bardzo ładny a i miejsce cudowne z góry wszystkich obserwujesz. Jeszcze kupa roboty przed tobą,ale powoli zrobisz.

Pozdrawiam

Nawet bardzo się udały podobnie jak arbuzy jak i melony . Tak naprawdę to ja je tylko wysiałem, podlewałem i to wszystko same rosły jedynie cze mogłem sterować to wyborem nasion bo miałem cześć swoich . Ten małolat to jest siostrzeniec dzieci nie mam . Zawsze mi się podobał widok z tego miejsca nawet jak byłem jeszcze mały to pamiętam że zawsze robilo spore wrażenie na mnie. Wszystko ogarnę wiem że dam radę .
Daleki od ideału..... 03:51, 10 wrz 2021

Do góry

Jezuniu jakie cudowne co ty im dajesz że tak kwitną pięknie.
U mnie nie kwitną. Czy to możliwe, że są za gęste.

Może jutro trochę je przerzedze. Coś trzeba zrobić bo tak dalej nie może być.

Pięknie masz wszystkie kwiaty takie zdrowe. Widać że chce im się rosnąć.

Ela ja swoje liliowce dokarmiam tylko na wiosnę obornikiem granulowanym i niewielką ilością wieloskładnikowego. W ogrodzie mam glinę więc cały czas dosypuję to kompostu, wiór rogowych, mączki bazaltowej, kory.
Ale nie wiem czy akurat to ma wpływ na kwitnienie U mnie to roślina bezproblemowa.
Daleki od ideału..... 01:13, 10 wrz 2021

Do góry
agapant napisał(a)

Jezuniu jakie cudowne co ty im dajesz że tak kwitną pięknie.
U mnie nie kwitną. Czy to możliwe, że są za gęste.

Może jutro trochę je przerzedze. Coś trzeba zrobić bo tak dalej nie może być.

Pięknie masz wszystkie kwiaty takie zdrowe. Widać że chce im się rosnąć.
Ogród w Klein Kottorz 00:57, 10 wrz 2021

Do góry
daszum napisał(a)

Elu do perfekcji mi daleko, ale cieszy mnie to co jest.

Baron w tym roku jest strasznie wysoki, nie wiem z czego to wynika.

Doczekałam się czystej wody w oczku
Jest bardzo ciemna, bo dałam za dużo szyszek olchowych.

Może nie za dużo tylko długo trzymałaś szyszki w oczku. Jak zmienia kolor to trzeba od razu wyciągnąć.
Cieszę się,że woda się wyklarowała. Możesz wody odlać pod rośliny i wlac świeżej.

Gdzie u kogoś widziałam to miał metr wysokości. Mnie się wydaje, że widocznie lubi wodę a mokro było. Ml iże sypnelas za dużo. Coś spasowało.
Ten bambus jaki piękny może i ja będę miała takie kępy
a kiedy ty im skracasz te korzenie czy podkooujesz coś tam kiedyś pisałaś.

Tak się przyjrzałam dokładniej tym twoim hortensja są przepiękne i tak dużo ich. Czy ty przycinasz wiosna mocno czy zostawiasz wyższe cięcia

Ogród pod pliszką 00:43, 10 wrz 2021

Do góry
Pliszka5 napisał(a)
Komu dyńkę

A ty! Udały się dynie. Te twoje dynie to jakieś rarytasy wśród dyń. Okrągłe, kolorowe,białe zielone,długie okrągłe każdy kolor i rozmiar. Rękę masz do nich. Brawo ty.
Ten siedzący małolat na dyni to kto syn?
Dom bardzo ładny a i miejsce cudowne z góry wszystkich obserwujesz. Jeszcze kupa roboty przed tobą,ale powoli zrobisz.

Pozdrawiam
Ptasi gaj 23:37, 09 wrz 2021

Do góry
Dzisiaj czyściłam oczko z przybrzeżnych roślin ciełam i liście wybierała. brzozy już się sypią na całego znowu liści od groma.
Jutro z eMem naciągnięmy siatke na oczko. W zeszłym roku przykrywałam 20 września w tym roku wcześniej szybciej liście opadają.

Lilie wodne jeszcze kwitną.
Jutro znowu ma być pięknie oby jak najdłużej.
W ogródku emerytki 23:31, 09 wrz 2021

Do góry

Fantastyczny pomysł z tym lustrem. Widzę trawki preriowa i palczatke preire... Wiesz, że ona jest na fotach inna i w realu też inna. Mam kilka traw preriowych pomieszały mi się już nazwy bażanty grzebiąc w ziemi powyciągali fiszki z napisami i teraz nie wiem która jest która mam mętlik w umyśle. Zaglądam do netu jak wyglądają i potrafią podawać ta sama fotę w innych odmianach.

