Mam też pytanie odnośnie zabezpieczenia roślin pod domem przed zjeżdżającym śniegiem.Jak sobie z tym poradziłeś? Masz zamontowane jakieś śniegołapy,lodołamacze czy po prostu śnieg Ci nie leci i nie niszczy roślin?
Czy to glicynia rośnie pod balkonem? Jeśli tak to jaką konstrukcję podtrzymującą dla niej przewidujesz? Na czym będziesz ją prowadzić? I jeszcze mam pytanie odnośnie traw,jestem ciekawa jak nazywają się te zwiewne trawy.Czy to miskant Morning Light?
Pozdrawiam i czekam na więcej zdjęć,pokazuj,pokazuj
Małgosiu ta rabata ma ok 2 m szerokości ale mogę ja jeszcze trochę poszerzyć. Zmartwiłaś mnie trochę tą obwódką bo w sumie już zrobiłam na nią miejsce. Wymyśliłam sobie tam hamak wśród traw i z obwódką ze zdjęcia znalezionego na forum - oczywiście mała inspiracją a nie dosłownie Pomyślałam też żeby wsadzić w rogu coś wyższego, kwitnącego ale chyba już będzie za ciasno. No chyba, że za tujami.
Drugi narożnik jest częściowo skończony, brak mi czasu i niektórych roślin - chyba będę kończyć wiosną.
Na zdjęciu jeszcze nieco inaczej niż posadziłam - trawek jest w rzędzie 5 a nie 2 i dalej 3 berberysy.
Dodam że obwódka zawijałaby wokół brzozy a w środku lawenda, kocimiętka lub coś podobnego
AnnaS dla mnie rabatka jest za wąska, a obwódka bukszpanowa nie bardzo tam pasuje, daj taki bliżej domu, ten zakątek jest taki leśny... Trawy, berberysy jak najbardziej ok. Miskant fajnie rozjaśni. O funkiach nie myślałaś?
A pokażesz ten drugi narożnik?
Chciałoby się tak z rozmachem narysować jak Danusia, derenie, hortensje, miskanty
Pod Galerią nie była, zapytałam sie tylko jakie trawy tam rosną.. i było ich trochę na liście Będę pytać... ale takie jak miskant tylko niższe?? Czy jak rozplenice??
Jako początkująca ogrodniczka dostawałam nasiona od znajomych i te są właśnie z darowanych. Wykiełkowała mi ostnica, turzyca włosista, miskant wysoki i dwa rodzaje rozplenicy. Z każdego rodzaju miałam po kilkadziesiąt siewek, ale część nie przeżyło, bo mam tendencje do przelewania upraw. Nie jestem specjalistą - siałam w marcu do przeźroczystych pojemników w zwykłą ziemię do kwiatów i przykryte folią kiełkowały na południowych oknach. Codziennie odkrywałam na godzinę i zraszałam jak mocno przeschnła ziemia. Małe 2-3 cm siewki popikowałam do multipalety i w pierwszym tygodniu maja powędrowały do gruntu. Dopiero w gruncie zaczęły szybko rosnąć.
W tym roku ścinam kłosy do pojemników, podpisuję i suszę tydzień na południowym oknie w garażu. Stale mam wątpliwości w jakim stadium ścinać, więc eksperymentuję i mam cięte co 2 tygodnie. Na pierwszy zdjęciu lipcowa turzca włosista, na drugim majowa ostnica. Niestety nie mam lepszych zdjęć.
Dopiero dziś metamorfozę domku oglądam i powiem u la, la... super wyszło. Kolory to jedno, ale zmiana dachu i jego kształt to dobre posunięcie. I okienka na górze.. super wyszło. Ale u Ciebie nei może być inaczej... jak któraś napisała.. dobry pakiet z Ciebie.
Kiedyś pytałaś o trawki jakie są przed Galerią Rzeszów.. już następnego dnia uderzyłam do informacji... i ciągle zapominam napisać... Trawy są od Pana Bylinowego. Na pewno były tam rozplenice Moudry i miskant chiński Ferner Osten. Jak nie o te chodziło to daj znać, będę pisać dalej.. a najlepiej foto zrobić to pokażę ..
Ja też jestem bardzo ciekawa, czy u mnie tych pożądanych barw dostanie...na razie dopiero posadzony, mam nadzieję, że w przyszłym roku już coś pokaże. Będę porównywać z Kasią
Ja niby też miejsca nie mam... W sąsiednim? U mnie za siatką całe pole chwastów...jak bym tam sadzić zaczęła...ale pożytek by był!
Wygooglałam tę trawkę Dronning Ingrid. To miskant chiński. Rzeczywiście ładny.
Ale je nie mam miejsca, a eM nie pozwala nic sadzić w sąsiednim ogrodzie.
A żeby nie było ,że tylko o różach, jesień w moim RRR
i sztandarowe roślinki forum
Kolorowa ściana
Kratery się rozpanoszyły,ze stożków nie widać
Trzeba je wiosną odchudzić
Okazały miskant grosse fontane
Wyższy niż samochód,ale chopin i tak mu dorównuje
Iwonko tak to już jest, że jak się zrobi planik nasadzeń, a potem się go trzyma, to jest posadzone wg planu
ha ha ha
mam nadzieję, że zrozumiałaś
żaden miskant tam nie wejdzie, nie chcę ścisku
mają być variegatusy na lewo za Rh, ale nie bezpośrednio przy hortensjach
Miskant Rotfeder to średni miskant. ALe musi wyglącdać (czyt. mieć masę, proporcję grubości do wysokości) ja bym go posadziła tak jak sadziłam 'Malepartusa' (są podobne) co 1 m.