Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

Mala_Mi 08:19, 04 mar 2014

Zgodnie z programem naprawczym ... odpowiadam na konkretne pytania.. i cieszę się, że zaglądacie.. a ja w miarę możliwości poskładam rewizyty.. i też oczy nakarmię tym co u Was, a wątek będzie pędził wolniej

Foldery ułożone datami.. i wiedząc keidy co kwitnie łatwo znaleźć... teoretycznie, bo czasami odszukanie lepszego ujęcia to dużo szukania, zwłaszcza jak coś długo kwitnie Zrobiłam jedne folder gdzie mam zdjęcia każdej rośliny... jeszcze sie tworzy wiec każdej mojej oczywiście nie ma, ale takie założenie w celu ułatwienia szukania.. by pokazać, by odnależć datę keidy to najładniej kwitnie

Moje irysy to irys żyłkowany, Iris reticulata roślina cebulowa pochodząca z Kaukazu.... kwitnie w czasie kwitnienia krokusów i ma tę zaletę, że w dni pochmurne jak teraz nie zamyka kwiatów.. a krokusy pozamykane.. i ich nie widać. Zadowoli się miejscem z kilkugodzinnym słońcem... potem może być w totalnym cieniu, wiec nadaje sie pod drzewa i krzewy liściaste, pomiędzy byliny.. trzeba pamiętać, że potem liście rosną bardzo wysoko.... i zamierają.. jak są zielone są bardzo ładne.. bo wygląda jak trawa. Polecam każdemu. Na zimę dobrze jest okryć korą gałązkami.... u mnie zimuje bez problemu.. kory ma tyci-tyci.. w miejscach "bez stojącej wody" rozmnaża sie lepiej.. Ja też ich nie wykopuję.. To tyle jeżeli idzie o własne doświadczenia w stosunku do literatury.

Kindzia - zostaw je w spokoju, rozgrzebywanie nic nie da.. bo albo są, albo ich nie ma..

Ana_art... a posadź nawet za hortkami.. potem hortensje zasłonią liście.. a hortki teraz pocięte i łyse.. niby piszą, że iryski wolą ziemie wapienną... ale podsypiesz im dolomitu czy skórek jajkowych.. myślę, że dadzą radę, bo moje pierwsze kępy zrobiłam ... na wrzosowisku To te foto, gdzie napisałam że dwie kępy kwitną, a trzecia nie..
To zdjęcie ubiegłoroczne.. kwaśnawe podłoże jakoś tolerują..

Grembosia - jak u Ciebie poczytałam to od razu zamówiłam.. .... testujemy każdy sposób..

Eva - wielkie stopy... też nie pamiętam gdzie je wrzuciłam

Aniu-tre - moje irysy leżą całą zimę wykopane na wierzchu... sypnęłam na nie kilka garści kory.. ale całe na wierzchu... nie mam pomysłów na nie... Wczoraj prac w ogrodzie nie było.. ob jak dal mnie za zimno i za wietrzno.. a ja co chwila ostatnio coś łapię Ogród nie zając - poczeka..

Gierczuś - zdjęć od cholery... a jak trzeba to i tak za mało.. masz rację termin "za dużo" nie istnieje..

Rysiu - Po 2 latach latarenka ma lepsze otoczenie

Jotka - o iryskach wyżej.. i niestety nie wszytko rośnie jak trzeba.. staram sie przechodzić na gatunki które mnie i mój ogród lubią.. rozstaję sie z tym co kaprysi bez żalu...

Robert - odwyk to dużo powiedziane..

Agata - środa już jutro..

Wszystkim miłego dnia... jest zimno..brrr pochmurno...brrr fotek nie będzie.. bo krokusy pozamykane.

Tusiala 08:37, 04 mar 2014

Lubię czytać Twoje wypowiedzi na każdy temat
gaga 08:56, 04 mar 2014

Aniu kochana zwolnij wiem że jesteś na odwyku, pozwoliłaś sobie tylko na godzinkę bycia na forum ale mam ogromną prośbę jak znajdziesz małą chwilkę ,napisz mi nazwy Twoich traw,porostu zakochałam się i muszę je mieć.
Kindzia 09:24, 04 mar 2014

I teraz jestem w domu!!! Twoje iryski to żyłkowane, moje pumila...!!!!! Nadzieję mam
Ale ze mnie ślimok...
Mala_Mi 10:58, 04 mar 2014

gaga napisał(a)
Aniu kochana zwolnij wiem że jesteś na odwyku, pozwoliłaś sobie tylko na godzinkę bycia na forum ale mam ogromną prośbę jak znajdziesz małą chwilkę ,napisz mi nazwy Twoich traw,porostu zakochałam się i muszę je mieć.

Ufff.. to zadanie trudne.. bo ... ale co wiem i wyszperam to napiszę.. traw mam sporo, ale na pewno chodzi ci o te nad oczkiem... są dwie grupy.. lewa i prawa (do przeróbki)

Najpierw opiszę lewą, są tu 3 rodzaje traw.. miskant graziella (białe pióropusze) paskowany zebrinus i rozplenica.. ale jaka.. nie mam pojęcia.. jakaś zwykłą najnormalniejsze.. pierwszy zakup dawno temu.

Dla porównania wielkości potforów.. z naszą Agatą.. jutro u mnie będzie

Milka 11:19, 04 mar 2014

ana_art napisał(a)
a ja tak jak Ania mam datami 'miesiąc i rok' i bardzo łatwo odszukać fotki

Ja też, a mimo to szukam
Pszczelarnia 11:23, 04 mar 2014

Temat trawy na tapecie? Przysiadam w biegu.
Kondzio 11:26, 04 mar 2014

Macham wiosennie i dziekuje za pamięć
Tusiala 11:27, 04 mar 2014

Cudne te potfory
Pszczelarnia 11:30, 04 mar 2014

Mala_Mi napisał(a)
Wlazłam na forum o 7 rano.. siedzę do tej pory... nie byłam tam gdzie chciałam, u siebie też nie wyrabiam...
MIŁO MI że zaglądacie, ale zakładam pan naprawczy.. i godzinkę dziennie na forum.. i dość...
NIE ODPOWIADAM KAŻDEMU, tylko na pytania.. i nie powiem, że bardzo mi miło, że mam zawsze sporo gości
Muszę ugotować obiad.. posiać pomidory i paprykę, podłubać coś w domku i pokazać mężusiowi, że żyję w realnym świecie O reszcie nie wspominam..... i to, że miałam ćwiczyć.. kopce rózgom rozgarnąć, pociąć co sie da.. o porządkach czy umyciu tarasu po zimie nie wspominam... o osiadajacym kurzu po remoncie tez. na bałagan po remontowy w kotłowni i garażu nawet nie patrzę.. chciałam zrobić oprysk rh..ale nie dostanę sie do nawozów.. i zamiast coś robić.. siedzę na forum.
PLAN NAPRAWCZY musi być.. kocham Was wszystkich, żyć bez forum nie mogę, ale chyba pora na odwyk... ale spoko ....fotki bendom.. i to dużo .. na wszystkie pytania odpowiem
Jak coś u was ciekawego to mi meldować
Cmok, cmok niedzielnie każdemu zostawiam.. ..

To brzmi sensownie. Znaczy się jak zajrzę, zawsze coś będzie. W realnym świecie .... .