Poczekam na przebarwienia. U mnie derenie już się przebarwiają. Reszta trzyma zieleń. Rozplenice połowa września i tylko jedna kwitnie.

Elu, lustro dziękuje
Rzeczywiście, żadne zdjęcie nie odda prawdziwego koloru.
No i przebarwienia traw zależą od miejsca i ziemi.
Trawę preriową kupiłam jako Andropogon Ternarius, jest młodziutka, ma rok i jeszcze nie pokazała całego uroku.
Dereń mam jeden i jest zielony, tylko mocno się rozrósł i będę ciąć.
Rozplenice zaczęły pokazywać kotki
Ptasi gaj 23:30, 09 wrz 2021

Do góry
Ona więcej po drzewach skacze niż na nizinach..zauważyłam ja przypadkiem. Szłam droga do domu i jedna z dyn puściła swoje Wicie na siatkę z płotu odchylam liścia patrzę dynią a na dyni żabka dziwna. Po telefon i pstryk.
Jak stara jestem takiej ząbki nie widziała.

Miałam tyle żab zielonych w oczku i pomarzly nie wyszły z wody biedne.
Teraz nie wiem co zrobić. Muszę pójść kupić jakieś rośliny wodne morze jakiś skrzek przywloke.

Ropuch mam dużo w ogrodzie nawet czarna jest obrzydliwa, ale co zrobić natura piękności nie dała.
Czy u was też dużo pajęczyn. U mnie to jakiś obłęd między świerkami pajęcze autostrady z okrągłymi rondami a na rondach stołówka pełno muszek złapanych w sieci. Pająki w tym roku bardzo wypasione duzo robactwa dużo

Mój klon przepięknie się wybarwil. Bardzo się cieszę bo ostatnio nie za bardzo jesienne kolory wychodziły. Teraz wcześnie się przebarwia i dlatego taki intensywny kolorek. Mam 2 szt tego klona drugi jeszcze zielony.
Klony Brendy wine też zaczynaja kolor zmieniać.

W ogródku emerytki 23:10, 09 wrz 2021

Do góry
gogo napisał(a)
Moje lustro dostanie ramki i parapet, pasujące do boazerii

I parę widoczków w takim ciekawym świetle zachodzącego słońca
Trawa preriowa

Szałwia okregowa Purple Rain kwitnie od maja, a berberys już łapie przebarwienia.

Trzęślice nn z białą gaurą i palczatki Prairie Blues.

Fantastyczny pomysł z tym lustrem. Widzę trawki preriowa i palczatke preire... Wiesz, że ona jest na fotach inna i w realu też inna. Mam kilka traw preriowych pomieszały mi się już nazwy bażanty grzebiąc w ziemi powyciągali fiszki z napisami i teraz nie wiem która jest która mam mętlik w umyśle. Zaglądam do netu jak wyglądają i potrafią podawać ta sama fotę w innych odmianach.

Poczekam na przebarwienia. U mnie derenie już się przebarwiają. Reszta trzyma zieleń. Rozplenice połowa września i tylko jedna kwitnie.
Ptasi gaj 17:26, 09 wrz 2021

Do góry
Zielona (rzechotka) zabka na dyni wygrzewając się w słońcu

Elu, śliczna żabka, nie widziałam jej już ładnych parę lat. Dawniej były w naszej okolicy, nie wiem dlaczego teraz znikły.

Zakupy super.
Zacisze Alicji 06:54, 09 wrz 2021

Do góry
Nie raz się zastanawiam co by było jakby nie było hortensji bukietowych. Jakie byłyby ogrody po ewnie nie tak eleganckie. Prawie każda z nas ma piękne hortensje.
Ja dążę do tego aby ich mieć jeszcze więcej wiosna dosadze.. kiedyś Danusia pisała aby efekt był szybszy to sadzi po dwa krzaki razem.
Trzeba wypróbować.
Dla mnie horty wszystkie ładne. Może wanille się ładnie przebarwiają, ale za to są bardziej wiotkie nie wszystkie pędy tylko niższe.

Elu! Masz rację. W większości ogrodów są hortensje bukietowe. To przepiękne rośliny, też myślę, gdzie by tu jeszcze dosadzić.
Mnie też wszystkie odmiany podobają się bardzo.
Rododendronowy ogród II. 20:13, 08 wrz 2021

Do góry

A mój klosowiec się położył i puscił korzenie i być może będę miała nowe sadzonki.

Bogdziu piękny ogród. Floksy ładnie kkwitną tak dużo. U mnie parę krzaków, ale dokupiłam w tym roku trochę. Niektóre u mnie mają mączniaka i martwi mnie to.

U mnie tez częsc kłosowca leżala ale podniosłam i przywiązałam a teraz okazuje sie że źle zrobiłam, trudno , może w przyszłym roku....
Floksy sieją sie i coraz ich więcej ale też dokupiłam bo teraz nowe odmiany są niższe i dłużej kwitnące. Mączniaka w tym roku nie było , podobno nigdzie ale mnie to wcale nie martwi nawet jak jest bo kiedys wyczytałam że liscie usychają z braku światła a nie z choroby a poniewaz równiez w innych roślinach tez usychają z braku światła to wolę tą wersje
Dębowe zakątki 18:31, 08 wrz 2021

Do góry
anabuko1 napisał(a)

to prawda ta ciemna dalia jest wyjątkowa, piękna.
może przezimuje mi dobrze
chyba wszystkie dalie lubią słoneczko

Rozplenica Vertigo

Koleusy przepiękny. To bardzo dekoracyjna roślina. W zeszłym roku miałam swoje, w tym od Anabell wyrosły takie wysokie sięgają mi prawie do pasa.
Wiosna zasieje swoje inobsadze cały ogród bo są piękne.

Aniu piękne dalie, też mam, ale już pewnie ostatni rok za wyjątkiem Franca Kafli i jeszcze takiej ciemnofioletowej. Nie mam cierpliwości do nich z wiązaniem. Niektóre u mnie wyrosły po 2 metry.

Przez te deszcze wszystko rośnie na szczęście piękna cieplutko pogoda.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 13:17, 08 wrz 2021

Do góry
Z judaszowcem gold... już byłam przy kasie. Kasjerka z tego terenu mówiła, że jej w zeszłym roku 2 padły więc raczej nie posadzę na moim areale.
Piękny jest, ale cóż taki mam klimat.
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:29, 08 wrz 2021

Do góry
Dorotko witam

Czego taka cisza u ciebie. Nie wierzę, że nie zaglądasz tutaj pokazuj co tam znowu to co tam wymyśliłaś.
Piękna pogoda to trzeba focic swoje rośliny

Pozdrawiam i życzę zdrowia elegancka damo.
W ogródku emerytki 00:42, 08 wrz 2021

Do góry
Pokaż ta trawkę Chameleou jak zmienia kolor. Trawa przepiękna mam 4 szt i każda inna czyżby wybarwienie zależało od ziemi bo w różnych miejscach posadzone.

Elu, ja nie mam tej trawki, zobaczyłam u Ciebie, spodobała mi się i muszę ją kupić.
Mam tylko palczatkę Prairie Blues /2 sztuki/, ma 1,5 roku i jeszcze nie jest wielka.
Ptasi gaj 23:56, 07 wrz 2021

Do góry
anpi napisał(a)
Elu, arbuz wspaniały, deszcze mu sprzyjały;D
Trawy zaczynają swój pokaz, dosadzałaś jakieś w tym roku, bo nigdzie nie jestem na bieżąco
Widzę, że szykujesz się na wiosenny pokaż cebulowych. Ja jeszcze nic nie kupowałam nowego, ale poszerzam trochę rabatki, to pewnie się słyszę.Ciekawe, jak w naszych Lid.

Aniu rozcielismy olbrzyma żółty w środku. Nie jest za bardzo słodki taki w sam raz dojrzały pestki czarne. Płynu w nim dużo po brodzie kapie.

Oj Aniu nie musisz kupować bez cebul u ciebie ładnie,ale wiem kusi człowieka. Kilka lat wstecz miałam 2 tulipany na krzyż nie przywiązywałam do wiosennych w ogóle uwagi. Od 3 lat szaleje zakupami cebul mam nadzieję,że to już koniec zakupu cebul.
Też będę poszerzać traw nakupiłam trzeba je gdzieś rozmieścić
W ogródku emerytki 23:47, 07 wrz 2021

Do góry
Pokaż ta trawkę Chameleou jak zmienia kolor. Trawa przepiękna mam 4 szt i każda inna czyżby wybarwienie zależało od ziemi bo w różnych miejscach posadzone.
Przerabianie ogródka pod swój gust 23:11, 07 wrz 2021

Do góry

Super,ze sasiadka tak psa wyprowadzila. Madras umie juz aportowac, wie co znaczy nie, oddac rzecz z pyska, przychodzic na gwizdek i na zawolanie, nawet jak akurat bawi sie na lace z psem, siadac, lezec i isc na miejsce.Jak na kilka dni w nowym domu to niezle Musze uwazac na wode, bo bez myslenia wskakuje do kazdego jeziora.W koncu to pies dowodny

Ten aster mnie co roku zadziwia swoim kolorem, az razi po oczach.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies