Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:48, 16 paź 2014

Do góry
AnnaS dla mnie rabatka jest za wąska, a obwódka bukszpanowa nie bardzo tam pasuje, daj taki bliżej domu, ten zakątek jest taki leśny... Trawy, berberysy jak najbardziej ok. Miskant fajnie rozjaśni. O funkiach nie myślałaś?

A pokażesz ten drugi narożnik?

Chciałoby się tak z rozmachem narysować jak Danusia, derenie, hortensje, miskanty
Moja codzienność - ogród Oli 18:33, 16 paź 2014

Do góry
Pod Galerią nie była, zapytałam sie tylko jakie trawy tam rosną.. i było ich trochę na liście Będę pytać... ale takie jak miskant tylko niższe?? Czy jak rozplenice??
Kwitnące skarpy 17:42, 16 paź 2014

Do góry
To jest miskant gracillimus ta skarpa jest moim osobistym wyzwaniem
Kwitnące skarpy 16:45, 16 paź 2014

Do góry
Nowe jeszcze ciepłe fotki
Mój ulubieniec Pan grujecznik

Miskant i rozmaryn
Ostnica - Stipa 14:13, 16 paź 2014

Do góry
Jako początkująca ogrodniczka dostawałam nasiona od znajomych i te są właśnie z darowanych. Wykiełkowała mi ostnica, turzyca włosista, miskant wysoki i dwa rodzaje rozplenicy. Z każdego rodzaju miałam po kilkadziesiąt siewek, ale część nie przeżyło, bo mam tendencje do przelewania upraw. Nie jestem specjalistą - siałam w marcu do przeźroczystych pojemników w zwykłą ziemię do kwiatów i przykryte folią kiełkowały na południowych oknach. Codziennie odkrywałam na godzinę i zraszałam jak mocno przeschnła ziemia. Małe 2-3 cm siewki popikowałam do multipalety i w pierwszym tygodniu maja powędrowały do gruntu. Dopiero w gruncie zaczęły szybko rosnąć.

W tym roku ścinam kłosy do pojemników, podpisuję i suszę tydzień na południowym oknie w garażu. Stale mam wątpliwości w jakim stadium ścinać, więc eksperymentuję i mam cięte co 2 tygodnie. Na pierwszy zdjęciu lipcowa turzca włosista, na drugim majowa ostnica. Niestety nie mam lepszych zdjęć.

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:29, 16 paź 2014

Do góry
oprócz widoków były i skromne zakupy

Norfolk Candy -kwitnący 2x w sezonie

jodła balsaniczna Piccolo i szmaragd-Wittbont

miskant Maleparthus
Moja codzienność - ogród Oli 10:03, 16 paź 2014

Do góry
Dopiero dziś metamorfozę domku oglądam i powiem u la, la... super wyszło. Kolory to jedno, ale zmiana dachu i jego kształt to dobre posunięcie. I okienka na górze.. super wyszło. Ale u Ciebie nei może być inaczej... jak któraś napisała.. dobry pakiet z Ciebie.

Kiedyś pytałaś o trawki jakie są przed Galerią Rzeszów.. już następnego dnia uderzyłam do informacji... i ciągle zapominam napisać... Trawy są od Pana Bylinowego. Na pewno były tam rozplenice Moudry i miskant chiński Ferner Osten. Jak nie o te chodziło to daj znać, będę pisać dalej.. a najlepiej foto zrobić to pokażę ..
Ogród z łezką 08:50, 16 paź 2014

Do góry
Tess napisał(a)
Wygooglałam tę trawkę Dronning Ingrid. To miskant chiński. Rzeczywiście ładny.
Ale je nie mam miejsca, a eM nie pozwala nic sadzić w sąsiednim ogrodzie.

Buziak Kasiu

Ja też jestem bardzo ciekawa, czy u mnie tych pożądanych barw dostanie...na razie dopiero posadzony, mam nadzieję, że w przyszłym roku już coś pokaże. Będę porównywać z Kasią

Ja niby też miejsca nie mam... W sąsiednim? U mnie za siatką całe pole chwastów...jak bym tam sadzić zaczęła...ale pożytek by był!

Ściskam Tesiunia
Ogród z łezką 05:48, 16 paź 2014

Do góry
Wygooglałam tę trawkę Dronning Ingrid. To miskant chiński. Rzeczywiście ładny.
Ale je nie mam miejsca, a eM nie pozwala nic sadzić w sąsiednim ogrodzie.

Buziak Kasiu
RRR - różane rozmaitości Renaty i nie tylko różane :) 00:08, 16 paź 2014

Do góry
A żeby nie było ,że tylko o różach, jesień w moim RRR

i sztandarowe roślinki forum

Kolorowa ściana

Kratery się rozpanoszyły,ze stożków nie widać
Trzeba je wiosną odchudzić

Okazały miskant grosse fontane

Wyższy niż samochód,ale chopin i tak mu dorównuje

Moja "przyziemna" :) pasja 23:00, 15 paź 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)

To ja się nie mogę jeszcze żalić i obrażać na łopatę, bo gdzie tam do końca rabat . Ale dziś mam przerwę, też.

Zakwitły, tak, jak przewidywałaś. Od niedzieli wielka zmiana

a konkretnie to jaki to miskant ?
Ogród na glinie 22:42, 15 paź 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
No tak, jeden dzień mnie nie było i nagle setkę przekroczyłaś z prędkością wiatru. Zatem na 102 gratki zostawiam:

Czytam, ze się zastanawiasz nad miskantem za hortensjami. Masz tam jeszcze dużo miejsca? Bo może się nie zmieścić, a ja bym posadziła z boku, tylko tam masz cebule posadzone.
Buchani posadzone. Mam nadzieję, że hortki urosną szybciej, choć mam wątpliwości, patrząc na pokrój traw. Ja bym wybrała te w nogi, niższe. Ale posadzone, więc najwyżej, jak się nie sprawdzą, za rok lub dwa zmienią miejsce

Iwonko tak to już jest, że jak się zrobi planik nasadzeń, a potem się go trzyma, to jest posadzone wg planu
ha ha ha
mam nadzieję, że zrozumiałaś
żaden miskant tam nie wejdzie, nie chcę ścisku
mają być variegatusy na lewo za Rh, ale nie bezpośrednio przy hortensjach

I dziękuję za kwiatki i życzenia.
Nieforemny ogród na przodzie 21:03, 15 paź 2014

Do góry
Ewaa napisał(a)
Mój miskant zebrinus postanowił pokazać swój kwiatostan
Trzeba było czekać latami...

Ewa u mnie kwitną każdego roku, rosną w cieniu i tylko "łebki" wyciągają do słoneczka
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 15:12, 15 paź 2014

Do góry
To może i lepiej, że ten miskant nie jest cukrowy. Po 3 latach siekierą go nie wyprosisz z ogrodu. I by sobie wędrował tu i ówdzie.
Ogród Magdalenka 15:04, 15 paź 2014

Do góry
Miskant Rotfeder to średni miskant. ALe musi wyglącdać (czyt. mieć masę, proporcję grubości do wysokości) ja bym go posadziła tak jak sadziłam 'Malepartusa' (są podobne) co 1 m.
Ogród na glinie 10:29, 15 paź 2014

Do góry
kasia_w napisał(a)
może mieszam trochę Małgosiu, ale jak wysoka ta trawka pionowa urośnie? może jeszcze dodać ją za hortensjami, a kudłatą przed ?

no właśnie to nie jest trawa wysoka jak miskant i za hortensjami nie będzie jej widać
teoretycznie rośnie na 40 cm

a swoją drogą to się też zastanawiałam czy nie dać za hortensjami chociaż 1 wysokiego miskanta
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:31, 14 paź 2014

Do góry
tawułki to jedne z moich ulubionych bylin - będą ozdobą w zimie a na wiosnę rozmnażam jak nic !

lirioppe mnie w tym roku zawiódł - 1 kwiatek skandal ale dlaczego nie wiem

za to miskant Gracilimus mnie zaskoczył bo kwitnie - a wg literatury zdarza się to rzadko u nas

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 19:55, 14 paź 2014

Do góry
Margarete napisał(a)
Dawno u ciebie Joasiu nie byłam ale z tego co widze to ogród nadal piekny a może nawet piekniejszy w jesiennych kolorach.....
Jest slicznie z tymi trawami, różami, chryzantemkami etc... a juz widok twojego lasu za ogrodem powala, te purpury sa boskie

Co do kolekcji miskantów - to ja ostatnio na świecie rózy w Kutnie kupiłam miskanta przebarwiającego sie na ciemnoczerwono a zimujacego u nas bo na ogół te wszystkie czerwone trawy oprócz red barona, to maja problem z zimowaniem. Nazywa sie ta nowośc - miskant purple fall, ma dochodzic do 180 cm jak inne miskanty, na razie posadziłam i czekam co bedzie po zimie.

Mam prosbe - pokaż mi swój placyk żwirkowy z ławeczka na zbliżeniu, chodzi mi o obwódke bukszpanową - ona jest u ciebie 2-letnia? o ile dobrze pamietam - ja w tym roku obsadziłam wreszcie swój placyk buksikami ale jakos mi tak zrudziłay...grzyb jakis czy niedozywione, nie wiem czy teraz jeszcze cos z tym robic?

Dziękuję Małgosiu
Dzisiaj już zimno i mokro i jesień już nie taka piękna
Kolekcja miskantów mówisz...faktycznie kupiłam w tym rok parę na próbę jak sobie poradzą z moim srogim klimatem i tym sposobem mam już kolekcje
Twojego purple fall jestem bardzo ciekawa, czekam na relację wiosną jak ruszy.
Dobrze pamiętasz że sadziłam bukszpany przy placyku żwirowym 2 lata temu, ale bukszpany Małgosiu to u mnie nie rosną najlepiej. Zaatakował je grzyb bo tam gęsto i trochę cienia. Nie pomogło pryskanie to zbyt późno zrobiłam oprysk. Wyrzuciłam je wiosną bo mnie denerwowały i posadziłam nowe. Ale bez rewelacji, te nowe zaczął też atakować grzyb, oprysk pomógł ale ich wygląd pozostawiał wiele do życzenia. Wyglądały kiepsko i jakby niedożywione. Kupiłam Małgosiu Florovit jesienny do zimozielonych i w połowie września je podlałam. Jest dużo lepiej ale bukszpany są narazie małe i ich za bardzo nie pokazuję. Nawet przez chwilę myślałam żeby tę bukszpanową odwódkę czymś zastąpić bo straciłam do niej serce.
Jestem teraz na szkoleniu i wracam do dom po 19 i dopiero w sobotę moge fotkę zrobić. Ale uwierz Małgoś że Twoje wyglądają lepiej
Narazie mam taką i tu trochę widać te bukszpany
Połowa działki - czyli mam powoli dość 19:00, 14 paź 2014

Do góry
Miskant paskowany piękny! Też już bym chciała mieć takie wiekie

Pozdrawiam ciepło!
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:58, 14 paź 2014

Do góry
popcarol napisał(a)
Jesień u Ciebie Irenko przepiękna!!
Muszę posadzić gdzieś werbenę z ML, cudne połączenie!!
Pokażesz proszę tę hakone do słońca? bo u nas cud jak jest podpisana "trawa w odmianach" albo hakone.. i tyle..
pozdrawiam!

Karola wielkie dzięki też mnie zachwyca, sucho, słonecznie, szuranie w liściach przyjemne, a liście u mnie od groma...zaczyna się, ale to fajna praca, nie wymaga myślenia, wręcz od niego odciąga..
już pokazuję, tu ona nawet dość w zbliżeniu i listki świeżutkie głogownika
tu ma słońce, jest ich tu około 15, a 2 sztuki na totalnej patelni testuję i około 10 w półcieniu i na suchym podłożu, potem mam ciekawe wnioski
pozdrawki

zachęcam do zakupu miłki, jest śliczna, fajnie się wybarwia

miskant Africa też ciekawie się wybarwia

turzyca Blue, u mnie drugi sezon, na razie mogę tylko powiedzieć, że po przesadzeniu do półcienia jest ładniejsza, błękitna
molinia zachwyca

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies