Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przy ścieżce 21:17, 15 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)
Moje wawrzynki wilczełyko Długo ich szukałam, jak trafiłam w szkółce, kupiłam wszystkie, pięć sztuk. Zostały mi tylko dwa, nie umiałam zaradzić problemowi. Wspaniale pachną

Ten, trochę zapomniany zakwitł w tym roku, a ma na tym stanowisku bardziej sucho.

Rozmawiałam z Sylwią o ewentualnych siewkach. Wczoraj rozgarnęłam ściółkę pod obiema sztukami i...są!

Zastanawiałam się, czy to aby nie siewki ciemierników, ale liścienie są inne. Jedna siewka jeszcze z owocnikiem, to na pewno wawrzynkowe siewki. Zbieram część do doniczek, więc Sylwia, sadzonki będą

Super Aż polecę zajrzeć pod moim czy czegoś nie znajdę bo może padają później i przez to nie mam. Ciekawe czy znajdę jakiekolwiek.
Przy ścieżce 21:14, 15 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)

Bulbokodium wiosenne

Ooo tego nie znałam
Iryskami się zachwycam u Ciebie bo u mnie na razie tylko dwa zakwitły.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:40, 15 mar 2025

Do góry
Makao napisał(a)

O kurczę, a jak duże odstępy są między sadzonkami?
Korzenie nie przerastają się między sobą? Nie ma problemu z rozdzieleniem ich?

Ostatnio, kiedy Magarka u Ciebie zapytała, czy czasem w tych staraniach wokół siewek nie następuje przerost formy nad treścią, to miałam ochotę napisać, że tak.

Nie pamiętam, żeby kiedykolwiek sadzonki pomidorów mi się nie udały. Zanim pójdą do gruntu to z dobroci dostają jedynie rozcieńczoną herbatkę skrzypowo- pokrzywową. Koszt to jakieś 2 zł, bo zużywam raptem kilka torebeczek z pudełka. Sadzonki rosną pięknie bez żadnych kwasów humusowych i bakterii.

Ze skrzynek wyciągam je dużą łyżką z większą bryłką ziemi. Czasem wyciągną się dwie sadzonki, czasem trzy lub cztery. Delikatnie je rozdzielam, wsadzam w dołki z pokrzywą i skórką z banana. Rosną i owocują bez problemu.

Na początku też wkręciłam się w uprawę warzywnika i sadu zgodnie z kalendarzem biodynamicznym. Minęło mi po roku. Nie zauważyłam istotnego wpływu faz księżyca na wysokość i jakość plonów, bo te determinuje przede wszystkim dobra jakość gleby, odpowiednie stanowisko i troska o właściwe odżywianie oraz podlewanie roślin. Taka zwykła proza życia bez żadnych cudów. Po prostu posadź i dbaj- jak to pięknie ujęła jedna z blogerek ogrodniczych.
Uprawa warzyw to jedna z najprostszych czynności w ogrodzie. Nie widzę powodu, żeby ją dodatkowo komplikować. Ktoś nieźle zarabia na tych wszystkich witaminkach, podświetlaczach, ogrzewaczach, pojemniczkach, regałach i co tam jeszcze wymyślono. Nie dajmy się zwariować. Ktoś, kto chciałby się zająć najprostszą uprawą warzyw pomyśli, że jemu to się nigdy nie uda, bo brakuje mu tego całego arsenału.
To moja opinia i nie każdy musi się z nią zgadzać.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 20:31, 15 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Kamienie to podarunek od pacholęcia. Mają jakieś szlachetne pochodzenie. Płaska powierzchnia powstała w wyniku przecięcia na pół sporego okazu. To, co zakopane jest w ziemi przypomina nieco kształtem wielce nieregularny stożek. Pewnie dlatego tak dobrze trzymają poziom.

Białe pergole to pewnie jakaś pierwotna tęsknota za ogrodową sielskością. Umieszczam ją na równi z posiadaniem na froncie świerka (choinka być musi) i miniaturowych białych płotków otaczających krasnoludki.

O! Glinę proszę Pani to ja mam wyjątkowo dorodną, choć po latach zrobiła się nieco bardziej przyjazna dla obuwia.

Ale do cięcia kamieni to chyba potrzebny specjalny sprzęt?!?

Krasnoludki... dobrze, że nie łabędzie z opon

Widziałam już tę fotkę!
Teraz też będę się bawić z taką gliną... znaczy gorszą, bo nic a nic nie wzbogaconą
Ogród w malinówkach 20:25, 15 mar 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Zaczynam wysiew pomidorów. W tym czasie papryka już wykiełkowała, chociaż częściowo

Pismo masz ładne!
Ogród w malinówkach 20:22, 15 mar 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Lubię ten etap, gdy wszystko jest ścięte i za chwilę ruszy. Czosnki i tulipany już na wierzchu. Thuje nabierają koloru.

Między tarasami

Fajnie tu widać rozmieszczone roślinki. Lubie te rabatkę u Ciebie.
Przy ścieżce 20:19, 15 mar 2025

Do góry
vita napisał(a)
U mnie biało, dowaliło śniegu na bogato

Kiedyś chciałam pogrupować odmianami iryski żyłkowane i nawet dobrze mi szło. Parę jednorodnych kęp posadziłam, zostały mi jakieś resztki, teraz nie bardzo wiem co z tym fantem zrobić.
Jeśli grupować, to wykopywać teraz.

Cudowne są! Takie kępki robią wrażenie.
Posadziłam kilka i chyba wychodzą, jest szansa że nie zostały zjedzone
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:29, 15 mar 2025

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Aga ostatnio przywołała zdjęcia

Kiedy sadzonki nieco podrosną podlewam je rozcieńczoną herbatką z pokrzywy i ze skrzypu. Skrzynki codziennie odwracam, żeby nasłonecznienie było równomierne.

O kurczę, a jak duże odstępy są między sadzonkami?
Korzenie nie przerastają się między sobą? Nie ma problemu z rozdzieleniem ich?
Moje małe, zielone miejsce na ziemi... 17:57, 15 mar 2025

Do góry
Osiedlowa porobiona, odchwaszczanie dokończone, choć pewnie jakieś pypcie przeoczyłam ukryte w korze.
Dotarły do mnie dwie super duże sadzonki heufleriany. Tu duże serducho ❤️ dla dziewczyn Kasiek za przesyłkę. Podzieliłam je na 10 sadzonek, nie chciałam robić malutkich, żeby od razu był jakiś efekt
Okazało się, że wbrew pozorom, patrząc na docelowe rozmiary krzewów i obecność ukrytych po zimie bylin, miejsca wcale tak dużo nie mam Wzięłam się za tetrisy, najgorszym koszmarem okazał się tamaryszek, nie spodziewałam się takiego ogromnego, grubaśnego korzenia palowego po raptem dwóch sezonach (kupiona mała sadzonka, dwie gałązki dosłownie), nie wiem czy przeżyje, ale poszedł na zapłocie do sąsiadów.
Heufleriany też mają niczego sobie korzenie ale podział udany. Przesadzone 3 pęcherznice, 3 tawuły, dwa jałowce płożące, posadzone 10 sadzonek heufleriany i 8 zatrwianów. Efekt będzie pewnie za miesiąc jak się trochę zazieleni. Listki puszczają tawuły szare i japońskie oraz berberysy. Deszcz pobudził roślinki
Dowód pracy:

Jakieś lepsze efekty pokażę jak się roślinki rozbujają
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 17:23, 15 mar 2025

Do góry
Czosnki posadzone i wiśnia również

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 16:52, 15 mar 2025

Do góry
Witam. Jestem w trakcie czyszczenia wnętrza tui z suchych igiełek. Zastanawiam się czy przycinac suche galazki wewnątrz rośliny?
Ogród wśród pól i wiatrów 16:23, 15 mar 2025

Do góry
Magara napisał(a)
Ależ niespodzianka I ja jestem ciekawa, jak Twój ogród teraz wygląda

veva napisał(a)
Witaj Jolu.
Bardzo się cieszę, że wróciłaś na ogrodowisko . Twój ogród zawsze mi się podobał, też jestem ciekawa jak się pozmieniał.

Dziewczyny, dziś ogród cały w śniegu, i taki załączam.
Zdjęć z lata mam mało. Nie był to dla mnie dobry rok i nie miałam nawet ochoty robić zdjęć.
Ale wiosna idzie.. idzie nowy czas.. i trzeba się nim cieszyć.. bo innego nie będzie.

Buziaki dla Was
Ogród wśród pól i wiatrów 16:20, 15 mar 2025

Do góry
Joku napisał(a)
Forum toczy się raz wolniej, raz żwawiej ale wciąż działa ku radości uczestników i czytających. Ogrodniczki i ogrodnicy się zmieniają, jedni zapadają w sen, inni pourządzali swoje ogrody i teraz w nich odpoczywają , przybywają nowi.
Jedno jest pewne, ogrody na Ogrodowisku coraz piękniejsze . Dopisuję się do prośby Moni . Pokaż ogród .

No tak, są różne etapy urządzania ogrodu (i życia), i w związku z tym - różne zaangażowanie na forum.
Na pewno ogrody coraz piękniejsze, muszę sobie trochę popatrzyć do Was

W ogrodzie teraz za bardzo nie ma co pokazywać,
ale podrzucam dzisiejsze kulki trzmielinowe wraz z pozdrowieniami

Anna i Ogród 2 16:17, 15 mar 2025

Do góry
Moje papryki mają świetnie rozbudowany system korzeniowy. Jestem w szoku co robią te kwasy humusowe. Zastanawiam się czy nie zrobić jeszcze jednego przesadzania do większych doniczek ale jeśli nawet to zrobię to w pierwszej połowie kwietnia.
Ogród wśród pól i wiatrów 16:16, 15 mar 2025

Do góry
Monia81 napisał(a)
Jolu dobrze, że cię naszło i się pojawiłaś, może pokażesz ogród, jak przez te ostatnie lata się zmienił? no i co tam u Ciebie? buziaki

No pozmieniało się trochę Wszystko porosło, więcej jest do wycinania niż wsadzania.
W tym roku po konkretnym cięciu tuje.. załączam
Jeszcze w czwartek czyściłam je z tych suchych dziadów w środku, a dziś całe w śniegu!!

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:58, 15 mar 2025

Do góry
I te w kolejce czekają...do kwietnia
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:58, 15 mar 2025

Do góry
Bied..kowe na drugą działkę

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:57, 15 mar 2025

Do góry
Ale idzie nowe

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:55, 15 mar 2025

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Szukaj kołków akacjowych, albo zamów bo w takiej mokrej glinie jak u nas dwa sezony i jest po kołkach niestety. Miałam takie sznury wokół oczka i nad rowem, już wymieniane były i znowu dogorywają żywota.

Zapamiętam, dzięki! zaleje betonem koncówkę

Krokusami cieszyłam się ledwo tydzień
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 14:54, 15 mar 2025

Do góry
Ulina napisał(a)

Mam jednego, chyba zeblid, ma teraz takie kolorowe liście. Przeżył pierwszą zimę u mnie, to sukces. Inne muszę wygooglać.

Polecam ja je lubię tak jak pierisy
Tu jest reinbow na środku ale w cieniu to słabo wybarwiona

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies