Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony świat

Zielony świat

LIDKA 13:47, 07 wrz 2025

Ja nie wiem czy można ciąć cisy ale obetnę dziś. Mam kilka i się zgapiłam z czasem.
LIDKA 13:47, 07 wrz 2025

Twój szpaler hortensji wymiata.
Liviaa 19:30, 07 wrz 2025

LIDKA napisał(a)
Twój szpaler hortensji wymiata.

Dzięki
W tym roku ucierpiały w gradobiciu, cześć gałązek z pąkami została po prostu oderwana..

Skończyłam:

Cisy przycięłam
Martwi mnie cisowy żywopłot.. ładnie rósł, miał gęste przyrosty a teraz jakby żółknie, nie wiem co się dzieje..
nicol21 15:19, 09 wrz 2025

Cześć
fajny ogród już stworzyłaś, a teraz to już w zasadzie małe przeróbki to są
Fajny dobór roślin.
Super, że bukszpany Ci sie trzymają. Zdjęcie profilowe - bomba!
Już jest naprawdę bardzo ładnie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Eupraksja 22:01, 12 wrz 2025

Cześć Liviaa Cieszę się bardzo, że widzę kolejny ogród częściowo leśny, czy w tej części też masz jakieś nasadzenia, czy las rośnie naturalny?

Liviaa napisał(a)

Ze zdjęć, które pokazałaś, cudna jest rabata późnego lata i te hortensje w szpalerze, ciekawa jestem, co jeszcze u Ciebie w innych porach roku widać i jak będziesz dalej działać. Widać już doświadczoną ogrodniczą rękę w tym, co pokazałaś.

No i zachwyciło mnie kartonowanie zakładanych rabat <3 Jakoś głównie tę metodę kojarzyłam ze sposobem na zwalczenie wcześniejszej darni, a przecież przy sadzeniu póki roślinki małe też się na pewno doskonale sprawdzi faktycznie pod zrębkami czy inną ściółką. Koniecznie do zapamiętania i stosowania!
Liviaa 17:39, 13 wrz 2025

nicol21 napisał(a)
Cześć
fajny ogród już stworzyłaś, a teraz to już w zasadzie małe przeróbki to są
Fajny dobór roślin.
Super, że bukszpany Ci sie trzymają. Zdjęcie profilowe - bomba!
Już jest naprawdę bardzo ładnie.

O rany, ile komplementów ☺️
Chociaż nie wydaje mi się , żebym na nie zasłużyła. Działamy w tempie żółwia wszędzie bajzel i pełno nie skończonych rzeczy.
Ale bardzo dziękuję za dobre słowa, mobilizują do działania
Liviaa 18:12, 13 wrz 2025

Witaj Ewo
Duża część działki jest zalesiona. Pierwsza część to lasek sosnowy, a dalsza modrzewiowy. Na razie rośnie samopas, raz, że to wyższa szkoła jazdy, a dwa,że nie mam tyle czasu. Może kiedyś uda się tam też ogarnąć. Na razie działam do linii drzew.
Tak jak piszesz, kartonowanie powstrzymuje kiełkowanie chwastów na świeżych rabatach. Na razie się sprawdza.
Tobie również dziękuję za miłe słowo. Niestety nie jestem jeszcze doświadczoną ogrodniczką, więc krytyka i rady również są mile widziane
aagaaz 13:29, 14 wrz 2025

Pięknie już u Ciebie widać zmiany.
Hortensje robią robotę. Super szpaler.

Te limonkowe trawki też śliczne.
Liviaa 13:36, 14 wrz 2025

Cześć Agnieszka
Też mam nadzieję, że za jakieś dwa lata będzie ładnie.

Uwielbiam zmienność hortensji:

Liviaa 13:42, 14 wrz 2025

Myślę też nad rabatą przed wiatą. Wsadziłam wczoraj tam magnolię, dla której w sumie ona powstała

Pięknie pachnie...
Urzekły mnie też hibiskusy bagienne, zobaczymy jak będą się trzymać.