Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » U Polon

U Polon

Polon 16:15, 06 sie 2025

To w kwestii warzyw mam odwrotnie. Coraz bardziej mi się podoba, może jeszcze nie dotarłam do punktu “fascynacji”, który Wy już osiągnęłyście. Ten rok jest trudny, to pewnie stąd te myśli.
Borówki mi nie wychodzą - będę jeszcze raz sadzić, dam jeszcze więcej torfu, może w końcu zaskoczą.
Za to foliaka nie mam i nie planuję mieć. To co pod chmurką do zabawy w ogród wystarczy.

Ogórki u mnie - tegoroczna porażka . Wysiałam kolejne, ciekawe, czy zdążą wydać owoce
Makao 21:42, 06 sie 2025

Masz rację, ten sezon jest trudny bo za mokro dla wielu warzyw. U mnie ogórki teraz zaczęły żółknąć. Robiłam oprysk na przędziorka ale moja mama mówi żeby machnąć ręką. Ona co roku sadzi ogórki i co roku żółkną liście a ogórki plonują do końca.

Borówki to też wymagające krzewy bo muszą mieć żyzną glebę i kwaśną. Mi lepiej rosną po podaniu obornika. Nawet nowe pędy od korzeni wychodzą.

U mnie kiepsko maliny rosną i truskawki. Idą w liście a nie w owoce. Za dużo azotu a za mało potasu. Moja mama jak miała truskawki nigdy nie zwracała uwagi na składniki odżywcze i owoców mieliście pełno a tu dooopa.
antracyt 23:06, 06 sie 2025

Kordina napisał(a)

Trochę podobne do zioła o nazwie serdecznik, ale nie jestem pewna

To na 100% on